ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ

ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΕ ΟΡΑΜΑ ΤΗΝ ΛΑΪΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ
"AMAT VICTORIA CURAM"="H ΝΙΚΗ ΑΠΑΙΤΕΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ"
για επικοινωνία και για τις αναρτήσεις,
τις σκέψεις και τις γνώμες σας,στο: predatorus_preda@easy.com

Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2011

ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΕΕ - ΕΥΡΩΖΩΝΗΣ

 

Κόντρες και νέοι πρόσκαιροι αντιλαϊκοί συμβιβασμοί

Συνεχίζονταν μέχρι αργά χτες βράδυ τα παζάρια για τις λεπτομέρειες της ελεγχόμενης ελληνικής χρεοκοπίας


Από τις χτεσινές εργασίες, στην έδρα της λυκοσυμμαχίας
Eurokinissi
Σε συνθήκες πρωτοφανούς όξυνσης των ανταγωνισμών στην ευρωενωσιακή λυκοσυμμαχία, δρομολογήθηκε χτες το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους τουλάχιστον κατά 50% και η υπαγωγή της χώρας σε καθεστώς ελεγχόμενης χρεοκοπίας, που θα συνοδευτεί από μια νέα δανειακή συνθήκη μέχρι το τέλος του 2011, με νέα δυσβάσταχτα μέτρα για το λαό. Βάσει του προσχεδίου των συμπερασμάτων της Συνόδου, το νέο πολυετές πρόγραμμα λιτότητας και ανατροπών θα εκπονηθεί από την ΕΕ και το ΔΝΤ, σε συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση.
Η νέα δανειακή συνθήκη, ευθυγραμμισμένη πλήρως με τους κανόνες για το βάθεμα της «Οικονομικής Διακυβέρνησης» της Ευρωζώνης, στο όνομα της οποίας πίνουν νερό όλα τα ελληνικά κόμματα, πλην του ΚΚΕ, θα συνοδεύεται από κανόνες «αυξημένης εποπτείας της ελληνικής οικονομίας», «συνταγματική κατοχύρωση» της σκληρής λιτότητας και παρεμβάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην «κατάρτιση και εκτέλεση του προϋπολογισμού».
Τα παζάρια και οι αντιθέσεις ανάμεσα σε Γερμανία και Γαλλία, αλλά και οι συγκρούσεις μεταξύ των διαφόρων τμημάτων της ευρωπαϊκής πλουτοκρατίας για τον επιμερισμό του κόστους από την ελεγχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας, συνεχίζονταν μέχρι αργά χτες βράδυ και το βέβαιο είναι ότι δεν τερματίστηκαν με τη λήξη της Συνόδου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, Μέρκελ και Σαρκοζί διαμήνυσαν χτες στους εκπροσώπους των τραπεζών ότι αν δεν αποδεχτούν ένα δραστικό «εθελοντικό κούρεμα» του 50% (αργά χτες βράδυ το παζάρι βρισκόταν στο 48%) των ελληνικών κρατικών ομολόγων, θα προχωρήσουν σε μονομερή και αναγκαστική αναδιάρθρωση του χρέους και ανεξέλεγκτη χρεοκοπία της Ελλάδας. Ωστόσο, οικονομικοί αναλυτές απέκλειαν ένα τέτοιο ενδεχόμενο, με δεδομένες τις συνέπειες σε όλη την Ευρωζώνη.
Από την πλευρά της, η ελληνική κυβέρνηση επιδίωξε να διασφαλίσει τα συμφέροντα της ντόπιας πλουτοκρατίας και των ελληνικών τραπεζών. Στο παρασκήνιο, ο πρωθυπουργός, Γ. Παπανδρέου, ισχυριζόταν δημαγωγικά ότι δε θα «αποδεχτεί τη διαρκή επιτήρηση» από την τρόικα, όταν μαζί με τη ΝΔ έχουν συνειδητά εκχωρήσει μέρος της εθνικής κυριαρχίας, με τη συμμετοχή στο ευρωενωσιακό οικοδόμημα και την υπερψήφιση των συνθηκών του, προκειμένου να ενισχύσουν τη θέση των ελληνικών επιχειρηματικών ομίλων στο διεθνή ανταγωνισμό. Αργά χτες βράδυ, ο υπουργός Οικονομικών, Ε. Βενιζέλος, ενημέρωσε για τις εξελίξεις, μέσω τηλεδιάσκεψης, την Κυβερνητική Επιτροπή.
Οι βασικοί άξονες
Βάσει του προσχεδίου των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, τα κύρια σημεία προβλέπουν:

1) Δραστικό «κούρεμα» του χρέους, με ελεγχόμενη καταστροφή μέρους του κεφαλαίου που κατέχουν οι τραπεζικοί όμιλοι με τη μορφή ομολόγων του ελληνικού κράτους. Αν και στα επίσημα κείμενα δε γίνεται αναφορά σε ποσοστά, σημειώνεται ότι αποτελεί οδηγό στις εξελίξεις η έκθεση της τρόικας, που προτείνει «κούρεμα» της τάξης του 50% - 60% των κρατικών ομολόγων που λήγουν μέχρι το 2035, προκειμένου να «καταστεί διαχειρίσιμο» το ελληνικό χρέος. Στόχος είναι η μείωση του χρέους στο 120% του ΑΕΠ έως το 2020. Το «κούρεμα» θα συνοδευτεί από ένα πολυετές πρόγραμμα λιτότητας και ανατροπών, στο πλαίσιο της υπογραφής νέας δανειακής συνθήκης, που θα υπογραφεί από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης, θα εγκριθεί στα εθνικά Κοινοβούλια και θα τεθεί σε εφαρμογή μέχρι το τέλος του 2011. Σύμφωνα με πληροφορίες το ποσό του νέου δανείου εκτιμάται ότι θα είναι 115 - 12 δισ. ευρώ.


2) Επιτάχυνση των διαδικασιών για την οικονομική διακυβέρνηση της ΕΕ. Οι ηγέτες της Ευρωζώνης δεσμεύτηκαν να εφαρμόσουν πρόσθετα μέτρα σε εθνικό επίπεδο. α) Με υιοθέτηση από κάθε κράτος - μέλος της Ευρωζώνης μέχρι το τέλος του 2012 κανόνων ισοσκελισμένων προϋπολογισμών, που θα κατοχυρωθούν με νόμο ή μέσω του Συντάγματός τους. Με άλλα λόγια, δε θα πρέπει να εμφανίζουν δημοσιονομικά ελλείμματα και άρα θα πρέπει να προχωρήσουν σε δραστικές περικοπές μισθών, συντάξεων και κοινωνικών δαπανών. β) Τα εθνικά Κοινοβούλια καλούνται να υιοθετήσουν τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εφαρμογή των δημοσιονομικών πολιτικών. γ) Σε περίπτωση εμφάνισης υπερβολικού ελλείμματος σε μια χώρα - μέλος, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα μπορεί να εξετάζει το προσχέδιο του προϋπολογισμού της και να θέτει δεσμευτικές «επιφυλάξεις» ως προς την ψήφισή του από το εθνικό Κοινοβούλιο. Επίσης, η Επιτροπή θα επιβλέπει την εκτέλεση του προϋπολογισμού και θα προτείνει σχετικές «τροποποιήσεις» κατά τη διάρκεια της εκτέλεσής του.

Για την Ελλάδα ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, αποφασίστηκε η ενίσχυση των μηχανισμών παρακολούθησης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος λιτότητας στο πλαίσιο της νέας δανειακής συνθήκης. Πέραν των περιοδικών ελέγχων της τρόικας, θα συγκροτηθεί σώμα με ειδικούς τεχνοκράτες των ιμπεριαλιστικών μηχανισμών (ΕΕ, ΔΝΤ), που θα συνεργάζονται στενά και σε διαρκή βάση με την ελληνική κυβέρνηση και την τρόικα. Πληροφορίες ήθελαν τη μόνιμη εγκατάσταση των τεχνοκρατών στην Αθήνα, με κυβερνητικές πηγές να διευκρινίζουν ότι ο ρόλος τους θα είναι να παρέχουν «τεχνική βοήθεια» στην παραπέρα εξόντωση του λαού.

3) Ενίσχυση των τραπεζικών ομίλων με ζεστό χρήμα για να καλύψουν τις απώλειες από το «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων. Σύμφωνα με το προσχέδιο των συμπερασμάτων, οι καπιταλιστικές κυβερνήσεις της ΕΕ αποφάσισαν να δώσουν νέες εγγυήσεις και κονδύλια στις τράπεζες, ύψους 110 δισ. ευρώ, για να εξασφαλίσουν τη ρευστότητα και τη σταθερότητα των μονοπωλιακών ομίλων που εκπροσωπούν. Βάσει του σχεδίου, όλες οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα πρέπει μέχρι τον Ιούνη του 2012 να αυξήσουν την κεφαλαιακή τους επάρκεια κατά 9% μετά τον υπολογισμό και της αξίας των κρατικών ομολόγων που διακρατούν.

Η ανακεφαλαιοποίηση θα γίνει κατά σειρά πρώτα από ιδιωτικές πηγές με αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου (συμπεριλαμβανομένης της αναδιάρθρωσης και της μετατροπής του χρέους σε μετοχές), στη συνέχεια από τα κρατικά ταμεία των χωρών τους και μόνο αν δεν μπορέσουν οι χώρες να τις ενισχύσουν, θα παίρνουν χρήματα από το ΕFSF.
Με δεδομένο το βάθεμα της κρίσης, είναι σχεδόν σίγουρο ότι σημερινοί μεγαλομέτοχοι, ακόμη και σε συνεργασία με άλλες μερίδες της πλουτοκρατίας, δεν πρόκειται να προχωρήσουν σε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου των τραπεζών και να συμβάλουν στην ανακεφαλοποίησή τους. Ετσι, θεωρείται σχεδόν σίγουρο ότι τα κεφάλαια θα καλυφθούν από τους κρατικούς προϋπολογισμούς και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), δηλαδή θα τα φορτώσουν και πάλι στις πλάτες του λαού.
Σύμφωνα με το σχέδιο, οι τράπεζες σε χώρες που βρίσκονται σε καθεστώς μνημονίου (Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλία) θα καλυφθούν από τα υπάρχοντα προγράμματα προσαρμογής, δηλαδή τα μνημόνια που προβλέπουν παροχή κεφαλαίων στους τραπεζικούς ομίλους, ή από το ΕFSF.
Ειδικά για τους ελληνικούς τραπεζικούς ομίλους, θα δοθεί επαρκής οικονομική στήριξη για την ανακεφαλαιοποίησή τους, στο πλαίσιο του προγράμματος «εθελουσίας συμμετοχής» των ιδιωτών επενδυτών στο «κούρεμα» του ελληνικού κρατικού χρέους. Επίσης, όπως σημειώνεται στο κείμενο των συμπερασμάτων, «θα γίνει χρήση εργαλείων αναβάθμισης πιστοληπτικής ικανότητας, ώστε να διατηρηθεί η πρόσβαση των ελληνικών τραπεζών» στην αναχρηματοδότησή τους από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Αν το «κούρεμα» του κρατικού χρέους είναι της τάξης του 50%, για τη στήριξη των ελληνικών τραπεζών θα χρειαστούν πρόσθετα κεφάλαια ύψους περίπου 15 δισ. ευρώ και πάνω σε αυτά 10 δισ. ευρώ για τις επισφάλειες από άλλα δάνεια σε πελάτες τους. Με βάση το συγκεκριμένο σενάριο, θα απαιτηθούν «φρέσκα» κεφάλαια ύψους 35 δισ. ευρώ. Θυμίζουμε ότι ΠΑΣΟΚ και ΝΔ έχουν ήδη προσφέρει 108 δισ. ευρώ στους Ελληνες τραπεζίτες από το 2008 μέχρι σήμερα.

4) Λειτουργία του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) με κεφάλαια και εκτός των χωρών της Ευρωζώνης. Βάσει του προσχεδίου των συμπερασμάτων, αποφασίστηκε να ολοκληρωθούν οι τεχνικές λεπτομέρειες μέχρι το τέλος Νοέμβρη και το EFSF να τεθεί σε ισχύ το «συντομότερο δυνατόν» (στις αρχές του 2012). Η λειτουργία του θα είναι σε δύο άξονες:

α) Να προσφέρει εγγύηση από 10% μέχρι 30% σε νέα κρατικά ομόλογα που θα εκδίδουν τα κράτη - μέλη, ώστε σε περίπτωση αδυναμίας μιας χώρας να αποπληρώσει σύνολο ή μέρος του χρέους να καλύπτονται μερικώς οι απώλειες που θα υποστούν οι κάτοχοι των ομολόγων. Με τον τρόπο αυτό οι Ευρωπαίοι εταίροι ισχυρίζονται ότι θα «ενθαρρύνουν» τους ιδιώτες επενδυτές να αγοράζουν ομόλογα των υπερχρεωμένων κρατών. Βάσει του συγκεκριμένου σχεδίου εκτιμάται ότι το EFSF θα αυξήσει τους πόρους του στο 1 τρισ. ευρώ, από 440 δισ. ευρώ που είναι σήμερα (τα πραγματικά του διαθέσιμα δεν ξεπερνούν τα 220 δισ. ευρώ). Ουσιαστικά, πρόκειται για μια πρόσθετη εξασφάλιση που προσφέρουν οι καπιταλιστικές κυβερνήσεις στους τραπεζίτες και τους τοκογλύφους, που δανείζουν με ληστρικά επιτόκια.
β) Να ενισχυθεί με συνδυασμό πόρων από το ΔΝΤ, τους προϋπολογισμούς των κρατών - μελών, ιδιωτικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, αλλά και κεφάλαια που θα αντλούνται από τρίτες χώρες, τις λεγόμενες «αναδυόμενες» οικονομίες των Κίνας, Ρωσίας, Βραζιλίας, Ινδίας κ.ά. Στόχος της ΕΕ είναι να επιμεριστεί η ζημιά από την ελεγχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας και άλλων κρατών ανάμεσα σε όλες τις ισχυρές καπιταλιστικές οικονομίες, τα συμφέροντα των οποίων συνδέονται προς το παρόν με τη διάσωση του ευρώ.
Συνέχεια στο G20
Πάντως, ακόμα και μέχρι αργά χτες το βράδυ, οι Ευρωπαίοι ηγέτες σημείωναν ότι η «πολιτική συμφωνία» ενδεχομένως να απαιτήσει και άλλες «τεχνικές διαπραγματεύσεις» πριν τεθεί σε εφαρμογή. Οι εξελίξεις θα τεθούν επί τάπητος στην ερχόμενη συνεδρίαση του G20 στη Σεούλ, το πρώτο δεκαήμερο του Νοέμβρη, όπου και θα κορυφωθούν οι συγκρούσεις ανάμεσα στους ιμπεριαλιστές, αφού με την ελεγχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας εμπλέκονται και οι αμερικανικές ασφαλιστικές εταιρείες αλλά και επενδυτικοί όμιλοι που σε περίπτωση που κριθεί το «κούρεμα» της Ελλάδας πιστωτικό γεγονός, επίσημη δηλαδή χρεοκοπία της χώρας, θα κληθούν να πληρώσουν τα ασφάλιστρα κινδύνου (γνωστά και ως CDS).

πηγή ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου