ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ

ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΕ ΟΡΑΜΑ ΤΗΝ ΛΑΪΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ
"AMAT VICTORIA CURAM"="H ΝΙΚΗ ΑΠΑΙΤΕΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ"
για επικοινωνία και για τις αναρτήσεις,
τις σκέψεις και τις γνώμες σας,στο: predatorus_preda@easy.com

Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2012

Κέρδη, απολύσεις, φοροαπαλλαγές και «λόμπι»



Παπαγεωργίου Βασίλης
Οταν η συναλλαγή μεταξύ κομμάτων, βουλευτών, γερουσιαστών και επιχειρήσεων γίνεται στο φως της μέρας, ονομάζεται «υπόδειγμα δημοκρατίας». Σ' αυτό το δούναι και λαβείν, οι επιχειρήσεις χρηματοδοτούν πλουσιοπάροχα την προεκλογική καμπάνια των πολιτικών και αυτοί με τη σειρά τους ψηφίζουν νόμους που εξυπηρετούν τους χρηματοδότες τους. Μάλιστα, προσφέρονται και φορολογικά κίνητρα στις επιχειρήσεις για να «εξαγοράζουν» πολιτικούς!ΑΥΤΑ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ στις Ηνωμένες Πολιτείες και αυτό το «μοντέλο» θαυμάζουν πολλοί εγχώριοι αστοί πολιτικοί.
Σε μια πρόσφατη έρευνα της οργάνωσης «Public Campaign» που αφορά στην πορεία 30 από τις μεγαλύτερες αμερικανικές επιχειρήσεις στο διάστημα 2008 - 2010 αποδεικνύεται ότι οι 29 απ' αυτές διέθεσαν για τη χρηματοδότηση των «λόμπι»* περισσότερα από τους φόρους που πλήρωσαν στο κράτος. Και μάλιστα σε μια περίοδο όπου εκατομμύρια Αμερικανοί εργαζόμενοι έχασαν τη δουλειά τους, έχασαν τα σπίτια τους, έχασαν την περίθαλψή τους, στριμώχτηκαν στις ουρές των συσσιτίων, είδαν τη ζωή τους να καταστρέφεται. Είναι χαρακτηριστικό ότι και οι 30 επιχειρήσεις πραγματοποίησαν μεγάλα κέρδη κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.
ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ, τα κέρδη τους ήταν 163,6 δισεκατομμύρια δολάρια. Οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις στο διάστημα 2008-2010 όχι μόνο δεν πλήρωσαν φόρους, αλλά είχαν και «επιστροφές» ύψους 10,5 εκατομμυρίων δολαρίων. Ομως, το ίδιο διάστημα διέθεσαν 475,6 εκατομμύρια δολάρια για τα «λόμπι». Χαρακτηριστικό παράδειγμα συνιστά η «General Electric» που, με κέρδη 10,4 δισεκατομμύρια δολάρια, είχε «εκπτώσεις» φόρου 4,7 δισεκατομμύρια δολάρια και πλήρωσε για το λόμπι της 84,3 εκατομμύρια δολάρια!
Τα «παραθυράκια» στους κατά τα άλλα δρακόντειους φορολογικούς νόμους των ΗΠΑ, τα φορολογικά κίνητρα, η δυνατότητα μεταφοράς κεφαλαίων στις οφσόρ εταιρείες και τους φορολογικούς παραδείσους έχει ως αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις να πληρώνουν διαρκώς μικρότερους φόρους. Χαρακτηριστικά, η «Pepco Holding» με κέρδη 882 εκατομμύρια, πλήρωσε κατά 58% λιγότερο φόρο, ενώ η «General Electric» με κέρδη 10,4 δισεκατομμύρια, πλήρωσε κατά 45% λιγότερο φόρο...
ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΥΧΑΙΟ ότι οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις πρωταγωνίστησαν και στο όργιο των απολύσεων, με χαρακτηριστικά παραδείγματα την «Verizon Communications» που έκανε 21.308 απολύσεις, την «Boeing» με 14.862 απολύσεις, την «Wells Fargo» με 6.385 απολύσεις, την «General Electric» με 4.168 απολύσεις...
* Τα λόμπι είναι ομάδες που συγκροτούνται από πολιτικούς (βουλευτές, γερουσιαστές, ακόμη και υπουργούς) και άλλους παράγοντες (δικηγόρους, δημοσιογράφους, συνδικαλιστές, επιστήμονες) για να πιέζουν τα νομοθετικά σώματα με σκοπό την προώθηση των συμφερόντων των επιχειρήσεων που τα χρηματοδοτούν.
Αντιθέσεις
Η οικονομική κρίση συντελεί στη διαμόρφωση των αντιλήψεων για τις κοινωνικές αντιθέσεις και την κοινωνική ανισότητα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας του αμερικανικού κέντρου ερευνών «Pew», οι περισσότεροι Αμερικανοί θεωρούν ότι η πιο ισχυρή αντίθεση στην αμερικανική κοινωνία είναι η αντίθεση μεταξύ πλούσιων και φτωχών. Η άποψη αυτή υποστηριζόταν το 2009 από το 47%, ενώ δύο χρόνια μετά (το 2011) υποστηριζόταν από το 66%.
Τα πράγματα αρχίζουν να ξεκαθαρίζουν, αν ληφθεί υπόψη ότι μέχρι πριν τρία χρόνια κυριαρχούσαν οι απόψεις ότι πιο ισχυρές ήταν οι αντιθέσεις μεταξύ λευκών και μαύρων, γηγενών και μεταναστών ή νέων και ηλικιωμένων.
Οι ερευνητές του «Pew» εκτιμούν ότι η οικονομική κρίση είναι ο σημαντικότερος παράγοντας που μεγεθύνει τις ταξικές διαφορές, οι οποίες γίνονται αντιληπτές κατ' αρχήν ως εισοδηματικές διαφορές. Κάτι που συμβαίνει στην αμερικανική κοινωνία τουλάχιστον από το 1970.
Μεταξύ των τριών φυλετικών ομάδων που ζουν στις ΗΠΑ, οι μαύροι κατά 74% και οι ισπανόφωνοι κατά 61% υποστηρίζουν ότι η αντίθεση που επικρατεί στην κοινωνία είναι η αντίθεση μεταξύ πλουσίων και φτωχών. Τη διαφορά όμως κάνουν οι λευκοί που το ποσοστό των οποίων υποστηρίζει την ίδια άποψη εκτινάχθηκε από το 43% (το 2009) στο 65% το 2011.
Ομως, χρειάζεται αρκετός δρόμος ακόμη για να συνειδητοποιηθεί η φύση και ο χαρακτήρας της ταξικής ανισότητας, αφού το 46% πιστεύει ότι οι πλούσιοι είναι πλούσιοι γιατί «γνωρίζουν τους κατάλληλους ανθρώπους ή γεννήθηκαν σε πλούσιες οικογένειες», ενώ το 43% πιστεύει οι πλούσιοι είναι πλούσιοι γιατί «δούλεψαν σκληρά, είναι φιλόδοξοι και έχουν κάνει καλές σπουδές».
ΗΠΑ - ΑΝΕΡΓΙΑ Αυξημένες κατά 24.000 στις 399.000 ήταν οι νέες αιτήσεις για χορήγηση επιδόματος ανεργίας στις ΗΠΑ την περασμένη βδομάδα, σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Απασχόλησης. Εν τω μεταξύ, τα στοιχεία για τις αιτήσεις της αμέσως προηγούμενης βδομάδας αναθεωρήθηκαν προς τα πάνω σε 375.000 από 372.000. Για τη βδομάδα μέχρι τις 7 Γενάρη, οι οικονομολόγοι ανέμεναν αύξηση των νέων αιτήσεων στις 380.000.
ΒΡΕΤΑΝΙΑ - ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ Στην περικοπή περίπου 3.500 θέσεων εργασίας ετοιμάζεται να προχωρήσει η ημι-κρατική βρετανική τράπεζα Royal Bank of Scotland, στο πλαίσιο της πώλησης και συρρίκνωσης τμημάτων της επενδυτικής της τράπεζας. Η RBS, η οποία ελέγχεται σε ποσοστό 83% από τη βρετανική κυβέρνηση, ανακοίνωσε ότι θα αποχωρήσει από ορισμένους τομείς. Στόχος της είναι να μειώσει τον ισολογισμό της πρώην μονάδας παγκόσμιας τραπεζικής και αγορών κατά 120 δισ. στερλίνες σε 300 δισ. στερλίνες μέσα στην επόμενη τριετία.
ΚΙΝΑ - ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ Μικρή ήταν η μεταβολή που σημείωσε ο πληθωρισμός στην Κίνα το Δεκέμβρη, παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης να συγκρατήσει τις τιμές. Σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία της χώρας, οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 4,1% σε ετήσια βάση, έναντι ανόδου 4,2% που είχαν σημειώσει το Νοέμβρη. Στο σύνολο της χρονιάς ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 5,4%, ξεπερνώντας τους κυβερνητικούς στόχους. Σύμφωνα με τους αναλυτές, ο πληθωρισμός παραμένει μια σοβαρή ανησυχία για τους Κινέζους αξιωματούχους.

πηγή ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου