ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ

ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΕ ΟΡΑΜΑ ΤΗΝ ΛΑΪΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ
"AMAT VICTORIA CURAM"="H ΝΙΚΗ ΑΠΑΙΤΕΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ"
για επικοινωνία και για τις αναρτήσεις,
τις σκέψεις και τις γνώμες σας,στο: predatorus_preda@easy.com

Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου 2012

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΟΝ ΕΟΠΥΥ Χρηματοδότηση και επιστροφή των οφειλών στον ΕΟΠΥΥ


Οι νέες περικοπές θεωρούνται δεδομένες σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσαν ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας και ο διοικητής του Οργανισμού
Από παλιότερη κινητοποίηση
Την ανάγκη να αυξηθεί η κρατική επιχορήγηση στον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας και όχι στο όνομα της «σπατάλης» να κόβονται από τους ασφαλισμένους απαραίτητες εξετάσεις και τα κατάλληλα φάρμακα ανέδειξε χθες κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής τη ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος, Αλέκα Παπαρήγα, κατά την επίσκεψή της στα κεντρικά γραφεία του Οργανισμού, όπου συναντήθηκε με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Μάριο Σαλμά και το Διοικητή του ΕΟΠΥΥ, Γεράσιμο Βουδούρη. Και από τη χθεσινή συνάντηση προκύπτει πως το «τσεκούρι» στις παροχές του ΕΟΠΥΥ είναι δεδομένο και άρα το κόστος της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας θα μεταφερθεί απευθείας στις τσέπες των ασφαλισμένων. Κι αυτό γιατί, σύμφωνα με τα στοιχεία του διοικητή του ΕΟΠΥΥ και του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, ο Οργανισμός θα έχει για το 2012 έλλειμμα εσόδων ύψους 2 δισ. ευρώ και συγκεκριμένα το έλλειμμα προκύπτει ως εξής: Το πιο αισιόδοξο σενάριο για τα έσοδα του ΕΟΠΥΥ από τις ασφαλιστικές εισφορές είναι να φτάσουν τα 3 - 3,2 δισ. ευρώ, από τα 4,5 δισ. ευρώ που είχαν προϋπολογίσει. Ταυτόχρονα με το 2ο Μνημόνιο η κρατική χρηματοδότηση προς τον ΕΟΠΥΥ περικόπηκε κατά 500 εκατ. ευρώ. Στο μεταξύ να σημειωθεί πως ήδη η λειτουργία του ΕΟΠΥΥ ξεκίνησε με ένα πρωτογενές έλλειμμα 1,3 δισ. ευρώ (σ.σ. 5,8 δισ. έσοδα και 6,1 δισ. έξοδα).
Παρ' όλα αυτά ο Μ. Σαλμάς δε δίστασε να ισχυριστεί πως «υπάρχει μεγάλο περιθώριο μαζέματος των δαπανών»! Η Αλ. Παπαρήγα τόνισε πως δεν μπορεί να ξεκινάμε με κριτήριο ότι πρέπει να γίνουν περικοπές και να μπαίνει ένας οδοστρωτήρας που θα σαρώνει τις παροχές και θα την πληρώνουν οι ασφαλισμένοι. Μάλιστα, στο επιχείρημα της κυβέρνησης, ότι θα κοπούν οι σπατάλες, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ απάντησε: «Οταν, για παράδειγμα, περικόπτονται οι εξετάσεις που δικαιούνται οι ασφαλισμένοι για μαστογραφία ή για προληπτική εξέταση καρκίνου του προστάτη, αυτό θεωρείται "καταπολέμηση της σπατάλης";». Από τα λεγόμενα του αναπληρωτή υπουργού έγινε φανερό, ότι οι ασφαλισμένοι θα κληθούν να πληρώσουν «το μάρμαρο», καθώς από τη μείωση των τιμών των φαρμάκων αναμένεται να εξοικονομηθούν μόλις 200 εκατ. ευρώ - από τα 2 δισ. έλλειμμα - και ταυτόχρονα το κράτος δεν προτίθεται να χρηματοδοτήσει τον Οργανισμό. Επιπλέον περιγράφοντας το σχέδιο της κυβέρνησης για τον ΕΟΠΥΥ, είπε: «θα γίνει μια κρατική "allianz", ένα μονοψώνιο που θα αγοράζει μόνο υπηρεσίες Υγείας και τα πολυιατρεία, τα Κέντρα Υγείας, τα περιφερειακά ιατρεία θα υπάγονται στο υπουργείο Υγείας».
Από τη χθεσινή συνάντηση στα γραφεία του ΕΟΠΥΥ
Τέλος, ανακοίνωσε την απόφαση του υπουργείου από δω και στο εξής να εξοφλούνται κατά προτεραιότητα οι οφειλές του Οργανισμού προς τους ασφαλισμένους και όχι προς τους παρόχους Υγείας, σημειώνοντας πως προχθές έδωσαν 10 εκατ. σε 200.000 ασφαλισμένους, τη στιγμή που υπολείπονται 100 εκατ. ευρώ οφειλές.Από την πλευρά του το κλιμάκιο του ΚΚΕ σημείωσε πως πρέπει όλοι ανεξαιρέτως να έχουν δωρεάν πρόσβαση στις υπηρεσίες Υγείας, χωρίς να λογαριάζεται η ανθρώπινη υγεία και ζωή σαν «κόστος» και να αναπτυχθούν δομές - υπηρεσίες Πρόληψης και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ιδιαίτερα σε μια περίοδο που χειροτερεύουν οι συνθήκες διαβίωσης και δουλειάς του πληθυσμού.
Δωρεάν και ισότιμη περίθαλψη για όλους
Μετά τη συνάντηση η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ έκανε την εξής δήλωση: «Γνωρίζοντας ότι το πρόβλημα του ΕΟΠΥΥ και το πρόβλημα της Υγείας είναι και μακροχρόνιο και ιδιαίτερα οξυμένο λόγω της κρίσης, είμαστε υποχρεωμένοι να διεκδικήσουμε το εξής: Κατ' αρχήν να μην κοπούν άλλες δαπάνες από τον τομέα της Υγείας και μάλιστα αυτές πρέπει να αυξηθούν, ξέροντας ότι τα 11,5 έως 20,5 δισ. που απαιτούν οι πιστωτές, η ΕΕ, θα κοπούν από το υπουργείο Εργασίας και το υπουργείο Υγείας στο μεγαλύτερο μέρος τους. Εκεί εύκολα κόβονται εις βάρος του λαού.
Ενα ζήτημα λοιπόν είναι η χρηματοδότηση, η επιστροφή των οφειλών και πάνω απ' όλα αυτό που διεκδικούμε είναι, να ξεκινήσει πολιτική στον τομέα της Υγείας από την πρωτοβάθμια δωρεάν ισότιμη για όλους περίθαλψη. Τότε μπορούμε να μιλάμε ότι μπορεί να υπάρξει μια λογική μείωση των δαπανών στις άλλες βαθμίδες της Υγείας, γιατί μόνο όταν η Υγεία απευθύνεται σε όλο τον πληθυσμό τότε περιορίζονται και οι ασθένειες και οι πολυφαρμακίες κλπ. Αλλιώς αυτό που λέγεται "περικοπή της σπατάλης" στην ουσία θα οδηγήσει στη μείωση των κοινωνικών δαπανών που χρειάζονται για το λαό. Ετσι όπως είναι σήμερα τα πράγματα, η έννοια σπατάλη έχει πολλές ερμηνείες. Σπατάλη μπορεί να θεωρείται η πρωτοβάθμια περίθαλψη και η πρόληψη, σπατάλη μπορεί να θεωρείται να πάρεις το κατάλληλο φάρμακο, σπατάλη μπορεί να θεωρείται να κάνεις την κατάλληλη εξέταση. Εχει χαθεί το όριο μεταξύ της υπαρκτής σπατάλης, που κυρίως οφείλεται στην κερδοφορία και στη διαφθορά, με τη "σπατάλη", που εμείς δεν τη δεχόμαστε, γιατί οι σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες οδηγούν πραγματικά εξ αντικειμένου στη συνεχή αύξηση των κονδυλίων Υγείας».
Χρονοδιάγραμμα πληρωμών
Οπως δήλωσε ο Μάριος Σαλμάς, ανάμεσα σε άλλα, «τη Δευτέρα θα ανακοινώσουμε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα πληρωμών με βάση τις δυνατότητες που θα έχουμε από άποψη εισφορών από τα ασφαλιστικά Ταμεία μέχρι τέλους του έτους», θα δοθούν «συγκεκριμένες ημερομηνίες που μπορούμε να δώσουμε συγκεκριμένα χρήματα», είπε και έσπευσε να ...θυμίσει «σύμφωνα με τα χρήματα που είναι διαθέσιμα από τον κρατικό προϋπολογισμό και από τις ασφαλιστικές εισφορές, που βαίνουν διαρκώς μειούμενες». Σχετικά με τους φαρμακοποιούς που έχουν κόψει την πίστωση προς τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, ο αναπληρωτής υπουργός επανέλαβε πως «έχουν καταβληθεί στους φαρμακοποιούς οι οφειλές του Μάη και σε ορισμένους συλλόγους και του Ιούνη και ζητήσαμε από τη φαρμακοβιομηχανία και τις φαρμακαποθήκες να αυξήσουν την πίστωση στους φαρμακοποιούς».

πηγή ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου