ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ

ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΕ ΟΡΑΜΑ ΤΗΝ ΛΑΪΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ
"AMAT VICTORIA CURAM"="H ΝΙΚΗ ΑΠΑΙΤΕΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ"
για επικοινωνία και για τις αναρτήσεις,
τις σκέψεις και τις γνώμες σας,στο: predatorus_preda@easy.com

Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2011

Κάτω η κυβέρνηση με πάλη για λαϊκή εξουσία

ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΗΣ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΡΟΔΟ
Με περιοδεία στο νοσοκομείο στις 11 π.μ. και σε ξενοδοχεία της πόλης στη 1 μ.μ. ολοκληρώνεται σήμερα Σάββατο η διήμερη περιοδεία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στη Ρόδο. Χτες, πρώτη μέρα της περιοδείας, η Αλέκα Παπαρήγα παραχώρησε συνέντευξη Τύπου, ενώ προηγουμένως συναντήθηκε με το δήμαρχο της πόλης. Το απόγευμα επισκέφτηκε τον ΟΑΕΔ και μίλησε με σπουδαστές και καθηγητές. Το βράδυ μίλησε σε μαζική πολιτική συγκέντρωση του Κόμματος στην αίθουσα «Ροδίνη». Ο «Ριζοσπάστης» παρουσιάζει την εισηγητική ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου, αποσπάσματα από τη συζήτηση με τους δημοσιογράφους, καθώς και ρεπορτάζ από το υπόλοιπο πρόγραμμα της Αλέκας Παπαρήγα στη Ρόδο.


Η εισηγητική τοποθέτηση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου στη Ρόδο
Στιγμιότυπο από τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου
Στην εισηγητική της τοποθέτηση, κατά τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σημείωσε:«Αν με ρωτήσετε αν υπάρχει κάτι το ιδιαίτερο που μας έκανε να έρθουμε στη Ρόδο, υπάρχουν πολλά, αλλά ξεχωρίζω δύο. Αφορά ένα νησί, το οποίο προβάλλεται πανελλαδικά ότι είναι ένα νησί με μεγάλη τουριστική ανάπτυξη, που ρέει το χρήμα εδώ στη Ρόδο, κι εμείς βρισκόμαστε εδώ για να δείξουμε ότι όλοι οι κάτοικοι της Ρόδου δεν είναι πλούσιοι. Μπορεί να υπάρχουν ισχυρά ξενοδοχειακά συγκροτήματα, οικογένειες που γίνονται πλούσιες και που ενδεχομένως να μη μένουν στη Ρόδο, αλλά, αν θέλετε, το αφιερώνουμε ιδιαίτερα αυτό το ταξίδι μας στους 20.000 ξενοδοχοϋπαλλήλους. Μπορεί τα ξενοδοχεία να πηγαίνουν καλά, ακόμα και σε συνθήκες κρίσης, αλλά αυτοί πάνε και θα πάνε από το κακό στο χειρότερο.
Δε λέω ότι μόνο οι ξενοδοχοϋπάλληλοι έχουν προβλήματα στη Ρόδο, αλλά είναι ενδεικτικό αυτό που λέει το ΚΚΕ, ότι όταν για άλλους η οικονομία πάει καλά, για τους εργαζόμενους μπορεί να πηγαίνει πολύ χειρότερα. Κι εδώ μου θυμίζει τη φράση που λένε κυβερνητικά στελέχη, ότι η φτώχεια στην Ελλάδα δεν είναι και δείκτης ότι πτωχεύει η Ελλάδα. Γίνεται ένας διαχωρισμός. Για μας, όταν πτωχεύει ο λαός, πτωχεύει και η Ελλάδα. Μπορεί η Ελλάδα να μη φτωχαίνει αλλά να φτωχαίνει ο λαός. Αυτή η διαφορά, η δική μας από τα άλλα κόμματα, είναι πάρα πολύ μεγάλη και είναι καθοριστική.
Και το δεύτερο που μας έκανε να έρθουμε αυτή την περίοδο στη Ρόδο, είναι η κατάσταση στο Αιγαίο. Βρισκόσαστε στο Νότιο Αιγαίο, αλλά αυτό αφορά όλη την Ελλάδα, αφορά ακόμα και τα Βαλκάνια, τους λαούς της Μέσης Ανατολής. Αν θέλετε, η γεωγραφική θέση της Ρόδου σηματοδοτεί αρκετά πράγματα. Και εμείς βλέπουμε τους ανταγωνισμούς, τον πόλεμο ανάμεσα σε κράτη και επιχειρήσεις για τον έλεγχο του φυσικού αερίου, των κοιτασμάτων γενικά - πετρελαίου και φυσικού αερίου που υπάρχει στην περιοχή - για τον έλεγχο των δρόμων του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, να έχει ανάψει ήδη τη φωτιά του πολέμου και να πολλαπλασιάζει τις εστίες.
Δεν ξέρουμε αν αυτός ο ανταγωνισμός, που προϋπήρχε, σε συνθήκες κρίσης βαθιάς του καπιταλισμού, όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά και παγκόσμια, μπορεί να σηματοδοτεί ακόμα πιο δραματικές εξελίξεις τα επόμενα χρόνια. Μην ξεχνάτε ότι η κρίση του 1929 - '31, που δεν μπόρεσε το καπιταλιστικό σύστημα να τη διαχειριστεί, γιατί ήταν πολύ βαθιά, μας οδήγησε στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Δεν αναγγέλλω την κήρυξη του τρίτου παγκοσμίου πολέμου, αυτή τη στιγμή. Λέω, όμως, ότι τα προβλήματα της περιοχής και όλης της Ελλάδας δεν είναι, ούτε θα είναι μόνο στενά οικονομικά και κοινωνικά.
Αυτό μας οδήγησε να σηματοδοτήσουμε και την επίσκεψή μας στη Ρόδο ακριβώς σε μια περίοδο όπου έχει δρομολογηθεί πολιτικά η συνδιαχείριση και συγκυριαρχία στο Αιγαίο, που σημαίνει νέα εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων. Αλλά και σε μια περίοδο όπου η Ελλάδα, η ελληνική κυβέρνηση για να πω την αλήθεια, γιατί ο λαός δεν έχει καμιά ευθύνη, με τις συμμαχίες που κάνει με το Ισραήλ ή επιδιώκει να κολλήσει σε μια συμμαχία και μάλιστα συμμαχίες στρατιωτικού χαρακτήρα, εμπλέκει τη χώρα μας στους ιμπεριαλιστικούς τυχοδιωκτισμούς.
Να μη χαθεί άλλος χρόνος
Χτες (σ.σ. προχτές), το Πολιτικό Γραφείο της ΚΕ του ΚΚΕ εξέδωσε μια ανακοίνωση που σήμερα (σ.σ. χτες) είναι δημοσιευμένη στον "Ρ" και σκοπίμως μη δημοσιευμένη στις εφημερίδες τις πανελλαδικές. Δε θα είχα την απαίτηση να φτάσει και στον τοπικό Τύπο, τον δικό σας, αλλά πραγματικά αξίζει να δημοσιοποιηθεί αυτή η ανακοίνωση. Θέτουμε το εξής ζήτημα, διότι εμείς συνεχώς προσπαθούμε να αναπτύξουμε, εξελίξουμε και να προσαρμόσουμε την πολιτική μας σε κάθε φάση που περνάμε: Δεν πρέπει να χαθεί άλλος χρόνος. Τώρα. Δε λέω ότι έπρεπε χτες, αλλά τουλάχιστον τώρα ο λαός πρέπει συνειδητά, οργανωμένα, σχεδιασμένα, να ξεσηκωθεί. Με την άμεση δράση του πρέπει να οδηγήσει στην πτώση της κυβέρνησης, αλλά για μας το σύνθημα "κάτω η κυβέρνηση" δεν είναι αυτοσκοπός, δε σταματάμε εκεί. Τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, μηδενός εξαιρουμένου, μένουν εκεί.
Αν δεν πεις τίποτε άλλο, σημαίνει ότι συμβάλλεις να ανοίξει ο δρόμος να έρθει ένα άλλο κυβερνητικό σχήμα συνεργασίας ή όχι, δεν μπορώ να το προκαθορίσω, το οποίο ακόμα και αν δεν είναι ανεκτό συνολικά από όλους τους βιομήχανους, τους τραπεζίτες κ.λπ., ακόμα και αν δεν πολυαρέσει, τελικά θα είναι ανεκτό. Θα είναι ένα κυβερνητικό σχήμα το οποίο δεν πρόκειται να κάνει τίποτα απολύτως, διότι θα έχουμε αλλάξει κυβέρνηση, αλλά όχι στρατηγική. Και αυτό το κυβερνητικό σχήμα θα πριμοδοτήσει δυσαρέσκεια - στην αρχή ελπίδες και μετά τεράστια δυσαρέσκεια - και θα είναι ένα διάλειμμα ως την επιστροφή ενός ακόμα πιο σκληρού στρατηγικά κυβερνητικού σχήματος, είτε μονοκομματικού, είτε συνεργασίας, είτε οτιδήποτε.
Το ΚΚΕ όταν λέει "κάτω η κυβέρνηση", και το λέει με κεφαλαία γράμματα, λέει το εξής πράγμα: Πρέπει να ανοίξει ο δρόμος - έστω κι αν προσωρινά έχουμε κυβερνήσεις, πρέπει να είναι αποδυναμωμένες - να ανοίξει ο δρόμος όχι απλώς για την αλλαγή του πολιτικού προσωπικού, του κράτους, της εξουσίας του κεφαλαίου, της εξουσίας των μονοπωλίων, αλλά να ανοίξει ο δρόμος για μια λαϊκή κυβέρνηση, για τη λαϊκή εξουσία - δεν έχει σημασία τόσο ο όρος -, που η λαϊκότητά της θα στηρίζεται στο γεγονός ότι είναι αποτέλεσμα ενός ισχυρά οργανωμένου μαζικού κινήματος και όχι απλώς μιας κάλπης που ανοίγει κάθε 4 χρόνια και που δεν μπορεί να δώσει αυτό που νιώθει ο λαός.
Το κυριότερο, αυτή η λαϊκή κυβέρνηση πρέπει να πάρει στα χέρια της όλα αυτά που εμείς λέμε μονοπώλια, να τα κάνει περιουσία του λαού. Αν δεν έχεις αυτά στα χέρια σου, δεν μπορείς να κάνεις τίποτα. Εσύ θα αποφασίζεις και τα μονοπώλια θα κάνουν τη δουλειά τους.
Δεύτερο, πρέπει να διακηρύξει, και στην πράξη να το κάνει, την αποδέσμευση της Ελλάδας από την ΕΕ και τη μονομερή διαγραφή του χρέους. Αλλη διέξοδος δεν υπάρχει, συνταγές που να αρέσουν και στους τραπεζίτες, στους εφοπλιστές, στους βιομηχάνους, στην τρόικα και στο λαό, τέτοια συνταγή δεν υπάρχει. Είναι ανύπαρκτη, είναι μια ουτοπία. Ο λαός, λοιπόν, πρέπει να αποδεσμευτεί από αυταπάτες, υπάρχουν ακόμα, και κυρίως από το φόβο μπροστά σε ένα κίνημα που ανατρέπει την εξουσία των μονοπωλίων. Αργά ή γρήγορα εκεί θα φτάσει ο λαός, αλλά πριν είναι πολύ αργά.
Χρειάζεται μαζικός λαϊκός ηρωισμός
Είμαστε πολύ κοντά σε αυτό που λένε "κούρεμα". Να ξέρετε κάτι: Αλλες είναι οι συνέπειες του "κουρέματος" για τις τράπεζες, για τους επιχειρηματίες και άλλες είναι οι συνέπειες για τον εργαζόμενο λαό. Ο εργαζόμενος λαός θα ζει σε συνθήκες ζούγκλας, τηρουμένων των αναλογιών, όχι με μισθούς του 2004, που λένε τώρα - αυτό κι αν είναι απάτη -, αλλά θα γυρίσουμε στις αρχές του 20ού αιώνα. Δεν πρόκειται για το 2004, κοροϊδεύουν τον κόσμο. Ενώ στους κεφαλαιοκράτες θα γίνει το εξής: Κάποιοι θα φύγουν από τη μέση. Θα τους φάνε οι ανταγωνιστές τους. Θα βγουν πιο ισχυροί, πιο συγκεντρωμένοι από ποτέ και θα αρχίσει η ανάκαμψη των κερδών. Η ανάκαμψη του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων αν κυριαρχήσει αυτή η πολιτική δε θα έρθει ποτέ.
Αυτό που προτείνουμε εμείς είναι μια ριζική λύση, που πρέπει ο λαός να την ασπαστεί. Εμείς θα είμαστε στην πρώτη γραμμή, καταθέτοντας όχι μόνο ιδέες και προτάσεις, αλλά και όλες τις θυσίες που απαιτούνται. Αλλά δεν μπορεί να υπάρξει άλλη διέξοδος. Και αυτή η διέξοδος, βεβαίως, για να δώσει και στην Ελλάδα πιο γρήγορα αποτελέσματα, πρέπει να γίνει διέξοδος επιλογής και για άλλους λαούς της Ευρώπης. Και με αυτή την έννοια, το κίνημα πρέπει να διεθνοποιηθεί όσο γίνεται πιο πολύ.
Τα οξυμένα οικονομικά προβλήματα που είναι μπροστά μας, που τα έχουμε και που από το Γενάρη του 2012 θα τα νιώσουμε ακόμα πιο πολύ, δεν πρέπει να φέρουν σε δεύτερη μοίρα τι γίνεται στο Αιγαίο. Αυτή τη στιγμή, στην Ελλάδα έχει καταπλεύσει δύναμη ταχείας επέμβασης του ΝΑΤΟ πολυεθνική, στην οποία μετέχει και η Ελλάδα. Μετέχει και με βάση που έχει παραχωρήσει, αλλά και με στρατιωτική δύναμη. Ερχεται για να ανοίξει νέος κύκλος στο Κόσσοβο; Ερχεται γιατί προετοιμάζεται επίθεση στο Ιράν; Ερχεται γιατί... Πάντως, δε θα μείνουμε έξω από προβλήματα. Και μην ξεχνάτε ότι η ηγεσία της Τουρκίας, με τις πλάτες και των ΗΠΑ, και της Γερμανίας και άλλων, έχει στην πράξη καταργήσει κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας. Τα πλοία της, που κάνουν έρευνα, έφτασαν μέχρι το Σούνιο προχτές. Μέχρι το Σούνιο, ενώ ζητάς άδεια. Και δεν μπορεί να κάνει έρευνα για πετρέλαιο στο Σούνιο. Δε γίνεται αυτό.
Και μέσα σε αυτούς τους ανταγωνισμούς δεν ξέρουμε και αν η Ελλάδα θα είναι θύμα ή και θύτης. Αλλά δεν μπορεί ο ελληνικός λαός να χύσει το αίμα του, το αίμα των παιδιών του για το πώς θα μοιραστούν το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο στην περιοχή. Θα το χύσουμε για την εδαφική ακεραιότητα της χώρας, αν χρειαστεί, και βεβαίως για την απαλλαγή της χώρας μας από ξένους και ντόπιους εκμεταλλευτές και δυνάστες.
Αμέσως μετά τις εκλογές βγάλαμε ένα σύνθημα. Ερχεται πόλεμος κι εμείς απαντάμε με πόλεμο στον πόλεμο. Και κόντεψαν να μας φάνε τα άλλα κόμματα, συνάδελφοί σας, δυο μέρες μετά τις εκλογές γιατί λέμε για πόλεμο. Δεν έχουμε πόλεμο; Στηριχτείτε, λοιπόν, στις εκτιμήσεις και στις προειδοποιήσεις του ΚΚΕ. Δεν παλεύουμε μόνο για τα καθημερινά προβλήματα του λαού, έχουμε την υποχρέωση να συμβάλουμε να προετοιμαστεί ο λαός και γι' αυτά που μπορεί να έρθουν σε 4, 5 , 6 και 10 χρόνια. Εμείς δεν πρόκειται να κρύψουμε από το λαό τους υπαρκτούς κινδύνους που βλέπουμε. Οχι για να τον τρομοκρατήσουμε, αλλά για να έρθει στην επιφάνεια ο μαζικός λαϊκός ηρωισμός που υπήρξε στον 20ό αιώνα και που θα υπάρξει και στις πρώτες δεκαετίες του 21ου.
Μέρος του συνολικού ζητήματος τα τοπικά προβλήματα
Τέλος, για τη Ρόδο, θέλω να πω μια κουβέντα. Πριν από λίγο είπα στον δήμαρχο το εξής πράγμα: Ηρθα πριν από δυο χρόνια στις πυρκαγιές. Ζήτησα από την τοπική Κομματική Οργάνωση να μου στείλουν μια έκθεση με τα τοπικά προβλήματα. Είναι τα ίδια και χειρότερα. Ο υποσταθμός της ΔΕΗ δεν έχει γίνει, βιολογικός καθαρισμός ακόμα, παλιά κτίρια στα σχολεία, σοβαρά κενά στο νοσοκομείο, 230 θέσεις είναι κενές. Φτιάχνουν δύο νέα τμήματα. Εφόσον δεν προβλέπονται διορισμοί, σημαίνει ότι θα μειωθούν από τα παλιά. Να γίνουν τα δύο νέα, απ' ό,τι είδα χρειάζονται. Αλλά η Ρόδος φιλοξενεί σε ένα μεγάλο μέρος του χρόνου πάρα πολύ κόσμο, δεν είναι μόνο οι κάτοικοι.
Υπάρχουν τρεις σχολές του Πανεπιστημίου, η μία δεν έχει ακόμα επαγγελματικά δικαιώματα. 70 παιδιά από το Πανεπιστήμιο βγήκαν από τη στέγαση γιατί δεν υπάρχουν κονδύλια. Η Εστία των τουριστικών σχολών έκλεισε. Οι τουριστικές σχολές πέρυσι ξεκίνησαν Δεκέμβρη. Καταλαβαίνετε τώρα με το "κούρεμα", με την καινούρια μείωση των κονδυλίων - κάθε που θα έχουμε μια δόση θα μειώνονται τα κονδύλια - τα επιτελεία θα κόβουν, από τη Ρόδο, από την Κω. Οι σχολικές επιτροπές, οι δήμοι έχουν πάρει πολύ λιγότερα χρήματα για να δώσουν στη σχολική επιτροπή. Αυτά τα προβλήματα υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα βεβαίως.
Επομένως, και γι' αυτά τα τοπικά δεν πρέπει να σταματήσει καθόλου ο αγώνας. Δηλαδή, εμείς θα δίνουμε λεφτά για να μας δώσουν τη δόση η οποία θα πηγαίνει στους πιστωτές. Μετατρέπουν ένα μέρος του λαού να περιμένει αν θα πάρουμε τη δόση, αφού πρώτα μας αδειάσουν τις τσέπες, να περιμένουμε. Οχι, εμείς θέλουμε τις τσέπες γεμάτες, δεν μπορεί να γίνουμε δούλοι, να υποκύψουμε στον εκβιασμό της δόσης. Ο εκβιαστής, δε, δεν σταματάει να ζητάει. Εχετε δει κανέναν εκβιαστή που όταν του καταθέσεις τα λύτρα, να σταματάει; Του ανοίγει η όρεξη. Κι αυτή είναι η πορεία που έχουμε. Επομένως; Εδώ μάλιστα, που συγκεντρώνεται και χρήμα, που είναι η έδρα ενός σκληρού πυρήνα του μεγάλου κεφαλαίου στην Ελλάδα, εδώ ο ταξικός αγώνας πρέπει να είναι πολύ ισχυρός».

Να δυναμώνουν οι κάτω σε βάρος των πάνω
Μια από τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις των τελευταίων χρόνων στο νησί, ήταν η χτεσινή

Απότομα και πολύ έχουν αυξηθεί οι άνθρωποι που «στήνουν αυτί» να ακούσουν πιο προσεχτικά τις θέσεις του ΚΚΕ και αυτό μας γεμίζει πολύ μεγάλη ευθύνη. Ευθύνη και διάθεση να ανοίξουμε τη συζήτηση με όλο και περισσότερο κόσμο.
Τα παραπάνω τόνισε ανάμεσα σε άλλα η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ μιλώντας χτες το απόγευμα στην αίθουσα «Ροδίνη», στην πιο μεγάλη συγκέντρωση που έγινε στη Ρόδο τα τελευταία χρόνια. Ανθρωποι όλων των ηλικιών, οικογένειες, νέα ζευγάρια, σπουδαστές, έσπευσαν να ακούσουν την πολιτική πρόταση του ΚΚΕ και παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον την ομιλία.
Σαπίζει το καπιταλιστικό σύστημα, γίνεται επικίνδυνο, τα λαϊκά στρώματα στην Ελλάδα πρέπει να αξιοποιήσουν τις αδυναμίες του και όχι να σκύψουν το κεφάλι, είπε μεταξύ άλλων η Αλέκα Παπαρήγα. Ξέρουμε ότι υπάρχουν πολλοί άνθρωποι, που έχουν προκαταλήψεις απέναντι στο ΚΚΕ, διαφωνίες, φόβους, αυταπάτες, πρόσθεσε και τους κάλεσε να ξεπεράσουν τις προκαταλήψεις και τους φόβους τους κι εμείς οι κομμουνιστές, να αποκτήσουμε μεγαλύτερη ικανότητα συζήτησης με το λαό.
Κάλεσε όλους να ξεκινήσουν από αύριο, να ανασυγκροτηθεί ο λαός από τα κάτω να παρεμποδίσει μέτρα και να βάλει τα φύτρα της λαϊκής εξουσίας. Κάθε μέτρο που παίρνουν, ο λαός να τους δυσκολεύει, να προκαλεί ρωγμές, να αδυνατίζουν οι πάνω και να ενισχύονται οι κάτω. Οι πάνω να μη μπορούν να κυβερνάνε και οι κάτω να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους.

Από τη χθεσινή μαζική συγκέντρωση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου