ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ

ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΕ ΟΡΑΜΑ ΤΗΝ ΛΑΪΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ
"AMAT VICTORIA CURAM"="H ΝΙΚΗ ΑΠΑΙΤΕΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ"
για επικοινωνία και για τις αναρτήσεις,
τις σκέψεις και τις γνώμες σας,στο: predatorus_preda@easy.com

Παρασκευή 10 Αυγούστου 2012

ΕΥΡΩΖΩΝΗ - ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ Βαθαίνει η ύφεση, αυξάνουν οι εκβιασμοί στους λαούς



Εδραίωση της ύφεσης στην Ευρωζώνη και ενίσχυση των πιέσεων και των εκβιασμών στους λαούς των χωρών, που είναι υπό καθεστώς λιτότητας στο όνομα της κρίσης, επιβεβαιώνει το μηνιαίο δελτίο (bulletin) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τον Αύγουστο που κυκλοφόρησε χτες. Οι χώρες της Ευρωζώνης, αναφέρεται, που έχουν δεχθεί «βοήθεια», πρέπει να τηρήσουν αυστηρά τα συμφωνηθέντα. «Η διασφάλιση, επισημαίνεται, της αυστηρής τήρησης των συμφωνηθέντων δημοσιονομικών σχεδίων παραμένει αναγκαία προκειμένου να κλειδώσουν τα οφέλη των προσπαθειών ενοποίησης που έχουν γίνει μέχρι στιγμής». Επίσης η ΕΚΤ αναφέρει πως οι 5 που βρίσκονται σε πρόγραμμα βοήθειας ή έχουν καταθέσει αίτημα για βοήθεια (Ιρλανδία, Ελλάδα, Ισπανία, Κύπρος και Πορτογαλία), έχουν κάνει «κάποια πρόοδο» στις «μεταρρυθμίσεις» και αναμένεται να κάνουν κι άλλη τον επόμενο χρόνο.Στο δελτίο της ΕΚΤ οικονομολόγοι, που συμμετείχαν σε έρευνα της Τράπεζας, κάνουν μείωση των εκτιμήσεών τους για το ρυθμό ανάπτυξης της Ευρωζώνης το 2012 και 2013. Συγκεκριμένα αναμένουν για το 2012 ύφεση 0,3% έναντι 0,2% που προέβλεπαν στην προηγούμενη έρευνα, ενώ για το επόμενο έτος κάνουν λόγο για ανάπτυξη 0,6% έναντι 1% προηγούμενης έκθεσης. Αντίθετα, για τον πληθωρισμό του 2012 διατήρησαν την εκτίμησή τους στο 2,3%, ενώ για το 2013 τη μείωσαν στο 1,7% από 1,8%. Τα αποτελέσματα της έρευνας, η οποία πραγματοποιείται κάθε τρεις μήνες, θεωρούνται σημαντικά και λαμβάνονται υπόψη από την ΕΚΤ στη διαμόρφωση της νομισματικής πολιτικής. Σύμφωνα με τις ίδιες προβλέψεις, η ανεργία στην Ευρωζώνη θα παραμείνει στα παρόντα υψηλά επίπεδα του 11,2% καθ' όλη τη διάρκεια του 2012 και αναμένεται να αυξηθεί στο 11,4% το 2013.
Ταυτόχρονα το θέατρο γύρω από το αν η Ελλάδα θα λάβει την επόμενη δόση των 31,5 δισ. ευρώ συνεχίζεται. Χτες στην ηλεκτρονική έκδοση του γερμανικού περιοδικού «Der Spiegel» αναφέρεται ότι «δεν φαίνεται να υπάρχει άλλη λύση στον ορίζοντα, ώστε να αποφευχθεί η άτακτη χρεοκοπία». Το γερμανικό περιοδικό αναφέρει ότι με δηλώσεις του τύπου «οι διαπραγματεύσεις προχωρούν καλά, έχει επιτευχθεί πρόοδος», η τρόικα προετοιμάζει το έδαφος για το μεγάλο «ναι» στην επόμενη δόση των 31,5 δισ. ευρώ, χωρίς όμως να δίνει χρονοδιάγραμμα για την εκταμίευση του ποσού. «Μέχρι τις 20 Αυγούστου πρέπει η κυβέρνηση να αποπληρώσει στην ΕΚΤ ένα ομόλογο ύψους τριών δισ. ευρώ, το οποίο λήγει. Το παράδοξο σχέδιο: Η ΕΚΤ διοχετεύει η ίδια τα λεφτά στην Ελλάδα, ώστε να μπορεί η χώρα να πληρώσει στην ΕΚΤ το ομόλογο. Η διαδικασία είναι αμφιλεγόμενη, καθώς η χρηματοδότηση κρατών από την ΕΚΤ δεν προβλέπεται».
Βέβαια αυτό δεν ισχύει, καθώς η ΕΚΤ επέτρεψε στην Τράπεζα της Ελλάδας να μαζέψει λεφτά με εσωτερικό βραχυχρόνιο δανεισμό ώστε να εισπράξει αυτή τα 3,2 από το ομόλογο που το αγόρασε μισοτιμής στη δευτερογενή αγορά. Επίσης το γερμανικό περιοδικό αναφέρει ακόμα: «Η χρεοκοπία της Ελλάδας μετατίθεται από εβδομάδα σε εβδομάδα και η πολιτική νίπτει τας χείρας της». Υπενθυμίζεται ότι, όπως υποστήριξε την Τετάρτη αξιωματούχος της ΕΕ, η έκθεση της τρόικας για την πορεία του ελληνικού προγράμματος θα παρουσιαστεί στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις 8 Οκτώβρη, πράγμα που σημαίνει ότι η Ελλάδα δεν θα λάβει τη δόση των 31 δισ. ευρώ πριν από αυτή την ημερομηνία.
Η Ιταλία πουλάει ακίνητα
Από την Ιταλία έρχεται ένα ακόμα δείγμα «μνημονιακής» πολιτικής χωρίς μνημόνιο και τρόικα. Το ιταλικό δημόσιο και η τοπική αυτοδιοίκηση της χώρας αποφάσισαν να πουλήσουν μέρος της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου, αναφέρεται σε ειδικό εκτενές ρεπορτάζ της αμερικανικής εφημερίδας «The Wall Street Journal». Πρόκειται για 350 μέγαρα, κάστρα, πρώην φυλακές και αποθήκες. Πιο συγκεκριμένα, η αξία της πρώτης αυτής πώλησης της δημόσιας περιουσίας υπολογίζεται σε 1,5 δισ. ευρώ. Από το 1998 μέχρι σήμερα, το ιταλικό κράτος επιχείρησε ανεπιτυχώς δεκάδες φορές να βρει αγοραστές για τα ακίνητά του που μένουν «αναξιοποίητα». Σύμφωνα με παρατηρητές στη Ρώμη, στόχος της κυβέρνησης Μόντι είναι σε πέντε χρόνια να μειώσει τη σχέση δημόσιου χρέους - ΑΕΠ στο 107%. Σύμφωνα με προβλέψεις, φέτος το δημόσιο χρέος θα φθάσει στο 123,4% του ΑΕΠ.
Προβλέπουν νέα επισιτιστική κρίση
Και αφού η παγκόσμια καπιταλιστική κρίση μαίνεται, ο πλανήτης προβλέπεται να αντιμετωπίσει και μια νέα επισιτιστική κρίση, όμοια με αυτή του 2007-8, αν οι χώρες προβούν σε απαγορεύσεις των εξαγωγών, σύμφωνα προειδοποίηση του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO), ο οποίος επισημαίνει και τη σημαντική αύξηση στις τιμές των τροφίμων παγκοσμίως. Οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν παγκόσμια κατά 6% τον Ιούλη σε σχέση με τον Ιούνη, ύστερα από τρεις συνεχείς μήνες μείωσης των τιμών, κυρίως λόγω μιας μεγάλης αύξησης στις τιμές των δημητριακών και της ζάχαρης, επισημαίνει ο FAO. Συγκεκριμένα, ο δείκτης τιμών τροφίμων του FAO τοποθετείται κατά μέσο όρο στις 213 μονάδες. Ειδικά ο δείκτης των τιμών των δημητριακών έφθασε κατά μέσο όρο τις 260 μονάδες, ενισχυμένος κατά 38 μονάδες σε σχέση με τον Ιούνη.
Στις ΗΠΑ, αναφέρεται, η ξηρασία προκάλεσε σοβαρές ζημιές στις καλλιέργειες καλαμποκιού, υποθηκεύοντας τις προσεχείς σοδειές και αυξάνοντας τις τιμές κατά 23% τον Ιούλη. Η τιμή του σιταριού αυξήθηκε επίσης κατά 19% μετά και τις λιγότερο καλές από τις προβλεπόμενες προοπτικές παραγωγής στη Ρωσία και με τη ζήτηση να αναμένεται μεγαλύτερη λόγω των περιορισμένων αποθεμάτων καλαμποκιού. Ωστόσο, η τιμή του ρυζιού έμεινε σχεδόν αμετάβλητη τον Ιούλη. Οι τιμές της ζάχαρης αυξήθηκαν τον Ιούλη λόγω των κινδύνων από τις κλιματικές αλλαγές στη Βραζιλία, τον μεγαλύτερο εξαγωγέα παγκόσμια, όπως και στην Ινδία και την Αυστραλία, υπογραμμίζει ο FAO στην ανακοίνωσή του. Η υπηρεσία του ΟΗΕ εκφράζει ανησυχίες για «κοινωνική έκρηξη» λόγω της αύξησης της τιμής των τροφίμων, που την αποδίδει και στην αυξανόμενη χρήση βιοκαυσίμων στη θέση καλλιεργειών τροφίμων, γιατί παράγεται περισσότερο κέρδος.

πηγή ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου