ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ

ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΕ ΟΡΑΜΑ ΤΗΝ ΛΑΪΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ
"AMAT VICTORIA CURAM"="H ΝΙΚΗ ΑΠΑΙΤΕΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ"
για επικοινωνία και για τις αναρτήσεις,
τις σκέψεις και τις γνώμες σας,στο: predatorus_preda@easy.com

Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2012

ΜΕΤΑΠΟΙΗΤΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ Βύθιση 11,7% το Νοέμβρη



Συρρίκνωση 30% εμφανίζει στην τελευταία 4ετία (2008-2011) ο όγκος των παραγόμενων εμπορευμάτων
Σε διαδικασία βύθισης συνεχίζει η μάζα των παραγόμενων εμπορευμάτων από τα εργοστάσια της μεταποίησης όσο και συνολικά η βιομηχανική παραγωγή στη χώρα (ορυχεία - μεταποίηση - ηλεκτρισμός - παροχή νερού).
Σύμφωνα με τα στοιχεία από τη Στατιστική Υπηρεσία (ΕΛΣΤΑΤ), η κατρακύλα στη μεταποίηση ανέβασε ρυθμό στο 11,7% για το μήνα Νοέμβρη, για να διαμορφωθεί σε 8,9% σε μέσα επίπεδα 11μηνου (Γενάρης - Νοέμβρης 2011). Είναι απόλυτα φανερό ότι η καπιταλιστική κρίση προσλαμβάνει ολοένα και εντονότερους ρυθμούς. Σωρευτικά στην τελευταία τετραετία - 2008 με 2011 - έχει φτάσει στο 30% (2008: 3,7%, 2009: 9,4%, 2010: 5,7%) ενώ στα επίπεδα του 9% αναμένεται για το 12μηνο του 2011. Η συγκεκριμένη τάση εντείνεται σήμερα με την όξυνση της καπιταλιστικής κρίσης, αλλά έχει ξεκινήσει δεκαετίες πίσω, είναι αποτέλεσμα και της ένταξης της χώρας στην τότε ΕΟΚ, επιταχύνθηκε στη συνέχεια με τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, με την πρόσδεση στο λεγόμενο «σκληρό πυρήνα» της Ευρωζώνης, είναι αποτέλεσμα των γενικότερων αναδιαρθρώσεων σε κλάδους και τομείς της οικονομίας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, που αφορούν στο 11μηνο Γενάρη με Νοέμβρη του 2011:
Μεταποίηση: Η κατρακύλα φτάνει στο 8,9% - μέσα επίπεδα 11μήνου - και για το μήνα Νοέμβρη επιταχύνθηκε φτάνοντας στο 11,7%. Σε πτωτική τροχιά κινήθηκαν οι 20 από τους συνολικά 24 ταξινομούμενους κλάδους. Ανάμεσα σε αυτούς (μέσα επίπεδα 11μήνου) και οι: «Είδη ένδυσης» 25,8%, «μη μεταλλικά ορυκτά» 35,2%, «εκτυπώσεις» 23,6%, «ποτά» 7,4%, «τρόφιμα» 3,7%, «κλωστοϋφαντουργικές ύλες» 21%, «έπιπλα» 20,1% κ.ά.
Ο γενικός δείκτης βιομηχανικής παραγωγής (μεταποίηση - ορυχεία - ηλεκτρισμός - παροχή νερού) καταγράφει πτώση 8,2% (11μηνο). Η «παραγωγή και διανομή ηλεκτρικού ρεύματος» υποχωρεί 9,3%, η «επεξεργασία και παροχή φυσικού νερού» 2,3% και η εξορυκτική παραγωγή (ορυχεία - λατομεία) 0,5%.
Με πτωτικούς ρυθμούς συνεχίζουν να κινούνται και όλες οι κύριες ομάδες των ταξινομούμενων βιομηχανικών κλάδων. Συγκεκριμένα: Διαρκή καταναλωτικά αγαθά 15,5%. Ενέργεια: 9,1%. Μη διαρκή καταναλωτικά αγαθά: 5,6%. Ενδιάμεσα αγαθά: 9,2%. Κεφαλαιουχικά αγαθά: 7%.
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
Πακτωλός ενισχύσεων στο τραπεζικό κεφάλαιο
Τζάμπα ρευστότητα ύψους 116 δισ. ευρώ!
Στα 116 δισ. ευρώ - στο 53% του παραγόμενου ΑΕΠ - φτάνει ο πακτωλός ενισχύσεων από φτηνά δανεικά κεφάλαια, αυτά που οι ντόπιες τράπεζες έχουν αντλήσει από τους παράλληλους μηχανισμούς της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Τράπεζας της Ελλάδας. Αποφασιστικό εργαλείο στήριξης γίνεται ο λεγόμενος «έκτακτος μηχανισμός» (ELA) που έχει στήσει η Τράπεζα της Ελλάδας, μετά και την άρνηση της κεντρικής τράπεζας του ευρωσυστήματος να αποδεχτεί ως ενέχυρα τα κρατικά ομόλογα, που της αφήνουν παρακαταθήκη οι ντόπιοι τραπεζίτες.
Σύμφωνα με τα στοιχεία από την Τράπεζα της Ελλάδας (Νοέμβρης 2011):
  • Τα σχεδόν τζάμπα δανεικά στους τραπεζίτες μέσα από τον «έκτακτο μηχανισμό παροχής ρευστότητας» της Τράπεζας της Ελλάδας εκτοξεύτηκαν στα 42,8 δισ. ευρώ (από 36,2 δισ. ευρώ τον Οκτώβρη και 26,5 δισ. ευρώ το Σεπτέμβρη). Η διόγκωση μέσα στο τελευταίο δίμηνο (Σεπτέμβρη - Νοέμβρη) φτάνει στα 16,3 δισ. ευρώ!
  • Η «εξάρτηση» των ντόπιων τραπεζών σε φτηνά δάνεια από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εμφανίζεται στα 73,4 δισ. ευρώ.
  • Η συνολική διοχέτευση ρευστότητας στους τραπεζίτες έφτασε το Νοέμβρη στα 116,2 δισ. ευρώ. Πριν από την εκδήλωση των φαινομένων της καπιταλιστικής κρίσης, τα ποσά αυτά διακυμαίνονταν σε επίπεδα χαμηλότερα από 5 δισ. ευρώ.
Εντοκα γραμμάτια
Σε κολεγιά με τους ντόπιους τραπεζίτες το υπουργείο Οικονομικών προχώρησε χτες σε νέα δημοπρασία 6μηνων εντόκων γραμματίων από τα οποία δανείστηκαν 1,6 δισ. ευρώ με το επιτόκιο να διαμορφώνεται στο 4,9% (από 4,95% στην έκδοση του Δεκέμβρη).
Στην πραγματικότητα πρόκειται για πρακτικές «ανακύκλωσης» - επιμήκυνσης κρατικού χρέους και για την αποπληρωμή των προηγούμενων εκδόσεων που λήγουν. Οι τραπεζίτες υπέβαλαν «προσφορές» για ποσά ύψους 3,5 δισ. ευρώ.
ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΣ ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ
«Θηλιά» 113 δισ. ευρώ στα νοικοκυριά
Πάνω από τα 113 δισ. ευρώ, κοντά στο 50% του παραγόμενου ΑΕΠ, διαμορφώθηκαν στο τέλος Νοέμβρη του 2011 τα ανεξόφλητα υπόλοιπα των νοικοκυριών στις τράπεζες. Παρά το γεγονός ότι στο τελευταίο διάστημα συνεχίζεται η τάση υποχώρησης, η «θηλιά» του τραπεζικού δανεισμού σφίγγει ολοένα και περισσότερο μαζί με την καπιταλιστική κρίση, τις απολύσεις και τη μαζική ανεργία, τις συνεχιζόμενες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, τη συρρίκνωση συνολικά του λαϊκού εισοδήματος.
Σύμφωνα με τα στοιχεία από την Τράπεζα της Ελλάδας (Νοέμβρης 2011):
Νοικοκυριά: Το συνολικό υπόλοιπο των δανείων φτάνει στα 113,4 δισ. ευρώ με το ρυθμό υποχώρησης σε σχέση με το Νοέμβρη του 2010 να διαμορφώνεται στο 3,8%. Τα υπόλοιπα των στεγαστικών δανείων φτάνουν στα 78,5 δισ. ευρώ με ρυθμό υποχώρησης 2,7% και τα καταναλωτικά στα 33,2 δισ. ευρώ με υποχώρηση 6,7%%.
Επιχειρήσεις: Τα υπόλοιπα των τραπεζικών δανείων εμφανίζονται στα 121,2 δισ. ευρώ και ο ρυθμός υποχώρησης στο 0,5%. Ειδικά για τους «ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και ατομικές επιχειρήσεις» διαμορφώνονται στα 15,4 δισ. ευρώ με πτώση 6,5%.
Το συνολικό υπόλοιπο (νοικοκυριά και επιχειρήσεις) φτάνει στα 250 δισ. ευρώ (113% του ΑΕΠ) και εμφανίζει ρυθμό υποχώρησης 1,2%.
ΧΡΗΣΗ ΦΥΤΟΦΑΡΜΑΚΩΝ
Ο,τι λένε τα καρτέλ
Το ΚΚΕ καταψήφισε σχετική οδηγία για τα φυτοφάρμακα
Την αντίθεση του ΚΚΕ στην ενσωμάτωση στο ελληνικό δίκαιο οδηγίας για τη χρήση των φυτοφαρμάκων, που οξύνει αντί να επιλύει τα «καυτά» προβλήματα των αγροτών, εξέφρασε χτες κατά τη διάρκεια της συζήτησης του σχετικού νομοσχεδίου στη Βουλή. Υπέρ του νομοθετήματος τάχθηκαν ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΛΑ.Ο.Σ.
Το νομοθέτημα «δε δίνει ανάσα στη μικρομεσαία αγροτιά» και «δε θα ανακόψει το βίαιο ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών» και τον «αφανισμό νέων καλλιεργειών», επισήμανε χαρακτηριστικά ο Γ. Μωραΐτης, τονίζοντας ότι παρά τις υποσχέσεις «δε θα προστατευτεί η υγεία των χρηστών γιατί τα φάρμακα τα ελέγχουν τα μονοπώλια και εδώ πρωτεύει το κέρδος και όχι η υγεία των χρηστών». Συνέχισε, λέγοντας ότι «αν πραγματικά θέλατε να προστατεύσετε τη δημόσια υγεία δε θα διαλύατε τις δημόσιες υπηρεσίες που σε ένα βαθμό έκαναν έργο, αλλά θα τις ενισχύατε». Αντίθετα - σημείωσε ο βουλευτής του ΚΚΕ - «υπηρετείτε το καρτέλ των φυτοφαρμάκων γι' αυτό υποβαθμίζετε τις αρμόδιες υπηρεσίες». Τέλος, επισήμανε ότι «θα υπάρξει η πλήρης εφαρμογή στις κοινοτικές οδηγίες χωρίς να λαμβάνονται υπόψιν οι ιδιαιτερότητες της χώρας μας». Τέλος, όσον αφορά το θέμα των προστίμων, επισήμανε ότι δείχνει πως η νέα δομή «θα λειτουργήσει περισσότερο ως φοροεισπρακτικός μηχανισμός».
Το νομοθέτημα αποτελεί «ολοκληρωμένη διαχείριση φυτοπροστασίας», υποστήριξε ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Νίκος Σαλαγιάννης, αναφέροντας ότι απαιτείται άμεσα η «ηλεκτρονική καταγραφή φαρμάκων», αφού «χρειαζόμαστε μια βάση δεδομένων» για να υπάρξει «ορθολογική χρήση και έλεγχοι». Πρόσθεσε, τέλος, ότι το νομοσχέδιο προβλέπει «σημαντικές κυρώσεις στους παραβάτες». Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκε και ο εισηγητής της ΝΔ Γ. Βλάχος, σημειώνοντας πως με τις ρυθμίσεις ξεκαθαρίζονται οι ρόλοι των εμπλεκόμενων φορέων και ξεπερνιούνται «ανούσιες συντεχνιακές αγκυλώσεις» με στόχο την προστασία των καταναλωτών.

πηγή ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου