ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ

ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΕ ΟΡΑΜΑ ΤΗΝ ΛΑΪΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ
"AMAT VICTORIA CURAM"="H ΝΙΚΗ ΑΠΑΙΤΕΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ"
για επικοινωνία και για τις αναρτήσεις,
τις σκέψεις και τις γνώμες σας,στο: predatorus_preda@easy.com

Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2012

ΑΚΤΟΠΛΟΟΙ ΕΦΟΠΛΙΣΤΕΣ - ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ Πάνε να πετάξουν χιλιάδες ναυτεργάτες έξω από τα καράβια



Συνένοχος στα σχέδια που απειλούν και την ασφάλεια της ζωής στη θάλασσα είναι και η ηγεσία της ΠΝΟ
Εφοπλιστές, συγκυβέρνηση και οι δυνάμεις του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού της ΠΝΟ ετοιμάζουν το έδαφος για να πετάξουν έξω από τα ακτοπλοϊκά καράβια, σε πρώτη φάση, τουλάχιστον 4.000 ναυτεργάτες με συγκροτημένα δικαιώματα για να τους αντικαταστήσουν με χαμηλόμισθους, ανασφάλιστους. Ηταν αποκαλυπτική η χτεσινή δήλωση του υφυπουργού Ναυτιλίας, Αδ. Γεωργιάδη, αμέσως μετά τη συνάντηση της διακομματικής επιτροπής - στην οποία συμμετέχουν τα τρία κόμματα της συγκυβέρνησης του μαύρου μετώπου - για την ακτοπλοΐα με μία τριμελή ομάδα από τη διοίκηση της ΠΝΟ. «Στη συζήτηση με την ΠΝΟ - είπε ο υφυπουργός - άνοιξε το θέμα των οργανικών συνθέσεων των πλοίων. Υπήρξε ταύτιση απόψεων ότι πρέπει να αλλάξει το ΠΔ 177/74»! Πρόκειται για το ΠΔ που καθορίζει τις οργανικές συνθέσεις των ακτοπλοϊκών πλοίων, τη 10μηνη υποχρεωτική τους επάνδρωση και δρομολόγηση.
Μάλιστα, ο υφυπουργός ανέφερε ότι το ΠΔ «είναι ένα πρόβλημα που χρονίζει» και ότι «η κυβέρνηση αφού εξαντλήσει τον διάλογο θα προχωρήσει σε πολιτική απόφαση» για να λύσει το... πρόβλημα!
Η τροποποίηση του ΠΔ είναι μία από τις βασικές αξιώσεις των ακτοπλόων εφοπλιστών, οι οποίοι απαιτούν την πλήρη εφαρμογή του κανονισμού 3577/92 της ΕΕ για την άρση του καμποτάζ, αρχίζοντας με την επιβολή οργανικών συνθέσεων σε επίπεδο ασφαλείας, δηλαδή να τεθούν εκτός οργανικής σύνθεσης οι ναυτεργάτες των γενικών υπηρεσιών (μάγειροι, καμαρότοι κ.λπ.) και να αντικατασταθούν από χαμηλόμισθους σε καθεστώς μαύρης ανασφάλιστης εργασίας. Οι ναυτεργάτες αυτών των ειδικοτήτων υπολογίζονται σε πάνω από 4.000, των οποίων οι θέσεις εργασίας βρίσκονται ουσιαστικά «στον αέρα».
Σε ό,τι αφορά στην αντιπροσωπεία της ΠΝΟ, αυτή την αποτελούσαν ο γραμματέας της Ομοσπονδίας, Γ. Χαλάς, ο πρόεδρος της Ενωσης Οικονομικών Αξιωματικών, Ν. Τσάμης, και ο γραμματέας της Ενωσης Πλοιάρχων, Γ. Τσουρής. Ο Γ. Χαλάς, μετά τη συνάντηση, ανέφερε ότι «δεν υπήρξαν σημεία προσέγγισης» και ότι «υπάρχει μία νομοθεσία που εμείς τη σεβόμαστε και την τηρούμε», όμως, όπως έσπευσε να διευκρινίσει, θα συνεχίσει να συμμετέχει στον «διάλογο» που εξελίσσεται σε βάρος των ναυτεργατών, αναλαμβάνοντας εγκληματικές ευθύνες σε βάρος του κλάδου. Οπως ανέφερε τόσο ο υφυπουργός, όσο και ο Γ. Χαλάς, την ερχόμενη Τετάρτη θα γίνει νέα συνάντηση, στην οποία αυτή τη φορά θα συμμετάσχουν και οι εφοπλιστές.
Απέναντι σε αυτό το μαύρο μέτωπο οι ναυτεργάτες υψώνουν το δικό τους ανάστημα. ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, Ενωση Μαγείρων (ΠΕΕΜΑΓΕΝ), που έχουν καταγγείλει και δε συμμετέχουν στο «διάλογο», η Ενωση Συνταξιούχων ΝΑΤ, με αποφάσεις των Διοικητικών Συμβουλίων, καλούν τους ναυτεργάτες σε μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στις 9 Φλεβάρη στις 6.30 το απόγευμα στην πλατεία Κοραή και προετοιμάζουν τον κλάδο για απεργιακές κινητοποιήσεις.
ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΣ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Εντείνεται η εργοδοτική επιθετικότητα
Οι εργαζόμενοι πρέπει να αποκαλύψουν και να αρνηθούν να υποστούν τις συνέπειες από το μοίρασμα της πίτας μεταξύ των επιχειρηματιών του Τουρισμού
Κάτω από την αγωνιστική πίεση των εργαζομένων η εργοδοσία στο ξενοδοχείο «Νοβοτέλ» προχώρησε τελικά στην ανάκληση της πρόσφατης απόλυσης συναδέλφου τους. Η ανάκληση έγινε χτες, μέρα 24ωρης απεργίας των εργαζομένων στο ξενοδοχείο. Νωρίτερα το πρωί το επιχειρησιακό σωματείο μαζί με τους απεργούς και εκπροσώπους από το κλαδικό συνδικάτο της Αθήνας πήγαν στο ξενοδοχείο «Σοφιτέλ» (της ίδιας επιχείρησης) στο αεροδρόμιο όπου και μίλησαν με τους συναδέλφους τους για τις εξελίξεις.Τα δεδουλευμένα του περασμένου Δεκέμβρη (σε κάποιους και του Νοέμβρη) χρωστάει η εργοδοσία της επιχείρησης «Aldemar» (έχει ξενοδοχεία σε Ρόδο, Κρήτη και Πύργο) σε όλους τους μόνιμους εργαζόμενους του ομίλου. Επίσης στους εποχιακούς εργαζόμενους οφείλονται επίδομα και αποζημίωση αδείας, που θα έπρεπε να έχουν καταβληθεί από τον περασμένο Νοέμβρη.
Σημειώνεται ότι στο τέλος του περασμένου χρόνου το σύνολο του μόνιμου προσωπικού εξαναγκάστηκε σε ένα μήνα άδεια άνευ αποδοχών, ενώ έγιναν και απολύσεις, όπως καταγγέλλουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι. Η εταιρεία προσανατολίζεται σε νέες μειώσεις μισθών (έχουν ξαναγίνει τα τελευταία χρόνια στο μόνιμο προσωπικό) κάτι που σύμφωνα με πληροφορίες ήδη έχει μπει σε εφαρμογή τουλάχιστον όσον αφορά το μόνιμο προσωπικό των ξενοδοχείων του ομίλου στην Κρήτη. Μεγάλο μέρος των εποχιακών εργαζομένων στα ξενοδοχεία της «Aldemar» δουλεύουν είτε υπό το καθεστώς της μαθητείας είτε ως ενοικιαζόμενοι από χώρες της Ανατολικής Ευρώπης μέσω του δουλεμπορικού που έχει έδρα την Κύπρο.
Τέλος, με ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Λάρισας καταγγέλλει την εργοδοσία του ξενοδοχείου «ΙΜΠΕΡΙΑΛ» της Λάρισας, η οποία χρωστά δεδουλευμένα σε εργαζόμενους από το Νοέμβρη του 2011 και αντί να τους πληρώσει τους ανακοινώνει ότι τουλάχιστον μέχρι το Πάσχα θα τους πληρώνει έναντι. Το ΕΚΛ αξιώνει από την επιχείρηση την άμεση εξόφληση των οφειλόμενων σε όσους εργαζόμενους είναι απλήρωτοι. Ανάλογη ανακοίνωση εξέδωσε και το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού Ν. Λάρισας, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι στο ξενοδοχείο χρησιμοποιούνται ενοικιαζόμενοι εργαζόμενοι, επεκτείνεται η μερική απασχόληση, η πολλαπλή απασχόληση, οι άδειες άνευ αποδοχών.
ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Με 8 υπαλλήλους λειτουργεί το ΣΕΠΕ
Καταγγελία του ΕΚ Βορείου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου
Τη διαχρονική αποδυνάμωση του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ) και ταυτόχρονα τον όλο και πιο αντεργατικό ρόλο που παίζει καταγγέλλει το Εργατικό Κέντρο Βορείου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου. Οπως τονίζει, «στα Δωδεκάνησα, περιοχή που συγκεντρώνει τουλάχιστον κατά τους καλοκαιρινούς μήνες χιλιάδες εργαζόμενους σε εκατοντάδες χώρους εργασίας, το ΣΕΠΕ σήμερα αριθμεί 8 υπάλληλους εκ των οποίων 2 αποσπασμένοι και 1 προς συνταξιοδότηση! Αναλυτικά: 3 στη Ρόδο, 1 στην Κάρπαθο, 3 στην Κω, 1 στην Κάλυμνο».
Το ΣΕΠΕ - υπογραμμίζεται - «όσο στελεχωμένο και να ήταν, δεν θα μπορούσε να φρενάρει την εκμετάλλευση των εργαζομένων, πόσο μάλλον σήμερα που θεσμοθετείται η κατάργηση των ΣΣΕ, ελαστικοποιούνται οι εργασιακές σχέσεις, απελευθερώνονται οι απολύσεις κ.λπ. Δεν περνά όμως απαρατήρητη η επιδίωξη της κυβέρνησης και του υπουργείου να τελειώνει μια ώρα αρχύτερα. Οι 8 υπάλληλοι του ΣΕΠΕ υποχρεώνονται να καλύψουν συνεδριάσεις επιτροπών ΙΚΑ όχι μόνο στο νησί που υπηρετούν, αλλά και στα υπόλοιπα, μετακινούνται χωρίς κάλυψη των εξόδων τους (μεταφορά, διαμονή, σίτιση) και επιπλέον υποβαθμίζονται ή σταματούν τη λειτουργία τους και οι επιτροπές του ΙΚΑ».
ΕΝΩΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ ΛΑΡΙΣΑΣ
Απλήρωτοι για μήνες οι εργαζόμενοι
Απλήρωτοι για 5 μήνες (Σεπτέμβρης, Οκτώβρης, Νοέμβρης, Δεκέμβρης, Γενάρης) παραμένουν οι 163 εργαζόμενοι στην Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Λάρισας, με αποτέλεσμα πολλοί απ' αυτούς να αντιμετωπίζουν προβλήματα επιβίωσης, αφού δεν έχουν άλλους οικονομικούς πόρους. Ηδη 20 ξεκίνησαν επίσχεση εργασίας στο εργοστάσιο επεξεργασίας ελιάς, με αίτημα την πληρωμή των δεδουλευμένων τους, ενώ το ίδιο αναμένεται να κάνουν και άλλοι. Με ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Λάρισας καταγγέλλει τη διοίκηση της ΕΑΣ Λάρισας και ζητάει την άμεση πληρωμή των εργαζομένων για τους μήνες αυτούς και την εξασφάλιση της πληρωμής τους στη συνέχεια κάθε μήνα.
Επίσης, εκφράζει την πλήρη αντίθεσή του στην προοπτική των απολύσεων πολλών εργαζομένων, στις μειώσεις μισθών και των ανατροπών των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, που φέρνει σύντομα η μετατροπή των ΕΑΣ σε ΑΣΟ.
Τέλος, καλεί τους εργαζόμενους αγωνιστικά να διεκδικήσουν τόσο τα δεδουλευμένα τους, όσο και τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας, της ΚΣΣΕ, των εργασιακών και ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων.
Απλήρωτοι για 20 περίπου μήνες μένουν και οι εργαζόμενοι στην Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Φαρσάλων.

πηγή ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου