ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ

ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΕ ΟΡΑΜΑ ΤΗΝ ΛΑΪΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ
"AMAT VICTORIA CURAM"="H ΝΙΚΗ ΑΠΑΙΤΕΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ"
για επικοινωνία και για τις αναρτήσεις,
τις σκέψεις και τις γνώμες σας,στο: predatorus_preda@easy.com

Σάββατο 17 Νοεμβρίου 2012

ΚΑΤΑΡΡΕΕΙ Ο ΜΥΘΟΣ ΤΟΥ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΣΟΒΙΕΤΙΚΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΩΝ ΣΤΗ ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝΓΚΡΑΝΤ

Πρόσφατα δημοσιεύτηκε στη Ρωσία το βιβλίο του Γερμανού ιστορικού, Γιόχεν Χέλμπεκ, «Die Stalingrad Protokolle» («Τα πρωτόκολλα του Στάλινγκραντ»). Το βιβλίο είναι αφιερωμένο στην επέτειο των 70 χρόνων από τη Μάχη του Στάλινγκραντ, ενώ και η δημοσίευσή του σχεδόν συνέπεσε με τη στρατιωτική επιχείρηση με την ονομασία «Ουράν», κατά τη διάρκεια της οποίας στις 19 Νοέμβρη του 1942 τα σοβιετικά στρατεύματα πέρασαν στην αντεπίθεση και κατέκτησαν τη νίκη στις 2 Φλεβάρη του 1943. Ο συγγραφέας χρησιμοποίησε αρχεία από ανακρίσεις, συνεντεύξεις συμμετεχόντων στη μάχη και από τις δύο πλευρές, ερεύνησε υλικό από τα γερμανικά και τα ρωσικά αρχεία.
Στο βιβλίο του ο συγγραφέας κατάφερε να διαλύσει έναν από τους παλαιότερους αντισοβιετικούς μύθους των «αναθεωρητών της Ιστορίας», σχετικά με τον Κόκκινο Στρατό, πως δήθεν οι Σοβιετικοί στρατιώτες πολεμούσαν στη μάχη του Στάλινγκραντ φοβούμενοι πως εάν δεν το κάνουν θα εκτελεστούν με διαταγή των ανωτέρων τους, αφού θα κατηγορηθούν για δειλία.
Όπως αναφέρει ο ιστορικός, τη θανατική ποινή εφάρμοζαν στο Στάλινγκραντ, όμως ο πραγματικός αριθμός τους δεν είναι 13 χιλιάδες στρατιώτες, όπως ισχυρίζεται η αντισοβιετική προπαγάνδα, που δήθεν εκτελέστηκαν για λιποταξία. Σύμφωνα με την έρευνά του, υπάρχουν ντοκουμέντα που επιβεβαιώνουν μόνο 300 τέτοιες περιπτώσεις. Όπως γράφει ο Χέλμπεκ, η ηρωική αντίσταση των στρατιωτών στο Στάλινγκραντ ήταν κατορθωτή χάρη στη σωστή ιδεολογική δουλειά που διεξαγόταν μέσα στον Κόκκινο Στρατό. Ετσι, είναι χαρακτηριστικό πως στο μέτωπο του Στάλινγκραντ, σε μια πολύ σκληρή στιγμή του πολέμου, μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του 1942, ο αριθμός των μελών του Κομμουνιστικού Κόμματος της Σοβιετικής Ένωσης αυξήθηκε κατά δυο φορές. Τα πολιτικά στελέχη του Κόκκινου Στρατού εμψύχωναν τους στρατιώτες, τους μοίραζαν προκηρύξεις που έγραφαν για τον ήρωα της ημέρας, έστελναν γράμματα στους γονείς των στρατιωτών, όπου περιέγραφαν το ανδραγάθημά τους κ.ά..
Η κύρια κινητήρια δύναμη του Κόκκινου Στρατού προερχόταν από το μίσος για τον εχθρό που κατέστρεφε την πατρίδα τους, σκότωνε γυναίκες, παιδιά, γέρους. Το βιβλίο είναι γεμάτο από αναμνήσεις των βετεράνων τόσο για τις ωμότητες που διέπραξαν οι φασίστες, όσο και για την ανθρώπινη πλευρά των Σοβιετικών στρατιωτών που ήταν περήφανοι για τη νίκη τους.

πηγή 902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου