ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ

ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΕ ΟΡΑΜΑ ΤΗΝ ΛΑΪΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ
"AMAT VICTORIA CURAM"="H ΝΙΚΗ ΑΠΑΙΤΕΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ"
για επικοινωνία και για τις αναρτήσεις,
τις σκέψεις και τις γνώμες σας,στο: predatorus_preda@easy.com

Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2012

ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ Επιδιώκει με κάθε τρόπο τη μείωση των μισθών



Ετοιμάζει νομοθετική παρέμβαση για συμβάσεις, τριετίες, εργοδοτικές εισφορές, ενδεχομένως και για τα δώρα
Κυβέρνηση, εργοδότες και εργατοπατέρες, δρουν σε συμπαιγνία για να τσακίσουν μισθούς και Συμβάσεις. Αντεπίθεση και λαϊκή συμμαχία, για να μην περάσουν τα σχέδιά τους, να ανατραπεί η πολιτική τους
Την επιβολή ακόμα και με πράξη νομοθετικού περιεχόμενου των μέτρων κατακρεούργησης των μισθών και ανατροπής των εργασιακών σχέσεων, ρίχνει στο τραπέζι η κυβέρνηση. Η προώθηση των αντεργατικών μέτρων, σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, θα τεθεί επί τάπητος στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών της συγκυβέρνησης που πιθανότητα θα συγκαλέσει την Παρασκευή ή το Σάββατο ο πρωθυπουργός Λ. Παπαδήμος.«Ολα τα πιθανά σενάρια» για την προώθηση των μέτρων μείωσης των μισθών εξετάστηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες, στη διάρκεια της χτεσινής συνάντησης του πρωθυπουργού με τον υπουργό Εργασίας Γ. Κουτρουμάνη. Ο υπουργός Εργασίας ενημέρωσε τον πρωθυπουργό και για την πορεία του «κοινωνικού διαλόγου», ενώ συζητήθηκε και το σχέδιο περικοπής των επικουρικών συντάξεων.
Ο υπουργός Εργασίας, όπως ανέφερε σε συνομιλία του με τους δημοσιογράφους μετά το τέλος της συνάντησης, θα καλέσει τους εκπροσώπους της ΝΔ και του ΛΑ.Ο.Σ. «να συμμετάσχουν στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα σε όλα τα επίπεδα». Αναφερόμενος στο θέμα των μειώσεων των μισθών και των επικουρικών συντάξεων, εκτίμησε ότι «θα έχουν κλείσει όλα τα θέματα ως το τέλος της βδομάδας».
Στόχος της κυβέρνησης, σε ό,τι αφορά τους μισθούς είναι να επιτευχθεί με οριζόντια μέτρα η μείωση του λεγόμενου «εργατικού κόστους» κατά 20% - 25%. Σε αυτήν τη βάση, ψηλά στην αντεργατική λίστα είναι: Η κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού, που αποφέρει άμεση μείωση των μισθών κατά 15%. Το «πάγωμα» ή κατάργηση των μισθολογικών ωριμάνσεων (τριετίες), που αποφέρουν άμεσο όφελος στους εργοδότες μέχρι και 15%. Η μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών, που μπορεί να κυμανθεί από 10% - 15%. Το «πάγωμα» της αύξησης του 2,5%, που προβλέπει η Εθνική Συλλογική Σύμβαση για τον Ιούλη.
«Αν επιτευχθεί μέσω του κοινωνικού διαλόγου πάγωμα μισθών, πάγωμα στις μισθολογικές ωριμάνσεις και μείωση των ασφαλιστικών εισφορών μπορούν να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα», σημείωναν χτες κύκλοι του υπουργείου Εργασίας. Την ίδια, πάντως, στιγμή κυβερνητικά στελέχη άφηναν ανοιχτό το ενδεχόμενο για την κατάργηση των δώρων, μέσω νομοθετικής παρέμβασης.
Νέα συνάντηση με τρόικα
Νέα συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών Ευ. Βενιζέλο είχαν χτες τα κλιμάκια των ιμπεριαλιστικών Οργανισμών. «Εργασιακά, ασφαλιστικό, δημοσιονομικά και διαρθρωτικά ζητήματα», η συνολική δηλαδή αντιλαϊκή ατζέντα, μπαίνουν στο τραπέζι της διαβούλευσης, που θα έχουν μέχρι το τέλος της βδομάδας, τόσο με τους υπουργούς και τα κυβερνητικά στελέχη, όσο και με τα κόμματα (ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ.) που συναπαρτίζουν τη συγκυβέρνηση του μαύρου μετώπου.
Με εντατικούς ρυθμούς, σύμφωνα με τις πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών, θα συνεχιστούν στις επόμενες μέρες οι συνεννοήσεις για το «κούρεμα» του κρατικού χρέους, συνολικά για το νέο πρόγραμμα, δηλαδή για τη νέα δανειακή σύμβαση και τα πρόσθετα μέτρα σφοδρής κλιμάκωσης που σκοπεύουν να ξεδιπλώσουν από φέτος μέχρι και το 2015.

ΕΕ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ - ΕΛΛΑΔΑ
Τσάκισμα στα εργασιακά για να πετύχουν ανάκαμψη
Πιο «ευέλικτο εργατικό δίκαιο» ζητάει για την Ελλάδα η Α. Μέρκελ
Περιπλέκεται το κουβάρι των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων και των ανταγωνισμών για τον επιμερισμό της χασούρας από την καταστροφή μέρους των υπερσυσσωρευμένων κεφαλαίων, ενώ ταυτόχρονα οξύνονται τα αδιέξοδα της αστικής διαχείρισης της κρίσης στα κράτη - μέλη της Ευρωζώνης. Πάνω απ' όλα, όμως, σε κοινή γραμμή οι αστικές κυβερνήσεις κλιμακώνουν την αντιλαϊκή επίθεση, προκειμένου να φορτώσουν τα βάρη της καπιταλιστικής κρίσης στους λαούς και να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για ανάταξη της κερδοφορίας των μονοπωλίων.
Αυτό ήταν το κυρίαρχο μήνυμα των χτεσινών παρεμβάσεων της Α. Μέρκελ, που ζήτησε επιτάχυνση των «μεταρρυθμίσεων» που μειώνουν δραστικά την τιμή της εργατικής δύναμης για χάρη της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας των μονοπωλίων. «To πρόβλημα της Ευρώπης δεν είναι μόνο το υψηλό χρέος και τα ελλείμματα, αλλά και οι αδυναμίες όσον αφορά την ανταγωνιστικότητα», ανέφερε η Γερμανίδα καγκελάριος κατά την ομιλία της στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός.
Σε συνέντευξή της στη γερμανική εφημερίδα «Sueddeutsche Zeitung», αποσπάσματα της οποίας προδημοσιεύτηκαν χτες, ζητά αυστηρές μεταρρυθμίσεις, ελαστικότερους όρους στην αγορά εργασίας, μεγαλύτερη εξουσία στους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ενωσης επί των εθνικών προϋπολογισμών και τιμωρία των «απείθαρχων», ενώ απορρίπτει ξανά την ιδέα του ευρωομολόγου.
«Αν κάποιος έχει υποσχεθεί εκατό φορές ότι θα μειώσει το χρέος του, πρέπει να μπορούμε να το διεκδικήσουμε νομικά», τονίζει και ξεκαθαρίζει ότι δεν προτίθεται να παρακάμψει τις Συνθήκες της ΕΕ, οι οποίες προβλέπουν ότι «μία χώρα δεν επιτρέπεται να πληρώσει για τα χρέη μιας άλλης», προειδοποιώντας ότι «και οι δυνατότητες της Γερμανίας δεν είναι ανεξάντλητες».
Πάνω απ' όλα, η Μέρκελ επιμένει στην ανάγκη για ευέλικτο εργατικό δίκαιο, ειδικά σε ό,τι αφορά τους νέους εργαζόμενους, άνοιγμα επαγγελμάτων και υπηρεσιών και αποκρατικοποιήσεις. Στην ίδια συνέντευξη, ισχυρίζεται ότι «δεν φαίνεται να λειτουργεί το πρόγραμμα διάσωσης που επελέγη για την Ελλάδα». Από το βήμα του Νταβός, η Μέρκελ τόνισε πως «η Γερμανία δεν μπορεί να υποσχεθεί πράγματα που δεν μπορεί να πραγματοποιήσει. Δεν γίνεται να βοηθήσουμε πλήρως όλες τις χώρες, γιατί έτσι θα μείνουμε εκτεθειμένοι και όταν θα μας "επιτεθούν" οι αγορές δεν θα μπορέσουμε να αμυνθούμε».
Πιέσεις για παραπάνω κονδύλια
Η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κρ. Λαγκάρντ, ζήτησε εκ νέου από τις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης να ενισχύσουν τη «δύναμη πυρός» για την αντιμετώπιση της κρίσης, αλλά το αίτημα αυτό συναντά μέχρι τώρα την αντίθεση της Γερμανίας. Μιλώντας σε γαλλικό ραδιόφωνο, τόνισε πως ένα κοινό ταμείο, το οποίο θα περιλαμβάνει τους πόρους του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (EMS), θα αποτελούσε «ένα ισχυρό μήνυμα εμπιστοσύνης προς την Ευρώπη».
Σημειώνεται ότι το υπάρχον Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας διαθέτει ακόμη κεφάλαια ύψους 250 δισεκατομμυρίων ευρώ και θα διαλυθεί τον Ιούλη του 2013, ενώ ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, με κεφάλαια ύψους 500 δισεκατομμυρίων ευρώ, προβλέπεται να το αντικαταστήσει από τον Ιούλη 2012. Η ένωσή τους θα δημιουργούσε ένα μηχανισμό συνολικού δυναμικού 750 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Το Βερολίνο δεν έχει λάβει καμία απόφαση σχετικά με την ένωση του EFSF και του EMS μετά τον Ιούλη του 2013, ανακοίνωσε χτες το γραφείο της Α. Μέρκελ, μετά τις πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν στον Τύπο, σύμφωνα με τις οποίες η γερμανική κυβέρνηση έχει συμφωνήσει με την προοπτική αυτή.
Η Κρ. Λαγκάρντ ζήτησε επίσης τη συμμετοχή του δημόσιου τομέα στην εν εξελίξει διαπραγμάτευση για το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους (PSI), επισημοποιώντας το αίτημα του ΔΝΤ για συμμετοχή στο πρόγραμμα ανταλλαγής και της ΕΚΤ. «Εάν το "κούρεμα" στο ελληνικό χρέος που κατέχουν ιδιώτες δεν αρκεί, ο επίσημος τομέας θα πρέπει να συμμετάσχει στην επαναδιαπραγμάτευση», τόνισε η επικεφαλής του ΔΝΤ από το Παρίσι. Η ίδια σημείωσε ότι «το σημείο ισορροπίας μεταξύ του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα στις διαπραγματεύσεις για το PSI είναι ένα κρίσιμο ερώτημα».
Σχεδόν άμεσα έσπευσε να αντιδράσει η Κομισιόν, διά μέσου του εκπροσώπου της, Αμαντέου Αλταφάζ.«Η στάση της ΕΕ αναφορικά με τη συμμετοχή του επίσημου τομέα στο σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας δεν έχει αλλάξει. Υπάρχει ήδη ισχυρή συμμετοχή του επίσημου τομέα μέσω του δεύτερου πακέτου βοήθειας», δήλωσε. Στο ίδιο μήκος κύματος με την ΕΕ κινείται και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, πηγές της οποίας αναφέρουν ότι παραμένει αρνητική σε ό,τι αφορά στη συμμετοχή της στο PSI.

πηγή ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου