ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ

ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΕ ΟΡΑΜΑ ΤΗΝ ΛΑΪΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ
"AMAT VICTORIA CURAM"="H ΝΙΚΗ ΑΠΑΙΤΕΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ"
για επικοινωνία και για τις αναρτήσεις,
τις σκέψεις και τις γνώμες σας,στο: predatorus_preda@easy.com

Τετάρτη 9 Ιανουαρίου 2013

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΗ ΤΩΝ ΛΑΪΚΩΝ ΣΤΡΩΜΑΤΩΝ


Μια σημαντική τροπολογία στο φορολογικό νομοσχέδιο για την ανακούφιση των λαϊκών στρωμάτων κατέθεσε χτες το ΚΚΕ, καλώντας το λαό να τις αξιοποιήσει στην πάλη του ενάντια στο σύνολο του αντιλαϊκού νομοθετήματος και της πολιτικής που τον καταδικάζει στη φτώχεια, για να σωθούν τα μονοπώλια. Στα δυο άρθρα της τροπολογίας, τα οποία παρουσίασε χτες με δηλώσεις της από τον Περισσό η ΓΓ της ΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, το ΚΚΕ απαιτεί:
  • Να καταργηθεί η ειδική εισφορά αλληλεγγύης, το τέλος επιτηδεύματος και το έκτακτο ειδικό τέλος για τις ηλεκτροδοτούμενες επιφάνειες, δηλαδή το χαράτσι της ΔΕΗ.
  • Να καταργηθεί ο ΦΠΑ και ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης.
Το ΚΚΕ καλεί όλα τα κόμματα να τοποθετηθούν απέναντι στην τροπολογία που προτείνει, τα μέτρα της οποίας έχει ξανακαταθέσει στη Βουλή με τη μορφή σχεδίου νόμου. Το φορολογικό νομοσχέδιο συζητιέται ξανά από χτες στη Βουλή και αναμένεται να τεθεί σε ψηφοφορία στην Ολομέλεια την Παρασκευή ή το αργότερο την ερχόμενη Δευτέρα. Ο «Ριζοσπάστης» παρουσιάζει τις δηλώσεις της Αλέκας Παπαρήγα, το πλήρες κείμενο της τροπολογίας με τα δυο άρθρα που κατέθεσε το ΚΚΕ και ρεπορτάζ από τη χθεσινή συζήτηση του φορολογικού στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Να καταργηθούν οι φόροι στο πετρέλαιο και όλα τα χαράτσια
Την τροπολογία που κατέθεσε στο φορολογικό νομοσχέδιο η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ παρουσίασε, χτες, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, καλώντας όλα τα κόμματα να πάρουν θέση
Από τις χτεσινές δηλώσεις της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ
ΚΟΥΚΟΣ
Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, έκανε χτες τις ακόλουθες δηλώσεις για τις τροπολογίες που κατέθεσε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ στο φορολογικό νομοσχέδιο:«Οπως γνωρίζετε, το ΚΚΕ διαθέτει μια συνολική και επεξεργασμένη πρόταση διεξόδου από την κρίση προς όφελος του λαού, συνολική πρόταση και στο κοινωνικό και στο πολιτικό επίπεδο.
Ταυτόχρονα δίνουμε τη μάχη ούτως ώστε να ανακουφιστεί, όσο είναι δυνατό, ο λαός από τα βάρη της πολιτικής που έχει επιβληθεί και προ κρίσης και ιδιαίτερα μετά την κρίση και μάλιστα ενόψει της κατάθεσης του νέου φορολογικού νομοσχεδίου που θα αφαιρέσει εκατομμύρια, δισεκατομμύρια από τις τσέπες των εργαζομένων, με αποτέλεσμα να έχουμε επιτάχυνση της εξαθλίωσης και της σχετικής και της απόλυτης, με όλες τις μορφές που αυτή παίρνει.
Η Κοινοβουλευτική Ομάδα θα καταθέσει στη Βουλή τροπολογίες στο καινούριο αυτό νομοσχέδιο, που ακριβώς ανταποκρίνονται στην άμυνα των εργαζομένων απέναντι στο νέο κατήφορο που τους απειλεί. Συγκεκριμένα, ζητάμε από όλα τα κόμματα, απ' όλους τους βουλευτές να τοποθετηθούν πολύ συγκεκριμένα πάνω στις εξής προτάσεις:
-- Στην κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης. Αυτή είναι αλληλεγγύη για το κεφάλαιο και όχι για τους εργαζόμενους.
-- Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος που τον ίδιο χαρακτήρα έχει.
-- Κατάργηση του έκτακτου ειδικού τέλους για τις ηλεκτροδοτούμενες επιφάνειες, δηλαδή το χαράτσι για τα σπίτια μας.
-- Κατάργηση του ΦΠΑ και του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης. Ολα τα άλλα που λέγονται για το πετρέλαιο θέρμανσης, και μάλιστα αυτές τις μέρες που έχουμε μεγάλο κρύο, είναι κοροϊδία για το λαό.
Να τοποθετηθούν όλα τα κόμματα
Ακουσα σήμερα σε ραδιοφωνικό σταθμό ανακοινώσεις του κ. Στουρνάρα που λένε ότι είναι πολύ λίγες οι αιτήσεις που έχουν δοθεί για την επιδότηση του πετρελαίου. Μα ο άλλος δεν έχει να αγοράσει πετρέλαιο. Οταν δεν έχει να αγοράσει πετρέλαιο, δεν μπορεί να καταθέτει χρήματα, να αγοράζει πετρέλαιο και μετά να περιμένει το βοήθημα. Αυτό είναι απαράδεκτο.
Κυριολεκτικά δεν έχει ένα ευρώ να διαθέσει. Είναι σα να μας λέει ότι έχουμε κάποια χρηματικά αποθέματα και μπορούμε με αυτά που έχουμε να τα διαθέσουμε και να περιμένουμε ύστερα από ένα χρόνο να μας έρθει η επιδότηση, η οποία θα είναι και πολύ λιγότερη απ' αυτά που πρέπει κανείς στοιχειωδώς να καταναλώσει, π.χ., σε πετρέλαιο θέρμανσης και σε φυσικό αέριο. Εμείς εννοούμε την κατάργηση ΦΠΑ και του ειδικού φόρου κατανάλωσης και στο πετρέλαιο και στο φυσικό αέριο, το οποίο τείνει να προσεγγίσει το πετρέλαιο, κοντεύει να φτάσει στο 0,90 ευρώ.
Αυτές είναι οι συγκεκριμένες τροπολογίες. Και εδώ θα μετρηθεί αν θέλετε και κάθε κόμμα τι προτείνει πάνω σ' αυτό. Πέρα από τα κυβερνητικά κόμματα, υπάρχουν και τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Καλό είναι να τοποθετηθούν.
Από αυτή την άποψη καταλαβαίνουμε ότι ο αγώνας δεν μπορεί να περιορίζεται μέσα στη Βουλή, εμείς αξιοποιούμε τη Βουλή αλλά δε φτάνει αυτό. Εχει πολύ μεγάλη σημασία οι αγώνες όπου αναπτύσσονται και όπου πρέπει να ξεσπάσουν στο επόμενο διάστημα, να είναι αγώνες που θα συμπεριλάβουν ένα πακέτο αιτημάτων που μπορεί να μη λύνουν το πρόβλημα των δικαιωμάτων του λαού, αλλά να βελτιώνουν ουσιαστικά τη θέση του.
Συνολικό μέτωπο αντιπαράθεσης
Και εν πάση περιπτώσει, χρειάζεται ένα συνολικότερο μέτωπο αντιπαράθεσης που αυτό θα φαίνεται απ' τα αιτήματα και την κατεύθυνση του αγώνα απέναντι στην πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ. Διαφορετικά ο κάθε αγώνας που στρέφεται μόνο σε κάποια άμεσα οξυμένα προβλήματα, δεν επαρκεί σήμερα.
Και ιδιαίτερα τα συγκεκριμένα αιτήματα που βελτιώνουν ή αποτρέπουν τα χειρότερα για τους εργαζόμενους, πρέπει να είναι στην πρώτη γραμμή και να είναι κοινά για όλους τους εργαζόμενους. Π.χ., η κατάργηση αυτών των φόρων δεν αφορά έναν κλάδο μόνο, αφορά τους πάντες, είτε δουλεύουν στο δημόσιο είτε στον ιδιωτικό τομέα, είτε ζουν στις πόλεις, είτε ζουν στην ύπαιθρο. Αυτό το νομοσχέδιο, το φορολογικό, πρέπει να είναι η ευκαιρία να εκφράσει ο λαός τη συνολική καταδίκη αυτής της πολιτικής και να βάζει τις βάσεις για μια ουσιαστική αντεπίθεση».
Η τροπολογία που κατέθεσε το ΚΚΕ
Το εργατικό λαϊκό κίνημα έχει συμφέρον να κάνει δικούς του στόχους πάλης τις προτάσεις που καταθέτει το ΚΚΕ
Icon
Η τροπολογία προσθήκη του ΚΚΕ, με δύο άρθρα, κατατέθηκε στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών με τίτλο «Ρυθμίσεις στη φορολογία εισοδήματος, ρυθμίσεις θεμάτων αρμοδιότητας Υπουργείου Οικονομικών και λοιπές διατάξεις». Ακολουθεί το πλήρες κείμενο.
***
Αιτιολογική Εκθεση επί της Αρχής
Η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ στο όνομα της δημοσιονομικής εξυγίανσης και με στόχο τη θωράκιση της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων κλιμακώνει τη βάρβαρη αντιλαϊκή επίθεση.
Προχωράει σε νέες μειώσεις στους μισθούς και στις συντάξεις, σε νέες μειώσεις στις δημόσιες δαπάνες για την Παιδεία, για την Υγεία και την Πρόνοια. Εξαπολύει με τις ρυθμίσεις του παρόντος νομοσχεδίου μια νέα φοροεπιδρομή ενάντια στη λαϊκή οικογένεια. Οδηγεί στη φτώχεια και στην εξαθλίωση ευρύτερα λαϊκά στρώματα.
Τα προηγούμενα φορολογικά μέτρα είχαν σαν αποτέλεσμα την αύξηση των φορολογικών εσόδων από τα φυσικά πρόσωπα, για το 2012, παρά τις μεγάλες μειώσεις στους μισθούς και τις συντάξεις, πάρα τη μεγάλη αύξηση της ανεργίας. Μέσα από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης και το τέλος επιτηδεύματος αφαίρεσε από τα λαϊκά εισοδήματα πάνω από 1,6 δισ. ευρώ. Ενώ τα έσοδα από το χαράτσι στην ΔΕΗ αναμένεται για το 2012 να προσεγγίσουν τα 3 δισ. ευρώ, παρά το γεγονός ότι εκατοντάδες χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά δεν το κατέβαλαν.
Η αύξηση του ΕΦΚ (Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης) στο πετρέλαιο θέρμανσης και η εξομοίωσή του με αυτό του πετρελαίου κίνησης, όχι μόνο δεν οδήγησε στην αύξηση των φορολογικών εσόδων, αλλά αντίθετα οδήγησε στην απόγνωση τα λαϊκά νοικοκυριά, που στη προσπάθειά τους να προστατευτούν από το κρύο, καταφεύγουν σε μέσα επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον.
Η παρούσα τροπολογία, με τα μέτρα που προτείνει, μπορεί να συμβάλει στην ανακούφισή τους.
Αιτιολογική Εκθεση επί των άρθρων
Με το άρθρο 1 και με την παράγραφο 1 προτείνεται η αναδρομική κατάργηση (δηλαδή από την έναρξη ισχύος τους) των χαρατσιών που επιβλήθηκαν και συγκεκριμένα της λεγόμενης «ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στα φυσικά πρόσωπα» (άρθρο 29 ν. 3986/2011), του λεγομένου «τέλους επιτηδεύματος» (άρθρο 31 του ν. 3986/2011) και του λεγόμενου «έκτακτου ειδικού τέλους ηλεκτροδοτούμενων δομημένων επιφανειών» (άρθρο 53 του ν. 4021/2011).
Επίσης, προτείνεται και η κατάργηση κάθε διάταξης ή διοικητικής πράξης που τυχόν έχει εκδοθεί για την εφαρμογή αυτών των χαρατσιών, όπως επίσης και τυχόν διατάξεις που είναι αντίθετες με την προτεινόμενη κατάργηση των χαρατσιών.
Με την παράγραφο 2, αίρεται αυτοδίκαια, δηλαδή καταργείται σε όποιο στάδιο και αν βρίσκεται, απευθείας από το νόμο, χωρίς καμία ενέργεια ή επιβάρυνση των πολιτών, κάθε εκκρεμής διαδικασία είσπραξης από το κράτος των χαρατσιών.
Τέλος, με την παράγραφο 3 προτείνεται η επιστροφή από το κράτος στους πολίτες ως αχρεωστήτως καταβληθέντων και μάλιστα εφάπαξ, όποιων ποσών αντιστοιχούν στα χαράτσια, συμπεριλαμβανομένων και των όποιων τυχόν προσαυξήσεων και έχουν ήδη εισπραχθεί από το κράτος.
Με το άρθρο 2 προτείνεται η κατάργηση του ΦΠΑ και του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης και στο φυσικό αέριο για οικιακή χρήση.
Τα άρθρα
Αρθρο 1
1. Καταργούνται από τότε που ίσχυσαν οι διατάξεις των άρθρων 29 και 31 του ν. 3986/2011 και του άρθρου 53 του ν. 4021/2011.
Ομοίως καταργείται κάθε διάταξη ή διοικητική πράξη εφαρμογής των πιο πάνω καταργούμενων διατάξεων, καθώς και κάθε διάταξη αντίθετη στο περιεχόμενο του παρόντος νόμου.
2. Οποιασδήποτε μορφής εκκρεμής κατά τη δημοσίευση του παρόντος διαδικασία είσπραξης από το ελληνικό δημόσιο ή για λογαριασμό του των εισφορών, τελών ή όπως αλλιώς ήθελε χαρακτηριστούν, που προβλέπονταν στις πιο πάνω καταργούμενες διατάξεις, αίρεται αυτοδίκαια.
3. Οποιαδήποτε ποσά έχουν εισπραχθεί από το ελληνικό δημόσιο ή για λογαριασμό του από την εφαρμογή των στην πιο πάνω παράγραφο 1 καταργούμενων διατάξεων, θεωρούνται ως αχρεωστήτως καταβληθέντα και επιστρέφονται ολοσχερώς και εφάπαξ στους πολίτες που τα κατέβαλαν.
Αρθρο 2
Από την ψήφιση του παρόντος καταργείται ο ΦΠΑ και ο ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης και στο φυσικό αέριο για οικιακή χρήση.

πηγή ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου