ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ

ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΕ ΟΡΑΜΑ ΤΗΝ ΛΑΪΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ
"AMAT VICTORIA CURAM"="H ΝΙΚΗ ΑΠΑΙΤΕΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ"
για επικοινωνία και για τις αναρτήσεις,
τις σκέψεις και τις γνώμες σας,στο: predatorus_preda@easy.com

Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2012

ΕΙΔΙΚΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΖΩΝΕΣ Ζώνες στήριξης των μονοπωλίων



Παρέμβαση της Επιτροπής Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης του ΚΚΕ με αφορμή τα σχέδια των κυβερνώντων για τη δημιουργία ΕΟΖ στην περιοχή
Σχέδιο για τη δημιουργία Ειδικών Οικονομικών Ζωνών (ΕΟΖ) επεξεργάζεται η κυβέρνηση του μαύρου μετώπου (ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ.), και ήδη συζητά τη δημιουργία ΕΟΖ στην περιοχή της Θράκης. Στο πλαίσιο της πολιτικής ενίσχυσης των μονοπωλίων και μετακύλισης του βάρους της κρίσης στους εργαζόμενους, η κυβέρνηση, μέσω της Γενικής Γραμματείας Στρατηγικών Επενδύσεων, έχει ξεκινήσει τις συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη δημιουργία ΕΟΖ στη Θράκη, όπου θα προβλέπονται χαμηλοί φορολογικοί συντελεστές, απλούστερες διαδικασίες αδειοδότησης, ταχύτερη απονομή δικαιοσύνης και, φυσικά, διαφορετικό εργασιακό καθεστώς για τους εργαζόμενους.
Οι σχεδιασμοί αυτοί προχωρούν κατ' απαίτηση της πλουτοκρατίας, που σε συνθήκες οικονομικής (καπιταλιστικής) κρίσης θέλει να επενδύσει τα υπερσυσσωρευμένα κεφάλαια της προηγούμενης περιόδου, για να αποκτήσει νέα κέρδη. Ηδη το ενδιαφέρον Γερμανών επενδυτών είναι έντονο για την περιοχή της Θράκης.
Τους σχεδιασμούς αυτούς στηρίζει και το Περιφερειακό Συμβούλιο Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης με πρόσχημα τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Με πρωτοβουλία του περιφερειάρχη, Α. Γιαννακίδη, το Περιφερειακό Συμβούλιο, με τις ψήφους ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, ενέκρινε τη δημιουργία ΕΟΖ στην περιοχή. Οι κομμουνιστές περιφερειακοί σύμβουλοι καταψήφισαν την πρόταση καταγγέλλοντας ότι επιδίωξη είναι η δημιουργία μιας περιοχής ασύδοτης δράσης του κεφαλαίου και εργασιακών συνθηκών γαλέρας για τους εργαζόμενους.
Για τη στήριξη της απόφασης του Περιφερειακού Συμβουλίου έχουν ενεργοποιηθεί τοπικοί οικονομικοί παράγοντες και οι φορείς των επιχειρηματιών (π.χ. επιμελητήρια, χρηματοοικονομικό φόρουμ κ.λπ.) ελπίζοντας ότι θα συμμετέχουν στο ειδικό καθεστώς και τα προνόμια των ΕΟΖ.
Η Επιτροπή Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης του ΚΚΕ έχει δηλώσει ευθύς εξ αρχής την κατηγορηματική αντίθεσή της στις ΕΟΖ και καλεί το λαό, τους μαζικούς φορείς και ιδίως τα ταξικά συνδικάτα και συσπειρώσεις να παλέψουν ενάντια στα σχέδια των μονοπωλίων, να ματαιώσουν αυτούς τους σχεδιασμούς.
Η ανακοίνωση
Με ανακοίνωσή της σημειώνει:
«Υπάρχει πλούσια διεθνής εμπειρία γι' αυτές τις Ζώνες. Σ' όλο τον κόσμο υπάρχουν περίπου 3.500 σε διάφορες χώρες (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Σκόπια, Ντουμπάι, Αρμενία, Πολωνία, Τουρκία κ.α.). Το βασικό συμπέρασμα είναι ότι οι μοναδικοί ωφελημένοι, κερδισμένοι είναι οι επενδυτές, τα μονοπώλια. Είναι μεγάλο ψέμα ότι στους κερδισμένους θα είναι οι εργαζόμενοι και η περιοχή υποδοχής (εγκατάστασης) της ΕΟΖ.
Οι συγκεκριμένες επενδύσεις ελάχιστα συνδέονται με την οικονομία της χώρας ή της περιοχής που ιδρύονται. Διέπονται από φορολογική ασυλία τόσο για τις εισαγωγές όσο και τις εξαγωγές, τους παραχωρείται δημόσια ή ιδιωτική γη (με αναγκαστική απαλλοτρίωση), "διευκολύνονται" στις αδειοδοτήσεις και βέβαια οι εργαζόμενοι που θα δουλέψουν θα είναι με μισθούς "Βουλγαρίας" στα 200 ευρώ, χωρίς εργασιακά, ασφαλιστικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα το ωράριο σε ζώνες της Κίνας, όπου οι εργαζόμενοι δουλεύουν 9 - 11 ώρες τη μέρα και 54 - 77 ώρες εβδομαδιαία.
Ενα τέτοιο καθεστώς εργασιακού μεσαίωνα επιδιώκει το σύνολο των εργοδοτών στην Ανατολική Μακεδονία - Θράκη, επικαλούμενοι μάλιστα την "ίση μεταχείριση" έναντι των πλουτοκρατών, που θα ενταχθούν στο καθεστώς των ΕΟΖ. Οι αρνητικές επιπτώσεις, λοιπόν, στους εργαζόμενους δεν αφορούν μόνο όσους ελάχιστους προσληφθούν στην ΕΟΖ, αλλά το σύνολο των εργαζομένων της περιοχής. Κατά συνέπεια ο αγώνας ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης, της ΕΕ και της πλουτοκρατίας αφορά το σύνολο των εργαζομένων, πρέπει να γίνει υπόθεση όλων μας.
Η παροχή κινήτρων και ειδικών προνομίων στο μεγάλο κεφάλαιο, για να επενδύσουν σε περιοχές όπως η Ανατολική Μακεδονία - Θράκη, δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο. Εφαρμόστηκε εδώ και δεκαετίες από όλες τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, όμως ο λαός της περιοχής δε γνώρισε ανάπτυξη. Εκείνοι που είδαν τα κέρδη τους να μεγαλώνουν ήταν οι επιχειρηματίες, αρκετοί από τους οποίους μας άφησαν βιομηχανικά κουφάρια, για να επενδύσουν τα τεράστια κέρδη που αποκόμισαν σε άλλες χώρες ή άλλους τομείς, ακόμα πιο κερδοφόρους.
Οι υποστηρικτές αυτών των σχεδίων προβάλλουν ως "θετικό αντάλλαγμα" ότι θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, ποντάροντας βέβαια στο γεγονός ότι η ανεργία μαστίζει ιδιαίτερα και την περιοχή μας. Τους απαντάμε ότι είναι συνυπεύθυνοι για την ανεργία που ζούμε και βέβαια οι θέσεις που θα δημιουργηθούν θα είναι ελάχιστες. Το ξεζούμισμα δε των εργαζομένων τεράστιο.
Πέρα όμως από την απόκρουση τέτοιων επιχειρημάτων χρειάζεται να οργανωθεί αγώνας για αμοιβές, εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες διευρυμένες κοινωνικές ανάγκες.
Ούτε βήμα πίσω. Αγώνας, αντεπίθεση για να διεκδικήσουμε τη ζωή μας και των οικογενειών μας.
Ταυτόχρονα, μέσα από τους ταξικά προσανατολισμένους αγώνες ενάντια στα μονοπώλια, πρέπει να προωθείται η λαϊκή συμμαχία των εργατών, των φτωχών επαγγελματοβιοτεχνών και αγροτών, της νεολαίας και των γυναικών για την αλλαγή των συσχετισμών σε συνδικαλιστικό και πολιτικό επίπεδο, για να ανοίξει ο δρόμος για τον άλλο δρόμο ανάπτυξης, δηλαδή τη μόνη λύση που αφορά το λαό, το σοσιαλισμό. Οπου τα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής θα είναι κοινωνικοποιημένα, με κεντρικό σχεδιασμό και λαϊκό έλεγχο. Μόνο τότε μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη προς όφελος του λαού. Ολες οι άλλες προτάσεις που γίνονται σήμερα, στα πλαίσια διαχείρισης του καπιταλισμού, αργά ή γρήγορα ενσωματώνονται στο σύστημα και παγιδεύουν τους εργαζόμενους σε αυταπάτες».

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
«Βλέπει» αύξηση της παραβατικότητας στην αγορά
Αύξηση των παραβάσεων που σχετίζονται με παραπλανητικές εμπορικές πρακτικές, έλλειψη τιμοκαταλόγων, χρέωση διαφορετική από την αναγραφόμενη, ψευδή ενημέρωση σχετικά με την προέλευση ή τα χαρακτηριστικά των προϊόντων, παραπλανητικές ή ψευδείς εκπτώσεις και προσφορές, διαπιστώνει η Υπηρεσία Εποπτείας της Αγοράς του υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, για να αποδείξει ότι κάνει... καλά τη δουλειά της, ενώ την ίδια στιγμή η κερδοσκοπία των μονοπωλίων, η ακρίβεια και η καταλήστευση των λαϊκών εισοδημάτων δουλεύουν... «ρολόι» με τις ευλογίες της «ελεύθερης αγοράς» και του «ανταγωνισμού». Σύμφωνα με τον απολογισμό των ελέγχων που πραγματοποιήθηκαν την προηγούμενη χρονιά, έχει να παρουσιάσει αύξηση των ελέγχων σε λαϊκές και κεντρικές αγορές τροφίμων, σούπερ μάρκετ, χονδρεμπόριο, εμπορικά, υπαίθριο εμπόριο κ.α. της τάξης του 35% σε σύγκριση με το 2010.
Οι παραβάσεις που διαπιστώθηκαν είναι αυξημένες κατά 200% μέσα στο 2011, ενώ κατά 218% είναι αυξημένος ο αριθμός των διοικητικών προστίμων που επιβλήθηκαν. Την ίδια στιγμή, στελέχη του υπουργείου μιλούν για επανεξέταση του θεσμικού πλαισίου χορήγησης των αδειών σε πλανόδιους υπαίθριους εμπόρους, κάνοντας λόγο για κυκλώματα που λυμαίνονται τις σχετικές άδειες που χορηγούν οι δήμοι για τα διήμερα των πανηγυριών που πραγματοποιούνται σε θρησκευτικές γιορτές, και μάλιστα με τη συμμετοχή κλαδικών σωματείων που τα φέρουν να εμπλέκονται και στη διακίνηση προϊόντων μέσω του παρεμπορίου.

Ενδιαφέρον για τη ρύθμιση χρεών
Ο νόμος για τη ρύθμιση χρεών υπερχρεωμένων νοικοκυριών και οι «υπηρεσίες κοινωνικού ενδιαφέροντος» (ΔΕΗ, τηλεπικοινωνίες, άλλοι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας, φυσικό αέριο κλπ.) συγκέντρωσαν ως επί το πλείστον το ενδιαφέρον των καταναλωτών που απευθύνθηκαν στο Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕΠΚΑ) στη διάρκεια του 2011.
Σύμφωνα με τον απολογισμό των ερωτημάτων, παραπόνων και καταγγελιών που δημοσιοποίησε χτες η καταναλωτική οργάνωση για την προηγούμενη χρονιά, δέχτηκε 1.734 καταγγελίες, 2.463 παράπονα και 6.852 ερωτήματα. Από αυτά, τα 4.403 αφορούσαν τη ρύθμιση χρεών, ποσοστό 39,85% επί του συνόλου, 1.166 αφορούσαν υπηρεσίες όπως ηλεκτρικό ρεύμα, τηλεπικοινωνίες κλπ., ποσοστό 10,55%, 976 καταναλωτές ή ποσοστό 8,83% απευθύνθηκαν για ερωτήματα ή καταγγελίες σχετικά με ελαττωματικά προϊόντα και εγγυήσεις.

πηγή ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου