ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ

ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΕ ΟΡΑΜΑ ΤΗΝ ΛΑΪΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ
"AMAT VICTORIA CURAM"="H ΝΙΚΗ ΑΠΑΙΤΕΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ"
για επικοινωνία και για τις αναρτήσεις,
τις σκέψεις και τις γνώμες σας,στο: predatorus_preda@easy.com

Τετάρτη 14 Μαρτίου 2012

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΜΙΣΘΟΥΣ - ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ Εξασφαλίζει στα μονοπώλια σκλάβους με πρώτο θύμα τη νέα γενιά


Σε ωμούς εκβιασμούς κατέφυγε χτες το υπουργείο Εργασίας για να σκύψουν οι εργάτες το κεφάλι σε μισθούς πείνας, μειώσεις μέχρι και πάνω από 50%
Για να μπει φραγμός στην επίθεση πρέπει αποφασιστικά οι νέοι να πυκνώσουν τις γραμμές των συνδικάτων, του ταξικού κινήματος
Να βγάλει από την πλάτη της τις εγκληματικές της ευθύνες για την κατακρεούργηση των μισθών επιχειρεί η κυβέρνηση και μάλιστα προκλητικά εμφανίζεται υπέρ της σύναψης συλλογικών συμβάσεων εργασίας, τη στιγμή που με τους νόμους της, αφαίρεσε από τους εργάτες κάθε εργαλείο συλλογικής προστασίας και άνοιξε το δρόμο για τη μαζική επιβολή ατομικών συμβάσεων με μισθούς πείνας.
Ετσι χτες η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας προκλητικά ισχυρίστηκε ότι οι ανατροπές στους μισθούς και στις συλλογικές συμβάσεις θα ήταν χειρότερες, αφού η Τρόικα ζητούσε κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού και κατάργηση της λεγόμενης μετενέργειας. Επαναλαμβάνεται και εδώ η γνωστή τακτική, ότι δήθεν απέξω ζητούσαν χειρότερα και η κυβέρνηση «διέσωσε» ορισμένα πράγματα. Πρόκειται για άθλια προπαγάνδα την ώρα που καταργούνται οι συμβάσεις και οι μισθοί ρίχνονται στα Τάρταρα.
Το ίδιο προκλητικό είναι και το δήθεν κάλεσμα του υπουργείου προς τους εργαζόμενους και τις εργοδοτικές οργανώσεις να υπογράψουν νέες συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Το λένε αυτό μάλιστα τη στιγμή που με τις βάρβαρες νομοθετικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης, όχι μόνο λεηλατούνται οι μισθοί, αλλά και διά νόμου απαγορεύονται οι αυξήσεις, απαγορεύτηκε η μονομερής προσφυγή των συνδικάτων προς τη διαιτησία (ΟΜΕΔ), ενώ ήδη έχει απαγορευτεί και η επέκταση συμβάσεων που θα υπογραφούν στο μέλλον σε όσους εργοδότες δεν αντιπροσωπεύονται στη διαπραγμάτευση. Και αφού η κυβέρνηση έδωσε στους εργοδότες όλα τα όπλα να μην προσέλθουν ακόμα και για συζήτηση με τα συνδικάτα, ζητάει τώρα να υπογραφούν συμβάσεις.
Η «παρότρυνση» του υπουργείου ισοδυναμεί με ωμό εκβιασμό αν αναλογιστεί κανείς ότι τα επώδυνα μέτρα επιβάλλονται σε μια περίοδο που οι άνεργοι ξεπερνούν το 1 εκατομμύριο ενώ - όπως ομολόγησε ο ίδιος ο υπουργός - σε πάνω από 400.000 εργαζόμενους οι εργοδότες καθυστερούν να καταβάλλουν τα δεδουλευμένα, καθυστερήσεις που φθάνουν και τους 5 μήνες. Στην πραγματικότητα αυτό που ζητάει η κυβέρνηση από τα συνδικάτα είναι να αυτοκτονήσουν. Να έρθουν εθελοντικά οι εργαζόμενοι και να συνυπογράψουν την κατακρεούργηση των μισθών τους. Τέτοιες συμβάσεις επιδιώκει η κυβέρνηση να υπογραφούν.
Οσο όμως και αν η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και η κυβέρνηση παριστάνουν ότι προσπάθησαν και προφύλαξαν τους εργαζόμενους από τα χειρότερα η πραγματικότητα βοά. Παρά τους προκλητικούς ισχυρισμούς τους το σίγουρο είναι πως νομοθετήθηκε ο πιο μαύρος εργασιακός Μεσαίωνας αφού:
  • Καταργήθηκε η ισχύουσα Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας
  • Η μείωση στους κατώτερους μισθούς και στα ημερομίσθια της ΕΓΣΣΕ ανέρχεται στο 22% και στο 32% για τους νέους μέχρι 25 ετών.
  • Καταργούνται οι κλαδικές και ομοιεπαγγελματικές συμβάσεις εργασίας, και μετά το τρίμηνο διάστημα της μετενέργειας ανοίγει ο δρόμος για μαζική εφαρμογή ατομικών συμβάσεων μέχρι τα όρια της νέας μειωμένης ΕΓΣΣΕ. Μάλιστα ακόμα και κατά το διάστημα της λεγόμενης μετενέργειας, δεν θα ισχύουν μια σειρά βασικά επιδόματα, όπως του γάμου, η πολυετία στον ίδιο εργοδότη, το ανθυγιεινό επίδομα, πέραν άλλων επιδομάτων που προβλέπονται σε διάφορες κλαδικές.
Συντριπτικό χτύπημα στους νέους
Συντριπτικό χτύπημα όμως δίνεται στη νέα γενιά τη στιγμή που ειδικά αυτή δοκιμάζεται από την ανεργία και ένας στους δύο νέους είναι στις ουρές των ανέργων.
Ετσι με μόνο κριτήριο ότι είναι νέοι, σε όλους τους εργαζόμενους κάτω των 25 ετών και ανεξάρτητα από κλάδο και ειδικότητα επιβάλλεται μείωση των αμοιβών τους στα 511 ευρώ μεικτά. Αυτό σημαίνει ότι όσοι νέοι αμείβονται με κλαδικές συμβάσεις και όχι με την ΕΓΣΣΕ, η απώλεια στο εισόδημά τους δεν περιορίζεται στο 32% αλλά ξεπερνά και το 50%. Ιδού ορισμένα χαρακτηριστικά παραδείγματα:
  • Στους λιθογράφους: Ο βασικός μισθός ενός ανειδίκευτου εργάτη είναι 920,4 ευρώ μεικτά το μήνα. Η μείωση, που μπορεί να γίνει για να πάει ο μισθός στα 511 ευρώ μεικτά είναι 44,5%. Για ένα βοηθό λιθογράφου ο βασικός μισθός είναι στα 1.010,1 ευρώ μεικτά. Δηλαδή η μείωση θα είναι 49,4%.
  • Στους οικοδόμους: Το βασικό ημερομίσθιο ενός ανειδίκευτου έγγαμου εργάτη είναι 55,11 ευρώ και για τον άγαμο στα 50,1 ευρώ. Για τους νέους οικοδόμους, με βάση αυτήν την απόφαση, το ημερομίσθιο για τον έγγαμο πέφτει στα 25,11 ευρώ και για τον άγαμο πέφτει στα 22,83 ευρώ! Δηλαδή μείωση 54,43% και στις δύο περιπτώσεις.
  • Στον κλάδο Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών: Για τους νεοπροσλαμβανόμενους (0-1 χρόνια εργασίας) ο βασικός μηνιαίος μισθός είναι 966,42 ευρώ μεικτά. Ο μισθός μειώνεται κατά 47,1%. Για τον εργατοτεχνίτη που εργάζεται στον ίδιο κλάδο από 1 έως 3 χρόνια, ο μηνιαίος μισθός πηγαίνει στα 1.003,6 ευρώ μεικτά το μήνα. Η μείωση θα είναι 49,1%.
  • Στον κλάδο του χρηματοπιστωτικού: Ο βασικός μισθός ενός υπαλλήλου είναι 1.006 ευρώ. Η μείωση είναι 49,2%.
  • Στον κλάδο του φαρμάκου: Ο βασικός μισθός είναι στα 867,46 ευρώ, η μείωση θα είναι 41,1%.
  • Στο εμπόριο ο βασικός μισθός είναι 918,13 ευρώ για τον άγαμο που πέφτει στα 511 ευρώ, στην περίπτωση του εγγάμου ο βασικός είναι 1.009,84 και ο μισθός του πέφτει στα 562,05. Αρα η μείωση και στις δύο περιπτώσεις είναι 44,34%!
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΟ
Μέσα στη βδομάδα το νομοσχέδιο που οδηγεί σε απολύσεις
Εντός της βδομάδας αναμένεται να είναι έτοιμο το νομοσχέδιο με τους νέους Οργανισμούς των υπουργείων που θα επιφέρει περιορισμό των δομών του κράτους κατά, τουλάχιστον, 30% ενώ μέχρι τα τέλη του μήνα αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία προσδιορισμού της μεθοδολογίας και των κριτηρίων με τα οποία θα γίνει η αξιολόγηση δομών και προσωπικού του δημοσίου τομέα.
Τα παραπάνω ανακοίνωσε χτες σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Δ. Ρέππας. Ο υπουργός ανέφερε επίσης ότι το νομοσχέδιο με τους νέους Οργανισμούς δε θα περιλαμβάνει τα υπουργεία Αμυνας, Προστασίας του Πολίτη και Εξωτερικών που εξαιρούνται λόγω του ιδιαίτερου χαρακτήρα τους καθώς και το υπουργείο Οικονομικών που στην παρούσα φάση δεν είναι έτοιμο να δώσει το δικό του νέο Οργανισμό.
Σε ό,τι αφορά στην αξιολόγηση των δομών και του προσωπικού του δημοσίου τομέα ο Δ. Ρέππας διευκρίνισε ότι στην παρούσα φάση καθορισμού της μεθοδολογίας και των κριτηρίων συμμετέχουν εκπρόσωποι του γαλλικού κράτους και ιδιώτες εμπειρογνώμονες, ενώ στην αξιολόγηση αυτή καθ' αυτή δεν απέκλεισε τη συμμετοχή ιδιωτικών εταιρειών.
Ο υπουργός προσπάθησε να αποφύγει οποιαδήποτε συζήτηση περί απολύσεων στο δημόσιο, μέσα από την όλη διαδικασία αναδιάρθρωσης των δομών του, τόσο αυτή με τους νέους Οργανισμούς των υπουργείων όσο και εκείνη της αξιολόγησης. «Δε μιλούμε για μείωση των θέσεων εργαζομένων στο ελληνικό Δημόσιο. Μιλούμε για μείωση του αριθμού των υπηρεσιακών μονάδων και αναφέρθηκα στις Γενικές Διευθύνσεις, τις Διευθύνσεις και τα Τμήματα», σημείωσε. Στην πραγματικότητα όμως οι απολύσεις είναι προ των πυλών αφού η συρρίκνωση των δομών του κράτους επιφέρει κατάργηση οργανικών θέσεων και δημιουργία πλεονάζοντος προσωπικού και η αξιολόγηση εξ αντικειμένου θα οδηγήσει σε αποφάσεις για μη αναγκαίες υπηρεσίες και μη αναγκαίο προσωπικό. Επιπλέον, η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για μείωση των δημοσίων υπαλλήλων κατά 15.000 μέσα στο τρέχον έτος και κατά 150.000 ως το 2015.
Κατά τ' άλλα, στη συνέντευξη Τύπου ο Δ. Ρέππας παρουσίασε μια Χάρτα Δικαιωμάτων του Πολίτη στις συναλλαγές του με το δημόσιο.
Απεργία στην «COCA - COLA»
Σε τριήμερη απεργία (Παρασκευή 16/3 - Κυριακή 18/3) προχωρούν οι εργαζόμενοι της πολυεθνικής εταιρείας «COCA - COLA 3E», αντιδρώντας στην πρόθεση της εταιρείας να κλείσει τα δύο εργοστάσια του ομίλου σε Θεσσαλονίκη και Πάτρα. Οι δύο Ομοσπονδίες, Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών και Εμφιαλωμένων Ποτών, που αποφάσισαν την απεργία, δηλώνουν ότι «είναι ζήτημα αρχής να σταματήσει αυτή η διαδικασία κλεισίματος των δύο εργοστασίων». Ταυτόχρονα, με σχετική κοινή απόφασή τους, σημειώνουν ότι θα εντείνουν τον αγώνα για υπογραφή κλαδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας.

πηγή ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου