ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ

ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΕ ΟΡΑΜΑ ΤΗΝ ΛΑΪΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ
"AMAT VICTORIA CURAM"="H ΝΙΚΗ ΑΠΑΙΤΕΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ"
για επικοινωνία και για τις αναρτήσεις,
τις σκέψεις και τις γνώμες σας,στο: predatorus_preda@easy.com

Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2011

ΠΑΜΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Για τα μηνύματα της 28ης Οκτωβρίου

 

 

Ανοιχτή επιστολή των εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ στους μαθητές


«Για το νόημα και το σημερινό περιεχόμενο που έχει το ΟΧΙ, η Αντίσταση κι η γιορτή», μιλούν οι εκπαιδευτικοί του ΠΑΜΕ μέσα από ανοιχτή επιστολή στους μαθητές μπροστά στην επέτειο της 28ης Οκτώβρη. Λέει το ΠΑΜΕ μεταξύ άλλων στους μαθητές:

«Σου λένε κάθε φορά στις γιορτές: "Μια χούφτα Ελληνες, αντιμετώπισαν την πιο καλά εξοπλισμένη αυτοκρατορία". Κράτα το. Πίστεψέ το. Αλήθεια είναι: "η μόνη υπερδύναμη είναι οι λαοί"... φωνάζουμε ακόμα στους δρόμους. Δεν είναι παντοδύναμοι ούτε οι κατακτητές, ούτε οι ντόπιοι δυνάστες. Ο λαός ενωμένος, οργανωμένος μπορεί να τους νικήσει όλους. Οπως έκανε τότε με τους Ιταλούς. Οπως έκανε τότε με το ΕΑΜ και τον ΕΛΑΣ που έδιωξε τους Γερμανούς.
Σου λένε καθηγητές στις ομιλίες τους και στο μάθημα: "Το ΟΧΙ το είπε ο λαός". Κάντο πράξη και σήμερα! Το ΟΧΙ απέναντι σε κάθε αυταρχισμό είναι δικαίωμα, είναι υποχρέωσή μας, είναι ανάγκη για να βγει η Ιστορία μπροστά. Η απόκρουση των αντιλαϊκών μέτρων σε κάθε εποχή είναι υπόθεση δική σου: του λαού. Οπως ήταν τότε που μια παλλαϊκή επιστράτευση και δράση στήριξε το στρατό στο να αποκρούσει τους Ιταλούς. Οπως ήταν λίγο αργότερα που μια τεράστια διαδήλωση του λαού της Αθήνας ματαίωσε την επιστράτευση και την αποστολή εργαζομένων στα ναζιστικά κάτεργα, που επιχείρησαν οι κατοχικές δυνάμεις. Οπως τώρα που εκατοντάδες χιλιάδες Ελληνες βγήκαν στο δρόμο ενάντια στη φτώχεια και την ανεργία, ενάντια στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, στο ΔΝΤ και την τρόικα.
Λέμε εμείς οι καθηγητές στις γιορτές: "ο λαός πήρε τα όπλα". Πράγματι. Θέριεψε τότε πάλι ο γίγαντας λαός για να σπάσει δεσμά κι αλυσίδες όπως λέει κι ένα αντάρτικο τραγούδι».
Ανάμεσα σε άλλα, το ΠΑΜΕ αναφέρεται και στο χαρακτήρα του ΕΑΜ και σαν μορφωτικό κίνημα. «Οργάνωνε μαθήματα και σχολεία που λειτουργούσαν κανονικά στην "Ελεύθερη Ελλάδα" όπως λέγανε τότε τις περιοχές που είχε ελευθερώσει ο ΕΛΑΣ. Το ΕΑΜ έλεγε: "Ενας λαός - μια παιδεία". Οπως και σήμερα που αγωνιζόμαστε για να έχουν όλοι οι μαθητές βιβλίο, σχολείο και δάσκαλο. Για να έχουν όλοι οι μαθητές δικαίωμα στη μόρφωση και στη γνώση, ενάντια στην πολιτική που μετατρέπει το σχολείο σε επιχείρηση και το γονιό και το μαθητή πελάτη σ' ένα σχολείο της φτηνής κατάρτισης. Που κάνει τη μόρφωση απλησίαστο εμπόρευμα», τονίζουν οι εκπαιδευτικοί του ΠΑΜΕ.
«Ψάξτα όλα αυτά. Μάθε! Είναι η δική σου Ιστορία. Κι είναι δίπλα σου. Η Ιστορία αυτή είναι ζωντανή ακόμα», καλεί τους μαθητές το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών, προτρέποντάς τους να απευθυνθούν στην ΠΕΑΕΑ, σ' αυτούς που έγραψαν αυτές τις «λαμπρές σελίδες»: «Βρες τους. Ρώτα τους. Κάλεσέ τους στο σχολείο σου να σου μιλήσουν γι' αυτά που έζησαν. Γι' αυτά που έκαναν και που είναι ανάγκη να τα μαθαίνουμε, γιατί χρειάζεται να τα ζωντανέψουμε με τη νέα αντεπίθεση και αντίσταση της εποχής μας. Για να φέρουμε πιο κοντά τη νίκη του λαού μας στις νέες συνθήκες».



ΚΝΕ

Ιστορικός περίπατος για μαθητές Γυμνασίου

Το Σάββατο 29 Οκτώβρη, στην οδό Κοραή

Αφιερωμένος στα 70 χρόνια από την ίδρυση του ΕΑΜ είναι ο πρώτος από μια σειρά «ιστορικούς περιπάτους» για μαθητές Γυμνασίου, που διοργανώνει η Οργάνωση Αττικής της ΚΝΕ.
Ο περίπατος, που είχε προγραμματιστεί για το περασμένο Σάββατο, θα γίνει τελικά το Σάββατο 29 Οκτώβρη.
Οι νέοι που θα συμμετάσχουν θα συγκεντρωθούν στο σταθμό του μετρό «Πανεπιστήμιο» (έξοδος Κοραή) στις 10.30 π.μ. και θα επισκεφτούν το κτίριο της Κοραή 4, όπου ήταν τα κρατητήρια της Γκεστάπο, και, μετά την απελευθέρωση, μέχρι το Δεκέμβρη του '44, στεγάστηκαν τα γραφεία του ΕΑΜ.
Η ΕΑΜική Αντίσταση και η Απελευθέρωση θα βρεθεί στο επίκεντρο της εκδήλωσης, ενώ θα γίνει συζήτηση για την καπιταλιστική οικονομική κρίση του 1929 και το πώς φτάσαμε στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, για όλη την περίοδο 1940 - '44, την Αντίσταση και την απελευθέρωση.
Επισκέφτηκαν το Επιμορφωτικό Κέντρο
Ο χώρος του Επιμορφωτικού Κέντρου «Χαρίλαος Φλωράκης» φιλοξένησε το περασμένο Σάββατο νέους από τις περιοχές Χαλάνδρι, Αγ. Παρασκευή, Χολαργό και Παπάγου που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των αντίστοιχων οργανώσεων της ΚΝΕ για μια γνωριμία με τα 70 χρόνια του ΕΑΜ, αλλά και με το χώρο του Επιμορφωτικού Κέντρου.
Κυρίως μαθητές οι επισκέπτες, συζήτησαν με στελέχη της ΚΝΕ και του Κέντρου για το τι διδάσκονται σήμερα, παρατήρησαν ότι στα σχολεία δεν τους μιλούν για το ΕΑΜ, συζήτησαν για πρωτοβουλίες που μπορούν να αναλάβουν οι ίδιοι οι μαθητές μέσα από τα πενταμελή και δεκαπενταμελή μαθητικά συμβούλια για να αναδείξουν πλευρές της Ιστορίας.
Εκδήλωση στην Πάτρα
Εκδήλωση με θέμα «Εμπνεόμαστε από τους αγώνες του λαού μας, συνεχίζουμε στο δρόμο της ανατροπής» πραγματοποιεί η ΤΟ Μαθητών Πάτρας της ΚΝΕ την Παρασκευή 28 Οκτώβρη, στις 7 μ.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων των γραφείων της ΕΠ Πελοποννήσου του ΚΚΕ (12ου Συντάγματος 34).
Θα μιλήσει ο Θωμάς Κρούσαρλης, μέλος του Συμβουλίου Περιοχής Πελοποννήσου της ΚΝΕ, θα προβληθεί οπτικοακουστικό υλικό και θα γίνει μουσικό αφιέρωμα από το μαθητικό συγκρότημα της ΚΝΕ.


ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ «ΕΛΛΗΝΟΓΛΩΣΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ»
«Στήνουν στον τοίχο» τα μορφωτικά δικαιώματα Ελλήνων μεταναστών

«Κάτω τα χέρια από το σχολείο», ήταν το μήνυμα που έστειλαν γονείς και μαθητές του ελληνικού Δημοτικού Σχολείου Φραγκφούρτης
Σήμερα ξεκινάει στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση του σχεδίου νόμου για την «Ελληνόγλωσση Εκπαίδευση στο εξωτερικό». Παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης να πείσει ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο έρχεται να «ενισχύσει την ελληνομάθεια στη διασπορά», στην πραγματικότητα στήνει στον τοίχο τα μορφωτικά δικαιώματα χιλιάδων Ελλήνων μεταναστών.

Η κυβέρνηση ουσιαστικά προχωράει στο κλείσιμο των ήδη υποβαθμισμένων ελληνικών σχολείων του εξωτερικού, χαρακτηρίζοντάς τα «εικονικούς χώρους εκπαίδευσης», δε στέλνει εκπαιδευτικούς σε αυτά, καθώς όπως ισχυρίζεται η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας Φ. Γεννηματά: «Εγγράφονταν αρκετοί μαθητές στην αρχή της σχολικής χρονιάς και ποτέ το Υπουργείο Παιδείας δεν γνώριζε ποιοι τελείωναν. Τι μάθαιναν αυτά τα παιδιά. Ποιο ήταν το εκπαιδευτικό αποτέλεσμα όλης αυτής της διαδικασίας. Πόσες ώρες εργάζονταν οι εκπαιδευτικοί που πήγαιναν εκεί. Συνήθως, εργάζονταν ένα 2ωρο το Σάββατο και μερικές φορές ένα 2ωρο κατά τη διάρκεια της εβδομάδας».
Οι αποσπασμένοι εκπαιδευτικοί στα ελληνικά σχολεία του εξωτερικού ήταν 2.350 το σχολικό έτος 2009-2010, 1.850 το σχολικό έτος 2010-2011, φέτος ο αριθμός τους είναι στους 1.430. Οσον αφορά στις δαπάνες, το οικονομικό έτος 2009 ανέρχονταν σε 106 εκατομμύρια ευρώ, το 2010 σε 88 εκατομμύρια, το 2011 προβλέπεται να ανέλθουν σε 73 εκατομμύρια, ενώ με την πλήρη εφαρμογή του νόμου οι δαπάνες θα ανέρχονται σε περίπου 50 εκατομμύρια ευρώ.
Τα πρώτα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής ήδη έχουν αποτυπωθεί σε σχολεία του εξωτερικού. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το Ελληνικό Δημοτικό Σχολείο Φραγκφούρτης, το οποίο με την έναρξη της σχολικής χρονιάς λειτουργεί με δύο εκπαιδευτικούς, με δύο και τρεις τάξεις να έχουν συμπτυχθεί, ενώ νέο μεταναστευτικό κύμα από την Ελλάδα καθιστά αδύνατο τα παιδιά των Ελλήνων να πάνε σε γερμανικό σχολείο, γιατί δε γνωρίζουν τη γλώσσα. Στο συγκεκριμένο κρατίδιο δεν υπάρχει άλλο δημοτικό σχολείο, αφού τα υπόλοιπα βρίσκονται στο Ντίσελντορφ (260 χιλιόμετρα από τη Φραγκφούρτη) και το Μόναχο (500 χιλιόμετρα μακριά)... Γονείς και μαθητές έχουν επιλέξει ήδη το δρόμο του αγώνα, ενάντια στο νομοσχέδιο, με πρόσφατη κινητοποίηση στα ελληνικά προξενεία Φραγκφούρτης και Στρουτγκάρδης.

πηγή ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου