ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ

ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΕ ΟΡΑΜΑ ΤΗΝ ΛΑΪΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ
"AMAT VICTORIA CURAM"="H ΝΙΚΗ ΑΠΑΙΤΕΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ"
για επικοινωνία και για τις αναρτήσεις,
τις σκέψεις και τις γνώμες σας,στο: predatorus_preda@easy.com

Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2011

ΜΕΓΑΛΟΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ Οξύνονται οι ανταγωνισμοί με αιχμή το «κούρεμα»

 

 
«Καταστρεπτικό» χαρακτηρίζει ο ΣΕΒ ένα σενάριο «κουρέματος» του χρέους κατά 50% και αντιπροτείνει την παράδοση της ακίνητης περιουσίας του ελληνικού δημοσίου στους πιστωτές του


Οι μεγαλοβιομήχανοι, μέσα στους ενδοκαπιταλιστικούς ανταγωνισμούς, πασχίζουν για τα συμφέροντά τους. Είναι συνένοχοι με την κυβέρνηση και τα άλλα αστικά κόμματα στην εξαθλίωση του λαού και σαν τέτοιους πρέπει να τους πολεμήσει
Πιο επιθετική αντιλαϊκή πολιτική, ιδιαίτερα στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων, αντιπροτείνουν οι μεγαλοβιομήχανοι, έναντι της «λύσης» για μεγαλύτερο «κούρεμα» του ελληνικού κρατικού χρέους - έως και 50% - που προωθούν οι ισχυρότερε μερίδες του γερμανικού κεφαλαίου. Ταυτόχρονα, υπεραμύνονται των αντιλαϊκών αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής της 21ης Ιούλη, οι οποίες προβλέπουν ελεγχόμενη χρεοκοπία της ελληνικής οικονομίας με απομείωση του κρατικού της χρέους κατά 21%. Ομολογούν επίσης ευθέως, ότι η εφαρμογή του μνημονίου, δεν αποσκοπεί μόνο στην αντιμετώπιση των δημοσιονομικών προβλημάτων, αλλά και στο να μετατραπεί η Ελλάδα «σε επενδυτικό προορισμό κεφαλαίων - επενδύσεων στο σύνολο της»!
Τις θέσεις αυτές παρουσιάζει ο Σύνδεσμος Ελλήνων Βιομηχάνων (ΣΕΒ) σε ενημερωτικό σημείωμα με θέμα «Η συμφωνία της 21ης Ιουλίου και οι κίνδυνοι από τα νέα σενάρια για το "κούρεμα" του χρέους», που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα. Πρόκειται για θέσεις, οι οποίες αντανακλούν τα αδιέξοδα της αστικής πολιτικής διαχείρισης της καπιταλιστικής κρίσης σε όλες της τις μορφές, ενώ παράλληλα αποκαλύπτουν τον τρόμο της ελληνικής ολιγαρχίας, μπροστά στην προοπτική να καταστεί το θύμα των προωθούμενων λύσεων από τις ηγετικές δυνάμεις της ΕΕ, στα πλαίσια του οξύτατου ανταγωνισμού και της διαπάλης που συντελείται εντός των πλαισίων της Ευρωζώνης, με διακύβευμα ποια τμήματα του ευρωπαϊκού κεφαλαίου θα βγουν ενισχυμένα και ποια ζημιωμένα από την οικονομική κρίση.
Σύμφωνα με τον ΣΕΒ, ένα «κούρεμα» του ελληνικού κρατικού χρέους κατά 50%, θα έχει καταστρεπτικές συνέπειες για την οικονομία της χώρας στο σύνολο της. Αναφέρει χαρακτηριστικά: «Η αλλαγή των όρων της 21ης Ιουλίου συνιστά αύξηση του επενδυτικού κινδύνου της χώρας, τόσο με αρνητική αξιολόγηση, από πλευράς των θεσμικών οργάνων, όσο και από την επενδυτική κοινότητα. Επηρεάζεται η αποτίμηση όλων των αξιών, ιδιωτικών και δημόσιων, κάτι που συνεπάγεται μείωση των αποτιμήσεων δημόσιας περιουσίας, κινητής και ακίνητης, καθώς και μείωση των μελλοντικών χρηματοροών από επενδυτικά σχέδια. Θα υπάρξει, έτσι, ταχεία απομείωση της αξίας της περιουσίας του απλού πολίτη, ο οποίος έχει στην κατοχή του κινητές και ακίνητες αξίες».
Υποστηρίζουν, δηλαδή, ότι μία μεγάλη μείωση του κρατικού χρέους, π.χ κατά 50%, θα έχει αρνητικές συνέπειες στη προσέλκυση επενδύσεων (αύξηση επενδυτικού κινδύνου), θα οδηγούσε σε υποτίμηση της κινητής και ακίνητης περιουσίας του δημόσιου, αλλά και του ιδιωτικού τομέα, γεγονός που σημαίνει απώλειες για το κεφάλαιο. Ο πόνος για την απομείωση των περιουσιακών στοιχείων των απλών πολιτών, είναι εκ του πονηρού, δεδομένου ότι το ήδη εφαρμοζόμενο πρόγραμμα του μνημονίου, οδηγεί μεγάλα τμήματα του ελληνικού λαού σε εξαθλίωση και περιθωριοποίηση.
Σύμφωνα με στοιχεία που παραθέτουν, ένα «κούρεμα» του χρέους κατά 50%, θα το μείωνε κατά 101 δισ. ευρώ, στη συνέχεια όμως το ελληνικό κράτος θα έπρεπε να στηρίξει τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία και ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες (όλους όσοι διακρατούν κρατικά ομόλογα) με 58,5 δισ. ευρώ, με συνέπεια το πραγματικό όφελος να ανέρχεται στα 43,5 δισ. ευρώ.
Αντί αυτού προτείνουν μια περισσότερο επιθετική μορφή ιδιωτικοποιήσεων, μέσω της έκδοσης τίτλων ύψους 30 - 35 δισ. ευρώ, από την Εταιρεία Διαχείρισης Αποκρατικοποιήσεων, οι οποίοι θα αντιστοιχούν στα προς ιδιωτικοποίηση περιουσιακά στοιχεία του δημοσίου. Τίτλοι, οι οποίοι, μέσω του Προσωρινού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), θα χρησιμοποιηθούν για την εξαγορά ελληνικού κρατικού χρέους στην τρέχουσα τιμή του. Αυτό, δηλαδή, που προτείνει ο ΣΕΒ, είναι παράδοση της κινητής και ακίνητης περιουσίας του δημοσίου στους πιστωτές του ελληνικού κράτους, ως αντίτιμο της μείωσης του κρατικού χρέους.



ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Συμπλέει με την κυβέρνηση μέσα και έξω

Παίζει το χαρτί του καλύτερου διαχειριστή της κρίσης για τα συμφέροντα της αστικής τάξης

Μέτωπο με την κυβέρνηση, εντός και εκτός της χώρας, για να επιταχυνθεί η εφαρμογή των βάρβαρων μέτρων του μεσοπρόθεσμου με τα οποία συμφωνεί επί της ουσίας και να περιοριστεί η «χασούρα» των εγχώριων μονοπωλιακών ομίλων από το «κούρεμα» του χρέους, έχει συγκροτήσει στην πράξη η ηγεσία της ΝΔ. Ταυτόχρονα, επικρίνει την κυβέρνηση για «αναποτελεσματικότητα» και «μη διαπραγμάτευση» με την τρόικα, προκειμένου να ενισχύσει τη θέση της στη διαμάχη για την εξουσία μπροστά στις προεξοφλούμενες εκλογές και παράλληλα να εμφανιστεί ως καλύτερος διαχειριστής στην καπιταλιστική κρίση.
Το κλίμα της συναίνεσης και σύμπλευσης με την εφαρμοζόμενη πολιτική, ήταν διάχυτο στις δηλώσεις που έκανε χθες ο Α. Σαμαράς κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ενόψει της σημερινής συνόδου κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) στις Βρυξέλλες. Προκειμένου να ενισχύσει το κλίμα συναίνεσης και στήριξης των μέτρων του μεσοπρόθεσμου που εξοντώνουν το λαό, ο πρόεδρος της ΝΔ ανέδειξε την ανταγωνιστικότητα ως υπέρτατο στόχο της πολιτικής του πρότασης.
«Η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας αποτελεί σαφέστατα και δικό μας στόχο για την επίτευξη των ευρύτερων δημοσιονομικών στόχων, που έχουμε, ως χώρα, αναλάβει», δήλωσε εξερχόμενος του προεδρικού Μεγάρου, επαναβεβαιώνοντας τη συστράτευσή του στα προωθούμενα από κυβέρνηση και τρόικα μέτρα, που επιτυγχάνουν τον παραπάνω στόχο, όπως η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, η σφαγή των μισθών και συντάξεων, οι μαζικές απολύσεις στο Δημόσιο, τα χαράτσια χωρίς τέλος και η φοροληστεία των μισθωτών και των συνταξιούχων.
Εξάλλου, σε χθεσινό άρθρο του στη γερμανική εφημερίδα «Φρανγκφούρτερ Αλεμάινε Τσάιτουνγκ», ο Α. Σαμαράς δήλωσε: «θέλουμε να προσαρμοστεί η οικονομία όσο το δυνατόν πιο γρήγορα», επιδεικνύοντας τη στοχοπροσήλωσή του σε «μια πολιτική που θα μας επιτρέψει να ιδιωτικοποιήσουμε τη δημόσια περιουσία και να μειώσουμε άμεσα ένα μέρος του χρέους μας» καθώς και σε «μια πολιτική που θα μας επιτρέψει να αντιμετωπίσουμε τις δημοσιονομικές υπερβάσεις». Επισημαίνει επίσης με νόημα ότι «έχουμε ψηφίσει όλα τα μέτρα με τα οποία συμφωνούμε, συμπεριλαμβανομένων και των περισσότερων διαρθρωτικών αλλαγών».
Στο ΕΛΚ με κοινή γραμμή
Παράλληλα, άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι στη σύνοδο του ΕΛΚ θα κινηθεί εντός της γραμμής που έχει χαράξει η κυβέρνηση, συνηγορώντας στην «άμεση λήψη αποφάσεων από την ΕΕ, με βάση την αρχή της αλληλεγγύης». Αφησε επίσης σαφώς να εννοηθεί ότι ενώπιον των ηγετών του ΕΛΚ θα παίξει το χαρτί της αυριανής κυβέρνησης. «Αποτελούμε πλέον τη μόνη βιώσιμη και αξιόπιστη εναλλακτική λύση, που διασφαλίζουμε τη δημοσιονομική πειθαρχία και υπευθυνότητα, τη διαφύλαξη των ευρωπαϊκών ιδεών και το ομαλό πέρασμα από την αναταραχή στη σταθερότητα», τονίζει στο ίδιο άρθρο.
Την ίδια στιγμή ο εκπρόσωπος Τύπου με αφορμή τη δημοσιοποίηση της επιστολής Βενιζέλου στην επικεφαλής του ΔΝΤ Κρ. Λαγκάρντ, επιχείρησε να συντηρήσει το παραμύθι ότι η κυβέρνηση τάχα δεν διαπραγματεύεται, με προφανή στόχο να ενισχύσει το προεκλογικό επιχείρημά της ότι μια κυβέρνηση της ΝΔ με νωπή λαϊκή εντολή μπορεί να διαπραγματευτεί καλύτερα και πιο αποτελεσματικά.
Ο Γ. Μιχελάκης παρατηρεί ότι «στην επιστολή δεν υπάρχει καμία αναφορά στις συλλογικές συμβάσεις, γεγονός που γεννά ερωτήματα σχετικά με το άρθρο 37». Ομως η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων είναι ειλημμένη απόφαση εδώ και καιρό από κυβέρνηση και τρόικα και φυσικά η ηγεσία της ΝΔ όχι μόνο δεν διαφωνεί αλλά πλειοδοτεί στο όνομα της ανταγωνιστικότητας.

πηγή ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου