ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ

ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΕ ΟΡΑΜΑ ΤΗΝ ΛΑΪΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ
"AMAT VICTORIA CURAM"="H ΝΙΚΗ ΑΠΑΙΤΕΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ"
για επικοινωνία και για τις αναρτήσεις,
τις σκέψεις και τις γνώμες σας,στο: predatorus_preda@easy.com

Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2012

ΡΟΥΜΑΝΙΑ Ενα ακριβοπληρωμένο εμπόρευμα και η Υγεία



Ούτε χρήματα για τρόφιμα δεν έχει ο συγκεκριμένος άνθρωπος, πού να τα βρει σε περίπτωση που αρρωστήσει μετά την ιδιωτικοποίηση της Υγείας;
«Η διαχείριση ενός νοσοκομείου θα πρέπει να είναι παρόμοια με αυτή μιας επιχείρησης» και τα δημόσια νοσοκομεία θα πρέπει να μετατραπούν σε ανώνυμες εταιρείες ή φιλανθρωπικά ιδρύματα, δήλωσε πρόσφατα ο Πρόεδρος της Ρουμανίας Τράιαν Μπασέσκου περιγράφοντας ουσιαστικά το μελλοντικό σύστημα Υγείας και Πρόνοιας της χώρας. Εξάλλου, η εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών Υγείας βρίσκεται ήδη στα «σκαριά», καθώς από το φθινόπωρο έχει κατατεθεί στο Κοινοβούλιο νομοσχέδιο για το νέο σύστημα Υγείας, το οποίο, θα επιφέρει τραγικές επιπτώσεις στα λαϊκά στρώματα. Οι κυρίαρχες δυνάμεις της χώρας θέλουν τα δημόσια νοσοκομεία να λειτουργούν σαν επιχειρήσεις και την υγεία ατομική υπόθεση ανάλογα με το «πορτοφόλι» του καθένα.
Ανοίγει διάπλατα η πόρτα της ιδιωτικοποίησης της Υγείας
Το νέο νομοσχέδιο για την Υγεία, που βρίσκεται αυτό το διάστημα υπό διαπραγμάτευση, προβλέπει την ιδιωτικοποίηση όλων των νοσοκομείων και των κρατικών κλινικών, αφήνοντας μόλις ένα μίνιμουμ πακέτο υπηρεσιών στο κράτος. Το Εθνικό Σύστημα Υγείας «CNAS» θα αντικατασταθεί από ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες και οι εργαζόμενοι θα υποχρεωθούν να δίνουν τις εισφορές τους σε ιδιωτικές εταιρείες ασφάλισης. Από την 1η Γενάρη οι Ρουμάνοι ασθενείς είναι αναγκασμένοι να πληρώνουν συμμετοχή για την υγειονομική τους περίθαλψη, και σύμφωνα με την κυβέρνηση, με την ενέργεια αυτή θα «εξοικονομηθούν» περίπου 90 δισεκατομμύρια ευρώ. Με αυτή την ενέργεια μετατρέπεται η λαϊκή ανάγκη και το δικαίωμα στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε ένα ακριβοπληρωμένο εμπόρευμα, απρόσιτο για όλο και περισσότερους.
Πρόσφατα, στις 10 Γενάρη, παραιτήθηκε ο υφυπουργός Υγείας της χώρας Ραέντ Αραφάτ ύστερα από επικρίσεις που δέχθηκε από τον Πρόεδρο Μπασέσκου πως τάσσεται και ενεργεί κατά του νομοσχεδίου για την Υγεία και συγκεκριμένα ενάντια στη διάθεση δημοσίων δαπανών προς μελλοντικούς ιδιώτες προμηθευτές εκτάκτων ιατρικών υπηρεσιών. Ο Μπασέσκου είχε κατηγορήσει τον Ρ. Αραφάτ πως είχε εκφράσει την αντίθεσή του στην παράλληλη λειτουργία δημόσιου και ιδιωτικού συστήματος Υγείας, κάτι που ισχύει ήδη στη χώρα εδώ και αρκετά χρόνια με «αποδέκτες» ένα μικρό τμήμα του πληθυσμού. Αξίζει να σημειωθεί πως η τιμή για τις ελάχιστες υπηρεσίες ιδιωτικού ασθενοφόρου (μεταβίβαση στο νοσοκομείο και πρώτες βοήθειες) κυμαίνεται στα 350 λέι (80 ευρώ), ενώ ενδεικτικά αναφέρεται πως η πλειοψηφία των συνταξιούχων λαμβάνει το ανώτερο ποσό των 1.000 λέι (229 ευρώ) το μήνα!
Είκοσι χρόνια μετά την καπιταλιστική παλινόρθωση και την ανατροπή του σοσιαλισμού τα νοσοκομεία της χώρας βρίσκονται σε άθλια κατάσταση, χωρίς το απαιτούμενο εξειδικευμένο προσωπικό με απαρχαιωμένο ιατρικό εξοπλισμό. Οι άσχημες συνθήκες εργασίας και οι χαμηλοί μισθοί των γιατρών - ο μέσος μισθός ενός νεοπροσλαμβανόμενου γιατρού κυμαίνεται στα 300 ευρώ - έχουν αναγκάσει μεγάλο μέρος γιατρών και νοσηλευτών να μεταναστεύσουν από τη χώρα σε αναζήτηση καλύτερων συνθηκών εργασίας και μισθούς. Σύμφωνα με δημοσκόπηση, πάνω από το 90% των Ρουμάνων δηλώνει μη ικανοποιημένο από τις υπηρεσίες που προσφέρει το δημόσιο σύστημα Υγείας και το 42% πιστεύει πως για την κατάσταση αυτή ευθύνεται η ανεπαρκής χρηματοδότηση απο το κράτος. Φέτος ο κρατικός προϋπολογισμός θα διαθέσει μόλις 12 δισεκατομμύρια ευρώ για την Υγεία, δηλαδή σχεδόν το 4,5% του ΑΕΠ.
Συνεχίζεται η λαίλαπα των αντιλαϊκών μέτρων
Στα μέσα του Δεκέμβρη το Κοινοβούλιο της Ρουμανίας ενέκρινε τον κρατικό προϋπολογισμό, στον οποίο περιλαμβάνεται το «πάγωμα» των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων και των συντάξεων, νέες ιδιωτικοποιήσεις σε όσες κρατικές επιχειρήσεις έχουν απομείνει, καθώς και συμμετοχή στην υγειονομική περίθαλψη. Επιπλέον, οι «κοινωνικές συνεισφορές», δηλαδή τα «χαράτσια» θα επιβάλλονται σε όλα τα εισοδήματα, συμπεριλαμβάνοντας τις συντάξεις, θα συνεχίσει να ισχύει η αύξηση κατά 5% του ΦΠΑ που αποφασίστηκε πέρσι (ακόμα και στα βασικά είδη διατροφής). Σε αυτά θα πρέπει να προσθέσει κανείς τις περικοπές των δημοσίων εξόδων και κοινωνικών παροχών, τις μαζικές απολύσεις των δημοσίων υπαλλήλων, τις περικοπές κατά 25% στους μισθούς του Δημοσίου και 15% στις συντάξεις και τα επιδόματα ανεργίας, καθώς και στα επιδόματα παιδιών. Τα παραπάνω μέτρα φαίνεται πως δεν ήταν αρκετά για το ντόπιο κεφάλαιο, τους μονοπωλιακούς ομίλους και τους ξένους δανειστές του. Ετσι στα μέσα του Αυγούστου η κυβέρνηση ανακοίνωσε σχέδια για «εξοικονόμηση» σχεδόν 2,2 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως για τα επόμενα δύο χρόνια στα πλαίσια των περικοπών των δημοσίων δαπανών. Με την πρόφαση της μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος «παγώνουν» όλες οι συντάξεις έως το 2014 για όσους συνταξιοδοτήθηκαν το 2001 και μετά, ενώ οι δημόσιοι υπάλληλοι δε θα λάβουν επίδομα διακοπών, ούτε κουπόνια για τρόφιμα έως το 2014 και θα λαμβάνουν ρεπό αντί για χρήματα για τις υπερωρίες τους. Πρόκειται για μια ολομέτωπη επίθεση κατά των εργαζομένων και του λαού, που βλέπει καθημερινά να παίρνονται πίσω οι όποιες κατακτήσεις έχουν απομείνει.
Μια νέα αποστολή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ευρωπαϊκής Ενωσης αναμένεται να επισκεφθεί τη χώρα στο διάστημα 25 Γενάρη - 6 Φλεβάρη, προκειμένου να ...ελέγξει τη δημοσιονομική πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση. Οι κυρίαρχες δυνάμεις της Ρουμανίας αναζητούν νέο δανεισμό από την «τρόικα» για να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης, επιπρόσθετα σ' αυτόν που είχαν λάβει το 2009 ύψους 20 δισεκατομμυρίων ευρώ, που συνέβαλε στην ισοπέδωση εργατικών λαϊκών δικαιωμάτων και κατακτήσεων.

πηγή ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου