ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ

ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΕ ΟΡΑΜΑ ΤΗΝ ΛΑΪΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ
"AMAT VICTORIA CURAM"="H ΝΙΚΗ ΑΠΑΙΤΕΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ"
για επικοινωνία και για τις αναρτήσεις,
τις σκέψεις και τις γνώμες σας,στο: predatorus_preda@easy.com

Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2011

ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΗΣ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΡΟΔΟ Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ

   
ΠΑΣΟΚ - ΝΔ και οι εταίροι τους να πιάσουν πάτο
-- Ζητάτε εκλογές, όλα δείχνουν ότι θα έχουμε πολυκομματική Βουλή. Εκτιμάτε ότι θα μπορούσατε κι εσείς να έχετε αυτοδυναμία;
-- Εμείς λέμε, ο λαός με την πάλη του να ρίξει την κυβέρνηση. Τώρα με ποιο τρόπο θα πέσει, μπορεί να παραιτηθεί η ίδια κλπ. Η κυβέρνηση αυτήν την περίοδο, επειδή υπολογίζει σε αυτή την εξέλιξη, λέει θα κάνω δημοψήφισμα. Πρόκειται για παγίδα και απάτη του λαού. Τι θα βάλουν σε αυτό το δημοψήφισμα; Ξέρετε πώς γίνεται στο δημοψήφισμα, με κουτάκια βάζεις ό,τι θέλεις εκεί. Να πάρουν κάποια «ναι», να πάρουν και κάποια «όχι» κι όλη αυτή η διαδικασία του δημοψηφίσματος θα ερμηνευθεί από την κυβέρνηση πρώτον ότι δεν είναι πολιτική διαμαρτυρία, ότι είναι έκφραση της γνώμης του λαού, θα υποσχεθεί στο λαό ότι μερικά που ζητάει θα τα κάνει, παρότι το δημοψήφισμα δεν είναι δεσμευτικό και θα κερδίσει χρόνο...
Στο γελοίο του δημοψηφίσματος εμείς απαντάμε και με εκλογές. Αλλά, κοιτάξτε να δείτε, σας είπα και προηγούμενα, εμείς δεν είμαστε αιθεροβάμονες και να πιστεύουμε ότι μέσα σε ένα μήνα ή σε δύο μήνες, και μάλιστα πριν ακόμα το κίνημα δείξει όλα του τα δόντια - και θα φανεί και στο διήμερο 19-20 - ότι μπορεί να έχεις μια κυβέρνηση φιλολαϊκή. Αρχίζεις όμως να δημιουργείς προϋποθέσεις για μια γενικότερη ανατροπή. Δεν μπορεί να γίνει αυτό σε ένα βράδυ. 'Η αν θέλετε, η αλλαγή της συνείδησης και της δράσης του λαού θέλει ίσως και κάποιο χρόνο για να αποκρυσταλλωθεί.
Επομένως, εφόσον γίνουν εκλογές, τα δύο κόμματα και οι εταίροι τους, ΛΑ.Ο.Σ., Μπακογιάννη κλπ, πρέπει να πάνε στον πάτο. Και ο λαός πρέπει να ξαναπαρέμβει. Δηλαδή, τι, θα παρεμβαίνει ο λαός κάθε τέσσερα χρόνια; Και στο κάτω κάτω εμείς λέμε στο λαό ότι έχει τη λύση της ριζικής ανατροπής. Ε, υποθέτουμε κι εμείς ότι αυτή η λύση της ριζικής ανατροπής μπορεί να έρθει και σε ένα μήνα, μπορεί να έρθει και πιο αργά. Πρέπει να αρχίσει να ξηλώνει το πουλόβερ, ο λαός. Μακάρι να βγει ριζική ανατροπή, αλλά...
Και εν πάση περιπτώσει, το σύστημα αρχίζει και προετοιμάζει τις διάδοχες λύσεις. Εγώ σας λέω μόνο να παρακολουθήσετε στις εφημερίδες και στις ειδήσεις στα κεντρικά κανάλια πώς μεθοδικά προετοιμάζουν το νέο πολιτικό προσωπικό της επόμενης κυβέρνησης. Και προσπαθούν να οδηγήσουν το λαό σε αυτό το νέο πολιτικό προσωπικό. Και γι' αυτό εμείς περιμένουμε και μεγάλη επίθεση στο Κόμμα. Εμείς ξεκαθαρίζουμε στην κυβέρνηση και κυρίως στην αστική τάξη: Πολιτικό προσωπικό μιας κυβέρνησης, η οποία θα κάνει διαχείριση της κρίσης και θα πηγαίνει στις Βρυξέλλες και θα διαπραγματεύεται τις δόσεις του δανείου, εμείς σε αυτή την κυβέρνηση δεν μπαίνουμε, γιατί αυτή η κυβέρνηση θα μετατραπεί σε μια κυβέρνηση σε βάρος του λαού.
Οταν ο λαός αποφασίσει να πάρει την εξουσία στα χέρια του, εμείς τις ευθύνες μας είμαστε υποχρεωμένοι να τις αναλάβουμε. Εφόσον ο λαός δεν αποφασίζει να πάρει την εξουσία στα χέρια του, και εκχωρεί την τύχη του σε τέτοια κόμματα, δεν μπορούμε εμείς να αναλάβουμε τέτοια ευθύνη. Η διήμερη απεργία στις 19 - 20 Οκτώβρη πρέπει να γίνει ένα αποφασιστικό βήμα. Εμείς στηρίζουμε αποφάσεις που έχουν παρθεί από το ΠΑΜΕ, από ομοσπονδίες κλπ που καλούν το λαό σε περικύκλωση της Βουλής, να μην ψηφιστεί το πολυνομοσχέδιο. Το οποίο - μέχρι την τελευταία στιγμή θα μπαίνουν τροποποιήσεις - θα το κάνουν χειρότερο.
Και μετά τις 23 θα έχουμε καινούργιο πολυνομοσχέδιο. Θα πάνε με αυτό το πολυνομοσχέδιο και θα πουν «είδατε, ωραία τα κάναμε, πνίξαμε τον κόσμο», και θα πουν, «α, δεν φτάνει, γυρίστε και κάντε και κάτι άλλο για να σας δώσουμε τη δόση το Δεκέμβρη»... Να είναι μια νίκη του λαού. Να μην ψηφιστεί το πολυνομοσχέδιο. Θα πέσει η κυβέρνηση; Να πέσει. Δηλαδή, θα διαλέγει ο λαός ανάμεσα στο να μην πέσει η κυβέρνηση και να μην γίνουν εκλογές και να περάσει το πολυνομοσχέδιο; Θα ζητήσουμε ονομαστική ψηφοφορία όπως έχουμε κάνει μέχρι τώρα. Κοιτάξτε κι εμείς μπορούμε να προσφέρουμε ανάλογα με τη δύναμη που μας έχει δώσει ο λαός. Δεν έχουμε πλειοψηφία στη Βουλή να λύσουμε τα προβλήματα, τι να κάνουμε;..

Αλλη εξουσία για διεθνείς συμφωνίες υπέρ του λαού
Αποψη από τη χθεσινή συγκέντρωση
-- Μήπως θα ήταν καλύτερα για την Ελλάδα να αρχίσει να ξαναστρέφει το βλέμμα της προς τη Ρωσία;-- Καταρχήν, να πω το εξής πράγμα. Η Ελλάδα, όπως τη βλέπουμε εμείς, του σοσιαλισμού, στις διεθνείς της σχέσεις θα πρέπει να αξιοποιήσει και τις αντιθέσεις που υπάρχουν ανάμεσα στις καπιταλιστικές χώρες. Καταρχήν, να έχει σχέσεις με άλλες σοσιαλιστικές χώρες -αν υπάρχουν- ή τέλος πάντων με χώρες με έναν προσανατολισμό καλό. Δεν είναι κακό να αξιοποιείς τις αντιθέσεις. Πρόσεξε όμως. Η Ρωσία παίζει γερά εδώ στην περιοχή, και η Κίνα και η Ινδία... Που σημαίνει ότι στην περιοχή και ειδικά εδώ κοντά σας, πόσες δυνάμεις έχουν πέσει πάνω και κονταροχτυπιούνται; Οι ΗΠΑ, Γαλλία, Γερμανία, Μ. Βρετανία, Κίνα, Ινδία, Ρωσία. Δεν ξέρω τι θα βγει από αυτό το κουβάρι.
Για παράδειγμα, εμείς είπαμε ότι το έργο που έγινε για να έρθει το φυσικό αέριο με τον αγωγό και το πετρέλαιο κλπ (σ.σ. Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη) ως έργο θα το κάναμε κι εμείς, γιατί σε συμφέρει από το έδαφος, είναι και πιο φθηνό, δεν περνάει και θάλασσες και ωκεανούς. Διαφωνήσαμε, βεβαίως, γιατί το έργο αυτό το πήραν ιδιώτες, δεν το πήρε το κράτος, ας πούμε. Διαφωνήσαμε ποιος χειριζόταν το έργο. Τότε και σε δημόσια ανακοίνωση είπαμε στην κυβέρνηση, αφού διαφωνήσαμε με τον ιδιοκτήτη, είπαμε ότι το έργο είναι χρήσιμο για την Ελλάδα, όμως τώρα εμπλέκεσαι μέσα σε ανταγωνισμούς. Αντέχεις να τα βγάλεις πέρα; Ε, η κυβέρνηση της ΝΔ δεν άντεξε.
Κι έτσι θα 'ναι και με την ελληνική κυβέρνηση. Θα κάνει τη συμφωνία με τη Ρωσία, θα τρώει μια κλωτσιά από τις ΗΠΑ, θα τρέχει και στις ΗΠΑ κάτι να συμφωνήσει, μετά θα τρέχει κι από την ΕΕ κάτι να συμφωνήσει και επομένως δεν θα μπορέσει να αξιοποιήσει και αυτούς τους ανταγωνισμούς και με αυτές τις χώρες επ' ωφελεία του λαού και της φιλολαϊκής ανάπτυξης στην Ελλάδα.
Για δείτε με τους εξοπλισμούς. Εμείς λέγαμε πάντα σαν Κόμμα, διαφοροποίηση των πηγών των εξοπλισμών. Δηλαδή, αφού δεν μπορείς να έχεις εσύ αυτάρκεια στα εξοπλιστικά προγράμματα, να παίρνεις αμυντικά εξοπλιστικά προγράμματα και όχι επιθετικά από διάφορες χώρες, να μη γίνεσαι έρμαιο της μιας και της άλλης. Αυτή τη διαφοροποίηση των πηγών του εξοπλισμού την έκανε η κυβέρνηση Σημίτη και τη συνέχισε η κυβέρνηση Καραμανλή. Με ποια κατεύθυνση όμως; Να δώσω κάτι στους Γερμανούς, να δώσω κάτι στους Αμερικανούς και είναι μέσα σε ένα χορό εκβιασμών, μην πάρεις από τη «Ζήμενς», πάρε από μένα, γιατί σε εκβιάζω, σε απειλώ... Καταλάβατε; Παλικαρίσια και έξυπνα μπορεί να το χειριστεί μια κυβέρνηση η οποία δεν έχει εξάρτηση, δεν συμβιβάζεται, δεν είναι σύμμαχος των ιμπεριαλιστών. Αλλά κάνει οικονομικές συμφωνίες με κριτήριο το όφελος, έστω το αμοιβαίο.
Επομένως η λύση που προτείνεται, της Ρωσίας - ακούω μερικούς που το λένε - δεν μπαίνει μέσα σε μια σωστή πολιτική της θέσης μας στα διεθνή πράγματα, αλλά είναι και αυτό ένα πρόσθετο στοιχείο εγκλωβισμού. Γι' αυτό πρέπει να επιλυθεί το πρόβλημα της εξουσίας στην Ελλάδα. Κι εν πάση περιπτώσει, πολλοί λένε «η Ρωσία, η Ρωσία...» και έχουν την ανάμνηση της Σοβιετικής Ενωσης. Η σημερινή Ρωσία δεν έχει καμία σχέση με τη Σοβιετική Ενωση.
-- Θα γίνει όμως ευρασιατική ένωση...
-- Ναι, κοίταξε να δεις, μπορούν να έρθουν στο μέλλον. Εμείς το λέμε ότι θα έχουμε φυγόκεντρες τάσεις στην ΕΕ, έξοδος χωρών από την ΕΕ θα γίνει. Αλλες θα φύγουν μόνες τους, άλλες θα τις διώξουν. Κι αν θέλεις, και με αυτό το αδυνάτισμα της ΕΕ μπορεί να γίνουν άλλες συμμαχίες με τη Ρωσία ή δεν ξέρω τι. Τα σενάρια είναι ανοιχτά, δεν δεσμευόμαστε σε ένα. Αλλά αυτές οι τάσεις θα υπάρχουν. Οταν η ΕΕ τρίζει αυτό το οικοδόμημα, γιατί να μην το αξιοποιήσεις και να σηκωθείς να φύγεις με απόφαση του λαού; Γιατί ότι θα σε διώξουν είναι επίσης πιθανό και τότε στην Ελλάδα τα πράγματα θα είναι πολύ χειρότερα, αν στην εξουσία είναι οι ίδιες δυνάμεις.

Τι θα κάνει μια «κυβέρνηση συνεργασίας»;
Από τη συνάντηση της Αλέκας Παπαρήγα με τον δήμαρχο Ρόδου Στάθη Κουσουρνά
-- Το ΚΚΕ σκέπτεται να συνεργαστεί με άλλα αριστερά κόμματα ώστε να δημιουργήσει κυβερνητική πολιτική;-- Εάν υπήρχαν σήμερα τέτοια κόμματα, θα προδίδαμε τις θέσεις μας αν δεν κάναμε συνεργασία. Ομως αυτή τη στιγμή, με τα άλλα κόμματα έχουμε διαφωνία. Και θα σας πω το εξής, επειδή λέτε για «αριστερά κόμματα». Εγώ δεν θα πω είναι δεν είναι αριστερά. Για να δούμε, τώρα, τι λένε. Να γίνει ένα εκλογικό «ντου», έτσι το φαντάζονται, να πάρουμε το 30% όλοι μαζί και να εκβιάσουμε να γίνει μια κυβέρνηση συνεργασίας. Προφανώς με το ΠΑΣΟΚ ή με ένα τμήμα του ΠΑΣΟΚ, έτσι λένε. Τι θα κάνει αυτή η κυβέρνηση; Δεν μπορούμε να καλέσουμε το λαό να φέρει το ΚΚΕ στη διακυβέρνηση και να μην πει από πριν στο λαό τι θα κάνει. Μπορεί να μην μπορείς με λεπτομέρειες να πεις, αλλά οφείλεις στα βασικά πράγματα να τον προειδοποιήσεις. Αμα του αρέσουν θα 'ρθει, αν δεν είναι έτοιμος δεν θα έρθει ακόμα.
Τι λένε; Πρώτον θα διαπραγματευθώ το μνημόνιο και το δάνειο. Να κουρευτεί ένα μέρος. Μα ήδη τώρα πάει να κουρευτεί από 35 έως 60%. Το «κούρεμα» έχει αντισταθμίσματα. Εμείς λέμε διαγραφή του χρέους, δεν θα το αναγνωρίσουμε. Αμα πας να διαπραγματευτείς τελείωσες. Δεύτερον να γίνει αναδιανομή εισοδημάτων. Πώς θα γίνει; Θα εκδώσει η κυβέρνηση μια ανακοίνωση που θα λέει αυξήστε τους μισθούς 20%. Κατώτερος μισθός π.χ. 1.000 ευρώ. Ποιος θα το εφαρμόσει; Οι επιχειρηματίες κάνουν ό,τι θέλουν. Αντε το πολύ πολύ αυτή η κυβέρνηση να αποφασίσει για το Δημόσιο. Τι θα κάνει με την εργασιακή εφεδρεία, θα τους ξαναπάρει πίσω τους δημόσιους; Αυτά πρέπει να τα πει. Τι κάνει, τα νοσοκομεία χρωστάνε στις επιχειρήσεις, τι θα κάνει με το φάρμακο; Πρέπει να πεις ορισμένα πράγματα.
Τι άλλο λένε ότι θα κάνουν; Κρατικοποιήσεις τραπεζών. Δηλαδή να κρατικοποιήσουν την Εθνική Τράπεζα, την Αγροτική, άντε και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Τα κρατικοποιούν. Εκεί μέσα είναι μέτοχοι βιομήχανοι, εφοπλιστές κλπ. Πώς θα τα κρατικοποιήσει, θα τους δώσει ανταλλάγματα; Κι αυτές οι τράπεζες τι θα κάνουν; Ποιον θα χρηματοδοτούν; Θα αναγκάζει τις τράπεζες να χρηματοδοτούν τα μικρομάγαζα της γειτονιάς για να κάνει ανακαίνιση; Και ταυτόχρονα θα υπάρχουν όλες οι ευρωπαϊκές τράπεζες οι οποίες έχουν έδρα στην Ελλάδα. Οι υπόλοιπες τράπεζες θα εξαγοραστούν από άλλες και θα έχεις και πιο ισχυρά συγκροτήματα.
Εμείς λοιπόν λέμε, καταργούνται τα μονοπώλια. Αλλωστε και την κρατικοποίηση τραπεζών θα την κάνουν. Γιατί αν γίνει το «κούρεμα» πάνω από 35%, η απόφαση είναι η εξής: 'Η οι κυβερνήσεις θα δανειστούν και θα χρηματοδοτήσουν τις τράπεζες γιατί καταρρέουν οι τράπεζες με τα ελληνικά ομόλογα ή θα τις χρηματοδοτήσει το ευρωπαϊκό ταμείο. Που πάλι καταθέτουν οι κυβερνήσεις. Εμείς θα σκοτωνόμαστε πώς θα χρηματοδοτηθούν οι τράπεζες για να ξεζουμίζουν το λαό και να χρηματοδοτούν τους επιχειρηματίες; Πώς να πάμε να συμφωνήσουμε με αυτά;
Η μόνη αλλαγή που θα υπάρξει από μια τέτοια κυβέρνηση θα είναι μια καλύτερη ατμόσφαιρα και φούντωμα των ελπίδων του κόσμου. Πόσο θα κρατήσει αυτό το φούντωμα; Ενα μήνα, πέντε, έξι, ένα χρόνο; Μετά θα δουλεύουν για πιο συντηρητικές εξελίξεις. Θυμάστε στην Ιταλία, ήρθε η κεντροαριστερά του Πρόντι και κάθισε δύο φορές ο Μπερλουσκόνι. Εφυγε η κεντροαριστερά του Ζοσπέν με κομμουνιστές μέσα και ήρθε ο Σαρκοζί. Εμείς δεν μπορούμε να συνδράμουμε σε μια τέτοια εξέλιξη και το λέμε από τώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου