ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ

ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΕ ΟΡΑΜΑ ΤΗΝ ΛΑΪΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ
"AMAT VICTORIA CURAM"="H ΝΙΚΗ ΑΠΑΙΤΕΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ"
για επικοινωνία και για τις αναρτήσεις,
τις σκέψεις και τις γνώμες σας,στο: predatorus_preda@easy.com

Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2011

«ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑ» «Πάγωσε η τσιμινιέρα» για 16η μέρα



Η απόφασή τους ήταν ομόφωνη: Συνεχίζουμε!
Ατσαλωμένοι από το σκληρό αγώνα που δίνουν εδώ και 16 μέρες και οπλισμένοι με την ολόπλευρη και έμπρακτη συμπαράσταση εργατών από κάθε κλάδο, οι εργαζόμενοι της «Ελληνικής Χαλυβουργίας» στον Ασπρόπυργο δήλωσαν ομόφωνα στη χτεσινή μαζική Γενική τους Συνέλευση ότι συνεχίζουν την απεργία διαρκείας.Η αγωνιστική τους επιμονή έχει ήδη στριμώξει την εργοδοσία, που δήλωνε προχτές ότι ...δεν περίμενε τόση αντίδραση. Αλλωστε, η παλικαρίσια στάση τους ανησυχεί συνολικά τη μεγαλοεργοδοσία, αφού ο πολυήμερος αγώνας τους έχει αναδείξει ότι για την εργατική τάξη είναι μονόδρομος η πάλη κόντρα στα συμφέροντα των μονοπωλίων. Ξεχωριστό όπλο στα χέρια τους αποτελεί η πολύμορφη αλληλεγγύη που καθημερινά μεγαλώνει, αναδεικνύει την αστείρευτη δύναμη της ταξικής ενότητας, αλλά και την ανάγκη οι εργάτες ν' απαντήσουν ενωμένοι σαν μια γροθιά απέναντι στην ολομέτωπη επίθεση των μονοπωλίων όπου και όπως αυτή εκφράζεται.
Σήμερα, η εργοδοσία έχει καλέσει το σωματείο σε συνάντηση.
Πολύπλευρη κλιμάκωση
Οι εργαζόμενοι ενέκριναν σε μια ακόμα μαζική ΓΣ τις προτάσεις που ομόφωνα αποφάσισε το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου τους στις οποίες εκτός από συνέχιση των 24ωρων επαναλαμβανόμενων απεργιών περιλαμβάνει και σειρά άλλων δράσεων και συγκεκριμένα:
-- Αντιπροσωπεία εργαζομένων του εργοστασίου μαζί με συνδικαλιστές άλλων σωματείων να επισκεφτεί το εργοστάσιο της «Ελληνικής Χαλυβουργίας» στο Βόλο στο οποίο το εκεί σωματείο (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ) συμφώνησε με τις προτάσεις της εργοδοσίας και να καλέσει τους εργαζόμενους να εκφράσουν «έμπρακτα» την αλληλεγγύη τους.
-- Να καλεστούν όλα τα σωματεία του Θριασίου να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους ακόμα και με κινητοποιήσεις ενάντια στη στάση της πλειοψηφίας (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ) του Εργατικού Κέντρου Ελευσίνας. Να σημειωθεί ότι η ολομέλεια του ΕΚ θα συνεδριάσει σήμερα μετά από 17 ημέρες απεργίας και μετά από παρέμβαση της παράταξης ΔΕΣΚΕ (δυνάμεις του ΠΑΜΕ).
-- Την ερχόμενη Παρασκευή συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας κατά τη διάρκεια της νέας τριμερούς συνάντησης, κινητοποίηση στην οποία η Γραμματεία Αττικής του ΠΑΜΕ καλεί συνδικάτα, φορείς κλπ. να πάρουν μαζικά μέρος διαμηνύοντας πως πρόκειται για έναν αγώνα που δεν αφορά μόνο τους χαλυβουργούς.
-- Το Σάββατο διοργάνωση νέας συναυλίας αλληλεγγύης στο χώρο του εργοστασίου.
-- Τη Δευτέρα συγκέντρωση των εργαζομένων και των οικογενειών τους έξω από τη Βουλή.
-- Δημιουργία από τους εργαζόμενους δύο επιτροπών αλληλεγγύης και συμπαράστασης που θα διαχειριστεί τις ανάγκες και την έμπρακτη βοήθεια (οικονομική και υλική) στους απεργούς και τις οικογένειές τους.
Στήριξη των απεργών με κάθε τρόπο!
Την αλληλεγγύη τους μετέφεραν και στη χτεσινή συνέλευση των απεργών μια σειρά συνδικάτα, ενώ εργαζόμενοι που βρίσκονται σε κινητοποιήσεις εγκρίνουν ψηφίσματα στήριξής τους. Μεταξύ άλλων, τα Συνδικάτα Μετάλλου «Η ΜΑΣΙΝΑ», Αθήνας «ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ» και Πειραιά, το Σωματείο Εργαζομένων ΟΤΑ Θριασίου, το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού Πειραιά. Χαιρετίζοντας τη ΓΣ ο Γιάννης Πάσουλας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων, τόνισε ότι «ο αγώνας σας αφορά όλη την εργατική τάξη γιατί πάει κόντρα στις επιλογές κυβέρνησης - μεγάλου κεφαλαίου - ΕΕ. Είναι αγώνας που λέει ότι δεν πάει άλλο». Ο Κώστας Λιαπάτης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γάλακτος - Ποτών - Τροφίμων, τόνισε ότι ο κλάδος θα σταθεί στο πλευρό των εργαζομένων, ενημερώνοντας ότι θα τους παραδώσουν ποσότητες με γάλατα και τρόφιμα για τις οικογένειες των απεργών.
Και αυτή η βοήθεια έχει γίνει πλέον κάτι παραπάνω από αναγκαία για να μπορέσουν να στηριχτούν οι απεργοί και οι οικογένειές τους που βρίσκονται πλέον στην τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα απεργιακών κινητοποιήσεων. Δεν είναι μόνο οι λογαριασμοί και τα έξοδα των σπιτιών τους που τρέχουν μαζί με τα απανωτά χαράτσια. Πλέον έχουν αναδειχτεί και ζητήματα καθημερινής επιβίωσης που μόνο με την αλληλεγγύη εργατών προς εργάτες μπορούν και θα αντιμετωπιστούν. Ηδη πάντως το σωματείο έχει αρχίσει και διαχειρίζεται όλη τη βοήθεια που δέχεται είτε οικονομική είτε υλική (από τρόφιμα μέχρι και εξεύρεση ακόμα και κάποιας ξυλόσομπας που κάποιοι ζήτησαν καθώς δεν έχουν χρήματα για πετρέλαιο), βοηθώντας τις οικογένειες των απεργών με προτεραιότητα στις πολύτεκνες. Γι' αυτό είναι ανάγκη πλέον να γιγαντωθεί στην πράξη η στήριξη του αγώνα των εργαζομένων και των οικογενειών τους.
Σήμερα το απόγευμα στο χώρο του εργοστασίου θα βρεθούν για να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους αντιπροσωπείες της ΠΑΣΥ Πελοποννήσου και της Γραμματείας Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ Αιγάλεω και Χαϊδαρίου. Ακόμα, η Παναττική Γραμματεία Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ προχωράει σε εκδήλωση συμπαράστασης στις 6.30 μ.μ. στο εργοστάσιο.
Ν' «απλωθεί» ο αγώνας και στο Βόλο
Ανοιχτή επιστολή της Γραμματείας Μαγνησίας του ΠΑΜΕ προς τους εργάτες της εταιρείας στη Θεσσαλία
Κάλεσμα στους 400 εργαζόμενους της «Χαλυβουργίας Θεσσαλίας», στο Βόλο, ιδιοκτήτης της οποίας είναι ο επιχειρηματίας Μάνεσης που έχει και τη «Χαλυβουργία Ελλάδας», να απαιτήσουν, άμεσα, από τη διοίκηση του σωματείου τους, να συγκαλέσει έκτακτη γενική συνέλευση και να δώσουν ενιαία αγωνιστική απάντηση στα εκβιαστικά διλήμματα του Μάνεση και με τη δική τους συμμετοχή στην απεργία, απευθύνει με ανοιχτή επιστολή της, η Γραμματεία Μαγνησίας του ΠΑΜΕ.
Υπενθυμίζουμε ότι το εργοδοτικό σωματείο (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ), της «Χαλυβουργίας Θεσσαλίας», μαζί με την πλειοψηφία της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Βόλου (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ), αποδέχτηκαν τους εκβιαστικούς, αντεργατικούς όρους της εργοδοσίας, τους οποίους οι εργαζόμενοι στη «Χαλυβουργίας Ελλάδας» απέρριψαν, δίνοντας περήφανη αγωνιστική απάντηση. Οπως είχε καταγγείλει η ταξική διοίκηση του Συνδικάτου Μετάλλου Μαγνησίας «Μήτσος Παπαρήγας», «το εργοδοτικό σωματείο μαζί με την πλειοψηφία της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Βόλου οδήγησαν τους εργαζόμενους να δεχτούν τον εκβιασμό και να υπογράψουν αυτήν την επαίσχυντη και προδοτική συμφωνία».
Στην ανοιχτή επιστολή της προς τους εργαζόμενους της «Χαλυβουργίας Θεσσαλίας» η Γραμματεία Μαγνησίας του ΠΑΜΕ, ανάμεσα στ' άλλα, επισημαίνει: «Οι χαλυβουργοί, συναδελφοί σας, στον Ασπρόπυργο δίνουν περήφανη απάντηση, κάνοντας πράξη με τον αγώνα τους το σύνθημα που πρέπει να κυριαρχεί σε όλη την εργατική τάξη "Ενας για όλους και όλοι για έναν". Ο αγώνας τους είναι και δικός μας. Η νίκη τους θα είναι νίκη όλων των εργαζομένων. Πρέπει να συνειδητοποιήσετε ότι οι όροι του αγώνα σας θα ήταν διαφορετικοί, αν και στη "Χαλυβουργία Θεσσαλίας" αρνούσασταν τον απαράδεκτο εκβιασμό, αν δεν αποδεχόσασταν την απαράδεκτη και επαίσχυντη συμφωνία που υποθηκεύει τα εργασιακά δικαιώματα όχι μόνο τα δικά σας, αλλά όλων των εργατών.
Η τρομοκρατία, ο εκβιασμός, η επίθεση στη ζωή μας δεν πρέπει να περάσει.
Η απάντηση των συναδέλφων σας, στον Ασπρόπυργο, στο εκβιαστικό δίλημμα της εργοδοσίας και η ηρωική στάση τους είναι από μόνη της μια πρώτη νίκη, παράδειγμα για όλους τους εργαζόμενους.
Σας καλούμε, άμεσα, να απαιτήσετε από τη διοίκηση του σωματείου σας να συγκαλέσει έκτακτη γενική συνέλευση, στην οποία πρέπει να καταγγείλετε τα εκβιαστικά διλήμματα του Μάνεση, για να δοθεί ενιαία αγωνιστική - ταξική απάντηση, και με τη δική σας συμμετοχή στην απεργία. Σε διαφορετική περίπτωση είστε απεργοσπαστικός μηχανισμός».
«Μαθητές, εργατιά μια φωνή και μια γροθιά»
Εργάτες και μαθητές έδωσαν και πήραν κουράγιο
Ενα ανεπανάληπτο μάθημα «ζωής» και αγώνα έδωσαν χτες οι απεργοί στη γενιά των παιδιών τους. Οταν μαθητές 1ου ΕΠΑΛ Αθηνών - Μεταξουργείου, βρέθηκαν στο πλευρό των χαλυβουργών. Αψηφώντας απειλές και εκβιασμούς για απουσίες και αποβολές άφησαν τα θρανία, για λίγη ώρα, για να διδαχτούν ένα διαφορετικό μάθημα, αυτό του ταξικού αγώνα και της οργανωμένης πάλης που θα καλεστούν και οι ίδιοι να δώσουν σαν μέλη της νέας γενιάς της εργατικής τάξης. Και το χτεσινό μάθημα από τους δασκάλους - απεργούς εδώ και 16 μέρες αποτέλεσε ισχυρό δίδαγμα για το πώς δίνεται ο ταξικός αγώνας απέναντι στους εκπροσώπους του μεγάλου κεφαλαίου. Την ίδια στιγμή, οι απεργοί χαλυβουργοί με τη συγκίνηση ζωγραφισμένη στα πρόσωπά τους αντιλήφθηκαν τη μεγάλη αξία που έχει αποκτήσει πλέον η πολυήμερη μάχη που δίνουν και αφορά πλέον και το μέλλον των παιδιών όλης της εργατικής τάξης.Οι μαθητές μπήκαν στο εργοστάσιο κάτω από θερμά χειροκροτήματα των εργαζομένων που εκείνη την ώρα ετοιμάζονταν για την κρίσιμη Γενική τους Συνέλευση. «Ο αγώνας που γίνεται εδώ, είναι ο αγώνας που δίνουν πατεράδες για όλα τα παιδιά της εργατικής τάξης», φώναξε από τα μεγάφωνα ο Γιώργος Σιφωνιός πρόεδρος του σωματείου. Ο Αντρέας Πούλος, εκπροσωπώντας τους μαθητές, παίρνει το λόγο, ανακοινώνοντας τη μικρή αλλά σημαντική συνεισφορά αλληλεγγύης τους στον αγώνα των εργαζομένων, παραδίδοντας στυλό και τετράδια για τα παιδιά των απεργών και διάβασε στη συνέχεια το ψήφισμά τους, που μεταξύ άλλων τόνιζε: «Η αλύγιστη στάση αυτών των εργατών, η συνέχιση του αγώνα, παρά τις απειλές της εργοδοσίας και με όλα τα έξοδα για τη συντήρηση των οικογενειών τους να "τρέχουν", δίνει σε εμάς τους μαθητές το παράδειγμα αλλά και το θάρρος για τη συνέχιση των αγώνων μας στο πλάι των εργαζόμενων γονιών μας»! «Οι ρόλοι σήμερα άλλαξαν. Οι δάσκαλοι αυτών των παιδιών είστε εσείς και τους δίνετε το καλύτερο μάθημα», σημειώνει παίρνοντας το λόγο μια καθηγήτρια που συνόδευε τους μαθητές. «Εμείς θα καλέσουμε και άλλα σχολεία να εκφράσουν την αλληλεγγύη στον αγώνα σας και να διδαχτούν από εσάς», τόνισε για να αντηχήσει στο εργοστάσιο το σύνθημα «Μαθητές, εργατιά μια φωνή και μια γροθιά» βγαλμένο ταυτόχρονα από τα στόματα μαθητών και απεργών!
Σήμερα, μαθητές οργανώνουν περιοδείες στα σχολεία της περιοχής του Θριασίου Πεδίου για να μοιραστεί πλατιά το ψήφισμα τις γενικής συνέλευσης των εργαζομένων στην Ελληνική Χαλυβουργία. Το 1ο Λύκειο Ελευσίνας πήρε απόφαση για αλληλεγγύη και περιοδεία στο χώρο του εργοστασίου την Πέμπτη το πρωί. Εξορμήσεις θα γίνουν στα εξής σχολεία: 1ο Λύκειο Ελευσίνας, ΕΠΑΛ Ελευσίνας, 1ο,3ο Γυμνάσιο Ελευσίνας, 1ο Λύκειο Ασπροπύργου, 1ο Γυμνάσιο Ασπροπύργου.

Θεατρικό για τους απεργούς
Με το δικό τους ξεχωριστό - καλλιτεχνικό τρόπο εξέφρασαν χτες την αλληλεγγύη τους στον αγώνα των εργαζομένων της «Ελληνικής Χαλυβουργίας» μέλη του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών. Η Ελένη Γερασιμίδου, ο Αντώνης Ξένος και η Αγγελική Ξένου βρέθηκαν χτες το βράδυ μαζί με τους απεργούς και τις οικογένειές τους. Μέσα στο χώρο του ελασματουργείου, δηλαδή σ' έναν καθαρά χώρο της βαριάς βιομηχανίας οι ηθοποιοί εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους παίζοντας δύο μικρά μονόπρακτα. Το ένα από την Ελένη Γερασιμίδου και τον Αντώνη Ξένο, που υποδύθηκαν ένα ζευγάρι εργαζομένων που ακόμα περιμένει τις «καλύτερες μέρες». Και το δεύτερο από την Αγγελική Ξένου, που υποδύθηκε έναν εργαζόμενο που δούλευε 24 ώρες το 24ωρο, για να απολυθεί τελικά όταν σήκωσε κεφάλι. Βρέθηκε όμως τελικά με τους απεργούς της «Ελληνικής Χαλυβουργίας» και όπως χαρακτηριστικά είπε «τελικά κατσικώθηκα εδώ για να μάθω να απεργώ και να βρω τη χαμένη μου αξιοπρέπεια»... Οπως άλλωστε είπε η Ελένη Γερασιμίδου μιλώντας συγκινημένη στους απεργούς «Εμείς σ' αυτήν την αλληλεγγύη πιστεύουμε και όχι στην άλλη των χαρατσιών», καυτηριάζοντας τον προκλητικό τίτλο «ειδική εισφορά αλληλεγγύης» που έχει ένα από τα χαράτσια.

πηγή ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

1 σχόλιο: