ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ

ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΕ ΟΡΑΜΑ ΤΗΝ ΛΑΪΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ
"AMAT VICTORIA CURAM"="H ΝΙΚΗ ΑΠΑΙΤΕΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ"
για επικοινωνία και για τις αναρτήσεις,
τις σκέψεις και τις γνώμες σας,στο: predatorus_preda@easy.com

Σάββατο 24 Δεκεμβρίου 2011

ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑ.Ο.Σ. Κουρεύει με το μαχαίρι τις επικουρικές συντάξεις



Το «πράσινο φως» για νέα μείωση μέχρι και 25% στις επικουρικές έδωσε το Υπουργικό Συμβούλιο. Νέα φορολογικά βάρη στο λαό για να απαλλάξουν τους εργοδότες από τις ασφαλιστικές εισφορές
Στις δύο μειώσεις που ήδη επιβλήθηκαν στις επικουρικές το 2011 και περιγράφονται στον πίνακα, θα προστεθεί και η τρίτη με νόμο μέσα στον Γενάρη
Mε τρεις νέες αντιασφαλιστικές ανατροπές και δύο νόμους η κυβέρνηση του μαύρου μετώπου κάνει ποδαρικό για το 2012 σε εργαζόμενους και συνταξιούχους. Το Υπουργικό Συμβούλιο ΠΑΣΟΚ-ΝΔ- ΛΑ.Ο.Σ. που συνεδρίασε την περασμένη Τετάρτη, άναψε το «πράσινο φως» για νε επιβληθεί νέα μείωση των επικουρικών συντάξεων, η τρίτη κατά σειρά μέσα στους τελευταίους τέσσερις μήνες, σε συνδυασμό με την ενοποίηση - «σαλαμοποίηση» επικουρικών Ταμείων και την επιβολή φόρου - «πόρου» στα λαϊκά στρώματα, προκειμένου να μειωθούν οι εργοδοτικές εισφορές και γενικά το λεγόμενο «μη μισθολογικό κόστος», προς το συμφέρον του κεφαλαίου.
Τα νέα αντεργατικά σχέδια προβλέπουν μείωση στις επικουρικές συντάξεις, που μεσοσταθμικά ανέρχεται σε 15%. Σε ορισμένα όμως Ταμεία, η μείωση θα είναι ακόμα μεγαλύτερη και θα φτάσει το 25%, δηλαδή θα χαθεί το 1/4 της επικουρικής. Ιδιαίτερα στοχοποιούνται οι συνταξιούχοι και οι ασφαλισμένοι του ΕΤΕΑΜ (επικουρικό του ΙΚΑ), του πολυπληθέστερου επικουρικού Ταμείου (σήμερα ανέρχονται στους 645.000, σχεδόν οι μισοί συνταξιούχοι με επικουρική σύνταξη), όπου θα επιβληθεί η ανώτερη μείωση, καθώς η κυβέρνηση θεωρεί πολύ υψηλά τα ποσοστά αναπλήρωσης και το ύψος των συντάξεων που δίνει το Ταμείο.
Οι νέες απώλειες θα προστεθούν στο χαράτσι του 3% έως 10% σε όλες τις επικουρικές άνω των 300 ευρώ που επιβλήθηκε τον περασμένο Σεπτέμβρη, και στην επιπλέον μείωση κατά 30% για τα ποσά άνω των 150 ευρώ στο ΕΤΕΑΜ αλλά και σε άλλα ταμεία, που ισχύει από τον περασμένο Νοέμβρη (Βλέπε Πίνακα), με ανάλογες μειώσεις σε εφάπαξ ορισμένων Ταμείων. Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε το ίδιο το υπουργείο Εργασίας, η μέση επικουρική σύνταξη σήμερα για τα 31 επικουρικά Ταμεία και τους 1.300.000 συνταξιούχους , ανέρχεται στα 228,4 ευρώ. Ετσι με μεσοσταθμική μείωση 15% που θα επιβληθεί από τις αρχές του 2012, η μέση επικουρική σύνταξη θα πέσει στα 195 ευρώ περίπου. Ειδικά για το ΕΤΕΑΜ, η μείωση θα είναι μεγαλύτερη και η μέση επικουρική σύνταξη του Ταμείου θα πέσει ακόμα χαμηλότερα, αφού σήμερα ανέρχεται στα 212,1 ευρώ!
Συνολικά, οι ετήσιες απώλειες των συνταξιούχων θα ανέλθουν στα 650 εκατομμύρια ευρώ και μέχρι το τέλος του μεσοπρόθεσμου το 2015 μόνο για τις επικουρικές οι απώλειες για τους συνταξιούχους θα ξεπεράσουν τα 2,5 δισ. ευρώ.
Με οδηγό τον νόμο Σιούφα
Παράλληλα με τη μείωση, με το νομοσχέδιο θα προωθηθεί η ενοποίηση των 5 μεγαλύτερων επικουρικών Ταμείων, που θα καλύπτουν 1,5 εκατομμύρια συνταξιούχους και σε πρώτη φάση θα περιλαμβάνουν το ΕΤΕΑΜ, το ΤΕΑΔΥ, το ΤΑΥΤΕΚΩ (πρώην ΔΕΚΟ), το ΕΤΑΤ (τραπεζοϋπάλληλοι) και το ΤΕΑΙΤ (υπαλλήλων ιδιωτικού τομέα). Με τον τρόπο αυτό, η κυβέρνηση επιχειρεί να χρηματοδοτήσει τα ταμεία που αντιμετωπίζουν οικονομικό πρόβλημα μέσα από τα αποθεματικά αυτών που έχουν πλεονάσματα, δηλαδή φορτώνοντας πάλι το κόστος στους εργαζόμενους, μέχρι να τα οδηγήσει και αυτά σε οικονομικό αδιέξοδο. Μάλιστα η κυβέρνηση απειλεί και εκβιάζει όσα ταμεία και ασφαλισμένοι δεν αποδεχτούν την ενοποίηση και την υπαγωγή τους στο ενιαίο επικουρικό, να προχωρήσει σε περικοπές κάποιων πόρων ή ακόμα και εισφορών που έχουν, προκειμένου να τους εξαναγκάσει να αποδεχτούν τις αντεργατικές αποφάσεις.
Ταυτόχρονα η κυβέρνηση θα διαμορφώσει και νέους μειωμένους συντελεστές αναπλήρωσης για την επικουρική για τους νέους συνταξιούχους του 2012, ώστε οι νέες συντάξεις που θα δίνονται από εδώ και πέρα να ενσωματώνουν τις μειώσεις που έχουν επιβληθεί. Ετσι σταθερά οδηγούμαστε σε επικουρικές συντάξεις που δεν θα υπερβαίνουν το 20% του συντάξιμου μισθού και αυτό για 35 ολόκληρα χρόνια εργασίας και ασφάλισης. Με τον τρόπο αυτό η συγκυβέρνηση επεκτείνει τη νομοθετική παρέμβαση με τον νόμο Σιούφα το 1992 και στους «παλιούς» εργαζόμενους, που είχαν μπει στην παραγωγή πριν αυτή την ημερομηνία και όχι μόνο στους «νέους», όπως προέβλεπε ο τότε νόμος, για ανώτερο συντελεστή αναπλήρωσης στις επικουρικές το 20%. Αλλη μια «εξίσωση» προς τα κάτω, γιατί η κυβέρνηση του μαύρου μετώπου εννοεί την «ισότητα» μόνο με όρους χειροτέρευσης της ζωής της εργατικής τάξης.
Ετσι το «μοντέλο» - όπως το περιέγραψε ο υπουργός Εργασίας - είναι επικουρικές συντάξεις «με βάση τις αντοχές των ταμείων», απέναντι στα οποία οι μόνοι συνεπείς είναι οι ασφαλισμένοι, που δε χρωστάνε δεκάρα, σε αντίθεση με το κράτος και τους εργοδότες που τα έχουν αφαιμάξει. Προβάλλεται μάλιστα το επιχείρημα πότε των υψηλών συντάξεων, (υψηλή η σύνταξη των 212 ευρώ!) πότε της χειροτέρευσης της αναλογίας συνταξιούχων/ ασφαλισμένων, η οποία σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν, το 1995 ήταν 1 συνταξιούχος προς 4,32 ασφαλισμένους, και το 2010 υποχώρησε σε 1 συνταξιούχο προς 2,53 ασφαλισμένους. Μόνο που αυτοί που τα ισχυρίζονται διαπράττουν λαθροχειρία. Διότι η σχέση αυτή αποκρύβει εκείνους τους εργαζόμενους που αν και δουλεύουν, οι εργοδότες δεν τους ασφαλίζουν και άρα δεν μπαίνουν στη στατιστική αυτή. Ποιός φταίει όμως που το 30% σήμερα των εργαζομένων δεν έχουν ασφάλιση; Ποιος κλείνει τα μάτια στην ανασφάλιστη εργασία και αφήνει τους εργοδότες ανενόχλητους; Είναι οι ίδιοι που προβάλλουν το επιχείρημα περί χειροτέρευσης της αναλογίας συνταξιούχων/εργαζομένων.
Το πραγματικό πρόβλημα
Το πρόβλημα λοιπόν δεν είναι ο αριθμός των συνταξιούχων - εκτός και αν θέλουν να ανοίξουν σύγχρονους Καιάδες για να τους πετάνε μέσα - αλλά ότι το 30% των εργαζομένων δεν ασφαλίζεται. Το πραγματικό πρόβλημα είναι ότι μόνο στο ΙΚΑ, η ετήσια εισφοροδιαφυγή των επιχειρήσεων έχει φτάσει τα 6 δισ. ευρώ και ένα μεγάλο μέρος της αφορά και την επικουρική ασφάλιση. Οτι οι μισθοί αντί να αυξάνονται μειώνονται κάτω από τα επίπεδα του 2009. Και κάθε μείωση σημαίνει και αντίστοιχη μείωση στα έσοδα και των επικουρικών Ταμείων. Οτι δίπλα μας υπάρχουν πάνω από 1 εκατομμύριο άνεργοι που ψάχνουν για δουλειά και που αν έβρισκαν, θα ήταν οι νέοι αιμοδότες των επικουρικών.
Οτι από τα Ταμεία λείπουν τα αποθεματικά που ληστεύτηκαν και έγιναν τζάμπα δάνεια για τους κεφαλαιοκράτες, έγιναν εργοστάσια, τράπεζες, καράβια. Τα σημερινά ελλείμματα που δείχνουν ορισμένα επικουρικά Ταμεία και με τα οποία τρομοκρατεί η κυβέρνηση, έχουν μετατραπεί σε κεφάλαια και ιδιοκτησία για τους καπιταλιστές. Αυτό είναι το πραγματικό πρόβλημα, το οποίο έχει ένα όνομα: Πολιτική υπέρ του κεφαλαίου. Και όσο αυτή δεν ανατρέπεται, όσο καθορίζει την μοίρα εκατομμυρίων εργαζομένων και διαφεντεύει τη ζωή τους, τόσο οι συνταξιούχοι θα θεωρούνται «βάρος», τόσο οι συντάξεις θα μειώνονται και τα Ταμεία θα φυτοζωούν.
Είναι λοιπόν αυτή η πολιτική, στο έδαφος της καπιταλιστικής οικονομίας και της μεγάλης ιδιοκτησίας στα μέσα παραγωγής, που γεννά και τις συγκεκριμένες παρεμβάσεις στην κοινωνική ασφάλιση. Στρατηγική που σταδιακά αλλά σταθερά οδηγεί σ' ένα «μοντέλο» επικουρικών συντάξεων, στο ελάχιστο επίπεδο, χωρίς καμιά κρατική εγγύηση και χρηματοδότηση και με κεφαλαιοποιητικά χαρακτηριστικά, μέσα από ατομικές μερίδες για κάθε ασφαλισμένο, τουλάχιστον για το τμήμα της σύνταξης μετά το 2001, απ' όταν δηλαδή ξεκίνησαν να υπάρχουν τα σχετικά στοιχεία. Το πέρασμα σε επικουρικό σύστημα με ατομικές μερίδες, θα σηματοδοτήσει παραπέρα συρρίκνωση του αναδιανεμητικού χαρακτήρα της Ασφάλισης και της εσωτερικής αλληλεγγύης του συστήματος, θα οδηγήσει και εδώ σε ένα σύστημα που έχει σήμερα ανάγκη το κεφάλαιο.
Θα πληρώνει ο λαός αντί για τους εργοδότες
Ο δεύτερος νόμος αναμένεται να προωθηθεί τον Φεβρουάριο και αφορά στην θεσμοθέτηση ενός νέου φόρου για να καλυφθούν οι πρόσθετες απώλειες από την παραπέρα μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών. Επι της ουσίας το ζήτημα αυτό σχετίζεται άμεσα με τις εξελίξεις στα εργασιακά και την αξίωση των βιομηχάνων για μείωση του μη μισθολογικού κόστους.
Ετσι η κυβέρνηση πρωτοστατεί στη σύναψη συμφωνίας των «κοινωνικών εταίρων», με την οποία επιδιώκεται πρώτα απ' όλα η μείωση του λεγόμενου «μη μισθολογικού κόστους» και ειδικά των ασφαλιστικών εισφορών. Για το σκοπό αυτό έχει γίνει ένας πρώτος γύρος συναντήσεων της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας, με τις εργοδοτικές οργανώσεις και τη ΓΣΕΕ και αναμένονται νέες συναντήσεις το επόμενο διάστημα.
Οι μειώσεις που θα εξασφαλιστούν για λογαριασμό του ΣΕΒ, των μεγαλεμπόρων και των τραπεζιτών, θα μετακυληθούν στα λαϊκά στρώματα μέσω ενός νέου φόρου - «πόρου», ο οποίος θα κατευθύνεται προς τα ασφαλιστικά ταμεία, για να καλύψουν τις απώλειες που θα έχουν. Το υπουργείο Εργασίας σχεδιάζει και επεξεργάζεται νέο νομοσχέδιο για τη χρηματοδότηση της Ασφάλισης και για το σκοπό αυτό θα έχει συναντήσεις με τεχνοκράτες από χώρες της ΕΕ και της ομάδας του Ράιχενμπαχ. Ετσι ο λαός θα φορτωθεί στις πλάτες και τις εργοδοτικές εισφορές απο τη μείωση του «μη μισθολογικού κόστους» που αξιώνει ο ΣΕΒ και την οποία αξίωση στηρίζει και αξιώνει και το κόμμα της ΝΔ, αποκαλύπτοντας και με αυτό τον τρόπο την υποκριτική τοποθέτησή της στο ζήτημα των επικουρικών συντάξεων.

πηγή ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου