ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ

ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΕ ΟΡΑΜΑ ΤΗΝ ΛΑΪΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ
"AMAT VICTORIA CURAM"="H ΝΙΚΗ ΑΠΑΙΤΕΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ"
για επικοινωνία και για τις αναρτήσεις,
τις σκέψεις και τις γνώμες σας,στο: predatorus_preda@easy.com

Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2012

ΓΙΟΥΡΟΓΚΡΟΥΠ - «ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΗ ΠΤΩΧΕΥΣΗ»


Απόλυτη συμφωνία στο «κούρεμα» των λαϊκών δικαιωμάτων
Αγριες κόντρες και εκβιασμοί στο λαό να δεχτεί ακόμα σκληρότερα μέτρα. Για τον Φλεβάρη παραπέμπουν τώρα τις αποφάσεις για το «κούρεμα»
Οι τακτικισμοί μερίδων της πλουτοκρατίας γύρω από το ζήτημα του χρέους, αφορούν τον περιορισμό της ζημιάς που θα υποστούν από την καταστροφή κεφαλαίου, την οποία θέλουν να φορτώσουν διπλή και τρίδιπλη στο λαό
Νέα εμπλοκή φαίνεται να προκαλεί ο εντεινόμενος ανταγωνισμός ανάμεσα στα διεθνή τραπεζικά μονοπώλια, τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς του ΔΝΤ και της ΕΕ, με αφορμή τη διαχείριση του ελληνικού κρατικού χρέους, στο φόντο της λήψης ακόμα περισσότερων ισοπεδωτικών μέτρων που θα επιφέρουν νέα βαρύτατα πλήγματα στο λαϊκό εισόδημα. Με πρώτη προτεραιότητα την σφοδρή αντιλαϊκή κλιμάκωση, την εφαρμογή των μέτρων που έχει δρομολογήσει το μαύρο μέτωπο της συγκυβέρνησης με τους ιμπεριαλιστικούς Οργανισμούς, το χτεσινό συμβούλιο των υπουργών Οικονομίας της Eυρωζώνης παρέπεμψε τελικά για το Φλεβάρη τη συμφωνία γα το «κούρεμα» του κρατικού χρέους και για τη νέα δανειακή σύμβαση.Στις βασικές προϋποθέσεις, ρητά και κατηγορηματικά μπαίνει η συμφωνία «δέσμευσης» και των 3 κομμάτων της συγκυβέρνησης (ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑ.Ο.Σ.) για τη στήριξη των αντιλαϊκών πακέτων, όχι μόνο σήμερα, αλλά και για «μετά τις εκλογές και το σχηματισμό της μετεκλογικής κυβέρνησης». Σύμφωνα με τις πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών:
  • Η «επίσημη προσφορά» με τους όρους (ύψος επιτοκίων κ.ά.) θα γίνει μέχρι και τις 13 Φλεβάρη του 2012. Είναι φανερό ότι οι οξυμένοι ανταγωνισμοί ανάμεσα σε τμήματα του κεφαλαίου, των κυβερνήσεων και κρατών της ΕΕ που στηρίζει και εκπροσωπεί τον καθένα από αυτούς, φέρνει νέα «προσκόμματα», μεταφέρει την τελική διευθέτηση για μετά τη Σύνοδο Κορυφής, που έχει προγραμματιστεί για τις 30 Γενάρη. Για τα ζητήματα που παραμένουν προς «διευθέτηση», θα επιληφθεί η ομάδα εργασίας του Γιούρογκρουπ, που «εφόσον χρειαστεί» θα συνεδριάσει εκ νέου μέσω τηλεδιάσκεψης. Το συγκεκριμένο κοιναγορίτικο όργανο, προετοιμάζει τις αποφάσεις, πριν από τις επίσημες ανακοινώσεις.
  • Στο χτεσινό Γιούρογκρουπ συζητήθηκε και η «επικαιροποιημένη έκθεση βιωσιμότητας» του κρατικού χρέους. Στόχος να διαμορφωθεί το 2020 στο 120% του παραγόμενου ΑΕΠ, στα επίπεδα δηλαδή που ήταν το 2009. Σύμφωνα με τη συγκυβέρνηση, η κρίσιμη παράμετρος είναι ο ρυθμός του ΑΕΠ και «ως ένα βαθμό το επιτόκιο των κουπονιών των νέων ομολόγων».
  • Το νέο πρόγραμμα (κούρεμα και νέα δάνεια) συνδέεται με την «πορεία εφαρμογής και την αξιολόγηση» του τρέχοντος προγράμματος.
  • Προϋπόθεση για την εκταμίευση των κονδυλίων που απαιτούνται για το «κούρεμα» είναι οι αποφάσεις για την εφαρμογή των επόμενων αντιλαϊκών πακέτων. Καθοριστικές από την άποψη αυτή είναι οι «σαφείς πολιτικές δεσμεύσεις» και από τα 3 κόμματα της συγκυβέρνησης, όχι μόνο για την τρέχουσα περίοδο, αλλά και για «μετά τις εκλογές και το σχηματισμό της μετεκλογικής κυβέρνησης».
Μαλώνουν για το μοίρασμα της ζημιάς
Πάντως, ενώ το βράδυ της Παρασκευής η κυβέρνηση προεξοφλούσε την υπογραφή συμφωνίας με τους εκπροσώπους των διεθνών τραπεζών για διαγραφή μέρους του χρέους και αποπληρωμή του υπόλοιπου μέσω της έκδοσης νέων ομολόγων και καταβολή μετρητών, τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου σημειώθηκε εμπλοκή στην όλη διαδικασία, με τον διευθύνοντα σύμβουλο του διεθνούς χρηματοπιστωτικού ινστιτούτου Τ. Νταλάρα να αναχωρεί για το Παρίσι.
Η διαφωνία που έχει σημειωθεί στον καθορισμό του ύψους του επιτοκίου των νέων ομολόγων, έχει να κάνει με το ποια πλευρά θα επωμισθεί το επιπλέον βάρος, ώστε το ελληνικό κρατικό χρέος, μετά το «κούρεμα» να καταστεί «βιώσιμο». Σύμφωνα με νέα μελέτη του ΔΝΤ, η οποία συνυπολογίζει το βάθος της οικονομικής κρίσης της Ελλάδας, υπό το φως των νέων στοιχείων, μία απομείωση του ελληνικού κρατικού χρέους κατά 50%, δεν θα καθιστούσε το τελευταίο βιώσιμο, καθώς, όπως εκτιμούν, το 2020, θα διαμορφωνόταν στο 150% του ΑΕΠ και όχι στο 120%, όπως εκτιμούσαν αρχικά.
Επί της ουσίας, ζητούν αναθεώρηση των αποφάσεων που λήφθηκαν στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις 26 Οκτώβρη, όπου και «ανέβασαν» το ύψος του «κουρέματος» του χρέους από το 21% (όπως προβλεπόταν τον Ιούνη του 2011) στο 50%, ενώ σήμερα αναβαθμίζουν το «κούρεμα» στο 70% του χρέους. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να επιτευχθεί αν τα επιτόκια των νέων ομολόγων διαμορφωθούν περί το 3%, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θεωρούν, ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί επιπλέον κεφάλαια, πέραν των 130 δισ. ευρώ που προβλέπονται από τη νέα δανειακή σύμβαση, τα οποία θα πρέπει να τα καταβάλουν τα κράτη - μέλη της ΕΕ και το ΔΝΤ. ΕΕ και ΔΝΤ πετάνε το μπαλάκι στους πιστωτές, ενώ εκείνοι αντιδρούν, απαιτώντας υψηλότερα επιτόκια.
Σε δηλώσεις του στην τηλεόραση του «Αντέννα», για το σχετικό θέμα ο Τ. Νταλάρα ανέφερε: «Πιστεύω ότι τα βασικά κομμάτια του παζλ για την ιστορική συμφωνία ενός εθελοντικού PSI έχουν μπει και πλέον εναπόκειται στην αντίδραση της ΕΕ και φυσικά του ΔΝΤ επί της πρότασής μας». Προειδοποίησε μάλιστα για τον κίνδυνο μιας ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας της ελληνικής οικονομίας, τονίζοντας: «το μόνο σίγουρο όμως είναι ότι η πρότασή μας, που δώσαμε στον Ελληνα πρωθυπουργό είναι η καλύτερη προσφορά μας για εθελοντικό κούρεμα που μπορούμε να κάνουμε και πλέον βρισκόμαστε σε σταυροδρόμι: είτε θα διαλέξουμε μια εθελοντική αναδιάρθρωση ελληνικού χρέους είτε τον εναλλακτικό δρόμο μιας χρεοκοπίας».

Διεργασίες αναμόρφωσης του πολιτικού σκηνικού
Διαμαντοπούλου, Λοβέρδος και Μπακογιάννη τάχθηκαν υπέρ των κυβερνήσεων συνεργασίας μετά τις επόμενες εκλογές
Προγραμματική συμφωνία των αστικών κομμάτων και μετά τις εθνικές εκλογές, για τη συγκρότηση κυβέρνησης «αρίστων» με «πρωθυπουργό τύπου Παπαδήμου» και με στόχο την ένταση της αντιλαϊκής πολιτικής, πρότεινε η υπουργός Παιδείας Αν. Διαμαντοπούλου, μιλώντας την Κυριακή σε εκδήλωση με θέμα: «Για την Ελλάδα τώρα». Προετοιμάζοντας το έδαφος για την επόμενη μέρα των εκλογών και εκφράζοντας τους γενικότερους σχεδιασμούς της αστικής τάξης για αναδιάταξη και θωράκιση του συστήματος, η υπουργός Παιδείας απηύθυνε ανοιχτή πρόσκληση συνεργασίας σε όλα τα κόμματα του ευρωμονόδρομου.
«Θεωρώ ότι όπως και να εξελιχθούν τα πράγματα, η επόμενη κυβέρνηση και ανεξαρτήτως του αποτελέσματος, θα πρέπει να είναι κυβέρνηση προγραμματικής συμφωνίας και με πρωθυπουργό τύπου Παπαδήμου», ανέφερε. Η ίδια ζήτησε να μετατραπεί η παρούσα συγκυβέρνηση σε «εθνικής σωτηρίας, χωρίς χρονικό προσδιορισμό, που όχι μόνο να υπογράψει, αλλά και να εφαρμόσει τα αναγκαία μέτρα και τις μεταρρυθμίσεις», προκειμένου ταχύτερα και με λιγότερες μικροκομματικές τριβές στο εσωτερικό της, να εκπληρώσει την αποστολή που της ανέθεσε η πλουτοκρατία.
Η Αν. Διαμαντοπούλου απηύθυνε ακόμα κάλεσμα ενίσχυσης του αστικού κυβερνητικού μετώπου και απευθυνόμενη σε πρόθυμα αυτιά, είπε: «Ολα τα κόμματα που πιστεύουν στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό να κάνουν τις προτάσεις τους, Δημοκρατική Αριστερά και η Δημοκρατική Συμμαχία, να κάνουν τώρα, πριν υπογράψουμε, τις προτάσεις τους. Να βοηθήσουν αυτή την κοινή προσπάθεια που είναι η συνεργασία με τους δανειστές μας, υπεύθυνα». Δίνοντας το στίγμα της αντιλαϊκής προγραμματικής συμφωνίας μεταξύ των αστικών κομμάτων σε ό,τι αφορά τα εργασιακά, τάχτηκε υπέρ της κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων και της «επέκτασης των επιχειρησιακών συμβάσεων μέσω της απευθείας συνεννόησης ανάμεσα σε εργοδότη και εργαζόμενο».
Πρότεινε ακόμα μαζικές απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων μέσω της «αξιολόγησης», λέγοντας κυνικά: «Οσοι δεν έχουν συγκεκριμένα προσόντα να απολυθούν, όπως γίνεται και στον ιδιωτικό τομέα». Υπέρμαχος της συγκρότησης κυβέρνησης συνεργασίας μετά τις εκλογές, εμφανίστηκε με συνέντευξη του στο «Βήμα» και ο υπουργός Υγείας Αν. Λοβέρδος.«Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η κυβέρνηση συνεργασίας αποτελεί ανοιχτή επιλογή και μετά τις εκλογές. (...) Οσο μαχητικά στηρίζω την κυβέρνηση συνεργασίας σε αυτή τη δύσκολη περίοδο που περνά η χώρα το ίδιο θα στηρίξω και την κυβέρνηση συνεργασίας μετά τις εκλογές», ανέφερε.
Στο ίδιο μήκος κύματος και εκφράζοντας τους κοινούς στόχους του αντιλαϊκού μετώπου, η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντ. Μπακογιάννη αμέσως μετά τη χτεσινή της συνάντηση με τον πρωθυπουργό Λ. Παπαδήμο σημείωσε: «Η κυβέρνηση Παπαδήμου πρέπει να προχωρήσει πάρα πολύ γρήγορα και πρέπει να προχωρήσει τώρα σε μεταρρυθμίσεις και διαρθρωτικές αλλαγές». Μάλιστα, σημείωσε ότι «κυρίαρχο» αυτή τη στιγμή «είναι να πετύχει η διαπραγμάτευση» και όχι οι εκλογές.

πηγή ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου