ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ

ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΕ ΟΡΑΜΑ ΤΗΝ ΛΑΪΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ
"AMAT VICTORIA CURAM"="H ΝΙΚΗ ΑΠΑΙΤΕΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ"
για επικοινωνία και για τις αναρτήσεις,
τις σκέψεις και τις γνώμες σας,στο: predatorus_preda@easy.com

Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2013

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ Ρυθμίσεις νέας λεηλασίας των λαϊκών στρωμάτων


Σήμερα η ψηφοφορία για το νομοσχέδιο - καρμανιόλα

Σήμερα ψηφίζεται από την Ολομέλεια της Βουλής το φορολογικό νομοσχέδιο της τρικομματικής κυβέρνησης, που λεηλατεί ακόμα περισσότερο τα λαϊκά εισοδήματα με την πρόβλεψη που έχει για επιπλέον αφαίμαξη 2,5 δισ. ευρώ.
Καταψηφίζοντας το νομοσχέδιο ο εισηγητής του ΚΚΕ, Ν. Καραθανασόπουλος, τόνισε ότι δεν πρέπει κανείς να το δει αποσπασματικά, αλλά ως τμήμα της συνολικότερης πολιτικής μέσω της οποίας, σε συνθήκες βαθιάς κρίσης, η συγκυβέρνηση προσπαθεί, με την εξυγίανση των δημοσιονομικών, να θωρακίσει την κερδοφορία του κεφαλαίου για να επανεκκινήσει η καπιταλιστική ανάπτυξη που θα βασίζεται σε μισθούς φτώχειας και σε ανύπαρκτα ασφαλιστικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα.
Η κυβέρνηση, είπε, υπηρετεί με ευλάβεια τις στοχεύσεις της αστικής τάξης και εφαρμόζει μια πολιτική που ικανοποιεί τις ανάγκες του καπιταλιστικού συστήματος, που οδηγεί στη φτώχεια και την εξαθλίωση τα φτωχά λαϊκά στρώματα και συσσωρεύει τον κοινωνικά παραγόμενο πλούτο σε όλο και λιγότερα χέρια.
Υπερασπίζεστε, τόνισε χαρακτηριστικά, όσους έχουν αμύθητο πλούτο, την ίδια στιγμή που κάποιοι δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν το κρύο και δεν έχουν τη δυνατότητα να θερμανθούν.
Ο Ν. Καραθανασόπουλος υπογράμμισε ότι μέσα σε ένα άδικο σύστημα δεν μπορεί να γίνεται συζήτηση για δίκαιο φορολογικό σύστημα, γιατί αυτό είναι αναδιανεμητικό αλλά πάντα σε βάρος του λαού. Αλλο, τόνισε, να λέμε ότι ο λαός πρέπει να έχει διεκδικήσεις και άλλο να λέμε ότι θα κάνουμε δίκαιο φορολογικό σύστημα μέσα στο σημερινό σύστημα.
Ο αντιλαϊκός χαρακτήρας, συνέχισε, του φορολογικού φαίνεται και από τα ίδια τα στοιχεία της κυβέρνησης, σύμφωνα με τα οποία το 2001 τα άμεσα φορολογικά έσοδα από τα νομικά πρόσωπα (εταιρείες) ήταν το 12,6% του συνόλου των εσόδων και το 2013 είναι μόλις το 3,3% των εσόδων.
Η σκιαμαχία, είπε, περί πάταξης της φοροδιαφυγής δεν είναι τίποτα άλλο παρά εργαλείο για να τσακιστούν τα λαϊκά εισοδήματα, και πρόσθεσε:
«Ο λαός δεν αντέχει και δεν πρέπει να πληρώσει άλλο για τη σωτηρία των μονοπωλιακών ομίλων και την εξυγίανση του αστικού κράτους για έξοδο από την καπιταλιστική κρίση».
Το ΚΚΕ, κατέληξε, θα υπερασπιστεί το δικαίωμα του λαού στην ικανοποίηση των σύγχρονων διευρυμένων λαϊκών αναγκών.
Εφευρετικότητα στη ...φοροληστεία
Στην παρέμβασή της η βουλευτής του ΚΚΕ Δ. Μανωλάκου έκανε λόγο για εφευρετικότητα στη φοροληστεία με συρρίκνωση και κατάργηση των κοινωνικών επιδομάτων, με τα λεγόμενα αντικειμενικά κριτήρια, που οδηγούν στο να υπάρχει φορολόγηση ακόμα και ανύπαρκτων εισοδημάτων. Οπως είπε, οι φοροτέχνες εκτιμούν ότι θα κληθούν να διαχειριστούν δηλώσεις με μηδενικό εισόδημα, από το οποίο θα απαιτείται φόρος 1.000 - 1.500 ευρώ λόγω των τεκμηρίων.
Τσεκουρώνετε, τόνισε, το αφορολόγητο και την ίδια στιγμή αφήνετε στο απυρόβλητο τους επιχειρηματίες και ταυτόχρονα απαιτείτε αποδείξεις λιανικής για τους μισθωτούς που στενάζουν από τα απανωτά χαράτσια.
Για τους αυτοαπασχολούμενους, συνέχισε, διαμορφώνονται συνθήκες στραγγαλισμού και εξόντωσης, με αποτέλεσμα το μερίδιό τους στην αγορά να προσφέρεται στις μεγάλες επιχειρήσεις.
Τόνισε ακόμα πως τα ίδια και χειρότερα ισχύουν για την αγροτιά, όπου μπαίνουν στο ίδιο σακί μικροί, μεσαίοι και μεγάλοι, ενώ το ίδιο γίνεται και με τη φορολόγηση της αγροτικής γης, με αποτέλεσμα στο τέλος να απομείνουν μόνο οι μεγάλες αγροτικές μονάδες. Φορολογείτε, συνέχισε, άγρια τους ναυτικούς που τους τσακίζει η ανεργία και την ίδια στιγμή διευρύνετε τις φοροαπαλλαγές των εφοπλιστών.
Για νομοσχέδιο δημοσιονομικής ανάγκης έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αναφέροντας μάλιστα ότι έπρεπε να είχε ψηφιστεί από τις 7 Νοέμβρη. Ισχυρίστηκε, δε, ότι δεν αποτελεί το εθνικό φορολογικό σύστημα «ούτε τις ελεύθερες επιλογές μας για τη φορολόγηση». Κατά τον Ε. Βενιζέλο, το κόμμα του έκανε προσπάθειες και επέβαλε βελτιώσεις, και γενικά και αόριστα είπε ότι πρέπει να συζητήσουμε το θέμα του πετρελαίου θέρμανσης.
Στο ίδιο μήκος κύματος η Α. Ξηροτύρη της συγκυβερνώσας ΔΗΜΑΡ, ισχυρίστηκε ότι τα μέτρα του φορολογικού νομοσχεδίου δεν εντάσσονται στην οπτική του κόμματός της αλλά είναι αναγκαία στις συνθήκες που διέρχεται η χώρα.
Η ...προχειρότητα τον πείραξε
Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Γελαλής, είπε ότι το φορολογικό είναι πρόχειρο, αποσπασματικό και αντιαναπτυξιακό και αθωώνοντας την κυβέρνηση που συναποφασίζει με την τρόικα τα αντιλαϊκά μέτρα είπε ότι αυτή εφαρμόζει μέτρα εξαθλίωσης «που επιβάλλουν οι δανειστές».
Το νομοσχέδιο είναι αντικοινωνικό και αυξάνει τις δυνατότητες των δανειστών να πετύχουν αυτό που θέλουν, είπε ο Ν. Μαριάς από τους Ανεξάρτητους Ελληνες, ενώ ο Η. Παναγιώταρος, από τη Χρυσή Αυγή, παρά τις κορόνες ζήτησε μέτρα υπέρ των εφοπλιστών και του τουριστικού κεφαλαίου, που όπως είπε αποτελούν το βαρύ πυροβολικό της ελληνικής οικονομίας.
Νέα φοροεπιδρομή
Στην ομιλία του ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Στουρνάρας, ισχυρίστηκε ότι το νομοσχέδιο αποτελεί ένα βήμα για ένα σύγχρονο φορολογικό σύστημα, λέγοντας μάλιστα ότι «επιτυγχάνεται δικαιότερη κατανομή φορολογικών βαρών ώστε να σταματήσει η επιβάρυνση μισθωτών και συνταξιούχων». Είπε δε ότι η επιβάρυνση μισθωτών και συνταξιούχων είναι συνολικά μικρότερη κατά 100 εκατομμύρια ευρώ.
Προαναγγέλλοντας νέα φοροεπιδρομή είπε ότι από το 2015 εισάγεται συντελεστής φορολόγησης 13% των εισοδημάτων από ατομική αγροτική επιχείρηση και έτσι εντάσσεται στο φορολογικό σύστημα το αγροτικό εισόδημα που θα φορολογείται πλέον βάσει βιβλίων εσόδων - εξόδων με εξαιρέσεις που θα υπάρξουν για τα μικρά αγροτικά εισοδήματα.
Σχετικά με το πετρέλαιο θέρμανσης είπε ότι ο φόρος αυξήθηκε στο κατώτερο δυνατό επιτρεπτό από την ΕΕ επίπεδο, αλλά παραδέχθηκε ότι η τιμή του αυξήθηκε κατά 60%. Ανέφερε ότι το δεύτερο εξάμηνο του 2012 η ζήτηση για πετρέλαιο θέρμανσης έπεσε κατά 15% και είπε ότι έχουν προϋπολογιστεί 80 εκατομμύρια ευρώ για επίδομα θέρμανσης με κριτήρια που καλύπτουν το 80% του πληθυσμού και μέχρι στιγμής έχουν δοθεί έξι εκατομμύρια.
Κατά τον Γ. Στουρνάρα, με τα μέτρα που λαμβάνονται από την κυβέρνηση η οικονομία προσαρμόζεται και φέτος θα κινηθεί καλύτερα αφού η προσαρμογή θα είναι πολύ πιο γρήγορη.
Ο Θ. Παφίλης
Στον υπουργό Οικονομικών απάντησε στην παρέμβασή του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θ. Παφίλης, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως οι ισχυρισμοί του Γ. Στουρνάρα ότι η οικονομία προσαρμόζεται είναι προκλητικοί και εκτός πραγματικότητας σε μια περίοδο που ο κόσμος παγώνει και ολοένα και περισσότεροι δεν έχουν ούτε φαγητό. Πού ζείτε, αναρωτήθηκε, στο Κολωνάκι; Για ποια ανάκαμψη μιλάτε τη στιγμή που γενικεύεται η δυστυχία;
Το σύστημά σας, συνέχισε, ο καπιταλισμός, το 2013 παγώνει τον κόσμο, οδηγεί στο να πηγαίνουν στα σχολεία νηστικά παιδιά και στο μεσαίωνα της ζητιανιάς.
Πρόκειται, είπε, κυριολεκτικά για βαρβαρότητα και από πάνω έχετε το θράσος να πανηγυρίζετε κιόλας.
Σχολιάζοντας τη θέση του υπουργού ότι έχουν προϋπολογιστεί 80 εκατομμύρια ευρώ για επίδομα θέρμανσης και έχουν δοθεί μόνο έξι, άρα δεν υπάρχει πρόβλημα, είπε ότι πρόκειται για θράσος και κοροϊδία. Πώς θα ζητήσει, είπε, ο κόσμος επίδομα θέρμανσης και επιστροφή φόρου αφού δε βάζει πετρέλαιο γιατί δεν έχει να το πληρώσει και έχει γυρίσει στις σόμπες όπως αρκετές δεκαετίες πριν;
Στην αρχή της συνεδρίασης τέθηκε θέμα αντισυνταγματικότητας και στην παρέμβασή του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θ. Παφίλης τόνισε ότι αν πάρει κανείς τοις μετρητοίς τις διατάξεις του Συντάγματος υπάρχει ζήτημα αντισυνταγματικότητας. Ομως, πρόσθεσε, η ουσία είναι πολιτική, υπογραμμίζοντας ότι, για παράδειγμα, το Σύνταγμα αναφέρει ότι οι Ελληνες πολίτες συνεισφέρουν χωρίς διακρίσεις στα δημόσια βάρη ανάλογα με τις δυνάμεις τους αλλά κανένα φορολογικό νομοσχέδιο, καμιάς κυβέρνησης δεν έχει εφαρμόσει αυτή τη διάταξη. Κοροϊδεύετε τον κόσμο, είπε, αφού αυτές οι διατάξεις είναι ψευδεπίγραφες, το Σύνταγμα είναι αστικό και κατοχυρώνει την καπιταλιστική ιδιοκτησία.
Υπενθυμίζεται ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ έχει καταθέσει τροπολογίες στο νομοσχέδιο με τις οποίες προβλέπεται η κατάργηση της λεγόμενης εισφοράς αλληλεγγύης, του τέλους επιτηδεύματος, του χαρατσιού της ΔΕΗ, του ΦΠΑ και του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και στο φυσικό αέριο για οικογενειακή χρήση. Ο Θ. Παφίλης ζήτησε από τους εκπροσώπους των κομμάτων της αντιπολίτευσης να πάρουν θέση πάνω στις τροπολογίες αυτές.

πηγή ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου