ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ

ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΕ ΟΡΑΜΑ ΤΗΝ ΛΑΪΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ
"AMAT VICTORIA CURAM"="H ΝΙΚΗ ΑΠΑΙΤΕΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ"
για επικοινωνία και για τις αναρτήσεις,
τις σκέψεις και τις γνώμες σας,στο: predatorus_preda@easy.com

Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2011

ΜΕΙΩΝΟΥΝ ΚΙ ΑΛΛΟ ΤΟΥΣ ΚΑΤΩΤΕΡΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΤΡΟΪΚΑ
Επί τάπητος η μείωση των κατώτερων μισθών

MotionTeam
Η άμεση μείωση των κατώτερων μισθών με την κατάργηση της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και το πολυετές πάγωμά τους στο επίπεδο που θα τους περικόψουν μέχρι να αρχίσει η ανάπτυξη(!) έχει τεθεί στο τραπέζι των συζητήσεων κυβέρνησης και τρόικας. Σύμφωνα με το κείμενο της τρόικας που συζητείται αυτές τις μέρες στις συναντήσεις που γίνονται, διαπιστώνονται «σοβαρές ανεπάρκειες και ελλείψεις στο σύστημα μισθολογικών διαπραγματεύσεων, το οποίο χρειάζεται ριζική αναμόρφωση». Ετσι, εκτός από τις ανατροπές στις Συλλογικές Συμβάσεις που ήδη περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο (οι επιχειρησιακές συμβάσεις να ορίζουν μισθούς μικρότερους από τις κλαδικές και ομοιοεπαγγελματικές, υπογραφή τέτοιων συμβάσεων από «ενώσεις προσώπων» αντί των σωματείων, αναστολή τουλάχιστον για δύο χρόνια της δυνατότητας επέκτασης των κλαδικών συμβάσεων σε ολόκληρο τον κλάδο, κατάργηση της ρήτρας για την ισχύ της ευνοϊκότερης σύμβασης για τον εργαζόμενο), ο στόχος για κατάργηση και της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης και της νομοθέτησης μισθών χαμηλότερα από τα κατώτατα όρια που ισχύουν σήμερα, παραμένει στο ακέραιο.Συγκεκριμένα, στο ίδιο κείμενο ορίζεται πως «πρέπει να επιτευχθεί μια εθνική τριμερής συμφωνία για να αναθεωρήσει την εξέλιξη των μισθολογικών κατώτατων ορίων επιτρέποντας την άμεση περικοπή και το πάγωμα του εθνικού κατώτερου μισθού», και σε άλλο σημείο ότι «...ο κατώτερος μισθός πρέπει να μειωθεί κάτω από το σημερινό επίπεδο και να παγώσει μέχρις ότου αρχίσει η ανάπτυξη». Προκλητικά μάλιστα υποστηρίζεται ότι αυτό πρέπει να γίνει «για να προστατευτούν οι θέσεις εργασίας των πιο ευάλωτων ομάδων» και ένας πρόσθετος λόγος είναι για «να βοηθηθεί η απορρόφηση εργαζομένων που πρέπει να ελευθερωθούν από τον δημόσιο τομέα και τους παρουσιάζονται ευκαιρίες στον ιδιωτικό τομέα»! Ετσι, αφού οι απολύσεις στο δημόσιο τομέα γίνονται για να ανακουφιστεί δημοσιονομικά το κράτος και να ενισχυθεί η οικονομία του ιδιωτικού τομέα, τώρα η μείωση του κατώτερου μισθού στον ιδιωτικό τομέα γίνεται για να υπάρξουν ευκαιρίες γι' αυτούς που απολύονται από το δημόσιο τομέα. Μονά - ζυγά δικά τους. Βέβαια, οι ίδιοι ομολογούν ότι αυτές οι ανατροπές - πέρα από τα προπαγανδιστικά πυροτεχνήματα - αποβλέπουν σε κάτι άλλο, και συγκεκριμένα: «Αυτή η "μακρο-αναδιάρθρωση" του καταμερισμού εργασίας μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα απαιτεί μισθολογική συγκράτηση και κέρδη στην ανταγωνιστικότητα του κόστους εργασίας παντού» και πολύ περισσότερο την επόμενη μέρα από την κρίση, καθώς όπως σημειώνεται, «ακόμα και πέρα από τη σημερινή κρίση, ένα αποτελεσματικό θεσμικό πλαίσιο για την αγορά εργασίας θα αποτελέσει κλειδί για την ενίσχυση της μακροχρόνιας ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας».
Σε ρόλο λαγού η ΟΚΕ
Την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας βάζει ως στόχο και η Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΟΚΕ), η οποία με επιστολή του προέδρου της, Χρ. Πολυζωγόπουλου, προς τις εργοδοτικές οργανώσεις (ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ, τραπεζίτες και εφοπλιστές), τη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ, τις ΓΕΣΑΣΕ και ΠΑΣΕΓΕΣ και άλλους φορείς, αναλαμβάνει να παίξει το ρόλο του λαγού σε μια «Εθνική Συμφωνία». «Η χώρα - σημειώνει η ΟΚΕ - αντιμετωπίζει σημαντικό έλλειμμα ως προς την ανταγωνιστικότητα... Γι' αυτό όλες οι κοινωνικές και παραγωγικές δυνάμεις της χώρας καλούμαστε να συνεννοηθούμε και να συμφωνήσουμε όχι μόνο σε στόχους αλλά και σε μέτρα πολιτικής... Οι ευρύτερες κοινωνικές και πολιτικές συνεννοήσεις και συμφωνίες είναι απολύτως αναγκαίες και δεν επιδέχονται ολιγωρίες και καθυστερήσεις». Ετσι, η ΟΚΕ μπαίνει μπροστά όχι μόνο για να προωθήσει τη στρατηγική του κοινωνικού εταιρισμού, αλλά και να συνενώσει τους πάντες απέναντι στους εργάτες και τ' άλλα λαϊκά στρώματα για να τσακίσουν μαζί με την κυβέρνηση και την τρόικα τα εργατικά δικαιώματα.
ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΑΙ ΔΕΚΟ
Αγώνας ενάντια στο πολυνομοσχέδιο
Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις σε δημόσιες υπηρεσίες, φορείς και πρώην ΔΕΚΟ ενάντια στο πολυνομοσχέδιο που πετσοκόβει μισθούς και δικαιώματα.
Χτες, μεταξύ άλλων, έγινε κατάληψη στην ΕΥΔΑΠ στα Ιλίσια από εκατοντάδες εργαζόμενους της επιχείρησης. Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ κάλεσαν τους εργαζόμενους να μετατρέψουν τη συγκέντρωση σε γενική συνέλευση και να πάρουν αποφάσεις για τη συνέχιση του αγώνα τους. Η ενέργεια αυτή ενόχλησε σφόδρα την ΠΑΣΚΕ, στέλεχος της οποίας κατηγόρησε τις ταξικές δυνάμεις για διάσπαση! Ακολούθησε έκτακτη σύγκληση του ΔΣ της Ομοσπονδίας και αποφασίστηκε - ύστερα από πρόταση και των ταξικών δυνάμεων - η συνέχιση της κατάληψης μέχρι σήμερα. Επίσης σήμερα θα γίνει στάση εργασίας (7 π.μ.-10 π.μ.) Ακόμα θα συνεδριάσει εκ νέου το ΔΣ για να αποφασίσει τι θα κάνει στη συνέχεια. Ανάλογες κινητοποιήσεις έγιναν και σε άλλους χώρους.
Σήμερα απεργούν στην Αγροτική Τράπεζα. Οι τελωνειακοί προχωρούν σε τρεις συνεχόμενες 48ωρες, ξεκινώντας από σήμερα. Στάση εργασίας κάνουν: Σήμερα στους ΟΤΑ (11.30 π.μ.- λήξη του ωραρίου), μεθαύριο στα δημόσια νοσοκομεία (11 π.μ.- 3μ.μ) , στις 14 Οκτώβρη στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας (7 π.μ. - 10 π.μ.). Στο υπουργείο Πολιτισμού απεργούν αύριο και μεθαύριο. Τις ίδιες μέρες οι εργαζόμενοι στο υπουργείο Ανταγωνιστικότητας θα κάνουν καταλήψεις στα κτίρια του υπουργείου και θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση στην Κάνιγγος.
Μεγάλες περικοπές
Το σχέδιο του νέου μισθολογίου περιλαμβάνει μεγάλες περικοπές στους μισθούς όχι μόνο των εργαζομένων στο Δημόσιο, αλλά και στις ΔΕΚΟ. Στο άρθρο 31 του νομοσχεδίου μπαίνει ανώτατο πλαφόν για τους εργαζόμενους αντίστοιχο με αυτό στο Δημόσιο και ταυτόχρονα προβλέπεται ότι ο μέσος μισθός σε μια ΔΕΚΟ δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 1.900 ευρώ. Αν το υπερβαίνει, η διοίκηση στη ΔΕΚΟ πρέπει να προχωρήσει σε περικοπές. Σε περίπτωση που επιχορηγείται από το κράτος και δεν κάνει πράξη τις περικοπές, η επιχορήγηση σταματά. Στο ίδιο άρθρο ορίζεται η κατάργηση κάθε ΣΣΕ που ισχύει μέχρι τώρα στις ΔΕΚΟ στην κατεύθυνση της πολιτικής χτυπήματος συνολικά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.
Σύμφωνα με τα παραπάνω θα υποστούν μεγάλες μειώσεις εργαζόμενοι με πολλά χρόνια υπηρεσίας και κυρίως όσοι δουλεύουν με κυλιόμενα ωράρια, αργίες, υπερωρίες ή και σε ιδιαίτερα επιβαρυντικές συνθήκες.
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΟΤΑ
Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις
Συνεχίστηκαν το προηγούμενο τριήμερο οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων στους ΟΤΑ όλης της χώρας με αποκλεισμούς γκαράζ, Χώρων Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων, δημαρχείων και άλλων δημοτικών υπηρεσιών ενάντια στα μέτρα της κυβέρνησης που τους οδηγεί σε εξαθλίωση. Τόσο το Σαββατοκύριακο όσο και χτες οι εργαζόμενοι κράτησαν αποκλεισμένα τα αμαξοστάσια, όσο και τους ΧΥΤΑ, ενώ από χτες προχώρησαν και σε καταλήψεις πολλών δημαρχείων, ενώ σήμερα προχωρούν σε στάση εργασίας από τις 11.30 το πρωί μέχρι τη λήξη της βάρδιάς τους και συγκέντρωση στο υπουργείο Οικονομικών.
«Η μαζική συμμετοχή στην απεργία στις 5 του Οκτώβρη αλλά και οι καταλήψεις σε γκαράζ, δημαρχεία και ΧΥΤΑ δείχνουν τη θέληση των εργαζόμενων με τον αγώνα τους να ανατρέψουν τη βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική», επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής και καλεί τους εργαζόμενους να συμμετέχουν στη στάση εργασίας και στη συγκέντρωση που διοργανώνουν οι ταξικές δυνάμεις στην Ομόνοια στις 12 το μεσημέρι.
Πάντως, όλες τις προηγούμενες μέρες εντάθηκαν οι προσπάθειες τρομοκράτησης και καταστολής του αγώνα των εργαζομένων με απειλές για παρέμβαση εισαγγελέα μετά από την προτροπή του δημάρχου Αθηναίων Γ. Καμίνη, ώστε να ανοίξει ο ΧΥΤΑ της Φυλής. Πατώντας στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί λόγω της κινητοποίησης με τη συσσώρευση απορριμμάτων στους δρόμους και τις γειτονιές των πόλεων εμφανίστηκαν πολλοί δήμαρχοι να καλούν τους εργαζόμενους να αναστείλουν τον αποκλεισμό του ΧΥΤΑ.
Με καταλήψεις και στάση εργασίας σήμερα συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ της Θεσσαλονίκης. Χτες, προχώρησαν σε κατάληψη των Δημαρχείων και των γκαράζ των Δήμων Ευόσμου - Κορδελιού και Θερμαϊκού καθώς και του ΧΥΤΑ της Μαυροράχης.
Στη διάρκεια της κατάληψης, οι εργαζόμενοι του Δήμου Ευόσμου - Κορδελιού αποφάσισαν συνέχιση της κατάληψης και σήμερα και κλιμάκωση του αγώνα με πολύμορφες κινητοποιήσεις. Επίσης, απαίτησαν από το δήμαρχο που εμφανίστηκε συμπαραστάτης του αγώνα τους, αυτό να το αποδείξει έμπρακτα με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου που θα δεσμεύει τη δημοτική αρχή ότι δε θα εφαρμόσει την εργασιακή εφεδρεία και δε θα προχωρήσει σε απολύσεις.
Το βράδυ, οι εργαζόμενοι της νυχτερινής βάρδιας προχώρησαν σε κατάληψη του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων του Δήμου Θεσσαλονίκης.
Στη Λάρισα συνεχίστηκαν από τους εργαζόμενους οι αποκλεισμοί του δημαρχείου, αμαξοστασίων, τεχνικών υπηρεσιών και του φυτώριου. Στο Τύρναβο αποκλεισμένα παραμένουν δημαρχείο και αμαξοστάσια, ενώ σε Ελασσόνα και Τέμπη τα δημαρχεία των δήμων.

πηγή ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου