ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ

ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΕ ΟΡΑΜΑ ΤΗΝ ΛΑΪΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ
"AMAT VICTORIA CURAM"="H ΝΙΚΗ ΑΠΑΙΤΕΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ"
για επικοινωνία και για τις αναρτήσεις,
τις σκέψεις και τις γνώμες σας,στο: predatorus_preda@easy.com

Τρίτη 6 Μαρτίου 2012

«ΚΟΥΡΕΜΑ» ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΧΡΕΟΥΣ Σέρνουν στη χρεοκοπία τα ασφαλιστικά Ταμεία


Εκβιασμοί και απειλές προκειμένου να μετάσχουν στο κούρεμα. Χοντραίνουν τα παζάρια και ο τζόγος γύρω από τα ασφάλιστρα κινδύνου έναντι χρεοκοπίας
Το «κούρεμα» των αποθεματικών των Ταμείων είναι η άλλη όψη της διαχρονικής καταλήστευσής τους από την πλουτοκρατία, με ευθύνη των κομμάτων της
Στην τελική ευθεία περνάει η διαδικασία για το κούρεμα του κρατικού χρέους, μέσα από την οποία το μαύρο μέτωπο συγκυβέρνησης - τρόικας - μονοπωλίων έρχεται να λεηλατήσει τα αποθεματικά όλων των ασφαλιστικών ταμείων της χώρας, ανεβάζοντας στην πυρά την περιουσία των ασφαλισμένων και για ποσά που υπολογίζονται σε δεκάδες δισ. ευρώ.Με το πιστόλι στον κρόταφο, με την εκτόξευση απειλών και εκβιασμών, οι υπουργοί Οικονομικών Ε. Βενιζέλος και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γ. Κουτρουμάνης αξίωσαν, στο πλαίσιο χτεσινής σύσκεψης, από τις διοικήσεις των ασφαλιστικών ταμείων την αποδοχή της δήθεν «εθελοντικής» συμμετοχής τους στο κούρεμα.
Στο μεταξύ, έτοιμη να μετατρέψει τη διαδικασία από «εθελοντική» σε υποχρεωτική δηλώνει η συγκυβέρνηση, σε μια εξέλιξη που έρχεται να πυροδοτήσει τον άγριο τζόγο για την πληρωμή των ασφαλίστρων κινδύνου έναντι της χρεοκοπίας. Η «κυβέρνηση είναι έτοιμη να ενεργοποιήσει τις ρήτρες συλλογικής δράσης, δήλωσε, σε ειδησεογραφικό πρακτορείο, ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος μετά από συνάντηση με τον πρωθυπουργό Λ. Παπαδήμο. Πρόσθεσε ότι «όποιοι νομίζουν ότι θα απέχουν και θα πληρωθούν στο ακέραιο, κάνουν λάθος» και ακόμη ότι πρόκειται για τη «μοναδική και την καλύτερη προσφορά».
Ταυτόχρονα, εμφανίσθηκε και «αισιόδοξος» δηλώνοντας ότι η «συμμετοχή θα ξεπεράσει το 90%». Προαπαιτούμενο για τη μετατροπή της διαδικασίας σε υποχρεωτική είναι το ποσοστό της «εθελοντικής» συμμετοχής να ξεπεράσει τα 2/3 (66,6%) των «επιλέξιμων ομολόγων», αυτών δηλαδή που μπαίνουν στο κούρεμα και που αφορούν σε τίτλους ονομαστικής αξίας 206 δισ. ευρώ σε σύνολο κρατικού χρέους ύψους πάνω από 360 δισ. ευρώ. Είναι απόλυτα φανερό πως οι οι στόχοι τους μπορούν να διεκπεραιωθούν μόνο μέσα από τη συμμετοχή των ασφαλιστικών ταμείων. Στο κούρεμα μπαίνουν επίσης και οι μικροαποταμιευτές - φυσικά πρόσωπα ακόμη και για ομόλογα κάτω από 100.000 ευρώ, που αποτελεί το επίσημο όριο εγγύησης για τραπεζικές καταθέσεις.
Στον «αφρό» οι τράπεζες
Με το άλλο χέρι, με σειρά από υπουργικές αποφάσεις εξαιρούν από το κούρεμα, τραπεζικά δάνεια ύψους δεκάδων δισ. ευρώ τα οποία έχουν εκχωρηθεί σε συγκοινωνιακούς φορείς -ΟΣΕ, ΟΑΣΑ, ΕΑΣ- κ.ά. για την ανάπτυξη των υποδομών τους και τα οποία στη συνέχεια μετέφεραν και τα εμφανίζουν στη μάζα του κρατικού χρέους.
Επίσης, στο απυρόβλητο της διαδικασίας αφήνουν και το διαβόητο δάνειο της «Goldman Sachs», ποσά ύψους κοντά στα 6 δισ. ευρώ και βέβαια τα ομόλογα που έχει σωρεύσει στα θησαυροφυλάκιά της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ποσά που υπολογίζονται στα 50 δισ. ευρώ. Ταυτόχρονα, και για τη διασφάλιση των συλλογικών συμφερόντων των τραπεζών, έχουν ετοιμάσει πακτωλό ενισχύσεων με ποσά που μπορεί να φτάσουν μέχρι και στα 50 δισ. ευρώ, σε αντίθεση με τα ασφαλιστικά ταμεία, για τα οποία δεν είναι τίποτα το συγκεκριμένο, παρά μόνο αοριστολογίες.
Η διαδικασία για τη λεγόμενη εθελοντική συμμετοχή αναμένεται να ολοκληρωθεί την ερχόμενη Παρασκευή 9 Μάρτη με το ενδεχόμενο ολιγοήμερης παράτασης. Σύμφωνα με χτεσινή ανακοίνωση του λόμπι των τραπεζιτών, του Οργανισμού ΙΙF, τη συμμετοχή τους έχουν δηλώσει οι ελληνικές τράπεζες Εθνική, Αλφα, Γιούρομπανκ. Επίσης οι Allianz, Axa, BNP Paribas, CNP Assurances, Commerzbank, Deutsche Bank, Greylock Capital, ING, Intesa San Paolo, συνολικά δηλαδή 12 τραπεζικοί όμιλοι.
Ο επικεφαλής του IIF, Τσ. Νταλάρα, υποστήριξε ότι το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων «αποκτά δυναμική», και ότι οι «οι αντιδράσεις από μεγάλους επενδυτές είναι θετικές», χωρίς όμως να προχωρήσει σε εκτιμήσεις για τα ποσοστά συμμετοχής.
ΕΕ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ - ΕΛΛΑΔΑ
Αντιλαϊκά δάνεια και μέτρα δίχως τέλος
Δημοσιεύματα αναφέρουν ότι κυβέρνηση και τρόικα ετοιμάζουν ήδη νέο δανειακό πακέτο, ύψους 50 δισ. ευρώ μέχρι το 2020
Σενάρια για ένα τρίτο δανειακό πακέτο προς την Ελλάδα, ύψους 50 δισ. ευρώ, αναπαράγει το γερμανικό περιοδικό Spiegel, επικαλούμενο υπολογισμούς της τρόικας. Το δημοσίευμα δε διέψευσε εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών και επιβεβαιώνει ότι παρά την προσπάθεια των αστών να καλλιεργήσουν προσδοκίες στο λαό, ότι οι θυσίες του πιάνουν δήθεν τόπο, το βαρέλι των δανείων και των μέτρων δεν έχει πάτο. Επαληθεύεται ακόμα το πόσο εύθραυστες και παροδικές είναι οι συμφωνίες μεταξύ των καπιταλιστικών κρατών, όπως η τελευταία στο Γιούρογκρουπ.
Σύμφωνα με το Spiegel, προσχέδιο της πρόσφατης αξιολόγησης της τρόικας για την εφαρμογή του τελευταίου μνημονίου, δε θεωρούσε εγγυημένο ότι η Ελλάδα θα δανειστεί ξανά από τις καπιταλιστικές αγορές το 2015. Ως εκ τούτου, θα χρειαστεί νέα δάνεια από την τρόικα, λόγω ανάγκης για «εξωτερική χρηματοδότηση» μέχρι το 2020. Το συγκεκριμένο σημείο, σύμφωνα με το περιοδικό, διαγράφηκε τελικά από το κείμενο, μετά από πίεση της γερμανικής κυβέρνησης.
Αντιδρώντας άμεσα στο δημοσίευμα, ο Μάρκους Ζέντερ, υπουργός Οικονομικών της Βαυαρίας και στέλεχος των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU), ζήτησε ένα «σχέδιο Β» για την Ελλάδα, που θα προβλέπει συντεταγμένη έξοδο από την Ευρωζώνη, αποκλείοντας το ενδεχόμενο να δοθεί στη χώρα τρίτο δανειακό πακέτο. Οπως είπε, θα ήταν πιο λογικό να συζητηθεί «ένα πακέτο εξόδου, για το πώς οι Ελληνες θα μπορέσουν να εγκαταλείψουν την Ευρωζώνη».
Το δεύτερο δανειακό πακέτο στην Ελλάδα μπορεί να αποδειχθεί ανεπαρκές, δήλωσε σε συνέντευξή του και ο καγκελάριος της Αυστρίας, Βέρνερ Φάιμαν. Μια χρεοκοπία της Ελλάδας θα κόστιζε στην Αυστρία γύρω στο ένα δισεκατομμύριο ευρώ για τη στήριξη της Kommunalkredit, μιας από τις περισσότερο εκτεθειμένες στο ελληνικό χρέος αυστριακές τράπεζες, δήλωσε από την πλευρά της η υπουργός Οικονομικών της χώρας, Μαρία Φέκτερ, δείχνοντας ότι η άτακτη χρεοκοπία της Ελλάδας δεν εξαρτάται από το κατά πόσο θα προχωρήσουν τα βάρβαρα μέτρα, αλλά από τα ιδιαίτερα συμφέροντα των ισχυρών οικονομιών της Ευρωζώνης.
Στο φόντο τέτοιων και άλλων σεναρίων και ανταγωνισμών, το Dow Jones Newswires μετέδωσε ότι το ΔΝΤ εξετάζει να συμμετάσχει με 18 έως 21 δισ. ευρώ στο νέο δάνειο προς την Ελλάδα, μειώνοντας αναλογικά τη συμμετοχή του σε σχέση με το πρώτο δάνειο, αφού εκτιμά «υπερβολική την έκθεση του Ταμείου» στη χρηματοδότηση των δανείων. Οι τελικές αποφάσεις αναμένονται στη συνεδρίαση του εκτελεστικού συμβουλίου του ΔΝΤ στις 13 Μάρτη.
Στο μεταξύ, σημάδια κόπωσης εμφανίζονται και στην κινέζικη οικονομία, με την κυβέρνηση φέτος να θέτει στόχο για ανάπτυξη στο 7,5%, ελαφρά χαμηλότερη από πέρυσι. Το 2012 η Κίνα αναμένεται να καταγράψει έλλειμμα στον προϋπολογισμό ύψους περίπου 800 δισ. γουάν, ή περίπου 1,5% του ΑΕΠ. Η πραγματική ανάπτυξη του ΑΕΠ έφτασε στο 9,2% το 2011 και στο 10,4% το 2010. Τα προηγούμενα χρόνια, οι στόχοι ανάπτυξης που έθετε η κυβέρνηση βρίσκονταν κοντά στο 8%.
Τέλος, στον απόηχο των εξελίξεων στην ΕΕ, δε λείπει και η προσπάθεια καλλιέργειας κλίματος τρομοκράτησης του λαού, με εκτιμήσεις όπως αυτή του πρώην πρωθυπουργού της Γαλλίας Μισέλ Ροκάρ, ο οποίος, με συνέντευξή του στην εφημερίδα Liberation, ισχυρίζεται ότι «κανείς δεν το λέει, αλλά στην Ελλάδα στο τέλος η μόνη διέξοδος θα είναι ένα στρατιωτικό πραξικόπημα», «δεν γίνεται να κυβερνηθεί ένας λαός δημοκρατικά όταν του αφαιρείς το 25% του εισοδήματός του».

πηγή ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου