ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ

ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΕ ΟΡΑΜΑ ΤΗΝ ΛΑΪΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ
"AMAT VICTORIA CURAM"="H ΝΙΚΗ ΑΠΑΙΤΕΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ"
για επικοινωνία και για τις αναρτήσεις,
τις σκέψεις και τις γνώμες σας,στο: predatorus_preda@easy.com

Τρίτη 10 Απριλίου 2012

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΑΛΕΚΑΣ ΠΑΠΑΡΗΓΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΝΟΜΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΑ ΥΠΕΡΧΡΕΩΜΕΝΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ


Συνέντευξη Τύπου για να παρουσιάσει την πρόταση νόμου την οποία κατέθεσε την περασμένη Παρασκευή η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ για την ανακούφιση των λαϊκών νοικοκυριών από τα δάνεια στις τράπεζες, έδωσε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, στην έδρα της ΚΕ του Κόμματος, στον Περισσό. Ακολούθησε συζήτηση με τους δημοσιογράφους για τη συγκεκριμένη παρέμβαση του ΚΚΕ, αλλά και για τις γενικότερες πολιτικές εξελίξεις. Ο «Ριζοσπάστης» παρουσιάζει την εισηγητική τοποθέτηση της Αλέκας Παπαρήγα και τις απαντήσεις στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων.
Επείγον ζήτημα η ανακούφιση της λαϊκής οικογένειας από τα χρέη
Η εισηγητική τοποθέτηση της Αλέκας Παπαρήγα
Στιγμιότυπο από τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου
Στην εισηγητική της τοποθέτηση, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σημείωσε:«Εχουμε καταθέσει σχέδιο νόμου, σας το έχουμε παραδώσει. Θέλω να σταθώ σε ορισμένα στοιχεία τα οποία τεκμηριώνουν γιατί η συγκεκριμένη πρόταση νόμου έχει αυτό το περιεχόμενο και κάνει αυτές τις προτάσεις. Καταρχήν, γιατί υπερχρεώθηκαν τα λαϊκά νοικοκυριά και πότε; Τα δάνεια τα οποία σήμερα δυσκολεύονται να καταβάλλουν, έχουν συναφθεί εδώ και αρκετά χρόνια, την περίοδο που δεν υπήρχε κρίση. Υπήρχε σημαντική καπιταλιστική ανάπτυξη όπως λέμε εμείς με ρυθμούς πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ. Το πραγματικό εισόδημα άρχισε να μειώνεται όταν είχαμε και ονομαστικές αυξήσεις 77 λεπτά την ημέρα που χειροκρότησαν ο κ. Παπανδρέου και ο κ. Καραμανλής.
Οι τράπεζες διευκόλυναν σε δάνεια, γιατί είχαν υπερσυσσωρευμένο χρήμα. Λίμναζε το χρήμα στις τράπεζες και έτσι έδιναν εύκολα δάνεια με σχετικά καλύτερους όρους απ' ό,τι σήμερα και είχαμε αυτήν την υπερχρέωση των νοικοκυριών. Ομως, το 2008, σύμφωνα με στοιχεία της ίδιας της Τράπεζας της Ελλάδας οι δανειολήπτες που δεν μπορούσαν να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις, τα χρέη τους, ήταν 5% και 5,3% ήταν τα στεγαστικά. Σήμερα, πάλι με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, το 15% από τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά δεν μπορεί να πληρώσει τις δόσεις και το 14% αφορά στεγαστικά δάνεια. Το λέμε αυτό γιατί έχουμε ακούσει πολλά.
Από έρευνα που έχει κάνει η ΕΚΠΟΙΖΩ βγαίνει ότι μόλις το 10% των δανείων που έχουν συναφθεί αφορούν σπατάλη, δάνεια δηλαδή για τυχερά παιχνίδια, για χρηματιστήριο κ.λπ. Ολος ο άλλος δανεισμός αφορά κυρίως στεγαστικά δάνεια ή ένα μέρος των δανείων έγινε για να καλυφθούν τρέχουσες καταναλωτικές ανάγκες, που αφορούν είδη βασικής ανάγκης. Το 78,3% των υπερχρεωμένων νοικοκυριών χρωστούν στις τράπεζες ποσά μικρότερα από 200.000 ευρώ, ενώ το 55,6% στο ποσοστό αυτό χρωστά ποσά κάτω από 110.000 ευρώ, που τεκμηριώνει αυτό, ξέρουμε πόσα είναι τα ποσά των στεγαστικών δανείων.
Καλύπτουν στοιχειώδεις ανάγκες
Δεν μπορούν να τα πληρώσουν, γιατί τα δάνεια καλύπτουν τώρα το 50% των στοιχειωδών καθημερινών αναγκών. Ομως υπάρχουν κι άλλες ανάγκες οι οποίες είναι στοιχειώδεις, καθώς οι μισθοί έπεσαν, ανέβηκε η ανεργία και οι συντάξεις μειώθηκαν. Και, μάλιστα, με μια πρόσφατη έρευνα το 48% των νοικοκυριών δεν έχουν τη δυνατότητα ικανοποιητικής θέρμανσης. Το 59% δεν είχε τη δυνατότητα να αντιμετωπίσει έκτακτες ανάγκες, όπως είναι της Υγείας, το 46% των Ελλήνων δεν έχει δυνατότητα να καταναλώνει πρωτεΐνες κάθε δεύτερη μέρα, ενώ το 66% το 2011 δεν είχε τη δυνατότητα για μια βδομάδα διακοπών.
Και ύστερα μάς λένε για την απεργία των ναυτεργατών που εμποδίζει τις διακοπές! Εδώ δεν μπορείς να κάνεις καλοκαιρινές διακοπές, την ώρα της μεγάλης ζέστης και όταν επέρχεται η μεγάλη κόπωση από τη ζέστη.
Υπάρχει και μία άλλη κατηγορία ανθρώπων, μικροκαταθετών. Αυτοί είναι οι μικροομολογιούχοι. Πούλησαν ένα σπίτι, πήραν ένα εφάπαξ και τα επένδυσαν σε κρατικά ομόλογα. Αυτοί είναι επίσης απέξω, δεν υπάρχει καμία ρύθμιση γι' αυτούς και εμείς γι' αυτούς ζητάμε να καλυφθεί ό,τι τους κούρεψαν. Να αποκατασταθεί, δηλαδή, το κεφάλαιο της κατάθεσης.
Οσο αφορά στο συγκεκριμένο σχέδιο νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Ο νόμος Κατσέλη δεν αντιμετώπιζε ουσιαστικά το πρόβλημα. Από τότε μέχρι σήμερα το πρόβλημα έχει οξυνθεί ακόμα περισσότερο και οι τροπολογίες που απ' ό,τι γνωρίζουμε θα φέρει ο κ. Κουτρουμάνης - τις είχε φέρει, δεν τις δέχτηκε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα - επίσης δεν αντιμετωπίζουν καθόλου το πρόβλημα. Ούτε επίδεσμος δεν είναι, ούτε ασπιρίνη.
Και μάλιστα, είχε ανατεθεί τα ειρηνοδικεία να κανονίζουν τι πρέπει να πληρωθεί, πώς ή τι δεν πρέπει να υποθηκευτεί. Ξέρετε, χιλιάδες αιτήσεις αυτή τη στιγμή εκκρεμούν στα ειρηνοδικεία όλης της Ελλάδας και μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις οι αποφάσεις θα κρατήσουν από ένα έως τέσσερα χρόνια. Εν τω μεταξύ, τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά που δεν μπορούν να πληρώσουν δε θα πληρώνουν και καταλαβαίνετε θα πολλαπλασιάζεται το κεφάλαιο πληρωμής μαζί με τους τόκους.
Πίεση για άμεσα μέτρα
Κάτω, λοιπόν, από αυτήν την κατάσταση ξεκινάμε με το εξής κριτήριο: Να διαγραφούν οι τόκοι. Και μάλιστα στο βαθμό που έχουν μπει πάνω στο κεφάλαιο και έχει δημιουργηθεί νέο κεφάλαιο από τους τόκους, και αυτοί οι τόκοι να διαγραφούν, να μείνει δηλαδή μόνο το καθαρό ποσό δανεισμού. Δεύτερο. Για οικογένειες που έχουν ετήσιο εισόδημα 40.000 ευρώ προσαυξημένο κατά 5.000 ευρώ (για κάθε παιδί), να διαγραφεί κατά το 50% και το άλλο 50%, εφόσον συνεχίζεται η οικονομική κρίση και όλες οι συνέπειές της, να μην προσαυξάνεται με τόκους.
Παίρνουμε, επίσης, ως βάση τους αυτοαπασχολούμενους. Αυτοί έχουν κάνει κυρίως επαγγελματικά δάνεια και ζητάμε τα ίδια για τους τόκους και τη διαγραφή του 30%. Το ίδιο ζητάμε για αγροτοκτηνοτρόφους, για αλιείς, για όλους εκείνους που ασχολούνται με τη γεωργική, τη φυτική παραγωγή, το ψάρεμα κ.λπ. Ολους όσοι ασχολούνται με αυτόν τον πρωτογενή τομέα.
Εμείς δε δεχόμαστε την τοποθέτηση ότι η δανειακή συνθήκη δεν τα προβλέπει, η Κεντρική Τράπεζα δεν το θέλει, ξεκινώντας από το ότι υπερχρεώθηκαν τα νοικοκυριά την περίοδο πριν από την κρίση, γιατί δεν τους έφταναν τα χρήματα, για να έχουν στέγη ή οτιδήποτε άλλο. Δε δεχόμαστε, λοιπόν, αυτήν την τοποθέτηση, όπως δε δεχόμαστε βεβαίως και γενικότερα όλα τα "κουρέματα", τα οποία έγιναν και τις μειώσεις μισθών. Το θέμα είναι επείγον, είναι επιτακτικό και σε τελευταία ανάλυση αυτός που δεν έχει να πληρώσει δεν θα πληρώσει. Δεν δεχόμαστε βεβαίως να τους αρπάζουν το σπίτι, τις οικοσκευές κ.λπ.
Αυτή είναι η θέση μας και τώρα και μετά τις εκλογές θα συνεχίσουμε, πέρα από το γενικότερο πολιτικό αγώνα που διεξάγουμε να παλεύουμε και για πολύ συγκεκριμένα προβλήματα και να ασκούμε πίεση - κυρίως η πίεση έχει σημασία έξω από τη Βουλή - για την αντιμετώπισή τους».
Εμείς δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε το λαό
-- Ο Αλ. Τσίπρας απηύθυνε πρόταση σε σας και στη ΔΗΜΑΡ και στους Οικολόγους - Πράσινους για κοινή κάθοδο στις μονοεδρικές περιφέρειες, ώστε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ να απολέσουν οκτώ έδρες. Αφήνετε κάποιο περιθώριο να συμβεί κάτι τέτοιο;
-- Ο λαός είναι αγανακτισμένος, απογοητευμένος κ.λπ. Εμείς ακριβώς βλέποντας αυτήν τη λαϊκή αγανάκτηση και την απογοήτευση δε θέλουμε με κανέναν τρόπο να συνδράμουμε στο φούσκωμα και στο ξεφούσκωμα του κινήματος. Και πολύ περισσότερο σε μία επιλογή να πιάνεται ο πνιγμένος απ' τα μαλλιά του. Παραμονές του 1981, υπήρχε η πίεση, πολύ μεγάλη απέναντι στο ΚΚΕ, να δώσει ακόμα μεγαλύτερη δύναμη στο ΠΑΣΟΚ και να ψηφίσει σε μερικές περιοχές ΠΑΣΟΚ, πάλι ήταν οι μονοεδρικές και να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στο ΠΑΣΟΚ. Κάναμε καλά που δε δώσαμε τότε ή έπρεπε να δώσουμε;
Θέλω να πω ότι ο λαός τα προβλήματά του τα ξέρει και δε χρειάζεται να του τα πούμε εμείς. Δε σημαίνει όμως ότι ανεπηρέαστα και ελεύθερα και αντικειμενικά είναι εύκολο να επιλέξει και τη λύση. Διότι εδώ η ΝΔ λέει αυτοδυναμία ή χάος. Ο Βενιζέλος λέει ή συνεχίζεται αυτή η πολιτική ή καταστροφή.
Ενα μέρος του λαού το πιστεύει και αυτό. Ενα άλλο μέρος του λαού πιστεύει ότι μια κυβέρνηση χωρίς να έχει την εξουσία στα χέρια της και η εξουσία κρίνεται απ' το αν εσύ είσαι ιδιοκτήτης του πλούτου κι αν έχεις καταργήσει όλους τους μηχανισμούς του κράτους που είναι αντιλαϊκοί, μια κυβέρνηση λοιπόν που δεν έχει την εξουσία στα χέρια της, έχει απλώς τη διακυβέρνηση, υποχρεωμένη να εφαρμόζει τις επιλογές της ΕΕ, όχι γιατί οι έξω το απαιτούν, αλλά γιατί και η ίδια θέλει να είναι σ' αυτήν τη λεγόμενη οικογένεια, αυτή η κυβέρνηση μπορεί να του λύσει τα προβλήματα.
Εμείς, απ' τη στιγμή που ξέρουμε ότι αυτή η κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να κάνει απολύτως τίποτα, πέρα κι ανεξάρτητα από προθέσεις - δε θα αρχίσουμε τώρα να αναλύουμε προθέσεις - είμαστε υποχρεωμένοι να προειδοποιήσουμε το λαό στο εξής πράγμα: Οτι εμείς δεν μπορούμε να τον εγκαταλείψουμε. Μόνο μια κυβέρνηση που αντιπροσωπεύει τη λαϊκή εξουσία και λαϊκή εξουσία σημαίνει να έχεις τον πλούτο στα χέρια σου και όχι άλλος να αποφασίζει και άλλος να διευθύνει και να αποφασίζει τι και πώς θα παραχθεί, μόνο μια τέτοια κυβέρνηση μπορεί να ανταποκριθεί και στο βαθμό που στηρίζεται στη λαϊκή οργάνωση απ' τα κάτω και στην αντεπίθεση, στον τόπο δουλειάς, και στη γειτονιά, και στο χωράφι.
Εγώ σας λέω και η πιο φιλεργατική, φιλολαϊκή κυβέρνηση, αν δε στηριχθεί στον ξεσηκωμένο και στον οργανωμένο λαό δεν μπορεί να κάνει τίποτα. Γιατί ο εχθρός δε βρίσκεται μόνο μέσα στο κοινοβούλιο, ο εχθρός βρίσκεται κυρίως στους οικονομικούς επιχειρηματικούς ομίλους, στην αστική τάξη κ.λπ. Και ξέρετε οι επιχειρηματικοί όμιλοι δε ζητάνε την ψήφο του λαού, δεν κατεβαίνουν ποτέ στις εκλογές, μερικοί μπορεί να παίρνουν μέρος στα κόμματα. Την ψήφο τη ζητάνε τα κόμματα, αυτά τα συγκεκριμένα, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για λογαριασμό τους. Επομένως, καταψηφίζοντας ΝΔ και ΠΑΣΟΚ δε σημαίνει ότι έχεις καταψηφίσει και την τάξη που εκπροσωπούν.
Πρόταση για αλλαγή βιτρίνας
Αυτή η πρόταση, λοιπόν, που κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι τίποτα άλλο απ' την αλλαγή μιας βιτρίνας. Να δεχτώ ότι μπορεί αυτή η βιτρίνα να είναι πιο όμορφα διακοσμημένη, να λειάνει κάποιες οξείες γωνίες, το αποτέλεσμα όμως, όπως έχουν δείξει ανάλογες κυβερνήσεις στη Γαλλία, στην Ιταλία και παλιότερα, αυτές οι κυβερνήσεις αναγκαστικά θα είναι υποχείρια της αστικής τάξης. Και θα αναγκαστούν να έρθουν και σε αντιπαράθεση με το λαό. Γιατί μια τέτοια κυβέρνηση την άλλη μέρα θα αντιμετωπίσει λαϊκά αιτήματα εφ' όλης της ύλης. Οσο εύκολα μπορεί να ανεβεί τόσο εύκολα μπορεί και να ανατραπεί. Και εμείς δε θέλουμε ο λαός να απογοητευτεί, στηρίζοντας τις ελπίδες του σε λάθος επιλογές.
Αμα υπήρχε μία κυβέρνηση, μία εξουσία που θα έλυνε τα προβλήματα, θα έπρεπε να είμαστε και οι πρώτοι ως παράδειγμα, ως θυσία, ως ανιδιοτέλεια, ως ικανότητα κ.λπ. Οταν όμως αλλάζοντας τη βιτρίνα, το προϊόν πίσω απ' τη βιτρίνα είναι ίδιο, δεν μπορούμε να κοροϊδέψουμε το λαό. Ξέρουμε ότι όσο πιο παγιδευμένος είσαι στα προβλήματά σου τόσο αναζητείς μια λύση, αυτό είναι φυσιολογικό. Αλλά οι λύσεις δεν κατασκευάζονται από τα πάνω και με εκλογικά τερτίπια.
Και εγώ αμφισβητώ τη γνησιότητα αυτής της πρότασης. Οταν έγιναν οι τοπικές εκλογές στην Ικαρία γιατί συνασπίστηκε ο ΣΥΡΙΖΑ με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και όλους τους άλλους για να μη βγει κομμουνιστής δήμαρχος στην Ικαρία; Λες και θα γινόταν στην Ελλάδα το πάνω - κάτω. Και πήγαν όλοι μαζί. Γιατί σε συνέδρια Ομοσπονδιών συνεργάζεται για να μη βγει αντιπρόσωπος κομμουνιστής; Τώρα στις εκλογές θυμήθηκαν τη συνεργασία με το ΚΚΕ; Για να μην έρθει η δεξιά. Η Ικαρία είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα. Δεν πέρασε και πολύς καιρός. Μπορούσε να κατέβει χωριστά, δε λέω να ψήφιζε τον κομμουνιστή.
Αποφασιστική ενίσχυση του ΚΚΕ στην κάλπη
-- Με βάση τα δημοσκοπικά ευρήματα βλέπετε ορατό το ενδεχόμενο ΠΑΣΟΚ και ΝΔ να μη διασφαλίσουν 151 έδρες και αυτό αποτελεί κεντρική επιδίωξη του ΚΚΕ;
-- Κεντρική επιδίωξη του Κόμματός μας είναι τα δύο κόμματα να αποδυναμωθούν όσο γίνεται πιο πολύ και ιδιαίτερα απ' τα εργατικά λαϊκά στρώματα που υποφέρουν. Αλίμονο αν δεν επιδιώκαμε αυτό. Αυτό το βλέπουμε όχι απλώς σαν ένα ζήτημα κοινοβουλίου και συσχετισμού. Το να χειραφετηθούν εργατικά λαϊκά στρώματα, νέοι άνθρωποι απ' αυτά τα δύο κόμματα είναι πολύ σημαντικό και πρέπει να χειραφετηθούν όχι μόνο απ' τα κόμματα, αλλά κι απ' τα συμφέροντα που αυτά αντιπροσωπεύουν. Βεβαίως αυτό το θέλουμε.
Από εκεί και πέρα, δεν μπορούμε ούτε να μοιράσουμε από εδώ και από εκεί ψήφους, ο κύριος στόχος και βεβαίως δικαιολογημένα είναι η αποφασιστική ενίσχυση του Κόμματος. Οσο πιο πολύ χάσουν τα δύο κόμματα, μοιραία θα πάνε σε υπόλοιπα κόμματα και εμείς ζητάμε η μεγάλη πλειοψηφία των εργατών ιδιαίτερα και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων να ψηφίσουν ΚΚΕ. Τώρα κοιτάξτε να δείτε να μη μας παραπλανούν οι δημοσκοπήσεις. Εμείς επαγρυπνούμε. Γιατί αυτοί οι δύο μαζί με τους διάφορους παράγοντες της ΕΕ, την κ. Λαγκάρντ, τον κ. Σόιμπλε και άλλους θα εξαπολύσουν κινδυνολογική τρομοκρατική εκστρατεία και να μην αποκλείσουμε μέχρι και προβοκάτσιες. Για να τρομοκρατήσουν το λαό γιατί βλέπουν ότι έχουν χάσει πάρα πολύ.
Επομένως, βεβαίως είμαστε αισιόδοξοι, αλλά θέλει και τα μάτια ανοιχτά, να μην υποτιμήσουμε τον κίνδυνο δηλαδή να επιβάλουν, να αναγκάσουν ένα μέρος των ανθρώπων που έχουν αποφασίσει να φύγουν απ' τα δύο κόμματα να πισωγυρίσουν. Εχουμε κι εμείς πείρα και άλλα κόμματα έχουν πείρα ότι μπροστά στην κάλπη, κάτω από διλήμματα, που τώρα είναι πολύ περισσότερα και ακόμα περισσότερο ψεύτικα τώρα, καταλαβαίνετε τι μπορεί να γίνει. Αρα εμείς δεν παρασυρόμαστε απ' τις δημοσκοπήσεις.

πηγή ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου