ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ

ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΕ ΟΡΑΜΑ ΤΗΝ ΛΑΪΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ
"AMAT VICTORIA CURAM"="H ΝΙΚΗ ΑΠΑΙΤΕΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ"
για επικοινωνία και για τις αναρτήσεις,
τις σκέψεις και τις γνώμες σας,στο: predatorus_preda@easy.com

Δευτέρα 23 Απριλίου 2012

ΦΤΩΧΟΜΕΣΑΙΑ ΑΓΡΟΤΙΑ Στο ΚΚΕ η διέξοδος


Οσο περισσότερο ενισχύεται το ΚΚΕ τόσο αποτελεσματικότερα θα μπορεί η φτωχή αγροτιά να παλεύει και να διεκδικεί αιτήματα που θα βελτιώνουν τη θέση της

Να «σπείρει» μαζικά κόκκινα ψηφοδέλτια στις κάλπες καλείται η φτωχομεσαία αγροτιά. Στις επικείμενες εκλογές οι φτωχομεσαία αγροτιά καλείται να αποδυναμώσει όσο το δυνατόν περισσότερο τα κόμματα του μνημονίου και του ευρωμονόδρομου και να δυναμώσει όσο περισσότερο γίνεται το ΚΚΕ. Το μόνο κόμμα που με συνέπεια και συγκεκριμένη στόχευση παλεύει να ανατρέψει την ακολουθούμενη αντιλαϊκή - αντιαγροτική πολιτική σε όφελος του λαού, των φτωχομεσαίων αγροτών, των εργαζομένων, των φτωχών αυτοαπασχολούμενων, των ανέργων.Η μικρομεσαία αγροτιά πλήρωσε πολύ ακριβά την καπιταλιστική κρίση και την πολιτική των κομμάτων της πλουτοκρατίας ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑ.Ο.Σ. Τα τελευταία δύο χρόνια η μικρομεσαία αγροτιά, όπως και όλα τα λαϊκά στρώματα, έχει δεχτεί μια ανελέητη επίθεση. Οι τιμές των προϊόντων μειώνονται, το κόστος παραγωγής και ζωής αυξήθηκε δραματικά. Το 2011 το αγροτικό εισόδημα μειώθηκε κατά 5,3%, ενώ από το 2006 μειώθηκε κατά 22,6%. Παράλληλα, ο ΦΠΑ πήγε στο 23%, τα χαράτσια διαδέχονται το ένα το άλλο, όπως για τ' ακίνητα μέσω της ΔΕΗ, τα ασφάλιστρα του ΕΛΓΑ αυξήθηκαν κατά πολύ, χωρίς να ασφαλίζεται και να αποζημιώνεται κανονικά η παραγωγή, η αύξηση στις εισφορές του ΟΓΑ έφτασε φέτος το 29%, ενώ η αγροτιά για μια συνταγή πληρώνει 5 ευρώ στα Κέντρα Υγείας και στα Νοσοκομεία. Επίσης, με το καλημέρα το 2012 αυξήθηκε η τιμή στο αγροτικό ρεύμα κατά 20% και στο οικιακό 11%, ενώ θα εξισωθεί ο φόρος στο πετρέλαιο και το αφορολόγητο μειώθηκε και για τους αγροτοκτηνοτρόφους στις 5.000 ευρώ. Και έπεται συνέχεια...
Επιπλέον έχει, ήδη, προαποφασιστεί οι αγρότες να γίνουν επιχειρηματίες και να κρατάνε λογιστικά βιβλία, που σημαίνει θα πληρώνουν φόρο επιτηδεύματος 300-500 ευρώ, περαίωση κλπ., θα καταργηθεί η επιστροφή ΦΠΑ, ενώ επεξεργάζονται σχέδια φορολόγησης της γης και νέα χαράτσια στις γεωτρήσεις και στο νερό άρδευσης. Αυτά και άλλα χειρότερα περιμένουν τους φτωχομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους αν μετά τις εκλογές προκύψει μια κυβέρνηση που θα υπηρετεί τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας και των μονοπωλίων. Μια κυβέρνηση που θα υλοποιεί τις εντολές της τρόικας και των μνημονίων. Και από κοντά έρχεται και η ΚΑΠ με την οποία συμφωνούν τα κόμματα του ευρωμονόδρομου, η οποία με τη νέα αναθεώρηση μετά το 2013 θα μειώσει δραστικά το αγροτικό εισόδημα, θα περικόψει κι άλλο τις επιδοτήσεις, αναγκάζοντας χιλιάδες μικρομεσαίους αγρότες να εγκαταλείψουν τη γη και την παραγωγή και να δημιουργηθούν λίγοι μεγαλοεπιχειρηματίες - καπιταλιστές αγρότες.
Πολλαπλά πλήγματα
Η βάρβαρη πολιτική που ακολουθείται έχει πλήξει καίρια τους φτωχομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους, όπως επίσης και τους εργαζόμενους και τους φτωχούς αυτοαποσχολούμενους. Πολλές χιλιάδες καταχρεωμένοι μικρομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι έχουν βρεθεί σε απόγνωση. Είναι, στην κυριολεξία, στον αέρα, αδυνατούν να καλλιεργήσουν και κινδυνεύουν όχι μόνο να βγούνε εκτός παραγωγής, αλλά να χάσουν τα χωράφια τους, τα σπίτια τους, το βιος τους και να καταλήξουν άνεργοι και απόκληροι. Αυτό είναι το μαύρο μέλλον που τους επιφυλάσσουν ΚΑΠ, ΕΕ, ΔΝΤ, τρόικα και η κυβέρνηση του μαύρου μετώπου ή όποια άλλη παρόμοια κυβέρνηση προκύψει μετά τις εκλογές. Και αυτή η ολέθρια πολιτική δε χωράει φτιασιδώματα, ούτε αντιμηνιακές κορόνες. Μόνο ανατρέπεται. Ομως, σε μεγαλύτερο ή σε μικρότερο βαθμό ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑ.Ο.Σ., μαζί και ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ και οι παραφυάδες του δικομματισμού που φύτρωσαν για να παίξουν το ρόλο του αναχώματος, στηρίζουν και διαιωνίζουν μια τέτοια πολιτική και εμπαίζουν ή αποπροσανατολίζουν τη φτωχομεσαία αγροτιά, με τα όσα προτείνουν. Ολοι τους κινούνται εντός ΕΕ, εντός ΚΑΠ, εντός ΠΟΕ. Και μετά τις εκλογές μπορεί ανάλογα με τα αποτελέσματα να συμμετάσχουν σε διάφορα κυβερνητικά σχήματα, που όμως δε θα αμφισβητούν την ΕΕ και τους κανόνες της, την ελεύθερη αγορά και βασικά το καπιταλιστικό σύστημα παραγωγής. Στις επικείμενες εκλογές θα πρέπει να πατώσουν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και να μην ξοδευτεί καμία ψήφος στα υπόλοιπα κόμματα, παλιά και νέα.
Η μικρομεσαία αγροτιά καλείται να σκεφτεί επίσης ποιοι ευθύνονται και ποιοι ωφελούνται από τη μείωση της τευτλοκαλλιέργειας, της καπνοκαλλιέργειας, της βαμβακοκαλλιέργειας, της αμπελοκαλλιέργειας κτλ., καθώς και από τη συνεχή μείωση της παραγωγής των ζωοκομικών προϊόντων. Καλείται να σκεφτεί τι πολιτική θα εφαρμοστεί μετά τις εκλογές. Καλείται ακόμα να σκεφτεί ότι η Ελλάδα, με το φυσικό πλούτο που διαθέτει, θα μπορούσε να έχει αυτάρκεια σε αγροτικά προϊόντα, θα μπορούσε και να εξάγει και από αυτά να ωφελείται η εργατική τάξη και η αγροτιά και όλος ο λαός. Ομως, αυτό δε γίνεται επειδή κυβερνούν τα κόμματα του κεφαλαίου. Γιατί, για παράδειγμα, ποιος εμποδίζει να υπάρχουν εγγυημένες τιμές για τα προϊόντα τις οποίες ζητούν οι φτωχοί αγρότες ως ένα από τα αιτήματα που μπορούν να τους εξασφαλίσουν εισόδημα σύμφωνα με τις ανάγκες τους για να συνεχίζουν να καλλιεργούν; Ποιος ανεβάζει το κόστος παραγωγής στα ύψη; Είναι τα μονοπώλια στον τομέα των τροφίμων και εφοδίων που καθορίζουν και την παραγωγή και την αγορά. Ρίχνουν τις τιμές παραγωγού και κερδοσκοπούν σε βάρος της αγροτιάς και του λαού. Να λοιπόν γιατί κοινός αντίπαλος της φτωχής αγροτιάς, των εργαζομένων, των αυτοαπασχολούμενων είναι τα μονοπώλια και τα κόμματά τους. Και οι όποιες φιλοαγροτικές κορόνες περί ανάπτυξης της υπαίθρου και διασφάλισης των επιδοτήσεων, περί ποιοτικής γεωργίας και αγροτουρισμού, περί πράσινης ανάπτυξης και βιολογικής γεωργίας, αποτελούν σκέτη κοροϊδία, όσο κινούνται στο πλαίσιο της της ΕΕ, της ΚΑΠ, του ΠΟΕ και της εξυπηρέτησης των συμφερόντων των μονοπωλίων.
Η πρόταση του ΚΚΕ
Η πρόταση του ΚΚΕ για την αγροτική οικονομία αποτελεί οργανικό κομμάτι της γενικότερης πρότασης της λαϊκής οικονομίας με λαϊκή εξουσία. Το ΚΚΕ έχει προτάσεις και θέσεις για το τώρα και για το αύριο. Για το ΚΚΕ βασικοί μοχλοί ανάπτυξης της αγροτικής οικονομίας θα είναι η κοινωνικοποίηση της γης και των μέσων παραγωγής, οι κοινωνικοποιημένες καθετοποιημένες μεγάλες αγροτικές επιχειρήσεις και οι παραγωγικοί συνεταιρισμοί των μικρομεσαίων αγροτών. Μέσω αυτών, με κεντρικά σχεδιασμένη σύνδεση της αγροτικής παραγωγής με τη μεταποιητική βιομηχανία, με σεβασμό της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος, μπορεί να αυξηθεί η παραγωγικότητα της αγροτικής οικονομίας, να αξιοποιηθούν οι παραγωγικές δυνατότητες της χώρας για κάλυψη των σύγχρονων διατροφικών αναγκών του λαού μας με φτηνά και υγιεινά τρόφιμα.
Το ΚΚΕ πιστεύει ότι οι αγώνες της μικρομεσαίας αγροτιάς θα είναι πιο αποτελεσματικοί αν είναι συντονισμένοι με τους αγώνες της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων και αν αναδείχνουν τις αιτίες και τους υπευθύνους. Αν εντάσσονται στην πάλη για ριζική αλλαγή του συσχετισμού των πολιτικών δυνάμεων της χώρας με στόχο τη λαϊκή εξουσία με λαϊκή οικονομία. Και στο πλαίσιο αυτό ζητά την ψήφο της αγροτιάς και σ' αυτές τις εκλογές, με μια εκ διαμέτρου αντίθετη φιλοσοφία και πολιτική τοποθέτηση από τα κόμματα του «ευρωμονόδρομου», που με το έναν ή τον άλλον τρόπο κινούνται στη ρότα των εντολών της ΕΕ και των συμφερόντων των μονοπωλίων.
Η φτωχομεσαία αγροτιά δε φαίνεται να έχει άλλο δρόμο πέρα από την πρόταση του ΚΚΕ. Διέξοδος γι' αυτήν είναι να συνεχίσει και να εντείνει τον αγώνα της σε κοινό μέτωπο με την εργατιά και τους φτωχούς αυτοαπασχολούμενους ενάντια στην πολιτική που τσακίζει τη ζωή της και μαυρίζει το μέλλον της. Να μην αφήσουν σε χλωρό κλαρί καμία κυβέρνηση των μονοπωλίων.Και πρέπει να το πράξουν και με την ψήφο στις εκλογές. Για να συμβεί αυτό πρέπει να υπερψηφιστεί μαζικά και να δυναμώσει το ΚΚΕ. Εδώ βρίσκεται η ελπίδα και η προοπτική. Γιατί όσο περισσότερο ενισχύεται το ΚΚΕ τόσο αποτελεσματικότερα θα μπορεί η φτωχή αγροτιά να παλεύει και να διεκδικεί αιτήματα που θα βελτιώνουν τη θέση της σήμερα, ενταγμένα στην προοπτική για την οριστική λύση του αγροτικού ζητήματος.

Κώστας ΔΕΤΣΙΚΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου