ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ

ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΕ ΟΡΑΜΑ ΤΗΝ ΛΑΪΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ
"AMAT VICTORIA CURAM"="H ΝΙΚΗ ΑΠΑΙΤΕΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ"
για επικοινωνία και για τις αναρτήσεις,
τις σκέψεις και τις γνώμες σας,στο: predatorus_preda@easy.com

Πέμπτη 12 Απριλίου 2012

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ Ενα πανίσχυρο ΚΚΕ, θα πυροδοτήσει θετικότατες διεργασίες μέσα στο λαό


Η συνέντευξη που έδωσε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στην εκπομπή «Πρωινή Ενημέρωση» της ΝΕΤ

Συνέντευξη στην εκπομπή «Πρωινή Ενημέρωση» της ΝΕΤ και στους δημοσιογράφους Κ. Αρβανίτη και Μ. Κατσίμη, έδωσε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Ο «Ριζοσπάστης» αναδημοσιεύει παρακάτω τη συζήτηση της Αλέκας Παπαρήγα με τους δημοσιογράφους.
***
-- Εγινε θέμα και πολιτική αντιπαράθεση, με αφορμή την απεργία των ναυτεργατών, κατηγορήθηκε το ΚΚΕ ότι είναι υποκινητής αυτής της απεργίας. Το ΠΑΜΕ στην ΠΝΟ έχει 3 μέλη, δεν μου βγαίνουν τα κουκιά, γιατί γίνεται αυτό;
-- Μήπως υπάρχει απεργία που δε θεωρείται άκαιρη; Κάθε φορά αυτό ακούμε. Λένε «ελεύθερο το δικαίωμα στην απεργία, αλλά η συγκεκριμένη δεν στέκει». Πότε είναι χειμώνας, πότε είναι χιονιάς, πότε είναι κοντά στο Πάσχα, πότε είναι μετά το Πάσχα, πότε είναι το καλοκαίρι και κάνει ζέστη, πείτε μου μία πανελλαδική απεργία όπου το αρμόδιο υπουργείο βρίσκει ότι στέκει; Ποτέ, πάντα είναι άκαιρη. Ολοι είναι υπέρ της απεργίας, αλλά λένε ότι είναι άκαιρη. Οι απεργίες είναι ένα όπλο πίεσης και ακριβώς πρέπει να γίνονται τη στιγμή που ασκείται πίεση. Πότε θα γίνονται, τη στιγμή που δεν ασκείται πίεση;
-- Αλλά γιατί είναι στόχος το ΚΚΕ; Η κα Διαμαντοπούλου το είπε κανονικά, προηγούμενα η κα Μπακογιάννη...


-- Κοιτάξτε, το ΚΚΕ έχει συγκεκριμένη πολιτική κατεύθυνση και πρακτική κατεύθυνση, όχι μόνο διακήρυξη. Πρωτοστατεί στην οργάνωση των εργαζομένων και στους αγώνες τους. Βεβαίως, τις μορφές πάλης κάθε φορά, την επιλογή, τις αποφασίζουν οι ίδιοι, αλλά το ΚΚΕ στηρίζει αυτούς τους αγώνες και τα μέλη και στελέχη του συμμετέχουν ενεργά. Οι απεργίες αποφασίζονται από το σύνολο των εργαζομένων, δεν είναι δυνατόν να γίνει μία απεργία επειδή το επιλέγει ένα κόμμα. Με αυτή την έννοια, εδώ που τα λέμε, τη δουλειά τους κάνουν: Χτυπούν το ΚΚΕ, γιατί ξέρουν ότι παίζει έναν αποφασιστικό ρόλο στο να αποκτήσει ο λαός αισιοδοξία, αυτοπεποίθηση και να καταλάβει ότι έχει δύναμη να επιβάλει το δίκιο του.-- Μέσω της απεργίας;
-- Με πολλές μορφές πάλης και μέσω της ψήφου. Βεβαίως, η απεργία είναι μία από τις μορφές πάλης. Αυτό που μας ενδιαφέρει και που έχει πολύ μεγάλη σημασία είναι η οργάνωση των εργαζομένων στον τόπο δουλειάς, στον τόπο κατοικίας, οι λαϊκές συνελεύσεις. Οχι απλώς να αποφασίζει η διοίκηση ενός σωματείου, έχει το δικαίωμα να αποφασίσει, αλλά να υπάρχουν μαζικές διαδικασίες να αποφασίζουν οι εργαζόμενοι και να παίρνουν μέρος στην οργάνωση του αγώνα και όχι δι' αντιπροσώπων μέσω των εκλεγμένων στα σωματεία.
Κι αν θέλετε, σε αυτό το επίπεδο δεν μας ικανοποιεί το επίπεδο της ανάπτυξης της πάλης και της συμμετοχής των εργαζομένων. Δεν αρκεί να συμμετάσχεις σε μια απεργία. Πρέπει τα σωματεία να αποκτήσουν ζωντάνια, να συμμετέχουν όλοι με τις απόψεις τους και όσο πιο πλατιά είναι η συμμετοχή - βεβαίως θα υπάρχουν και διαφορετικές απόψεις, θα γίνεται και διαπάλη - θα παίρνονται οι αποφάσεις.
Απατεωνιά οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ
-- Εγινε η πρόταση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ προς τα κόμματα της αριστεράς και προς το ΚΚΕ για τις μονοεδρικές, ήσασταν πάρα πολύ κατηγορηματική και ο «Ριζοσπάστης» έχει σήμερα τίτλο «πολιτικοί απατεώνες», είναι βαρύς χαρακτηρισμός. Εσείς μιλάτε με πολιτικούς όρους βέβαια, αλλά θέλω να το καταλάβω...


-- Να σας εξηγήσω και για το πριμ των 50 εδρών και για τις 8 μονοεδρικές. Εμείς καταρχήν προτάσσουμε τη βασική διαφωνία που έχουμε με το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και της Δημοκρατικής Αριστεράς, πάνω σε ζητήματα καταρχήν του σήμερα. Δεν πρόκειται για διαφορές που αφορούν το μέλλον, αφορούν το σήμερα. Το τι πρέπει να κάνει μία κυβέρνηση ή μια αντιπολίτευση την άλλη μέρα από τις εκλογές. Και επομένως είναι τυχοδιωκτισμός να ζητάς συνεργασία, όταν ξέρεις ότι έχεις διαφορετικές απόψεις.Πώς θα γίνει αυτή η κυβέρνηση; Ο ένας θα τραβάει από κει και ο άλλος από εδώ. Το πιο έντιμο είναι να πεις «έχουμε διαφορές», ευτυχώς ή δυστυχώς, εγώ λέω ευτυχώς, αλίμονο αν γινόμασταν σαν κι αυτούς, αλλά εν πάση περιπτώσει, έχουμε διαφορές δεν μπορεί να γίνει συνεργασία. Και ο λαός ας κρίνει αν αυτές οι διαφορές είναι μεγάλες. Δεν μπορεί να λες αυτό που είπε χτες ο κ. Τσίπρας «εμείς έχουμε αντίπαλο το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ και πρωτίστως τον κ. Σαμαρά» και μίλησε για «κοινωνικό χάος» μετά τις εκλογές, αν βγει το ένα κόμμα ή το άλλο. Είναι λόγια αυτά ανθρώπου ας πούμε «αριστερού»;
Αν βγει κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, κοινωνικό χάος. Φυσικά, αν βγει μια τέτοια κυβέρνηση σαφώς θα είναι αντιδραστικότερη, αντιλαϊκότερη. Δεν μπορεί να ταυτίζει κανείς, γιατί έτσι εκλαμβάνεται, το κοινωνικό χάος με την ανάπτυξη της κοινωνικής πάλης, της αντιπαράθεσης, της σύγκρουσης. Χάος είναι όταν δε γίνεται αντιπαράθεση και σύγκρουση. Κινδυνολογούν τώρα όλοι. Ο καθένας, δηλαδή, στεριώνει την πολιτική του πρόταση σε πολιτική κινδυνολογία. Και εμείς λέμε ότι θα έρθουν τα χειρότερα μέτρα, θα έρθει νέο πακέτο, η Ελλάδα ενδεχομένως θα βρεθεί και σε άτακτη χρεοκοπία. Τα λέμε όμως όλα αυτά για να πούμε στο λαό πάρε την υπόθεση στα χέρια σου.
Τώρα για τις 8 έδρες. Μα είναι απατεωνιά. Οι 50 έδρες, το πριμ, ήταν ανύπαρκτο ως κρίκος για να πιέσει για συνεργασία, γιατί δεν το παίρνει ένας συνασπισμός κομμάτων. Δεύτερον, για τις 8 έδρες που λένε: Το ποσοστό των κομμάτων πανελλαδικά καθορίζει πόσες έδρες θα πάρει κάθε κόμμα. Να σας πω ακόμα κι αν είχε η δυναμική, όπως λένε, αυτό το ψηφοδέλτιο, το πολύ - πολύ μία έδρα να έχαναν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ.
Αλλά και κάτι άλλο: Ποιος μας λέει ότι αυτοί που ακολουθούν τον ΣΥΡΙΖΑ θα ψήφιζαν τον κομμουνιστή υποψήφιο; Εδώ χτες στο Εργατικό Κέντρο της Καρδίτσας κατέβηκαν ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ κατά ΚΚΕ, για να αντιπαρατεθούν στο ΚΚΕ. Στην εθνική ομοσπονδία των τυφλών, κατέβηκε ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ - ΛΑ.Ο.Σ. σε ένα ψηφοδέλτιο, ενάντια στο ψηφοδέλτιο που στήριζαν δυνάμεις που ανήκουν στο Κόμμα ή συνεργάζονται με το Κόμμα. Λοιπόν, τώρα, δεν είναι αστείο; Μην πω για την Ικαρία. Στις ομοσπονδίες, όπου είναι ισχυρό το ΚΚΕ υπάρχει συνεργασία είτε ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ, είτε όλων των άλλων για να μη βγει ένας αντιπρόσωπος στο συνέδριο της ΓΣΕΕ. Μας κοροϊδεύουν δηλαδή; Για να μη σας πω ότι αυτοί δεν κατευθύνουν ψήφους».
-- Τι εννοείτε;
-- Τι εννοώ; Να σας πω τώρα για το '89 - '90 - '91, που τώρα είναι πολύ χειρότεροι, υπήρχε τότε ο ενιαίος Συνασπισμός και υπήρχε συμφωνία - και σωστά - κατανομής των βουλευτών. Οι κομμουνιστές, λοιπόν, ήμασταν υποχρεωμένοι, μέσω του δημοκρατικού συγκεντρωτισμού που έχουμε, να συστήσουμε στα μέλη του Κόμματος, στους οπαδούς και ευρύτερα να ψηφίσουν και υποψήφιους βουλευτές της ΕΑΡ και άλλων κομμάτων. Και σωστά, από τη στιγμή που έχεις μια συμμαχία πρέπει να την τηρήσεις, οι ίδιοι δεν μπορούσαν να κατευθύνουν τις ψήφους, γιατί δεν έχουν το δημοκρατικό συγκεντρωτισμό, είναι «ελεύθεροι». Ποιος μου λέει εμένα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα έβγαινε με θέση υπέρ του ΚΚΕ και αυτή θα περνούσε; Αυτοί δεν κατευθύνουν, εμείς κατευθύνουμε. Το κυριότερο είναι οι πολιτικές μας διαφωνίες, αλλά είναι και αφερέγγυοι. «Ζήτω ο σοσιαλισμός» να πούνε, εμείς δεν τους πιστεύουμε.
Εχουμε πρόταση εξουσίας
-- Εσείς πιστεύετε ότι ένα δυνατό ΚΚΕ στην αντιπολίτευση θα είναι πιο αποτελεσματικό από ένα συνασπισμό στην εξουσία αριστερών με κομμουνιστές;
-- Εχουμε πρόταση εξουσίας. Δεν είμαστε ένα κόμμα που θεωρούμε ότι είναι αυτοσκοπός μας να είμαστε στην αντιπολίτευση. Καταρχήν, μας φέρνει ο λαός στην αντιπολίτευση μέχρι τώρα, δηλαδή τι φταίμε εμείς; Το ότι είμαστε τόσα χρόνια στην αντιπολίτευση είναι ζήτημα επιλογής δικής μας, μας αρέσει η αντιπολίτευση; Πρόταση εξουσίας έχουμε, μιλάμε για τη λαϊκή εξουσία. Οπου ο λαός παίρνει όλη την εξουσία στα χέρια του και όχι μόνο τη διακυβέρνηση. Εξουσία δεν είναι μόνο η διακυβέρνηση. Οταν αλλάζει το ΠΑΣΟΚ με τη ΝΔ αλλάζει το κυβερνητικό προσωπικό, όλα τα άλλα μένουν ακίνητα.
Για την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, της ΔΗΜΑΡ κ.τ.λ. Καταρχήν, γιατί δεν τα βρίσκουν με τη ΔΗΜΑΡ που μέχρι χτες ήταν μαζί; Δεν καταλαβαίνω γιατί είναι θέμα του ΚΚΕ μόνο; Μια κυβέρνηση, η οποία θα έχει μόνο το πηδάλιο της κυβέρνησης και η εξουσία θα είναι στους επιχειρηματικούς ομίλους, αυτή η κυβέρνηση - ανεξάρτητα από προθέσεις - δεν μπορεί να κάνει τίποτα. Μέσα στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ τέτοια πράγματα δεν τα θίγει. Οταν λέει «θα καταγγείλω τη δανειακή συνθήκη και το μνημόνιο», εγώ να δεχτώ ότι το λένε με ειλικρίνεια, θα είναι μία πολιτική καταδίκης στην Ελλάδα που δεν θα έχει καμία αξία στην ΕΕ, θα του πούνε έξω από την ΕΕ. Και μόλις του πούνε έξω από την ΕΕ θα αναδιπλωθεί.
Λέει και το άλλο το ανέκδοτο: Οτι δε μας διώχνουν από την ΕΕ, γιατί θα καταστραφεί η ΕΕ. Αυτό είναι ανέκδοτο. Οταν θα έρθει η στιγμή η ΕΕ να μην αντέχει, ήδη τώρα λένε για την Ισπανία ότι μπαίνει και αυτή σε μνημόνιο. Οταν η ΕΕ, αυτή η λυκοσυμμαχία ανακαλύψει ότι δεν μπορεί να είναι των 27 κρατών, τις πιο αδύναμες χώρες θα τις πετάξει με μία κλωτσιά. Εν πάση περιπτώσει, εμείς δεν μπορούμε να λέμε στο λαό πιάσου από τα μαλλιά σου να σωθείς. Τι γίνεται; Ο πνιγμένος δε σώζεται από τα μαλλιά του.
-- Να αφήσουμε λίγο τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΔΗΜΑΡ. Θέλω να 'ρθω λίγο στο ΚΚΕ.
-- Φυσικά, γιατί ο κύριος αντίπαλος για μας - να το ξεκαθαρίσουμε - είναι η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Εξάλλου, εσείς με ρωτήσατε και προτάξατε τον ΣΥΡΙΖΑ. Και να σας πω και γιατί για μας είναι ο κύριος αντίπαλος: Εργατικά - λαϊκά στρώματα πάνε και ψηφίζουν τα ίδια κόμματα που επιθυμούν και τα αφεντικά τους.
-- Γιατί πιστεύετε ότι τα ψηφίζουν;
-- Νομίζω ότι και εσείς έχετε εμπειρίες. Ολη η οργάνωση της κοινωνίας είναι τέτοια, αυτοί είναι οι μηχανισμοί του κράτους, που πείθουν το λαό, πότε με το καρότο, πότε με το μαστίγιο και πότε και με τα δύο ότι δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική λύση. Από το πρωί μέχρι το βράδυ ακούμε για το ΚΚΕ που ισοδυναμεί με το χάος. Παλιότερα ακούγαμε ότι το ΚΚΕ θα σας πάρει τα σπίτια, θα σας πάρει τις γυναίκες! Τώρα λένε το ΚΚΕ θέλει να κλείσει τα εργοστάσια. Υπάρχουν εργαζόμενοι που αυτά τα πιστεύουν, τι να κάνουμε;
Βεβαίως, σήμερα πολλοί λιγότεροι από πριν. Αυτή η προπαγάνδα του κονσερβοκουτιού ή ότι θα σας πάρουν τα σπίτια σας, τα αυτοκίνητά σας... Τι να πάρουμε, αυτά που απέκτησε ο άλλος με τον κόπο του; Θα πάρεις εκείνα που δημιούργησε ο κόπος των εργαζομένων και δεν του ανήκουν, αλλά τα έχει η αστική τάξη. Θα τα πάρεις όχι ως Κόμμα, θα τα κοινωνικοποιήσεις, δεν είναι περιουσία του ΚΚΕ. Λοιπόν, ακούνε τόσα κι από όλα τα κόμματα.
Να προετοιμάζεται ο λαός για ριζική αλλαγή
-- Αν το αποτέλεσμα της κάλπης της 6ης Μαΐου έχει ένα ΚΚΕ - και θέλω να μου το ορίσετε, πόσο μπορεί να είναι...
-- Την επιθυμία μας πραγματικότητα; Ο λαός τι θέλει!
-- Μια μονάδα πάνω, δύο μονάδες πάνω ή κάτι εντελώς εντυπωσιακό; Και υπάρχει αυτό ως ρεαλιστικό σενάριο; Το βλέπετε; Μπορεί να γίνει;
-- Οσο πιο ψηλά να τοποθετήσει ο λαός το ΚΚΕ. Και όχι γενικά ο λαός, αλλά στις εργατογειτονιές, οι άνθρωποι που είναι στους τόπους δουλειάς, οι φτωχοί αγρότες, αυτοί που έχουν τα μικρομάγαζα και που βγάζουν το ίδιο εισόδημα με τον εργάτη και ενδεχομένως και από ορισμένους εργατοϋπάλληλους ακόμα λιγότερα. Ενα πανίσχυρο ΚΚΕ, θα προκαλέσει στο πολιτικό επίπεδο και αρνητικές διεργασίες, θα ενωθούν όλοι οι άλλοι, αλλά αυτό είναι το λιγότερο. Το θέμα είναι ότι θα πυροδοτήσει θετικότατες διεργασίες μέσα στο λαό. Αυτό είναι.
Τι διεργασίες θα προκαλέσει ανάμεσα στα άλλα κόμματα; Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ θα ενωθούν μια χαρά για να αντιμετωπίσουν το ΚΚΕ. Αυτά τώρα που ακούγονται για μια «κυβέρνηση της αριστεράς» που θα πηγαίνει και θα χτυπάει το χέρι στη Μέρκελ, που θα τρομοκρατήσει τους εφοπλιστές, που θα τους φορολογήσει τις μεζονέτες, αυτά είναι παραμύθια. Θα γεννήσει στο πολιτικό επίπεδο και πιο συντηρητικές διεργασίες, διότι και ένα βήμα που θα κάνει ο λαός - και αυτό πρέπει να το ξέρει - θα υπάρχει και ένα βήμα συσπείρωσης των αντιδραστικών δυνάμεων. Οι θετικές διεργασίες όμως θα είναι μέσα στην κοινωνία, οι οποίες θα είναι και άμεσες και στην πορεία αυτές θα αντιμετωπίσουν το σάπιο πολιτικό σύστημα.
-- Αυτός ο κόσμος όμως ψάχνει να βρει παραδείγματα και στον υπόλοιπο κόσμο...
-- Ο 20ός αιώνας βρίθει παραδειγμάτων. Και να σας πω κάτι άλλο. Οι κατακτήσεις που σήμερα φωνάζουμε γιατί μας τις πήραν, πώς έγιναν; Μας τις χάρισαν; Δεν ήταν αποτέλεσμα της ταξικής πάλης, της αντιπαράθεσης της εργατικής τάξης και των άλλων εργαζομένων με τους καπιταλιστές και τα κόμματά τους; Διότι δεν φτάνει να είσαι εναντίον της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, πρέπει να είσαι και εναντίον των καπιταλιστών. Ο σοσιαλισμός που οικοδομήθηκε στην Ευρώπη, ναι, έδωσε κατακτήσεις στους λαούς σε όλη την Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο. Αν θέλετε, το λιγότερο, ήταν το αντίπαλο δέος.
Βεβαίως ανατράπηκε ο σοσιαλισμός. Μα ακριβώς ανατράπηκε, όταν τα Κομμουνιστικά Κόμματα, μην μπορώντας να δώσουν θετικές λύσεις στην παραπέρα ανάπτυξη του σοσιαλισμού, κάτω από πίεση - δική τους ευθύνη ήταν, όχι αυτών που τους πίεζαν - υιοθέτησαν λύσεις της αγοράς. Και εκεί αλλοιώθηκαν βασικά χαρακτηριστικά του σοσιαλισμού. Οφείλουμε εμείς ό,τι οικοδομήσουμε στην Ελλάδα να κληρονομήσει ό,τι καλό είχε η ανθρωπότητα και να μη μιμηθεί τα αρνητικά.
-- Μπορεί να ξεκινήσει ο σοσιαλισμός από την Ελλάδα;
-- Μπορεί να ξεκινήσει από την Ελλάδα, μπορεί να ξεκινήσει και από άλλη χώρα. Το θέμα είναι να προετοιμάζεται ο λαός για τη ριζική αλλαγή, να παλεύει το κίνημα σε κάθε χώρα. Αυτό που μπορεί να πει κανείς είναι ότι λόγω της διεθνοποίησης της ζωής, που είναι ακόμα μεγαλύτερη από τον περασμένο αιώνα, η νίκη σε μια χώρα θα φέρει πιο γρήγορα τη νίκη και σε περισσότερο αριθμό χωρών.
Αλλά, εδώ έχουμε να αντιμετωπίσουμε το εξής ζήτημα: Τον Ιούνιο έχει προκαθοριστεί ένα σκληρό πακέτο μέτρων, έχει συμφωνηθεί. Ερχονται πολύ χειρότερα. Η πλήρης χρεοκοπία της Ελλάδας, δηλαδή η άτακτη, όπως λένε όλοι οι άλλοι δεν έχει αποφευχθεί. Η εμπλοκή της Ελλάδας σε έναν πόλεμο είναι πολύ πιθανή. Και σε ένα πόλεμο όπου οι αντίπαλοι μεταξύ τους θα είναι ισχυρές δυνάμεις και όχι διά αντιπροσώπων, όπως γίνεται μέχρι σήμερα.
-- Τι πόλεμο;
-- Για τους αγωγούς πετρελαίου και φυσικού αερίου. Ξέρετε πάρα πολύ καλά ο δρόμος του πετρελαίου είναι στρωμένος με αίμα. Οι ΗΠΑ αυτή τη στιγμή κάνουν καινούργιες βάσεις στον Καναδά και στην Αυστραλία. Η Κίνα κάνει εξοπλισμούς για το ενδεχόμενο αμερικανοκινεζικού πολέμου. Στην περιοχή μας κονταροχτυπιούνται Γερμανία, Μ. Βρετανία, Γαλλία να φάνε την Αφρική, τα στενά του Ορμούζ.
Σε αυτά όλα, η Ελλάδα, όντας μέσα σε αυτές τις συμμαχίες, δε θα είναι μια ουδέτερη χώρα - μακάρι να ήταν έτσι - θα εμπλακεί και θα πρέπει να διαλέξει με ποιον θα είναι. Θα είναι με τους Αμερικανούς, θα είναι με τους Γερμανούς; Δεν θα περνάνε απλώς από την Ελλάδα τα ξένα αεροπλάνα. Αυτά όλα είναι μέσα σε μια 5ετία. Θέλετε να πω και σε μια 10ετία; Οι άνθρωποι που είναι σήμερα 20 - 30 χρόνων αυτά πρέπει να τα αγνοήσουν; Και να ψηφίσουν κοντόφθαλμα μόνο για την 6η και την 7η Μαΐου;
Το σύστημα εκκολάπτει τη «Χρυσή Αυγή»
-- Ακούω και νέους ανθρώπους από τα λαϊκά στρώματα, πολύ εύκολα να χρησιμοποιούν τη «Χρυσή Αυγή». Θέλω να σας πω ειλικρινά ότι εμένα με φοβίζει αυτό το πράγμα και με προβληματίζει ιδιαίτερα. Βάζω, λοιπόν, χοντρά και ξερά το θέμα: Εχετε ευθύνη γι' αυτό;
-- Το ΚΚΕ;
-- Και το ΚΚΕ. Μπορείτε να μου περιγράψετε το φαινόμενο αυτό;
-- Καμία ευθύνη. Αυτό το φαινόμενο δεν είναι καινούριο και πρέπει να σας πω το εξής: Το ίδιο το πολιτικό σύστημα με τις ενέργειές του, η ίδια η αντιδραστική και αντικομμουνιστική ιδεολογία, η ιδεολογία, αν θέλετε, που θεωρεί το σύστημα της εκμετάλλευσης ωραίο, αποτελεί το εκκολαπτήριο και τέτοιων απόψεων. Ξέρετε πότε αυξάνονται αυτές οι απόψεις; Οταν υπάρχει απογοήτευση του κόσμου, όταν το κίνημα είναι αδύναμο, όταν το κίνημα δεν είναι όσο ισχυρό χρειάζεται.
Δεύτερο, όταν υπάρχει απογοήτευση του κόσμου από τις λεγόμενες προοδευτικές δυνάμεις. Οι αντιδραστικές δυνάμεις, οι συντηρητικές, καλλιεργούν στο λαό συντηρητική αντίληψη. Οταν οι δυνάμεις τύπου ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ κ.λπ. αλλάζουν ή ντύνουν την πολιτική τους με αντικομμουνισμό ή με αντιΚΚΕ - άλλο αντικομμουνισμός, άλλο αντιΚΚΕ - όταν ό,τι κατακτήθηκε στον 20ό αιώνα το θεωρούν λάθος, όλα αυτά τα πράγματα τρέφουν και ακραίες αντιλήψεις.
-- Λαϊκά στρώματα όμως είναι κα Παπαρήγα...
-- Μα εκεί περνάει. Κοιτάξτε, οι πλούσιοι είναι οι ψυχροί. Μην ξεχνάτε ότι ο Χίτλερ στη Γερμανία ανέβηκε με τη βοήθεια της αστικής τάξης. Οταν η αστική τάξη δεν έχει άλλες επιλογές... Τώρα, για τη «Χρυσή Αυγή», η στάση που έχει η κυβέρνηση στο μεταναστευτικό και που έχει το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, ιδιαίτερα αυτά τα δύο κόμματα, δεν τρέφουν τη «Χρυσή Αυγή»; Διότι, από τη μια μεριά, έχουν μια πολιτική δίωξης των μεταναστών, δεν παίρνουν μέτρα, γιατί δε θέλουν για διάφορους λόγους να εκτεθούν, γιατί θέλουν και τους μετανάστες, ανάλογα, πότε σαν φθηνή εργατική δύναμη κ.λπ. Επομένως, αφήνουν χώρο στη «Χρυσή Αυγή».
Και μου φαίνεται ότι σε ορισμένες περιπτώσεις, τους είναι και χρήσιμη. Μέχρι τώρα δεν ήταν χρήσιμο το εθνικιστικό και ρατσιστικό ΛΑ.Ο.Σ.; Τώρα, ίσως τους είναι πιο χρήσιμη η «Χρυσή Αυγή», για να επικαλούνται τον κίνδυνο φασισμού και επομένως ελάτε όλοι στη ΝΔ και στο ΠΑΣΟΚ για να μην πάμε πιο ακραία. Το έχουν ανάγκη. Ο Μιτεράν δεν έφτιαξε το κόμμα του Λεπέν; Τώρα βλέπω και κάτι περίεργες κινήσεις. Αλλοι μπορεί να θέλουν τη «Χρυσή Αυγή», όχι εκλογικά, αλλά γενικά τη θέλουν για να υπάρχει ο φόβος του φασισμού. Αλλοι μπορεί να θέλουν τον ΛΑ.Ο.Σ. έναντι της «Χρυσής Αυγής». Βλέπω κάτι μεταγραφές, κάτι περίεργα πράγματα εκεί. Μαγειρεύονται πολλά.
Οσο ανεβαίνει το κίνημα και όσο ανεβαίνει το ΚΚΕ, ο κίνδυνος εθνικισμού, ρατσισμού, σοβινισμού, θα είναι ελάχιστος. Μπορεί να υπάρχει μια ομαδούλα, δε θα παίζει ρόλο.

πηγή ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου