ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ

ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΕ ΟΡΑΜΑ ΤΗΝ ΛΑΪΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ
"AMAT VICTORIA CURAM"="H ΝΙΚΗ ΑΠΑΙΤΕΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ"
για επικοινωνία και για τις αναρτήσεις,
τις σκέψεις και τις γνώμες σας,στο: predatorus_preda@easy.com

Σάββατο 12 Ιανουαρίου 2013

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ Εφ' όλης της ύλης συνέντευξη έδωσε χτες στην εκπομπή «ΝΕΤ στα Γεγονότα» η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ


Το να υποστηρίζεις ότι η κρίση οφείλεται στα σκάνδαλα και τη διαφθορά είναι ξελάσπωμα του καπιταλιστικού συστήματος


Συνέντευξη στην εκπομπή «ΝΕΤ στα Γεγονότα» έδωσε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Ακολουθεί ολόκληρη η συζήτηση της Αλέκας Παπαρήγα με τους δημοσιογράφους Γ. Κουβαρά και Μ. Μιχελιδάκη.
***
-- Ενα σχόλιο δικό σας,σε σχέση με το ρεπορτάζ για το μπαράζ εκρήξεων σε σπίτια δημοσιογράφων.
-- Κανείς μπορεί να κάνει πολλές αναγνώσεις. Θα μπορούσε κανείς να πει ότι πρόκειται για παλικάρια της φακής, για ανεγκέφαλους. Θα μπορούσε να πει κανείς για κάποιους που θέλουν να αποπροσανατολίσουν. Αλλά, ξέρετε, σ' αυτές τις περιπτώσεις ίσως υπάρχει μια βαθύτερη ανάγνωση, που δεν είναι πολύ εύκολο να τη δεις: Πού αποβλέπουν αυτά τα πράγματα; Ξέρετε, για μας η καταδίκη είναι αυτονόητη και ως μορφή πάλης και ως περιεχόμενο, και ως στόχο, γιατί τουλάχιστον εμείς ξέρουμε πάρα πολύ καλά τι σημαίνουν αγώνες, τι σημαίνει θυσίες στους αγώνες.
-- Τι υπονοείτε με αυτό που λέτε; Πού αποβλέπουν;
-- Ξέρετε, καμιά φορά κινδυνεύεις - κι εμείς κινδυνεύουμε να πέσουμε σε μια τέτοια εκτίμηση - να πεις είναι κάποιοι γραφικοί που νομίζουν ότι έτσι παλεύουν ή διαμαρτύρονται.
-- Αυτές οι επιθέσεις που έγιναν σε ανθρώπους του δημοσιογραφικού χώρου, πιστεύετε ότι τώρα στοχοποιείται και αυτός ο χώρος;


-- Δεν μπορείς να χτυπάς το σαμάρι, χωρίς να θέλω να μιλήσω για τους συγκεκριμένους δημοσιογράφους, πρέπει να χτυπήσεις και το γάιδαρο, αν αυτό αποβλέπει σ' έναν αγώνα. Πιστεύω ότι είναι ένας σχεδιασμός ή εντάσσεται σ' ένα σχεδιασμό που πραγματικά πάει να συσκοτίσει ποιον αγώνα χρειαζόμαστε σήμερα.-- Πάνω σ' αυτό που λέτε για τη συσκότιση, όλα αυτά τα γεγονότα των τελευταίων ημερών με τη βίλα Αμαλία, αυτή η αντιπαράθεση που βλέπουμε να έχει ξεσπάσει ανάμεσα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ, τις δηλώσεις του ΣΥΡΙΖΑ, που όσο να 'ναι κάνουν το τοπίο ακόμη πιο εκρηκτικό, το συμμάζεμά του μετά, θέλετε να μας κάνετε ένα σχόλιο;
-- Θέλω να ξεκαθαρίσω τη δική μας θέση γι' αυτές τις καταλήψεις. Υπάρχουν πάρα πολύ ελεύθεροι χώροι, για παράδειγμα κτίρια που έχουν εγκαταλειφθεί ή που μπορεί να είναι επικίνδυνα, όπως η βίλα Κάλλας, που είναι ετοιμόρροπη να πέσει. Σ' αυτές τις περιπτώσεις πρέπει να υπάρχει μια διαχείριση και εγώ θα έλεγα με πολύ μεγάλη χαρά να στηρίξουμε κάθε διεκδίκηση που λέει αυτοί οι χώροι να διατεθούν για πολιτιστικά κέντρα.
Βεβαίως, πρέπει να έχουν μια διοίκηση. Οταν κάνει κάποιος μια κατάληψη έχει στόχο, έχει αίτημα, η κατάληψη είναι μια μορφή πάλης. Μπορεί να γίνουν παιδικοί σταθμοί, χώροι συνάντησης. Εν πάση περιπτώσει, πρέπει να έχει ονοματεπώνυμο η ιδιοκτησία, η διαχείριση, και βεβαίως να στηρίζεται και να ελέγχεται είτε από το Δήμο, είτε από τους κατοίκους. Τέτοιου τύπου καταλήψεις για προσωπική χρήση, όπου ο καθένας μπορεί να κάνει το χώρο ό,τι θέλει και να το λέει πολιτιστικό κέντρο, η εικόνα των πολιτιστικών κέντρων, αν δεν κάνω λάθος, πρέπει να είναι διαφορετική. Κυρίως έχεις βιβλία, έχεις προβολείς ταινιών κ.λπ. Εντάξει, μπορεί να έχεις κι ένα χώρο που μπορεί κανείς να πιει ένα ποτό - δεν είμαστε εναντίον του αλκοόλ -, αλλά εν πάση περιπτώσει έχουν έναν άλλο χαρακτήρα.
'Η αυτά τα περί αυτοδιαχείρισης. Είναι ανόητα πράγματα. Το 18ο και 19ο αιώνα η αυτοδιαχείριση φάνταζε ένα πολύ προοδευτικό φαινόμενο. Εμείς καθόλου δεν εγκρίνουμε αυτά και αυτό δείχνει ότι και οι κάτοικοι μιας περιοχής - και εδώ πρέπει κι εμείς να κάνουμε την αυτοκριτική μας - βλέπουμε αυτούς τους χώρους ότι πρέπει να τους διεκδικήσεις για κοινωνική χρήση, εφόσον δε χρησιμοποιούνται από ιδιώτες.
Αλλά δε δεχόμαστε, η κυβέρνηση πάνω στο υπαρκτό αυτό πρόβλημα να εντείνει τη βία και τον αυταρχισμό κατά του λαού και να δικαιολογήσει, αν θέλετε, μια προπαγάνδα η οποία συλλήβδην καταδικάζει αγώνες, στρεβλούς αγώνες, με συντεχνιακά αιτήματα, που στο κάτω κάτω μπορεί να δείξουν κι ένα επίπεδο ωριμότητας, με τους οργανωμένους αγώνες, που πρέπει να γίνουν πιο δυναμικοί και στο περιεχόμενο και στη μορφή πάλης. Μπορούμε να καταλάβουμε την κατάληψη που κάνει ένα σωματείο που έχει αρχή και λήξη, που έχει στόχους, που έχει ονοματεπώνυμο, από κάποιες τέτοιες καταλήψεις οι οποίες καταλήγουν σε κατάληψη 20 χρόνων.
-- Θεωρείτε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δίνει αφορμές για να του χρεώνει η κυβέρνηση φαινόμενα ανομίας; Γιατί γίνεται μια έντονη αντιπαράθεση αυτές τις ημέρες...
-- Ο ΣΥΡΙΖΑ, κατά τη γνώμη μου, και αυτό δεν είναι τωρινό φαινόμενο, αλλά έχει ενταθεί, επειδή η πολιτική του δεν είναι εναλλακτική πολιτική. Εχει συνθήματα ριζοσπαστικά, αλλά κάθε άλλο παρά ριζοσπαστική είναι η πολιτική του. Μην ξεχνάτε ότι είναι στην αντιπολίτευση, προσπαθεί να ψαρέψει τυφλά ακροατήριο. Και από αυτήν την άποψη μπορεί να υιοθετεί από τις πιο συντηρητικές, μέχρι τις πολύ δήθεν επαναστατικές. Επιπλέον, η γραμμή δράσης που έχει ο ΣΥΡΙΖΑ βασίζεται πάνω σε μια δικαιολογημένη οργή και αγανάκτηση και όχι στη συσπείρωση δυνάμεων πάνω σε μια ριζικά διαφορετική πολιτική.
-- Πιστεύετε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να μετασχηματιστεί σ' ένα κόμμα που ενδεχομένως κυβερνήσει;
-- Η πολιτική σήμερα του ΣΥΡΙΖΑ είναι η σοσιαλδημοκρατικοποίησή του, όχι μόνο ως προς το πρόγραμμα, γιατί τέτοια στοιχεία προγραμματικά είχε και πριν, αλλά θέλει να γίνει σοσιαλδημοκρατία στο χώρο της σοσιαλδημοκρατίας, με πλάνα συνθήματα περί επιστροφής στην 3η του Σεπτέμβρη και ταυτόχρονα να διατηρήσει, ας πούμε, μια αριστερο-κομμουνιστική χροιά, ούτως ώστε να διευρύνει το ακροατήριό του. Δικαίωμά του είναι να θέλει να κερδίσει ψήφους. Ολα αυτά όμως οδηγούν στην άμβλυνση του όποιου ριζοσπαστισμού υπάρχει σήμερα, στη νόθευση του ριζοσπαστισμού εκατό τοις εκατό. Δικαίωμά του να θέλει να κυβερνήσει.
-- Πάντως, αυτά που του χρεώνουν δεν οδηγούν στη σοσιαλδημοκρατικοποίησή του, οδηγούν περισσότερο σε ριζοσπαστικοποίησή του προς τα αριστερά.
-- Ο ριζοσπαστισμός μπορεί να πάρει το προσωπείο πολλών συνθημάτων, αλλά στην πραγματικότητα μπορεί να είναι ένα από τα πιο συντηρητικά κινήματα. Δεν θα πω αντιδραστικά, γιατί από τη στιγμή που διατηρεί ένα ριζοσπαστισμό φραστικό, δεν μπορείς να τον κατατάξεις στα αντιδραστικά. Αλλά μπορεί αυτός ο ριζοσπαστισμός να οδηγήσει σε μια συντηρητικοποίηση, σε μια συνθηκολόγηση και τέλος θα τον διαδεχτεί μια τεράστια απογοήτευση. Και ξέρετε η απογοήτευση είναι ο κακός σύμβουλος των εξελίξεων.
-- Θέλουμε ένα σχόλιο για τις εξελίξεις στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ. Και επίσης, το ΚΚΕ πώς θα σταθεί; Δική σας πρόταση δεν μπορείτε να κατεβάσετε.
-- Κατ' αρχήν, αποδεικνύεται ότι τέλειο έγκλημα δεν υπάρχει, αλλά πολύ φοβάμαι ότι τέλεια συγκάλυψη θα υπάρξει. Ψάχνουμε ποιο είναι το CD, ποιο είναι το στικάκι, ποιο είναι το αντίγραφο, ποια ημερομηνία θεωρείται ότι έγινε το αντίγραφο, επομένως δε βρίσκεις άκρη. Παρόλα αυτά, βγαίνει ένα συμπέρασμα από τη λίστα Λαγκάρντ. Ακόμη και αν κανένας δεν είναι φοροφυγάς, βγαίνει ότι στην Ελλάδα υπήρχε μεγάλη συσσώρευση κερδών και αν σκεφτούμε ότι είναι μία μόνο τράπεζα.
-- Αυτό βέβαια δεν χρειαζόταν να μας το πει η λίστα Λαγκάρντ, το είχαμε καταλάβει.
-- Οχι. Για τον άνθρωπο που δεν έχει μάθει να μιλάει με εκατομμύρια, συνειδητοποιεί το εξής πράγμα: Πρώτο, ότι υπάρχει πραγματοποίηση κερδών, δεύτερον ότι κεφάλαια και κέρδη μπορούν να βγαίνουν εύκολα στο εξωτερικό, αρκεί να πληρώσεις εδώ τον ανάλογο φόρο και τρίτον υπάρχουν λιμνάζοντα κεφάλαια. Γιατί δε γίνονται επενδύσεις; Γιατί περιμένουν την καλύτερη δυνατή στιγμή που αυτές οι επενδύσεις να έχουν τη μέγιστη δυνατή κερδοφορία.
Και όλα τα μέτρα που παίρνονται τώρα, άδειασμα της τσέπης μας με το φορολογικό, αυτό που λέμε απαξίωση της αξίας της εργατικής δύναμης έτσι όπως το λέμε εμείς, αφού ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία, τότε οι κύριοι θα γυρίσουν τα χρήματά τους στην Ελλάδα για να κάνουν επενδύσεις για να ανακάμψει η κερδοφορία.
Και επειδή ξέρουν ότι η κερδοφορία δεν μπορεί να ανακάμψει στα ύψη που είχαν πριν - έτσι είναι το καπιταλιστικό σύστημα, ωριμάζει και δεν μπορεί να εξασφαλίζει τέτοια ανάκαμψη κερδών -, θα ζητούνται καινούργια μέτρα σε βάρος των εργαζομένων. Αυτό το βγάζει η λίστα Λαγκάρντ. Εμείς ευχόμαστε, εφόσον υπάρχουν φοροφυγάδες, να πληρώσουν άγρια.
-- Τι θα ψηφίσετε στη βουλή;
-- Εχουμε τοποθετηθεί. Και μου δίνετε την ευκαιρία να πω ότι θα έχει πολύ μεγάλη ευθύνη το προεδρείο της βουλής αν εξασφαλίσει μια διαδικασία που χάνει η μάνα το παιδί και το παιδί τη μάνα. Δηλαδή, εμείς θεωρούμε ότι, από τη στιγμή που σήμερα περιέχονται στις τρεις προτάσεις τέσσερα ονόματα - Βενιζέλος, Παπακωνσταντίνου, Παπανδρέου, Παπαδήμος - που παραπέμπονται με υποψία για ποινικά αδικήματα, πρέπει να υπάρχουν τέσσερις κάλπες. Και ο κάθε βουλευτής με ευθύνη του, όχι μόνο να ψηφίσει ή όχι ένα όνομα, αλλά από τη στιγμή που το ψηφίζεις για παραπομπή, να μπορείς να σημειώσεις δίπλα ποια είναι η κατηγορία. Π.χ. κάποιον μπορεί να μην τον κατηγορήσεις για αλλοίωση της λίστας, αλλά για συνειδητή επιλογή να μην ελέγξει τη διαδικασία που βρίσκεται η λίστα και τι μέτρα παίρνονται.
-- Αν γίνει η ψηφοφορία έτσι όπως την περιγράφετε, το ΚΚΕ θα ψηφίσει παραπομπή και για τους τέσσερις;
-- Η τοποθέτηση που έχουμε κάνει δημόσια με την Κοινοβουλευτική Ομάδα είναι ότι θα ψηφίσουμε για Βενιζέλο - Παπακωνσταντίνου και μάλιστα έχουμε βάλει και τις υποσημειώσεις, δεν ταυτίζονται πλήρως οι κατηγορίες των δύο και ζητάμε να διερευνηθεί. Με τα δεδομένα που έχουμε σήμερα, η περίπτωση ποινικών ευθυνών για Παπανδρέου - Παπαδήμο, δεν έχουμε αυτή τη στιγμή ενδείξεις ότι έχουν ποινικές ευθύνες, να εξεταστεί. Εχουν πολιτικές ευθύνες. Αλλά για να απαντήσω πιο συγκεκριμένα πρέπει να δούμε πώς θα διαμορφωθεί η κάλπη.
-- Αν διαμορφωθεί η κάλπη με βάση τα ονόματα όπως φαίνεται γιατί έτσι θέλει και η ΝΔ και τα κόμματα.
-- Ορισμένες πληροφορίες που έχουμε, και όχι παρασκηνιακές, δείχνουν ότι υπάρχει περίπτωση να μπουν και τρεις κάλπες, οι προτάσεις των κομμάτων. Αυτό δεν είναι σωστό. Θεωρούμε ότι υπάρχουν ενδείξεις για ποινικές ευθύνες Βενιζέλου - Παπακωνσταντίνου. Για Παπανδρέου και Παπαδήμο σαφώς υπάρχουν πολιτικές ευθύνες, γιατί ως πρωθυπουργοί και αφού είχαν, όπως έλεγαν, στόχο τη φοροδιαφυγή, θα έπρεπε να ελέγχουν τι γίνεται, να ελέγχουν τους υπουργούς, να ελέγχουν το ΣΔΟΕ. Και ας μην πουν ότι ήταν μυστικές πληροφορίες. Υπάρχει η κυβέρνηση. Δεν εξακριβώνει και τις μυστικές πληροφορίες;
-- Πάντως, περίπου αυτά λέει και η πρόταση των Ανεξάρτητων Ελλήνων, την οποία συνυπογράφει και η Χρυσή Αυγή. Εσείς δεν συμφωνείτε γιατί τη συνυπογράφει και η Χρυσή Αυγή, ή επί της ουσίας της πρότασης;
-- Από μια πλευρά μπορώ να πω με τα σημερινά δεδομένα είμαστε πιο κοντά - όχι με το γενικότερο σκεπτικό του ΣΥΡΙΖΑ και τη φλυαρία που έχει - σε συγκεκριμένη τοποθέτηση του ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς να σημαίνει ότι ταυτιζόμαστε πλήρως με τις κατηγορίες που αποδίδει, που είναι ίδιες για τον κ. Βενιζέλο και τον κ. Παπακωνσταντίνου. Οσον αφορά τον κ. Παπανδρέου και τον κ. Παπαδήμο έχουν πρωτίστως πολιτικές ευθύνες, που μπορεί να αποδειχθούν ότι μετατρέπονται και σε ποινικές με την έννοια διαφυγής κρατικών εσόδων κ.λπ. Δεν έχουμε όμως καμία απόδειξη ότι έδωσαν κατεύθυνση να αλλοιωθεί η λίστα ή να συγκαλυφθεί η υπόθεση.
-- Εάν κληθείτε να ψηφίσετε προτάσεις αυτό σημαίνει ότι θα αναγκαστείτε να ψηφίσετε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ;
-- Εμείς δε θα μείνουμε ουδέτεροι σ' αυτήν τη διαδικασία, γιατί υπάρχει ο κίνδυνος εάν μπουν οι κάλπες κατά κόμμα να μην ψηφιστεί καμία. Δεν ξέρω πώς θα συμπεριφερθούν οι βουλευτές της συγκυβέρνησης, ακριβώς επειδή είναι μυστική η ψηφοφορία και θα υπάρχει μια κινητικότητα. Υπάρχει κίνδυνος, και δε θέλουμε να γίνουμε υπαίτιοι να απορριφθεί κάποια πρόταση, να μη γίνει καμία παραπομπή.
Αν πάει στα πρόσωπα, θα υπάρχει απόφαση που λέει π.χ. απορρίπτεται Παπανδρέου - Παπαδήμος, γιατί δεν έχουν ποινικές ευθύνες, αλλά να κληθούν στην επιτροπή και ψηφίζεται Βενιζέλος - Παπακωνσταντίνου. Διευκολύνεται δηλαδή να βγει μια απόφαση και για τη συγκρότηση της επιτροπής και να έχει κατεύθυνση η επιτροπή με ποια κριτήρια θα εξετάσει τους υποψήφιους για ποινικές ευθύνες.
-- Εάν έρθουν οι προτάσεις των κομμάτων και όχι τα πρόσωπα, εσείς θα ψηφίσετε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ;
-- Αν με ρωτάτε αν έχουμε αντίρρηση να ψηφίσουμε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ σας λέω πολιτική αντίρρηση δεν έχουμε. Αλλά το πιο σωστό είναι να μπουν τέσσερις κάλπες με πρόσωπα, γιατί υπάρχει κίνδυνος, αν η μια πρόταση δεν πιάσει το 151 να μην παραπεμφθεί ούτε ο κ. Παπακωνσταντίνου.
-- Σήμερα ψηφίζεται το φορολογικό, εσείς έχετε ζητήσει να καταργηθούν φόροι όπως το χαράτσι, φόρος ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης. Υποτίθεται ότι όλα αυτά έχουν επιβληθεί, γιατί η χώρα δεν τα βγάζει πέρα και δεν ξέρει από πού να μαζέψει έσοδα. Βέβαια, στον αντίποδα έχουν τη φοροδιαφυγή που δεν μπορούμε με τίποτα να την πιάσουμε, αλλά ο κ. Στουρνάρας είπε προς τη ΔΗΜΑΡ και το ΠΑΣΟΚ, για κάποιες ενστάσεις που είχαν, ότι δεν μπορεί να αλλάξει τίποτα. Διαφορετικά, πάλι θα επιβαρυνθούν οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι.
-- Το φορολογικό που έρχεται, το οποίο είναι σκληρό, βάρβαρο, μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει πολλούς επιθετικούς προσδιορισμούς, που όμως στη λογική και στη φιλοσοφία του δε διαφέρει απ' όλα τα φορολογικά που είχαμε και την περίοδο προ κρίσης. Δηλαδή, το κύριο βάρος είναι μισθωτοί, συνταξιούχοι, σημαντικά τμήματα αυτοαπασχολουμένων, εμπόρων, βιοτεχνών και αγροτών και μείωση των φόρων σε ανώνυμες εταιρείες, εταιρείες που κινούνται μέσα στο χρηματιστήριο κ.λπ. Απλώς είναι πιο βαριά τα πράγματα για το λαό.
Η φιλοσοφία είναι ίδια που λέει το εξής πράγμα: Μαζεύω κρατικά έσοδα από το λαό για να πληρώνω τον κρατικό μηχανισμό, για να πληρώνω τόκους και χρέη, δάνεια τα οποία γίνονται ακριβώς για να μεγαλώσει η κερδοφορία και ό,τι μου απομένει πάει στις λεγόμενες κοινωνικές δαπάνες, οι οποίες έχουν γκρεμιστεί. Εμείς δε δεχόμαστε, και αυτή είναι η γενικότερή μας αντίληψη, ότι ο λαός πρέπει να πληρώσει για τα δάνεια και τα ελλείμματα. Δεν τα δημιούργησε ο λαός.
Και όσον αφορά τη φοροδιαφυγή, πρέπει να τη δει κανείς μαζί με τις φοροαπαλλαγές. Η φοροδιαφυγή αφορά και μεγαλοεπιχειρηματίες. Εχει δοθεί συγκεκριμένη λίστα που λέει πόσα χρωστάει μια μειοψηφία και που δεν έχουν εισπραχθεί, γιατί οι κρατικοί μηχανισμοί δεν είναι επαρκείς. Δεν τα δεχόμαστε αυτά. Από την άλλη μεριά, υπήρχε φοροδιαφυγή σε ένα τμήμα μεσαίων στρωμάτων. Χάρη σ' αυτή τη φοροδιαφυγή, το σύστημα της δικομματικής πολιτικής εναλλαγής λειτουργούσε μια χαρά.
Υπήρχε παρασιτισμός και αυτή ήταν η πολιτική ανοχής συμμαχιών της κυρίαρχης τάξης της χώρας μας, διότι έπρεπε πέρα από το βασικό πυρήνα να φτιάξει και συμμάχους και μέσα στα λαϊκά στρώματα. Τώρα που ήρθε η ώρα να ανεβάσουν τις κρατικές δαπάνες, τώρα χτυπάνε υποτίθεται και τον παρασιτισμό και τη φοροδιαφυγή. Αλλά τώρα που πάνε να τη χτυπήσουν, δεν έχει εισόδημα ο μικρός επιχειρηματίας, ο αυτοαπασχολούμενος.
-- Η ανεργία είναι εφιάλτης, 26,8% είναι τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον Οκτώβριο. Υπάρχει μια προσπάθεια να έρθουν επενδύσεις, να γίνουν ιδιωτικοποιήσεις. Το ΚΚΕ θα συνεχίσει να είναι εξ ορισμού αντίθετο σε κάθε προσπάθεια ιδιωτικοποίησης, έστω κι αν αυτή δημιουργεί θέσεις εργασίας;
-- Τι θα πει ιδιωτικοποίηση; Ερχονται επενδυτές και αυτή τη στιγμή θέλουν να διεισδύσουν βαθιά. Πάντα είχαν άμεσες σχέσεις με τον κρατικό φορέα οι επιχειρηματίες, δεν έκαναν κάτι χωρίς τη βοήθεια του κράτους και στην Ελλάδα και σε όλη την Ευρώπη που υπάρχει καπιταλισμός. Σήμερα, βλέπουμε την παρέμβαση του κράτους να γίνεται στους φόρους, στους μισθούς, στις εργασιακές σχέσεις. Δεν σταματάει ποτέ η κρατική παρέμβαση. Μπορώ να σας πω ότι είναι ακόμη πιο ισχυρή στην καταστολή.
Από την άλλη, οι επιχειρηματίες έχουν πλήρη ελευθερία να βγάλουν κέρδη μέσα από έναν εκατό τοις εκατό ιδιωτικό τομέα. Οι θέσεις εργασίας θα είναι πολύ λιγότερες απ' αυτές που χάνονται. Η COSCO στο λιμάνι διατήρησε κάποιες θέσεις εργασίας, δεν αύξησε θέσεις. Και την ίδια στιγμή μειώθηκαν από τις επενδύσεις της COSCO θέσεις εργασίας, αφού εκτοπίστηκαν μικροί επιχειρηματίες π.χ. συσκευαστήρια, μικρές ναυτιλιακές επιχειρήσεις. Συγκεντρώνεται η επενδυτική δραστηριότητα σε λιγότερα χέρια και με πολύ λιγότερο εργατικό προσωπικό.
Βέβαια, τα θύματα στις μικρές επιχειρήσεις που έκλεισαν δεν υπολογίζονται και μπαίνει ένα όριο, τι γίνεται μέσα στο λιμάνι. Επεσαν οι μισθοί, συνδικαλισμός δεν υπάρχει, δεν μπορούν να διεκδικήσουν τίποτα και από αυτήν την άποψη το μόνο που έγινε είναι ότι εξασφάλισαν οι Κινέζοι επιχειρηματίες τη μεταφορά εμπορευμάτων από την Κίνα στην Ευρώπη.
-- Εσείς θα είστε μετωπικά αντίθετοι σε κάθε απόπειρα ιδιωτικοποίησης;
-- Να ξεκαθαρίσω το εξής πράγμα: Εμείς δε λειτουργούμε όπως τα άλλα κόμματα, που είναι εναντίον της ιδιωτικοποίησης και να αναγορεύσουμε τον κρατικό τομέα στον τομέα εκείνο που μπορεί να επιλύσει τα λαϊκά προβλήματα, με σύμπλευση με τους ιδιώτες επιχειρηματίες. Είτε στον κρατικό τομέα είναι οι επενδύσεις είτε στον ιδιωτικό, τα αποτελέσματα, η κρίση θα υπάρχουν.
Ο κρατικός φορές απλώς μπορούσε να εξασφαλίσει μια σταθερότητα στην απασχόληση. Ολα τ' άλλα όμως ήταν μέτρα υπέρ των λίγων. Με εξαίρεση τη σταθερότητα στην απασχόληση και σε ορισμένες περιπτώσεις κάποιους καλύτερους μισθούς, δε λειτούργησε ο κρατικός τομέας υπέρ του λαού. Δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει έτσι. Επομένως, εμείς έχουμε μια διαφορετική εναλλακτική πρόταση. Και λέμε όχι στη δοσολογία πόσο κράτος, πόσο επιχειρηματίες.
-- Εχετε το Συνέδριο μπροστά σας τον Απρίλιο. Πιστεύετε ότι το ΚΚΕ χρειάζεται ανανέωση ίσως και σε επίπεδο ηγεσίας;
-- Να ξεκαθαρίσουμε ένα πράγμα. Πριν από όλα το ΚΚΕ, αλλά και κάθε κομμουνιστικό κόμμα που είναι κομμουνιστικό, έχει δηλαδή και το όνομα αλλά και τη χάρη, οφείλει να παρακολουθεί τις εξελίξεις. Π.χ. η παγκόσμια οικονομική κρίση, η κρίση στην Ευρωζώνη, έχει και ορισμένα καινούργια στοιχεία σε σχέση με την πετρελαϊκή κρίση του 1973 ή με την κρίση που χτύπησε μεμονωμένα μια σειρά χώρες στα τέλη της δεκαετίας του 1990.
Μπορούμε να πούμε ότι μέσα απ' αυτήν την κρίση εμφανίζονται τα ιστορικά όρια του καπιταλιστικού συστήματος να ξεπερνάει την κρίση, να κάνει παραχωρήσεις στους εργαζόμενους κ.λπ. Και επομένως, το Κομμουνιστικό Κόμμα βεβαίως πρέπει να παρακολουθεί τις εξελίξεις.
Η πιο σημαντική εξέλιξη και αναγκαιότητα εκσυγχρονισμού, είναι πάνω στην απάντηση που πρέπει να δώσει, που σε μεγάλο βαθμό την έχουμε δώσει, γιατί το σοσιαλιστικό σύστημα δεν μπόρεσε να ολοκληρώσει την πορεία ανάπτυξής του και έχουμε καπιταλιστική παλινόρθωση. Δεν μπορεί να υπάρχει κομμουνιστικό κόμμα που δεν παρακολουθεί τις εξελίξεις. Είτε αυτές γίνονται σε μια 20ετία είτε όπως τώρα.
-- Αρα θα δούμε κάποιες ανανεωτικές κινήσεις σε συγκεκριμένη κατεύθυνση;
-- Ηδη μέσα στις Θέσεις που έχουμε δημοσιεύσει υπάρχουν και καινούργιες επεξεργασίες και εκσυγχρονισμός και ανανέωση ορισμένων επιλογών. Να ξεκαθαρίσω όμως το εξής πράγμα: Αν με ρωτήσετε αν το ΚΚΕ αλλάζει το Πρόγραμμά του και μετατρέπεται σε ένα κόμμα διαχείρισης του συστήματος, τότε θα σας πως όχι. Τέτοια αλλαγή δεν κάνει. Το ΚΚΕ πρέπει να αποκτήσει πολύ μεγαλύτερη ικανότητα στις συνθήκες κρίσης να ανταποκρίνεται και βλέπουμε ότι υπολειπόμαστε σ' αυτό το ζήτημα, αλλά δεν έχει καμία σχέση με τις διάφορες εκκλήσεις που γίνονται να ανανεωθούμε.
Τώρα, όσον αφορά την ηγεσία. Συνέδριο σημαίνει ότι εκλέγονται όλα τα καθοδηγητικά όργανα και ιδιαίτερα η Κεντρική Επιτροπή. Αυτό σημαίνει ότι στο Συνέδριο πρέπει να αποκρυσταλλωθεί και στη σύνθεση των οργάνων η νέα εμπειρία που αναπτύχθηκε και οπωσδήποτε μέσα σ' αυτά τα τέσσερα χρόνια έχεις και ανάδειξη καινούργιων στελεχών. Σε κάθε Συνέδριο ανανεώνεται η Κεντρική Επιτροπή, κατά 10 - 15%. Και ιδιαίτερα σ' αυτά τα τέσσερα τελευταία χρόνια, νομίζω ατσαλώθηκε και διακρίθηκε ένας μεγάλος αριθμός στελεχών. Επομένως, αν με ρωτάτε για μια τέτοια ανανέωση, βεβαίως και πρέπει να υπάρχει.
-- Αρα θα έχουμε ανανέωση και της Κεντρικής Επιτροπής.
-- Το Συνέδριο εκλέγει την Κεντρική Επιτροπή και δεν μπορεί να μην υπάρξει ανανέωση και δοκιμασία νέων στελεχών και μάλιστα, αν θέλετε, και νεότερους σε ηλικία, όχι γιατί η νέα γενιά από χέρι είναι καλύτερη από την παλιά, αλλά γιατί η νέα γενιά εξασφαλίζει την καλύτερη συνέχεια.
-- Αυτό μέχρι τη θέση του Γενικού Γραμματέα;
-- Αλίμονο αν ο Γενικός Γραμματέας εξαιρείται από αυτήν τη διαδικασία. Οπως ξέρετε, ο Γενικός Γραμματέας εκλέγεται από την Κεντρική Επιτροπή και θα αποφασίσει η ίδια. Αλίμονο αν ο Γενικός Γραμματέας της ΚΕ, ο οποίος δεν εκλέγεται από τη βάση, δεν είναι σε δοκιμασία κριτικής. Χωρίς να καταργείται η συλλογικότητα, είναι πολύ φυσιολογικό να πρέπει να δεχθεί την πιο αυστηρή κριτική.
-- Μήπως η απροθυμία σας να συμπράξετε αντιπολιτευτικά με τον ΣΥΡΙΖΑ εμποδίζει τη δημιουργία ενός αριστερού μετώπου όπως σας κατηγορούν. Υπάρχει περίπτωση να αλλάξει αυτή η στρατηγική από την πλευρά του ΚΚΕ;
-- Αν ο ΣΥΡΙΖΑ διέθετε μια εναλλακτική πρόταση υπέρ του λαού, τότε εμείς θα ήμασταν υπόλογοι γιατί δεν συνεργαζόμαστε. Εναλλακτική πρόταση δεν έχει. Αν μάλιστα δείτε τις αποφάσεις της Συνδιάσκεψης, είναι αυτό που λέμε αριστερά συνθήματα και το τιμόνι όλο πιο δεξιά. Αυτό δεν είναι δική μας μόνο αίσθηση, νομίζω είναι μια γενικότερη αίσθηση.
Δυστυχώς, και το λέω με ειλικρίνεια, τον τελευταίο καιρό έχει μετατραπεί σε ένα κόμμα το οποίο καταγγέλλει σκάνδαλα και διαφθορά ως αιτία της κρίσης. Ούτε λόγος ότι κανείς δεν μπορεί να συμβιβαστεί με τα σκάνδαλα και τη διαφθορά, γιατί αν συμβιβαστεί μπορεί να βάλει νερό στο κρασί του και σε ατομικό επίπεδο. Αλλά το να υποστηρίζει ότι η κρίση οφείλεται στα σκάνδαλα και τη διαφθορά, αυτό όχι μόνο δεν είναι αριστερή αντίληψη, είναι ξελάσπωμα του καπιταλιστικού συστήματος.

πηγή ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου