ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ

ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΕ ΟΡΑΜΑ ΤΗΝ ΛΑΪΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ
"AMAT VICTORIA CURAM"="H ΝΙΚΗ ΑΠΑΙΤΕΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ"
για επικοινωνία και για τις αναρτήσεις,
τις σκέψεις και τις γνώμες σας,στο: predatorus_preda@easy.com

Πέμπτη 31 Μαΐου 2012

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ Εξω από την ΕΕ, αλλά ο λαός να διαφεντεύει την περιουσία του


Σε συγκέντρωση των εργαζομένων στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά μίλησε, χτες, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Σε μαζική συγκέντρωση των εργαζομένων στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά μίλησε, χτες το πρωί, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα. Τα αραβογερμανικά μονοπώλια (ADM και «Thyssen Krupp»), στα οποία οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ έχουν παραδώσει τα Ναυπηγεία, επέβαλαν σε βάρος των εργαζομένων το επαίσχυντο μέτρο της εκ περιτροπής εργασίας, με μία μέρα δουλειά τη βδομάδα, δηλαδή 4 μεροκάματα το μήνα! Ο τελευταίος ολόκληρος μισθός που είδαν ήταν τον Απρίλη. Επιπρόσθετα, με απόφαση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, έχει μπει λουκέτο για 15 χρόνια στο τμήμα του ναυπηγείου που αφορά στην κατασκευή, μετασκευή, επισκευή εμπορικών πλοίων. Απόφαση που έχει τραγικές επιπτώσεις συνολικά στη ναυπηγική βιομηχανία της χώρας. Μιλώντας στους εργαζόμενους η Αλέκα Παπαρήγα σημείωσε:«Επειδή σήμερα έχετε συνάντηση με το υπουργείο, η δική μας θέση είναι να κόψουν το λαιμό τους και να σας πληρώνουν. Δε φταίτε εσείς αν έφτασε αυτή η κατάσταση στα Ναυπηγεία και δεν μπορεί να είστε απλήρωτοι. Να κόψουν το λαιμό τους. Δε μας ενδιαφέρει από πού θα τα κόψουν και από πού θα τα πάρουν.
Δεύτερον, καταλαβαίνω ότι για άλλη μια φορά δεν έχει νόημα να επαναλαμβάνουμε τις θέσεις και τις προτάσεις του ΚΚΕ για τη ναυπηγοεπισκευαστική βιομηχανία, γι' αυτό τον σημαντικότατο κλάδο. Το ζήτημα είναι καθαρά, μα εντελώς καθαρά πια στον πυρήνα του πολιτικού προβλήματος της χώρας. Δεν είσαστε τώρα μια βιοτεχνία, δεν είσαστε μια επιχείρηση που κατασκευάζει - ξέρω γω - καλλυντικά. Οχι ότι υποτιμούμε αυτές τις επιχειρήσεις, όπου εν πάση περιπτώσει εξαρτάται από τον ατομικό ιδιοκτήτη, τον ατομικό καπιταλιστή πώς θα τα βγάλει πέρα με την επιχείρησή του.
Τα Ναυπηγεία και όλος ο κλάδος είναι ζήτημα πολιτικής απόφασης της εκάστοτε κυβέρνησης σε συνδυασμό όμως με τις κατευθύνσεις της ΕΕ. Και να σας το πω καθαρά. Επειδή βλέπω και τις δημοσκοπήσεις και λέει το 75% του ελληνικού λαού δε θέλει το μνημόνιο, αλλά θέλει την ΕΕ και το ευρώ, πρόκειται για μία τραγική αντίφαση. Η ΕΕ είναι καθοριστικός παράγοντας σήμερα, σε συνδυασμό με την κυβερνητική πολιτική, είναι καθοριστικός παράγοντας σήμερα αν η Ελλάδα θα έχει ναυπηγεία ή όχι. Καθοριστικός παράγοντας.
Από τη συγκέντρωση των εργαζομένων στα Ναυπηγεία
Μπορεί η ΕΕ για άλλες επιχειρήσεις να αποφασίζει έμμεσα και μέσα από τις γενικές αποφάσεις να χτυπιούνται οι εργαζόμενοι. Εδώ όμως υπάρχει ονομαστική - πώς να πω; - συγκεκριμένη απόφαση. Και η απόφαση λέει το εξής πράγμα: Οτι στην Ευρώπη θα ζήσουν ορισμένα ναυπηγεία συνδεδεμένα και με την αμυντική βιομηχανία κυρίως, ενώ από εκεί και πέρα οι καπιταλιστές, οι εφοπλιστές θα μπορούν να φτιάχνουν τα πλοία τους όπου τους κατέβει και όπου τους συμφέρει. Οσον αφορά την αμυντική βιομηχανία, συγκεντρώνεται στη Βόρεια Ευρώπη. Αυτός είναι ο καταμερισμός και λειτουργεί εδώ και χρόνια. Γι' αυτό και άφησαν τα Ναυπηγεία να φθίνουν.Επομένως εδώ, ειλικρινά σας λέω, για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με ημίμετρα και μερεμέτια. Γιατί εδώ η πελατεία ποιοι είναι; Εφοπλιστές και αμυντική βιομηχανία, πολεμική βιομηχανία. Ετσι δεν είναι; Δε θα έρθει ένας υψηλόμισθος να αγοράσει από εδώ, όσα λεφτά και να έχει, ένας εισοδηματίας να παραγγείλει, ένας που, ξέρω γω, έχει μία οικονομική δυνατότητα. Αρα, ο ναυπηγοεπισκευαστικός κλάδος δεν μπορεί να είναι σε ιδιωτικά χέρια, δεν μπορεί να είναι στα χέρια των καπιταλιστών και, δεύτερον, είναι ασυμβίβαστη η επιβίωση του χώρου με την πολιτική της ΕΕ. Δεν μπορεί, δηλαδή, να σας το πω καθαρά, να λες εγώ θέλω την ΕΕ και το ευρώ, θέλω και τα Ναυπηγεία. Αντικειμενικά, δε συνδυάζονται αυτά τα πράγματα. Και αυτό, βέβαια, δεν αφορά μόνο τον κλάδο της ναυπηγοεπισκευής, αφορά όλη την Ελλάδα.
Ακούτε για τα διάφορα σενάρια της πτώχευσης που υπάρχουν. Τα ακούτε - έτσι δεν είναι; - στα δελτία ειδήσεων. Εδώ πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ένα πράγμα. Είναι πραγματικά σενάρια ή μπλόφα; Δυστυχώς, δεν είναι μπλόφα. Βεβαίως, μπορεί να τα χρησιμοποιούν κινδυνολογικά μπροστά στις εκλογές για να γίνει 100% ο λαός υπέρ της ΕΕ, τα χρησιμοποιούν κινδυνολογικά, αλλά πρόκειται για πραγματικότητα. Και άλλωστε εσείς ξέρετε τι σημαίνει. Δηλαδή, έχουμε μία σταδιακή χρεοκοπία. Αυτό δεν είναι ένα είδος χρεοκοπίας εδώ; Οταν καταστρέφεται μία παραγωγική βάση και καταστρέφονται οι εργάτες, δεν είναι χρεοκοπία;
Αλλά υπάρχει κίνδυνος για πολύ πιο βαθιά και πολύ γενικευμένη. Και αυτό είναι πραγματικό. Είτε αποφασιστεί ένα νέο "κούρεμα" 90%, οπότε θα έχουμε νέα μνημόνια και νέες συμβάσεις, ή θα πάμε σε μία άναρχη ή λίγο - πολύ προγραμματισμένη χρεοκοπία. Τη μορφή μπορεί κανείς να μην την προβλέψει ακριβώς τι θα αποφασίσουν. Καταλαβαίνετε, λοιπόν, ότι από εκεί και πέρα τέλειωσαν τα Ναυπηγεία. Θα τα κάνουν, δεν ξέρω τι, ξενοδοχεία, δεν ξέρω τι θα τα κάνουν.
Αντιλαϊκή η «ανάπτυξη» μέσα στην ΕΕ
Καλά κάνετε και ζητάτε τα λεφτά σας. Είναι το άμεσο, γι' αυτό σας λέμε να κόψουν το λαιμό τους, δε μας ενδιαφέρει. Ομως, πρέπει να καταλάβετε το εξής πράγμα: Μέσα από τα Ναυπηγεία βγαίνει ή το άσπρο ή το μαύρο. Δεν υπάρχουν ενδιάμεσες λύσεις και δρόμοι. Καθαρά πράγματα. Το ΚΚΕ, δυστυχώς, επιβεβαιώθηκε και επιβεβαιωθήκαμε. Οχι ότι είμαστε ξύπνιοι και όλα τα άλλα κόμματα είναι χαζά. Αλλά γιατί εμείς ξέρουμε πάρα πολύ καλά πώς λειτουργεί ο καπιταλισμός. Ξέρετε ποιοι ξέρουν τον καπιταλισμό; Οι καπιταλιστές οι ίδιοι καλά και εμείς ως ΚΚΕ. Οι καπιταλιστές τον ξέρουν καλά για να χειρίζονται τις υποθέσεις του καπιταλισμού και εμείς ξέρουμε καλά τον καπιταλισμό γιατί θέλουμε να τον ανατρέψουμε.
Να σας το πω καθαρά. Οχι εμείς, πρέπει ο λαός όταν το αποφασίσει. Λοιπόν, αυτή τη στιγμή, εσείς που είσαστε εδώ και αυτοί που δεν είναι και προέρχονται από τα Ναυπηγεία, πρέπει να καταλάβουν το εξής πράγμα: Δεν υπάρχει ανάπτυξη μέσα στην ΕΕ. Και όποια ανάπτυξη ακούτε, θα είναι με βαριά λιτότητα, με μόνιμη ανεργία και με μισθούς 300 και 400 ευρώ. Ελεγα προηγουμένως στον πρόεδρο, υπάρχει το πρόγραμμα της ΕΕ για την ανάπτυξη στην Ελλάδα. Αυτό αποφασίστηκε στις 18 Απρίλη του 2012. Εγινε συζήτηση στην άτυπη σύνοδο, αυτή που ήταν μεταξύ γεύματος κ.λπ., που έγινε τώρα με τη συμμετοχή υπηρεσιακής κυβέρνησης και θα γίνει τον Ιούνη.
Η ΕΕ προβλέπει να δώσει χρήματα στην Ελλάδα - δανεικά, όχι δωρεά - για να αναπτυχθούν τα δίκτυα ενέργειας - αυτό δε σημαίνει ότι θα έχουμε φτηνή ενέργεια εμείς - να περνάνε εδώ, σαν ενδιάμεσοι δρόμοι για την ενέργεια ας πούμε της Ευρώπης, ένας κόμβος. Θα δοθεί γι' αυτό το ζήτημα. Θα δοθεί για να ολοκληρωθούν ή να φτιαχτούν νέοι αυτοκινητόδρομοι, για να περνάνε τα κοντέινερ στο πήγαινε-έλα στην Ελλάδα, εκεί θα δοθούν τα χρήματα. Στα ευρυζωνικά δίκτυα και κάτι τέτοια. Δηλαδή, σε όλες τις υποδομές των ευρωπαϊκών και εξωευρωπαϊκών μονοπωλίων. Δεν υπάρχει μέσα ούτε ναυπηγεία, ούτε μέταλλο, ούτε τίποτα.
Βγαίνει ο ΣΕΒ και λέει, σε αυτούς τους κλάδους θα κάνουμε εμείς επενδύσεις. Δεν υπάρχετε μέσα. Ξέρετε, ο ΣΕΒ προσθέτει και ορισμένους κλάδους που δεν τους βάζει η ΕΕ. Ξέρετε τι προσθέτει ο ΣΕΒ; Πάλι φωτοβολταϊκά, εκείνο, το άλλο, θα κάνουμε επενδύσεις σε συστήματα παραγωγής ανακύκλωσης, συστημάτων ανακύκλωσης για τα σκουπίδια και στερεά και υγρά απόβλητα, επεξεργασίας. Δεν υπάρχουν τα ναυπηγεία. Θα κάνουμε, λέει, επενδύσεις για ένα εργοστάσιο που θα κατασκευάζει τεχνητές ίνες και αυτό ανήκει στην κλωστοϋφαντουργία. Δηλαδή, δε θα αξιοποιήσουν το βαμβάκι για να φτιάχνονται ρούχα στην Ελλάδα και να πουλιούνται στην Ελλάδα και να προσληφθεί δυναμικό εργατικό. Θα φτιάξουν ένα - δύο εργοστάσια για τεχνητές ίνες.
Θα κάνουν επενδύσεις σε ορισμένα προϊόντα μεσογειακής διατροφής για να τα κάνουν εξαγωγή στο εξωτερικό. Δηλαδή, οι επενδύσεις είναι σε έξι, εφτά κλάδους. Και όχι εργοστάσια σε όλη την Ελλάδα. Θα κάνουν δύο - τρεις μεγάλες μονοπωλιακές μονάδες. Δεν υπάρχει ο χώρος σας.
Τι λέει το ΚΚΕ: Πόσους κλάδους είχαμε στη βιομηχανία στην Ελλάδα; Και κλάδους που μπορούμε να παράγουμε, 30 - 40 κλάδοι είναι αυτοί. Πόσοι κλάδοι συνδέονται με την αγροτική παραγωγή; Ε, αυτά πρέπει να αναπτυχθούν. Πρώτα πρώτα για τις εσωτερικές ανάγκες. Εχουμε ανάγκη πολεμικά πλοία, έχουμε ανάγκη πλοία για την ακτοπλοΐα κ.λπ.; Αυτά, όμως, να σας το πω καθαρά, το έχουμε πει δέκα χιλιάδες φορές, μόνο μια λαϊκή εξουσία μπορεί να τα κάνει, που θα τα αναλάβει αυτή να τα κάνει.
Να κόψουμε τις δεσμεύσεις, εισαγωγές προϊόντων, τα δάνεια, για να κάνουμε επιχειρήσεις που θα δρουν σε όλη την Ευρώπη. Και όπου θα γίνουν επιχειρήσεις εδώ και επενδύσεις, θα κάνουν εξαγωγές και μετά ό,τι κερδίσουν από την Ελλάδα, θα μεταφέρουν τα εργοστάσιά τους και κάπου αλλού, όπου υπάρχει μεγαλύτερη κερδοφορία. Μη νομίζετε, με βάση την Ελλάδα, με μισθούς 200 και 300 ευρώ και μετά τα κεφάλαια και τα κέρδη θα τα κάνουν εξαγωγή και θα πηγαίνουν να συγχωνεύονται με άλλες επιχειρήσεις.
Συγκέντρωση δυνάμεων για ριζική αλλαγή
Δεν υπάρχει μέση λύση για τον κλάδο σας και για την εργατική τάξη γενικότερα. 'Η θα έχετε μία διακυβέρνηση, η οποία θα συμμορφώνεται με την ΕΕ - και ας ακούσουμε τα μεγάλα λόγια. Εδώ θα καταναλώνουν μεγάλα λόγια, εκεί θα βάζουν τις υπογραφές. Καμία κυβέρνηση που θα προκύψει από αυτές τις εκλογές δεν πρόκειται να αντισταθεί στην ΕΕ. Θα υπογράψουν νέα μνημόνια, θα τα πουν κάπως αλλιώς, οι τροποποιήσεις που λένε θα είναι σε βάρος του λαού. Δεν υπάρχει ελπίδα, είτε είναι πυρήνας της κυβέρνησης η ΝΔ με το ΠΑΣΟΚ, είτε είναι κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και Κουβέλης. Δεν υπάρχει περίπτωση. Γιατί για να κάνεις φιλολαϊκή πολιτική, πρέπει να καταργήσεις τους καπιταλιστές. Τελείωσε.
Θα μου πείτε, το ΚΚΕ θα κάτσει στη γωνιά και θα περιμένει πότε θα γίνει αυτό; Οχι, κάθε άλλο. Θα παλέψουμε από το να πάρετε τα λεφτά, τα χρήματά σας. Να σας το πω καθαρά, θα 'ρθει η στιγμή τους επόμενους μήνες ή μέσα στο '13, αυτό δεν μπορούμε να το ξέρουμε ακριβώς, όπου θα χρειαστεί να εξασφαλιστεί το ψωμί του λαού. Πτώχευση σημαίνει, για ένα μεγάλο μέρος του λαού, πείνα. Κι εδώ πρέπει με τα ίδια σας τα χέρια εσείς, με τα ίδια σας τα χέρια να εξασφαλίσετε καταρχήν τη διατροφή σας.
Δηλαδή, θα περάσουμε σε τέτοιες καταστάσεις και όχι μόνο στην Ελλάδα, και στην Ισπανία και αλλού. Και εδώ χρειάζεται οργάνωση του λαού από τα κάτω. Σωματεία, λαϊκές επιτροπές. Καμία κυβέρνηση δεν πρόκειται να κάνει τίποτα. Το πολύ πολύ θα πέσει η κυβέρνηση. Και να μη σας πω, η επόμενη κυβέρνηση που θα γίνει, πόσο θα κάτσει; Ενα χρόνο σε συνθήκες πτώχευσης; 'Η θα προχωρήσει στο κνούτο και στην καταστολή.
Τώρα είμαστε στα ωραία λόγια, ελληνική αξιοπρέπεια, ακούω τον ΣΥΡΙΖΑ που λέει, εμείς, λέει, θα είμαστε μία κυβέρνηση που θα αποκαταστήσει την αξιοπρέπεια του Ελληνα. Μα όταν είσαι άνεργος; Για μας αξιοπρεπής είναι και ο άνεργος, δε φταίει. Αρα, τι αξιοπρέπεια είναι αυτή άμα δεν έχουμε δουλειές και εισόδημα; Δεν πρόκειται αυτή τη στιγμή να καταργηθεί το μνημόνιο, δεν πρόκειται να γυρίσουμε στους μισθούς του 2009, δεν πρόκειται να μας επιστρέψουν ό,τι μας πήραν. Πάρτε το χαμπάρι.
Εμείς θα παλεύουμε από το τόσο, μέχρι την εξουσία. Θα παλεύουμε, δηλαδή, για όλα τα καθημερινά προβλήματα, για επιδόματα ανεργίας, για να μη χάσετε την Κοινωνική Ασφάλιση, για τα πάντα. Αλλά και ταυτόχρονα πρέπει να συγκεντρώνονται δυνάμεις για ριζική αλλαγή στην Ελλάδα.
Θα φτιάχνονται κυβερνήσεις, θα φτιάξουν νέα κόμματα - και αυτό σας το υπογράφουμε - είμαστε στη φάση αλλαγής του πολιτικού σκηνικού. Από τη στιγμή που η κυρίαρχη τάξη της χώρας μας είδε ότι η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ τελειώσανε, όπου πάει, τελειώνουν. Ηδη το ΠΑΣΟΚ είπε θα επανιδρυθεί. Και να μου το θυμηθείτε: Ούτε η ΝΔ μπορεί να κρατήσει ως τέτοια. Ηδη και ο Σαμαράς έβαλε ζήτημα και λέει είμαστε ευρωπαϊκό, κεντροδεξιό κόμμα. Θα φτιαχτεί νέο κόμμα στο χώρο της ΝΔ, με νέα πρόσωπα για να κοροϊδέψουν το λαό.
Θα φτιαχτεί μια νέα σοσιαλδημοκρατία με πυρήνα ένα μέρος του ΠΑΣΟΚ και ένα μεγάλο μέρος του ΣΥΡΙΖΑ και από εκεί θα προκύψουν νέες δυνάμεις για να κοροϊδέψουν το λαό. Θα αλλάξουν τα πρόσωπα. Εδώ μέσα σε δύο μέρες πέταξαν τον Γιώργο Παπανδρέου. Ηταν η αρχή της αλλαγής του πολιτικού σκηνικού. Παραμερίζουν τους παλιούς και θα φτιάξουν καινούρια κόμματα για να κοροϊδέψουν τον κόσμο, όπως έγινε στην Ιταλία και έχει γίνει και σε άλλες χώρες.
Ο λαός αφεντικό στον τόπο του
Αρα, λοιπόν, εδώ, εσείς σαν εργατική τάξη μία πυξίδα πρέπει να έχετε: Συνύπαρξη με τους καπιταλιστές δεν μπορεί να υπάρξει. Το είδατε και εδώ. Δε γίνεται συνύπαρξη. Είναι έτοιμος ο λαός να πάρει την εξουσία; Ξέρουμε ότι δεν είναι έτοιμος, δεν το έχει αποφασίσει. Και αν δεν αποφασίσει ο λαός δεν μπορεί να γίνει. Γιατί για να πάρεις την εξουσία χρειάζεται μεγάλη, λαϊκή πλειοψηφία. Δε θα πατήσει κουμπιά το ΚΚΕ. Ούτε μιλάμε για εξουσία του ΚΚΕ. Μιλάμε για εξουσία της εργατικής τάξης και των συμμάχων της. Ο λαός πρέπει να πάρει την εξουσία, δε θα την πάρει το ΚΚΕ. Πώς θα την πάρει το ΚΚΕ την εξουσία...
Και από αυτή την άποψη, φαντάζομαι να προβληματιστήκατε γιατί το ΚΚΕ είπε δεν μπαίνω σε μία τέτοια κυβέρνηση. Και σε καμία τέτοια κυβέρνηση δε θα μπούμε, που δέχεται μονόδρομο την ΕΕ και τους καπιταλιστές. Θα είμαστε παρόντες σε κάθε μορφή λαϊκής διακυβέρνησης που ο λαός θα είναι αφεντικό στον τόπο του. Εκεί, αν θέλετε, και σαν πολιτική πρωτοπορία θα πάρουμε και τις ευθύνες.
Και είναι μεγάλη ευτυχία να το πω, δεν το καταλαβαίνουν δυστυχώς αρκετοί ακόμα, ότι το ΚΚΕ δε μαντρώνεται. Και γι' αυτό, αν θέλετε, σήμερα ευνοείται και η αποδυνάμωσή του. Γιατί σου λέει με ένα ΚΚΕ αδύναμο θα βάλω στο χέρι το εργατικό κίνημα καλύτερα. Καθαρά πράγματα. Ετσι είναι. Και δεν πρέπει να αποδυναμωθεί το ΚΚΕ. Εμείς θα είμαστε αυτοί που είμαστε και με τόση δύναμη και με λιγότερη. Αλλά κοιτάξτε να δείτε. Είναι άλλο πράγμα.
Να σας πω και μια πλευρά. Η επόμενη Βουλή θα είναι μια κινούμενη άμμος. Καθώς θα διαμορφώνονται τα νέα σχήματα και θα ψήνονται τα σενάρια, μπορεί να απεγκλωβιστούν και κάποιοι βουλευτές και να ψηφίσουν ένα σχέδιο νόμου που θα φέρουμε εμείς στη Βουλή. Αμα έχεις μια Κοινοβουλευτική Ομάδα ισχυρή, μπορεί σε μια συγκυρία να καταργηθεί ένας νόμος. Είδατε στην προηγούμενη Βουλή, λίγο πριν τελειώσει, είχε 60 ανεξάρτητους βουλευτές. Μετά βέβαια μαντρώθηκαν. Αλλά δεν έχει σημασία. Ετσι θα είναι η επόμενη Βουλή.
Και έχει σημασία να έχει μια παγιωμένη, ισχυρή Κοινοβουλευτική Ομάδα το ΚΚΕ και για μέσα στη Βουλή. Δε θα είναι μια συνηθισμένη περίοδος όπου το ΚΚΕ μέσα στη Βουλή απλώς θα κάνει μια αντιπολίτευση. Είναι μια περίοδος που μπορεί για ένα ή άλλο ζήτημα να παρθεί και μια θετική απόφαση. Αλλά το κυριότερο είναι η δύναμη του ΚΚΕ έξω από τη Βουλή. Γιατί, κοιτάξτε να δείτε, αν κάποιοι σκεφτούν ότι δεν είναι η ώρα του ΚΚΕ και ξεγελαστούν από άλλα κόμματα, αυτό το ξεγέλασμα θα εμφανιστεί μέσα στο κίνημα. Αν δώσει η εργατική τάξη πίστωση χρόνου στην καινούρια κυβέρνηση που θα βγει, για να δούμε τι θα κάνει, αυτό θα είναι το κρίσιμο διάστημα.
Οποια κυβέρνηση είναι, πρέπει να φέρει εδώ δουλειά. Δεν πάει να λέει η ΕΕ ότι δεν κατασκευάζουμε αραβικά πλοία, από αραβικές χώρες. Αυτό θα πει απειθαρχία και ανυπακοή. Θα φέρεις το πλοίο εδώ. Τι κερδίζει, δηλαδή, το ναυπηγείο από την ΕΕ; Θα πάει να συνάψει συμφωνίες - ξέρω γω - με Αλγερινούς, με το Κατάρ, με όπου να 'ναι. Και η κυβέρνηση να κατασκευάσει πλοία κρατικά για τις ακτοπλοϊκές γραμμές.
Θα ρίξουν το μέσο εργατικό μισθό
Και ένα τελευταίο: Αυτό πρέπει να το βάλετε καλά στο μυαλό σας. Δεν ενδιαφερόμαστε εμείς αποκλειστικά και μόνο για την εργατική τάξη, αλλά και για τον παραγωγικό πλούτο της χώρας. Εμείς τους καπιταλιστές δε θέλουμε. Δε θέλουμε να κλείνουν εργοστάσια. Γιατί σκεφτείτε τώρα, όταν καταστραφεί όλη αυτή η ναυπηγοεπισκευαστική βάση της χώρας, πρέπει να ξαναγίνει από την αρχή. Εμείς δε θέλουμε να κλείνουν, τους καπιταλιστές δε θέλουμε. Βλέπουμε σύγχρονα εργοστάσια και λέμε να κρατηθούν αυτά τα εργοστάσια για να μπορέσει να τα πάρει ο λαός, να προγραμματίσει την παραγωγή του και τη δουλειά για όλους. Αλλά στο επόμενο διάστημα, επειδή η κρίση θα βαθύνει, θα κλείσουν και μεγάλες επιχειρήσεις.
Πρώτα πτωχεύει ο λαός και μετά θα χαθεί και ένα μέρος των καπιταλιστικών επιχειρήσεων. Και θα μείνουν τα εργοστάσια αυτά που οι καπιταλιστές βγάζουν πολύ κέρδος. Δε θέλουν ούτε το λίγο κέρδος και με μισθούς πείνας. Θα παίρνουν μέχρι 25 χρόνων που οι μισθοί είναι κάτω από τα 500 ευρώ. Βγαίνει ο ΣΕΒ και λέει να μην πέσουν τα κατώτατα μεροκάματα. Κορόιδο είναι να μην το πει ο ΣΕΒ; Τώρα με τους 45άρηδες, 50άρηδες τελειώσανε, αφού κλείσανε τα εργοστάσια. Θα παίρνουν, λοιπόν, 18 ως 24 ετών που είναι κάτω των 500 ευρώ το μήνα και θα πέσει και πιο κάτω.
Κάνουν τους γαλαντόμους. Θα ρίξουν το μέσο εργατικό μισθό. Γιατί υπάρχουν μισθοί εργατικοί που όταν ο άλλος δουλεύει 20 χρόνια και 25 σε τέτοιους χώρους - εσείς παίρνετε ένα μισθό, όχι 500 ευρώ μισθό - λοιπόν, πόσα σου λέει παίρνεις; 1.500; Θα πας στα 500. Γι' αυτό κατέβασαν τους κατώτατους μισθούς, για να αρχίσουν τώρα το μέσο εργατικό μισθό που είναι λίγο ψηλότερα. Αλλά και ο ψηλότερος εργατικός μισθός δεν ήταν ο μισθός για πλούσιους. Αυτή θα είναι η προοπτική. Μετά τις εκλογές.
Και σας το λέω καθαρά, αν το ΚΚΕ και όλοι οι αγωνιστές αδυνατίσουν μέσα το κίνημα, αυτό θα είναι πολύ χειρότερο. Από πολύ χειρότερες θέσεις ο λαός θα μπορέσει να αντιδράσει. Δεν μπορεί σήμερα ο ελληνικός λαός να λέει 75% πάση θυσία στην ΕΕ - είδατε τη χτεσινή δημοσκόπηση, αν την είδατε. Εμ, βέβαια, τα κάνουν και τα μεσάνυχτα. Είναι για τα σαλόνια οι εκπομπές αυτές - 75% λέει πάση θυσία στην ΕΕ. Πάση θυσία στην ΕΕ σημαίνει να ανεχτείτε αυτή την κατάσταση. Τι θα πει πάση θυσία; Αμα δε με συμφέρει, δε θέλω να είμαι. Ετσι σκέφτεται ο ελληνικός λαός. Εμείς δεν αμφισβητούμε τη δημοσκόπηση. Σας ανάγκασαν να σκεφτείτε έτσι.
Εσείς τι κερδίσατε από την ΕΕ, μπορείτε να μου πείτε; Από το '92 και μετά, με τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, άρχισε η αντίστροφη μέτρηση. Τα πήρε το κράτος, τα έδωσε σε ιδιώτες, ξανά κρατική παρέμβαση. Λοιπόν, πάρτε απόφαση. Μέσα στην ΕΕ δε γίνεται τίποτα. Εξω από την ΕΕ, αλλά ο λαός να διαφεντεύει την περιουσία του. Οχι έξω από την ΕΕ και ο λαός πάλι να έχει τους καπιταλιστές στο κεφάλι του, δε θα είναι καλά τότε. Είμαστε υποχρεωμένοι, κοιτάξτε, ακόμα και αν δεν ήταν προεκλογική περίοδος, θα οργώναμε σήμερα όλη την Ελλάδα με περιοδείες και συγκεντρώσεις για να προετοιμάσουμε το λαό για την πτώχευση, τη μεγαλύτερη πτώχευση. Συνέπεσε με προεκλογική περίοδο. Είμαι βέβαιη, αυτό θα κάναμε. Πείτε ότι υπήρχε κυβέρνηση. Θα κάναμε, όχι με την έννοια μόνο εναντίον της κυβέρνησης, αλλά για να οργανωθεί ο λαός».

πηγή ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου