ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ

ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΕ ΟΡΑΜΑ ΤΗΝ ΛΑΪΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ
"AMAT VICTORIA CURAM"="H ΝΙΚΗ ΑΠΑΙΤΕΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ"
για επικοινωνία και για τις αναρτήσεις,
τις σκέψεις και τις γνώμες σας,στο: predatorus_preda@easy.com

Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2011

ΕΕ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ - ΠΛΟΥΤΟΚΡΑΤΙΑ Στο απόγειο αντιθέσεις και ανταγωνισμοί

Πόλεμος στο εσωτερικό της πλουτοκρατίας ως τάξης, για τον επιμερισμό της ζημιάς από την ελεγχόμενη χρεοκοπία κρατών της ΕΕ

Οι εξελίξεις στην ΕΕ αποκαλύπτουν το ρόλο της ως λυκοσυμμαχίας του κεφαλαίου. Συμφέρον του λαού είναι η αποδέσμευση με λαϊκή εξουσία, για μονομερή διαγραφή του χρέους
Στα αδιέξοδα του ίδιου του καπιταλιστικού συστήματος «σκοντάφτουν» τα παζάρια για τη διαχείριση της καπιταλιστικής κρίσης στα κράτη - μέλη της ΕΕ και της Ευρωζώνης για τον επιμερισμό της ζημιάς από τη χρεοκοπία της Ελλάδας ή και άλλων κρατών, καθώς κάθε μερίδα της πλουτοκρατίας διεκδικεί για τον εαυτό της να επωμιστεί όσο το δυνατόν μικρότερο κόστος από την ελεγχόμενη καταστροφή μέρους του κεφαλαίου που εκφράζεται με ομόλογα κρατικού χρέους. Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με πληροφορίες της γαλλικής «Les Echos», ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, τόνιζε χτες πριν από την έναρξη της Συνόδου ότι «η Ευρώπη δεν βρέθηκε ποτέ τόσο κοντά στην κατάρρευση».
Ενδεικτικό των αδιεξόδων που αντιμετωπίζουν οι εκπρόσωποι της πλουτοκρατίας είναι ότι μέχρι και στο «παραπέντε» της χτεσινής Συνόδου Κορυφής διεξάγονταν πυρετώδεις διαβουλεύσεις και διαπραγματεύσεις, ενώ οι συνομιλίες μεταξύ της ΕΕ και των τραπεζών διακόπηκαν, καθώς δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν στο ύψος του «κουρέματος» του ελληνικού χρέους.
Σύμφωνα με τα ειδησεογραφικά πρακτορεία, η ΕΕ επεδίωξε συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών στη ζημιά με «κούρεμα» 60%, ενώ από την πλευρά τους οι τράπεζες δήλωναν ότι η συμμετοχή τους στην αναδιάρθρωση μπορεί να θεωρηθεί εθελοντική μέχρι 40%. Από εκεί και πέρα, στο παιχνίδι μπαίνουν οι καπιταλιστικές αγορές που μπορεί να εκλάβουν τη συμμετοχή ιδιωτών ως «επιλεκτική χρεοκοπία» και να πρέπει να πληρωθούν τα ασφάλιστρα κινδύνου, που βρίσκονται, στην πλειοψηφία τους, σε αμερικανικά κεφάλαια.
Σε αυτό το κλίμα, δεν είναι τυχαίο ότι όλες οι τοποθετήσεις αρχηγών κρατών - μελών της ΕΕ, αλλά και εκπροσώπων της ιμπεριαλιστικής ευρωένωσης έκαναν χτες λόγο για «πολιτική απόφαση» της Συνόδου, παραπέμποντας στο μέλλον τις συγκεκριμένες ποσοτικές ρυθμίσεις για το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Κομισιόν, Ολιβιέ Μπαγί, «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και οι ηγέτες της Ευρωζώνης είναι πολιτικοί. Πρέπει να λάβουν πολιτικές αποφάσεις. Αυτό ακριβώς αναμένεται από τη σημερινή (σ.σ. χτεσινή) Σύνοδο. Υπήρξαν τεχνικές διαβουλεύσεις πριν από τη Σύνοδο και είναι πιθανό να υπάρξουν και μετά. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δε συνεδριάζει για να συμφωνήσει στις τεχνικές λεπτομέρειες».
Παράλληλα, και ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ, Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ, τόνιζε από νωρίς χτες ότι «χωρίς αμφιβολία δε θα τα διατυπώσουμε όλα με τις πιο μικρές λεπτομέρειες, αλλά η συνολική κατεύθυνση πρέπει να αποφασιστεί».
Ο ρόλος της Γερμανίας
Σε αυτό το μήκος κύματος κινήθηκε χτες και η Γερμανίδα καγκελάριος, Ανκελα Μέρκελ, η οποία, μιλώντας αρχικά στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός της και στη συνέχεια στη Μπούντεσταγκ, είπε ότι στόχος της Συνόδου Κορυφής πρέπει να είναι μια πολιτική απόφαση και μια συμφωνία για την απομείωση του χρέους της Ελλάδας και τη μείωσή του στο 120% του ΑΕΠ ως το 2020. Τόνισε, μάλιστα, ότι αυτός ο στόχος δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς μεγαλύτερη συμμετοχή των ιδιωτών στη ζημιά. Ακόμα, προειδοποίησε ότι το «κούρεμα» δε λύνει όλα τα προβλήματα, αλλά η Ελλάδα θα πρέπει να εφαρμόσει «οδυνηρές μεταρρυθμίσεις».
Γι' αυτό το λόγο, χαρακτήρισε «επιθυμητή» μια μόνιμη «εποπτεία» της Ελλάδας, καθώς, όπως είπε, «δεν αρκεί να πηγαινοέρχεται η τρόικα κάθε τρεις μήνες στην Αθήνα». Οπως σημείωσε η Α. Μέρκελ, τα κράτη - μέλη της Ευρωζώνης θα πρέπει να κατοχυρώσουν ρήτρες δημοσιονομικής πειθαρχίας στα Συντάγματά τους. Παράλληλα, τάχθηκε υπέρ της αύξησης των πόρων του Ευρωπαϊκού Ταμείου, διαβεβαιώνοντας ωστόσο ότι η Γερμανία δε θα επιβαρυνθεί με επιπλέον συμμετοχή και προανήγγειλε αλλαγή των ευρωπαϊκών συνθηκών.
Σε μια προσπάθεια να αποπροσανατολίσει από τις αιτίες της κρίσης και τη βάρβαρη πολιτική της διαχείρισής της από τους αστούς σαν τάξη, προανήγγειλε δικαστικές μάχες εναντίον «εκείνων που επιτέθηκαν στην ευρωπαϊκή αγορά ομολόγων και στο ευρώ». Τέλος, αναφερόμενη στη Σύνοδο των G20 στις 3 και 4 Νοέμβρη στη Γαλλία, είπε ότι «η κρίση θα μας ταλανίζει για χρόνια ακόμη» και ότι «το G20 έχει ρόλο να διαδραματίσει στη μάχη για την περιστολή των χρεών των μελών του». Χτες, τέλος, η Μπουντεσταγκ ενέκρινε με 503 ψήφους υπέρ (Χριστιανοδημοκράτες, Σοσιαλδημοκράτες, Πράσινοι), 89 κατά και τέσσερις αποχές, την εντολή διαπραγμάτευσης της γερμανικής κυβέρνησης για την επέκταση του Ευρωπαϊκού Ταμείου.
Παζάρια εντός και εκτός ΕΕ
Με φόντο τα παζάρια για τον επιμερισμό της ζημιάς από την ελληνική χρεοκοπία, οι τράπεζες σπεύδουν να διαβεβαιώσουν ότι έχουν επαρκή κεφάλαια και δε θα χρειαστούν κρατικές ενέσεις ρευστότητας. Ετσι, ο γενικός διευθυντής της Societe Geberale και πρόεδρος της Ενωσης Γαλλικών Τραπεζών, Φρεντερίκ Ουντέα, διαβεβαιώνει ότι οι γαλλικές τράπεζες μπορούν να ανακεφαλαιοποιηθούν βάσει της κερδοφορίας τους και δεν έχουν ανάγκη κρατικούς πόρους.
Από την άλλη, οι γερμανικές τράπεζες είναι πολύ λιγότερο εκτεθειμένες στο ελληνικό χρέος και σύμφωνα με τον επικεφαλής του Συνδέσμου Γερμανικών Τραπεζών, Μίχαελ Κέμερ, φέρονται να αντέχουν ένα «κούρεμα» έως και κατά 60%. Πάντως, σύμφωνα με το «Dow Jones Newswires» που επικαλείται διπλωματικές πηγές στην ΕΕ, «το ΔΝΤ εκτιμά πως ένα "κούρεμα" 60% δεν είναι αρκετό, θέλουν περισσότερο. Θα πρέπει να είναι 65% ή και μεγαλύτερο» και δεν αποκλείει ένα «κούρεμα» της τάξης του 70%-75% στην αξία της συμμετοχής των ιδιωτικών επενδυτών στο ελληνικό χρέος.
Σε αυτό το κλίμα, με τις αντιθέσεις να φουντώνουν και την ανισόμετρη καπιταλιστική ανάπτυξη στο εσωτερικό της Ευρωζώνης να είναι αξεπέραστη, ο απερχόμενος πρόεδρος της ΕΚΤ, Ζαν - Κλοντ Τρισέ, επανέλαβε την πρόταση για δημιουργία ενός κοινού ευρωπαϊκού υπουργείου Οικονομικών, στο πλαίσιο της ενίσχυσης της οικονομικής διακυβέρνησης της Ευρωζώνης, τονίζοντας ότι «η Ευρώπη χρειάζεται ισχυρή ηγεσία για να διασφαλίσει ότι οι ενέργειες των μεμονωμένων κρατών προσανατολίζονται προς κοινούς στόχους».
Από την πλευρά των ΗΠΑ, ο πρώην πρόεδρος της Fed, Αλαν Γκρίνσπαν, προδιαγράφει μια πιο μικρή Ευρωζώνη, λέγοντας ότι το μόνο που μπορεί να γίνει είναι «αρκετά νομίσματα από διαφορετικά κράτη να ενωθούν, είναι εάν αυτοί οι πολιτισμοί είναι κοντά, όπως της Γερμανίας, της Ολλανδίας και της Αυστρίας». Από την πλευρά του ο Μάριο Ντάγκι, που αναλαμβάνει την προεδρία της ΕΚΤ από την 1η Νοέμβρη, δήλωσε ότι η ΕΚΤ είναι έτοιμη να συνεχίσει να αγοράζει κρατικά ομόλογα στη δευτερογενή αγορά και να παρέχει απεριόριστη ρευστότητα στις εμπορικές τράπεζες. Χτες, ήταν προγραμματισμένη και η μετάβαση του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Ταμείου, Κλάους Ρέγκλινγκ, στην Κίνα με στόχο την αναζήτηση επενδυτών που θα αγοράσουν ομόλογα του Ταμείου.
Αντιδραστικά μέτρα παντού
Την ίδια στιγμή, φαίνεται όλο και πιο καθαρά ότι τα αντιλαϊκά μέτρα που ξεθεμελιώνουν τα εργασιακά και λαϊκά δικαιώματα αποτελούν κοινή συνιστώσα σε όλα τα κράτη - μέλη της Ευρωζώνης και της ιμπεριαλιστικής ευρωένωσης, ακριβώς επειδή μέσα από αυτά υλοποιούνται οι στρατηγικές ανάγκες του κεφαλαίου για τσάκισμα της τιμής της εργατικής δύναμης. Ετσι, μετά από τις πιέσεις της Κομισιόν, η ιταλική κυβέρνηση σπεύδει να διαβεβαιώσει ότι θα εφαρμόσει κατά γράμμα την αντιλαϊκή πολιτική που έχουν συνυπογράψει οι αστικές κυβερνήσεις στο πλαίσιο της ιμπεριαλιστικής λυκοσυμμαχίας της ΕΕ.
Προχτές, ο Ιταλός πρωθυπουργός, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, απέστειλε στην ΕΕ μια 14σέλιδη επιστολή, στην οποία διαβεβαιώνει ότι η Ιταλία θα σεβαστεί, εφαρμόζοντας νέα σκληρά αντιλαϊκά μέτρα, το στόχο του ισοσκελισμού του προϋπολογισμού και του μηδενισμού της σχέσης ελλείμματος/ ΑΕΠ μέχρι το 2013.
Στο πλαίσιο αυτό, ο Σ. Μπερλουσκόνι καθησυχάζει τους εταίρους του, σημειώνοντας ότι θα ανέβει το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια μέχρι το 2026, θα υλοποιήσει τις περικοπές ύψους 145 δισ. ευρώ που προβλέπονται στα ήδη ανακοινωμένα πακέτα λιτότητας, θα απολυθούν χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι, θα διευκολυνθούν οι απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα, θα απελευθερωθούν τα «κλειστά επαγγέλματα», θα υλοποιηθούν οι ιδιωτικοποιήσεις επιχειρήσεων που ανήκουν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση κ.ά.




«ΟΜΑΔΑ ΔΡΑΣΗΣ» ΤΗΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ

Κρατάει το «ίσο» στο τσάκισμα του λαού

Το συμβουλευτικό χαρακτήρα της «Ομάδας Δράσης», στην οποία προΐσταται, υπερασπίστηκε χτες ο Χ. Ράιχενμπαχ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα. Ο ίδιος περιέγραψε τις τρεις βασικές ενότητες, με τις οποίες καταπιάνεται η «Ομάδα Δράσης». Αυτές είναι:
  • Επιστροφή της χώρας σε ρυθμούς ανάπτυξης
  • Προώθηση οριζόντιων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων προκειμένου να καταστεί η Ελλάδα ελκυστική στις ξένες επενδύσεις
  • Προώθηση μεταρρυθμίσεων στη Δημόσια Διοίκηση, στη δημόσια Υγεία και επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων.
Περιέγραψε, δηλαδή, βασικές επιδιώξεις της ελληνικής και ευρωπαϊκής ολιγαρχίας, που προωθεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ μέσω του μνημονίου, με στόχο να κάνει ακόμα φτηνότερη την εργατική δύναμη και στα αποκαΐδια των εργατικών - λαϊκών κατακτήσεων να επενδύσουν οι ντόπιοι και ξένοι καπιταλιστές τα συσσωρευμένα κεφάλαιά τους.
Ο Χ. Ράιχενμπαχ ενημέρωσε ακόμα και για τα αποτελέσματα των συναντήσεων που είχε με υπουργούς της κυβέρνησης το προηγούμενο διάστημα. Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στο θέμα της δημόσιας Υγείας και στις φαρμακευτικές δαπάνες, οι οποίες, όπως είπε, είναι υψηλότερες από το μέσο όρο της ΕΕ και άρα θα πρέπει να μειωθούν. Για τα θέματα Δικαιοσύνης, υποστήριξε την ανάγκη επιτάχυνσης του δικαστικού έργου και των ενεργειών στον τομέα της εξωδικαστικής επίλυσης των διαφορών.
Μίλησε, επίσης, και για τα ενεργειακά θέματα, με ειδική αναφορά στην ηλιακή ενέργεια, καθώς και στην ανάγκη συνεργασίας με τους εταίρους της κυβέρνησης στην ΕΕ, για την προώθηση κοινών επενδύσεων. Αναφέρθηκε στα θέματα της διαχείρισης των απορριμμάτων (κλείσιμο παράνομων χωματερών) και στα προβλήματα που υπάρχουν με τα διαρθρωτικά ταμεία που συγχρηματοδοτούν τα έργα του ΕΣΠΑ 2007 - 2013.

πηγή ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου