ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ

ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΕ ΟΡΑΜΑ ΤΗΝ ΛΑΪΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ
"AMAT VICTORIA CURAM"="H ΝΙΚΗ ΑΠΑΙΤΕΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ"
για επικοινωνία και για τις αναρτήσεις,
τις σκέψεις και τις γνώμες σας,στο: predatorus_preda@easy.com

Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2012

Μισό δισεκατομμύριο υποσιτιζόμενα παιδιά θα έχουν μόνιμες βλάβες Η βαρβαρότητα της σημερινής καπιταλιστικής κοινωνίας σύμφωνα με τα έτσι και αλλιώς υποτιμημένα στοιχεία οργανώσεων αρωγής


Υπεύθυνος για αυτά τα δυστυχισμένα πλασματάκια, στον 21ο αιώνα των τεράστιων δυνατοτήτων, είναι μόνο ένας: ο καπιταλισμός
Associated Press
ΛΟΝΔΙΝΟ-ΝΑΪΡΟΜΠΙ._Το αποκρουστικό πρόσωπο του καπιταλισμού έχει μεταξύ άλλων θύματα μισό δισεκατομμύριο παιδιά σε δεκάδες αναπτυσσόμενες αλλά και ανεπτυγμένες πλέον χώρες. Ωστόσο έκθεση της βρετανικής οργάνωσης αρωγής «Σώστε τα Παιδιά» («Save the Children») που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα προτίμησε να εστιάσει το πρόβλημα στις φτωχές χώρες και να αποσιωπήσει τις στρατιές οικογενειών ανέργων, αστέγων και φτωχών στην Αμερική και στην Ευρώπη, που κάθε χρόνο ολοένα και μεγαλώνουν...Ας πάρουμε όμως, πρώτα τα στοιχεία της βρετανικής οργάνωσης. Σύμφωνα με αυτά:
  • Κάθε ώρα, περίπου 300 παιδιά πεθαίνουν από μακροχρόνιο υποσιτισμό.
  • Μισό δισεκατομμύριο παιδιά ως το 2025 θα αντιμετωπίσουν κίνδυνο μόνιμης πνευματικής και σωματικής βλάβης εξαιτίας μακροχρόνιας πείνας.
  • Ο θάνατος τουλάχιστον 2.000.000 παιδιών το χρόνο από υποσιτισμό θα μπορούσε να αποφευχθεί εάν υπήρχαν βοήθεια και πολιτικές ανάπτυξης.
  • Περίπου 170.000.000 παιδιά κάτω των πέντε ετών έχουν μειωμένη ανάπτυξη εξαιτίας της έλλειψης τροφής.
  • Πέντε από τις έξι χώρες με το μεγαλύτερο πρόβλημα υποσιτισμού παιδιών την τελευταία 20ετία, βρίσκονται στην Αφρική (Κονγκό, Μπουρούντι, Νησιά Κομόρος, Σουαζιλάνδη, Ακτή Ελεφαντοστού).
  • Το νέο κύμα ακρίβειας σε βασικά τρόφιμα αναγκάζει πολλούς γονείς σε Πακιστάν, Ινδία, Μπαγκλαντές, Περού και Νιγηρία να μειώσουν τις μερίδες σίτισης των παιδιών τους και να τα βγάλουν από τα σχολεία.
Η ίδια έκθεση σημειώνει πως ο μακροχρόνιος υποσιτισμός είναι μία κρυφή κρίση μείζονος κλίμακας που επηρεάζει ένα στα τέσσερα παιδιά διεθνώς ενώ δεν παραλείπει να δώσει εύσημα σε χώρες όπως το Κουβέιτ, η Τουρκία, η Μαλαισία και το Μεξικό που είχαν τις καλύτερες επιδόσεις στον αγώνα κατά της φτώχειας. Παρατηρούν ότι σε χώρες της Ασίας όπως το Μπαγκλαντές, υπάρχουν καλύτερα αποτελέσματα αντιμετώπισης του παιδικού υποσιτισμού «γιατί υπάρχουν εθνικά επισιτιστικά προγράμματα» κάτι που λείπει, όπως ανέφεραν, από χώρες της Αφρικής, όπου δύο στα πέντε παιδιά έχουν βραδεία πνευματική ή σωματική ανάπτυξη λόγω υποσιτισμού...
Η βαρβαρότητα που φέρνει η άναρχη καπιταλιστική ανάπτυξη τσακίζει τα λαϊκά στρώματα παντού. Ως αποτέλεσμα της φιλομονοπωλιακής πολιτικής και των μέτρων λιτότητας, στις χώρες της ΕΕ, επισήμως ξεπερνούν τα 19.000.000 οι Ευρωπαίοι που χρειάζονται καθημερινά επισιτιστική βοήθεια για να ζήσουν (στην πραγματικότητα είναι πολύ παραπάνω...).
Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα πράγματα δεν είναι καλύτερα. Το περασμένο φθινόπωρο έκθεση του ιδρύματος «Αnnie E. Casey» κατέδειξε αύξηση της παιδικής φτώχειας σε 38 πολιτείες των ΗΠΑ μέσα στην τελευταία δεκαετία, υπογραμμίζοντας ότι το διάστημα 2000-09 ανήλθαν σε περίπου 15.000.000 τα φτωχά παιδιά με την πολιτεία του Μισισιπή να έχει το μεγαλύτερο πρόβλημα.
Επιπλέον, στην τελευταία «πράσινη Βίβλο» του «Ταμείου Υπεράσπισης των Παιδιών» καταγράφεται πως ένα στα έξι παιδιά στις ΗΠΑ ζει στη φτώχεια και ότι το ποσοστό παιδικής φτώχειας είναι σχεδόν το διπλάσιο σε σχέση με τον Καναδά και τη Γερμανία και τουλάχιστον έξι φορές υψηλότερο από το αντίστοιχο ποσοστό στη Γαλλία, στο Βέλγιο και την Αυστρία. Τέλος, ακόμη και η ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν έκρυψε προ μηνών ότι έφθασε σε επίπεδα ρεκόρ ο αριθμός των περίπου 46.200.000 Αμερικανών που ζουν σήμερα κάτω από το όριο της φτώχειας...
ΠΟΛΩΝΙΑ
Αυξάνεται το όριο συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια
ΒΑΡΣΟΒΙΑ.--
Το νομοσχέδιο για την αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης στην Πολωνία έχει προετοιμαστεί και αναμένεται να κατατεθεί στο Κοινοβούλιο για συζήτηση και στη συνέχεια για ψήφιση μέσα σε ένα μήνα, δήλωσε χτες ο πρωθυπουργός Ντόναλντ Τασκ σε συνέντευξη Τύπου. Πρόκειται για νομοσχέδιο που προβλέπει αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια (από 65 που είναι για τους άνδρες και 60 για τις γυναίκες). Από το 2013 η συντάξιμη ηλικία θα αυξάνεται κάθε τέσσερις μήνες κατά ένα μήνα, ώστε να φτάσει το «επιθυμητό» για το κεφάλαιο όριο για τους άνδρες το 2020 και για τις γυναίκες το 2040. Οποιεσδήποτε τροποποιήσεις που έχουν κατατεθεί από άλλα κόμματα, σημείωσε, όπως διευκολύνσεις για πολύτεκνες μητέρες, θα πρέπει να αποφευχθούν.
Υπενθυμίζεται πως το κόμμα «Πλατφόρμα των Πολιτών» του Ντ. Τασκ κέρδισε και πάλι τις εκλογές τον Οκτώβρη του 2011 και από τις πρώτες ημέρες ανακοίνωσε πως θα προχωρήσει στη μεταρρύθμιση του Συνταξιοδοτικού, αλλά και την κατάργηση ορισμένων επιδομάτων, όπως τα επιδόματα για παιδιά αν υπερβαίνει το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα τα 85.000 ζλότι (25.900 δολάρια) κ.ά.
ΤΣΕΧΙΑ
Αύξηση των αστέγων
ΠΡΑΓΑ.--
Ολοένα και αυξάνεται ο αριθμός των αστέγων στην Τσεχία - κυρίως ηλικιωμένων - εξαιτίας της πολιτικής που ακολουθείται και επιφέρει απολύσεις, ανεργία, λιτότητα, αδυναμία αποπληρωμής δόσεων δανείων ή και το ενοίκιο, συνέπειες που έχει φέρει η καπιταλιστική παλινόρθωση. Σύμφωνα με ανθρωπιστικές οργανώσεις, ο αριθμός των αστέγων αυξήθηκε κατά 7-8% τον προηγούμενο χρόνο, ενώ σύμφωνα με υπολογισμούς, στην Πράγα, πιθανά να φτάσει και μια αύξηση κατά 60% μέσα στα επόμενα δύο χρόνια! Σύμφωνα με επίσημες καταμετρήσεις, μόνο στην Πράγα μένουν στο δρόμο περίπου 4.000 άνθρωποι, και ο αριθμός τους το 2014 μπορεί να φτάσει τους 6.600 και το 2020 τους 13.000.
Από τις αρχές του Γενάρη, που στη χώρα αλλά και συνολικά την Ευρώπη επικρατούν ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες και έντονες χιονοπτώσεις, υπολογίζεται πως έχουν πεθάνει από το κρύο τουλάχιστον 23 άστεγοι στην Τσεχία. Πρόκειται για μια ακόμα θλιβερή συνέπεια της καπιταλιστικής βαρβαρότητας μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού.
Από τη φροντίδα ... σε κουτί
Τα λεγόμενα «κουτιά» για «ανεπιθύμητα μωρά» πληθαίνουν στα νοσοκομεία της Ρωσίας, στη χώρα που άλλοτε - επί σοσιαλιστικής Σοβιετικής Ενωσης - τα παιδιά κατείχαν προνομιούχα θέση στην κοινωνία, και που οι εργαζόμενοι γονείς τους είχαν όλη τη φροντίδα και τις απαιτούμενες υποδομές ώστε να τα αναθρέψουν.
Σε αυτή την κατάντια έχει οδηγήσει η σημερινή καπιταλιστική βαρβαρότητα που βιώνουν οι λαοί της ΕΣΣΔ μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού. Τα παιδιά που, λόγω της σημερινής ανέχειας των γονιών τους δεν μπορούν να βρουν οικογενειακή θαλπωρή εναποτίθενται σε ένα ειδικό «ράφι», που έχουν φτιάξει στα νοσοκομεία και τα αναλαμβάνει το νοσηλευτικό προσωπικό. Πρόσφατα στοιχεία κάνουν λόγο για πάνω από 100 βρέφη, που εγκαταλείπονται το χρόνο μόνο στο Σότσι. Το συγκεκριμένο «σύστημα» ξεκίνησε στο Κρασναντάρ το Νοέμβρη, ενώ αναμένεται να επεκταθεί σε όλη τη Ρωσία το προσεχές διάστημα. Είναι βέβαια διαδεδομένο σε όλο τον καπιταλιστικό κόσμο και όπως υποστηρίζουν οι διάφορες αστικές κυβερνήσεις και οι αρμόδιες αρχές τους «έτσι σώζονται τα βρέφη». Φυσικά, ούτε κουβέντα για τις αιτίες που ένας άνθρωπος φτάνει στο σημείο να εγκαταλείπει το παιδί του. Το «κουτί» εξασφαλίζει μεν την επιβίωση, αλλά η ζωή με αξιοπρέπεια και δικαιώματα προϋποθέτει ανατροπή του βάρβαρου εκμεταλλευτικού συστήματος και εργατική λαϊκή εξουσία.
ΙΑΠΩΝΙΑ - ΕΝΑΣ ΧΡΟΝΟΣ ΜΕΤΆ ΤΗΝ ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ
Παραδοχή των ελλείψεων ασφαλείας
TOKIO.--
Ο επικεφαλής της ιαπωνικής Επιτροπής Πυρηνικής Ασφάλειας, Χαρούκι Μανταράμε κατήγγειλε, περίπου ένα χρόνο μετά τον περσινό σεισμό της 11ης Μάρτη, χτες ως ελλιπείς, ελαττωματικούς, ξεπερασμένους και κατώτερους των διεθνών κριτηρίων ασφαλείας τους κανονισμούς λειτουργίας των πυρηνικών σταθμών στην Ιαπωνία και απολογήθηκε για την αποτυχία των αρμόδιων αρχών να αντιμετωπίσουν το πυρηνικό δυστύχημα στο συγκρότημα της Φουκουσίμα.
Ο Μανταράμε έκανε τις παραπάνω παραδοχές μιλώντας στο ιαπωνικό Κοινοβούλιο στο πλαίσιο έρευνας για το πυρηνικό δυστύχημα στη Φουκουσίμα, που είχε μεταξύ άλλων ως αποτέλεσμα να εγκαταλείψουν πατρογονικές εστίες και τόπους δουλειάς πάνω από 100.000 Ιάπωνες...
Επισήμανε μεγάλες ελλείψεις στο προσωπικό των ελεγκτών πυρηνικών σταθμών με την προσήκουσα τεχνική κατάρτιση ώστε να αντιμετωπίζουν σοβαρές πυρηνικές κρίσεις και πρότεινε τη βελτίωση των μηχανισμών αντιμετώπισης πυρηνικών καταστροφών λέγοντας ότι τα έως τώρα μέτρα είναι «προσωρινού χαρακτήρα».
Σήμερα, μόνον τρεις από τους 54 πυρηνικούς αντιδραστήρες για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας λειτουργούν στην Ιαπωνία καθώς στους περισσότερους σταθμούς διενεργούνται ειδικές δοκιμασίες προκειμένου να εξακριβωθεί η ικανότητά τους να αντιμετωπίσουν καταστροφές όπως ισχυρότατοι σεισμοί και τσουνάμι.

πηγή ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου