ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ

ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΕ ΟΡΑΜΑ ΤΗΝ ΛΑΪΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ
"AMAT VICTORIA CURAM"="H ΝΙΚΗ ΑΠΑΙΤΕΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ"
για επικοινωνία και για τις αναρτήσεις,
τις σκέψεις και τις γνώμες σας,στο: predatorus_preda@easy.com

Πέμπτη 8 Μαρτίου 2012

ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ Εγκλημα η συμμετοχή στο «κούρεμα»


Νέα παρέμβαση χτες από την ΠΑΣΕΒΕ στη συνεδρίαση του ΔΣ του ΟΑΕΕ
Οι αγωνιστικές παρεμβάσεις ενάντια στην κλοπή των αποθεματικών συνεχίστηκαν και χτες (φωτ. από τον ΟΑΕΕ)
Στις πλάτες των χιλιάδων αυτοαπασχολούμενων, η διοίκηση του ΟΑΕΕ αποφάσισε χτες με ψήφους 5 υπέρ και 3 κατά να συμμετέχει στο κούρεμα των ομολόγων που κατέχει, ρίχνοντας στην πυρά την περιουσία των ασφαλισμένων. Είχε προηγηθεί νέα παρέμβαση από συνδικαλιστές, Σωματεία και Ομοσπονδίες που συσπειρώνονται στην Πανελλαδική Αγωνιστική Συσπείρωση ΕΒΕ (ΠΑΣΕΒΕ), υποχρεώνοντας -όπως και προχτές- το ΔΣ να διακόψει τη συνεδρίασή του.Ωστόσο, λίγες ώρες αργότερα, ανακοινώθηκε η απόφαση για συμμετοχή στο «κούρεμα», γεγονός που σημαίνει ότι το ΔΣ συνεδρίασε τελικά πίσω από κλειστές πόρτες. Κατά τη διάρκεια της χτεσινής κινητοποίησης, η διοικήτρια του ΟΑΕΕ Γ. Κοτίδου ζήτησε από τους συνδικαλιστές να αποχωρήσουν επειδή ασκούν «ψυχολογική πίεση» (!) στα μέλη του ΔΣ και ότι θα ενημερωθούν με ανακοίνωση του ΔΣ για τις αποφάσεις και τις τοποθετήσεις των μελών του, μόλις εκδοθούν τα πρακτικά.
Από την πλευρά τους, οι συνδικαλιστές της ΠΑΣΕΒΕ, που παρέμειναν στην αίθουσα αρκετή ώρα μετά την αποχώρηση του ΔΣ, ξεκαθάρισαν ότι η διοίκηση δεν νομιμοποιείται να αποφασίσει πετσόκομμα στα αποθεματικά που έχουν ήδη πάθει πανωλεθρία από το τζογάρισμά τους στο Χρηματιστήριο. Ηδη τα αποθεματικά του Ταμείου δεν επαρκούν για να δοθούν συντάξεις, ενώ υπολογίζεται ότι πάνω από 400.000 ασφαλισμένοι και οι οικογένειές τους δεν έχουν ιατροφαρμακευτική κάλυψη, καθώς αδυνατούν να καταβάλλουν τις εισφορές τους.
Η ονομαστική αξία των ομολόγων του ΟΑΕΕ είναι 162,3 εκατ. ευρώ και με το κούρεμα θέλουν να αρπάξουν από τις τσέπες των ασφαλισμένων ποσό που αντιστοιχεί σε 86,8 εκατ. ευρώ! Σε ξεσηκωμό για την απόκρουση της πολιτικής που καταληστεύει τους κόπους και την περιουσία εργαζομένων και συνταξιούχων, καλεί με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΙΚΑ, καταγγέλλοντας την απόφαση της πλειοψηφίας του ΔΣ του ΙΚΑ να υπερψηφίσει το «κούρεμα» των ομολόγων που διαθέτει.
«Μετά από τις εγκληματικές και διαχρονικές ευθύνες όλων των κυβερνήσεων αλλά και των ΔΣ του ΙΚΑ που το έφεραν στην σημερινή άσχημη και επικίνδυνη οικονομική κατάσταση (...) έρχεται τώρα η κυβέρνηση και η πρόθυμη πλειοψηφία που διαθέτει στο ΔΣ του ΙΚΑ να του δώσει άλλο ένα σοβαρότατο χτύπημα έτσι ξεδιάντροπα και ασύστολα για να το στείλει ακόμα παρακάτω», τονίζει η Ομοσπονδία.
Συνολικά, μέχρι χτες, τη συμμετοχή τους στο PSI είχαν αποφασίσει τα Ταμεία ΟΠΑΔ, ΙΚΑ, ΟΓΑ, Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων, ΤΑΥΤΕΚΩ, ΕΤΕΑΜ, Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, ΑΕΔΑΚ του ΙΚΑ και ΟΑΕΕ. Αρνητικά απάντησαν το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Ιδιωτικού Τομέα (ΤΕΑΙΤ), το ΤΕΑΔΥ, το Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Αυτοαπασχολούμενων (ΕΤΑΑ - Ταμείο Επιστημόνων), το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Προσωπικού Ασφαλιστικών Εταιρειών και το Ταμείο Ασφάλισης Πρόνοιας Ιδιωτικού Τομέα (ΤΑΠΙΤ).
Τα ταμεία που συμμετέχουν στο κούρεμα κατέχουν ομόλογα ονομαστικής αξίας 3,031 δισ. ευρώ και αυτά που δε συμμετέχουν 3,4 δισ. ευρώ. Αλλα 14 δισ. ευρώ σε ομόλογα όλων των ταμείων διαχειρίζεται η Τράπεζα της Ελλάδας, τα οποία και θα «κουρευτούν», όπως ανακοίνωσε χτες το παράρτημα της ΕΚΤ στην Ελλάδα, αποφασίζοντας να εντάξει στο PSI το «κοινό κεφάλαιο ασφαλιστικών φορέων και ΝΠΔΔ» που διαχειρίζεται και που αφορά σε ποσά ύψους 19 δισ. ευρώ.
Ζητάνε και τα ρέστα!
Την ίδια ώρα και προκειμένου να διασωθούν οι μεγάλοι τραπεζικοί όμιλοι, μένουν στο απυρόβλητο της διαδικασίας τα ομόλογα που έχει στα θησαυροφυλάκιά της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ύψους 50 δισ. ευρώ. Παρά την εξόφθαλμα αντιλαϊκή μεθόδευση, ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος δε διστάζει να ζητήσει και τα ρέστα. Σε χτεσινή συνέντευξη στο «Ρίαλ FM» εκτόξευσε κατηγορίες και απειλές στους ασφαλισμένους των ταμείων που δεν συναίνεσαν στην ληστεία των αποθεματικών τους, λέγοντας ότι αν αποτύχει το PSI (κούρεμα) «η χώρα θα έχει εκμηδενιστεί», μαζί και η αξία των ομολόγων.
Σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού, μετά το κλείσιμο της διαδικασίας αύριο τα μεσάνυχτα, θα συνεδριάσει την Παρασκευή μέσω τηλεδιάσκεψης το συμβούλιο υπουργών Οικονομίας της Ευρωζώνης, ενώ την Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί Σύνοδος των υπουργών στις Βρυξέλλες. Αν όλα πάνε με βάση τον προγραμματισμό τους, την ερχόμενη Δευτέρα 12 Μάρτη θα γίνει η ανταλλαγή στα ομόλογα ύψους περίπου 177 δισ. ευρώ, που διέπονται σήμερα από το ελληνικό δίκαιο.
Για τη συνέχεια προγραμματίζουν την ανταλλαγή ομολόγων ύψους 28 δισ. ευρώ που είναι σε ξένο δίκαιο, επίσης κρατικές εγγυήσεις για τραπεζικά δάνεια σε πρώην ΔΕΚΟ. Συνολικά στο κούρεμα μπαίνουν περίπου 206 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με χτεσινή ανακοίνωση οι τράπεζες - μέλη του Οργανισμού IIF που συντονίζει τη διαδικασία, έχουν δώσει εντολές γα κούρεμα ομολόγων ύψους 81 δισ. ευρώ, ειδικότερα, 30 τράπεζες με ομόλογα αξίας 84 δισ. ευρώ ή το 40,8% του συνολικού χρέους που εκκρεμεί.
Στο μεταξύ, τροπολογία για την επέκταση του πακέτου των κρατικών εγγυήσεων σε όφελος των τραπεζών κατέθεσε χτες το υπουργείο Οικονομικών και με την οποία προβλέπεται αύξηση των εγγυήσεων με επιπλέον 30 δισ. ευρώ, πάνω στα 130 δισ. ευρώ που έχουν ήδη δώσει στους τραπεζικούς ομίλους ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Ο μηχανισμός προβλέπει ότι η Τράπεζα της Ελλάδας θα παίρνει τις εγγυήσεις του κράτους προκειμένου στη συνέχεια να διοχετεύει ζεστό χρήμα στις τράπεζες που το έχουν «ανάγκη». Σε περίπτωση «αδυναμίας» και αθέτησης των υποχρεώσεων από την πλευρά των τραπεζών τα σπασμένα μεταφέρονται στο κρατικό προϋπολογισμό.
Συνάντηση με τη ΓΓ της ΚΕ
Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα θα συναντηθεί με τον κοσμήτορα και μέλη της διοίκησης της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, αύριο Παρασκευή 9/3, στις 11 π.μ., στην έδρα της ΚΕ του Κόμματος στον Περισσό.

πηγή ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου