ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ

ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΕ ΟΡΑΜΑ ΤΗΝ ΛΑΪΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ
"AMAT VICTORIA CURAM"="H ΝΙΚΗ ΑΠΑΙΤΕΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ"
για επικοινωνία και για τις αναρτήσεις,
τις σκέψεις και τις γνώμες σας,στο: predatorus_preda@easy.com

Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2011

ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΗΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ

Εντονη στρατιωτικοπολιτική δραστηριότητα

Ερευνες από χτες για λογαριασμό της Τουρκίας, με συνοδεία πλοίων του πολεμικού ναυτικού. Σε εξέλιξη ηλεκτρονικός πόλεμος, με συμμετοχή και της Ελλάδας


Με έντονη στρατιωτική παρουσία ξεκίνησαν οι τουρκικές έρευνες για πετρέλαιο και φυσικό αέριο στην Ανατ. Μεσόγειο
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η στρατιωτικοπολιτική διαμάχη για τον έλεγχο των ενεργειακών πόρων της Ανατολικής Μεσογείου, με την Τουρκία να κινείται προς τη δημιουργία τετελεσμένων ως αντιστάθμισμα στον άξονα Ισραήλ - Κύπρος - Ελλάδα, ξεκινώντας έρευνες στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κύπρου και Καστελόριζου, σαν αντίβαρο στις έρευνες που ξεκινάνε στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ). Στο μεταξύ ήδη στο «οικόπεδο 12» της κυπριακής ΑΟΖ η αμερικανική εταιρεία «Noble Energy» εγκατέστησε από προχθές Πέμπτη την πλατφόρμα ερευνών και έχουν ξεκινήσει οι προετοιμασίες για την έναρξη της γεώτρησης, που αναμένεται μέχρι τέλος Σεπτέμβρη.
Από την τουρκική πλευρά υπήρξε προχτές ανακοίνωση για την πρόθεσή της να καθορίσει ΑΟΖ με το τουρκοκυπριακό ψευδοκράτος και μέσα στο 2012 να ξεκινήσει έρευνες στα ανοιχτά των κατεχόμενων εδαφών της Κύπρου. Επίσης εξέδωσε προχτές αγγελία προς ναυτιλλομένους (NAVTEX) για τη διεξαγωγή ερευνών, το διάστημα μεταξύ 15 Σεπτέμβρη και 15 Νοέμβρη, από το νορβηγικό ερευνητικό πλοίο «Bergen Surveyor» και συνοδευτικά πολεμικά σκάφη, σε περιοχή που, σύμφωνα με τις σχετικές πρόνοιες του Δικαίου της Θάλασσας, επικαλύπτει τμήματα της ελληνικής υφαλοκρηπίδας - ΑΟΖ νότια και ανατολικά του Καστελόριζου, μέχρι το δυτικό όριο της Κυπριακής ΑΟΖ.
Το εν λόγω ερευνητικό πλοίο από χθες ξεκίνησε τις έρευνες, κινούμενο στα ανοιχτά του κόλπου της Αττάλειας και κοντά στην κυπριακή ΑΟΖ (Κατεχόμενα), ωστόσο μακριά, προς το παρόν, από την ΑΟΖ του Καστελόριζου. Η Τουρκία με τις κινήσεις της αυτές προσπαθεί να οριοθετήσει ντεφάκτο τις περιοχές που την ενδιαφέρουν και να «εξαφανίσει» τμήμα της ελληνικής ΑΟΖ ανατολικά της γραμμής Κρήτη - Κάρπαθος - Ρόδος και νότια του Καστελόριζου μέχρι τα δυτικά όρια της κυπριακής ΑΟΖ.
Σε στρατιωτικό επίπεδο, συνεχιζόταν και χθες η συγκέντρωση τουρκικών πολεμικών πλοίων σε διεθνή ύδατα, αλλά σε ελληνική ΑΟΖ, ανατολικά του Καστελόριζου, στο πλαίσιο τουρκικής άσκησης. Κινητικότητα επικρατούσε και σε όλο το χώρο της Ανατ. Μεσογείου, από αεροσκάφη ηλεκτρονικού πολέμου, αναγνωριστικά και μη επανδρωμένα αεροσκάφη της Τουρκίας και του Ισραήλ. Στην κινητοποίηση αυτή επιτήρησης και ελέγχου, συμμετέχει και η Ελλάδα, τόσο με τα αεροσκάφη - ιπτάμενα ραντάρ, όσο και με άλλα μέσα.
Στο μεταξύ, σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, οι πρωθυπουργοί Ελλάδας Γ. Παπανδρέου και Ισραήλ Μπ. Νετανιάχου, κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν την Τετάρτη το βράδυ, συμφώνησαν για άμεση ενεργοποίηση της μυστικής στρατιωτικής συμφωνίας που υπεγράφη τις προηγούμενες μέρες από τον Π. Μπεγλίτη κατά την επίσκεψη στο Ισραήλ και η οποία περιλαμβάνει μετασταθμεύσεις ελληνικών μαχητικών στο Ισραήλ και ισραηλινών σε ελληνικά αεροδρόμια για την κάλυψη του άξονα Ισραήλ - Κύπρος - Ελλάδα, αλλά και την ενεργοποίηση κοινού επιτελείου - συντονιστικού κέντρου.
Επαφές Ελλάδας - Κύπρου
Πάντως, χθες στην Αθήνα, στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας ο υπουργός Π. Μπεγλίτης και ο Κύπριος ομόλογός του Δ. Ηλιάδης, μετά από συνάντηση διάρκειας 2,5 ωρών που είχαν, εμφανίστηκαν καθησυχαστικοί και δήλωσαν εμπιστοσύνη στη «διεθνή κοινότητα», ενώ τόνισαν ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία ως κυρίαρχο κράτος έχει το αυτονόητο δικαίωμα να προχωρήσει στις ενεργειακές έρευνες, ασκώντας το κυριαρχικό της δικαίωμα».
Ο Π. Μπεγλίτης είπε ότι «στις μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας αντιτάσσουμε την πολιτική του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου και των διεθνών συνθηκών». Κατηγόρησε, δε, την Τουρκία ότι με τις μονομερείς της ενέργειες, τον τελευταίο καιρό συμβάλλει «στην καλλιέργεια ενός κλίματος αποσταθεροποίησης, έντασης και βεβαίως μιας ενδεχόμενης κρίσης στην περιοχή». Επίσης διακήρυξε ότι «αντιμετωπίζουμε και διαχειριζόμαστε τη συγκυρία με την ύψιστη ψυχραιμία και με την ανάλογη αποφασιστικότητα».
Ο Δ. Ηλιάδης διαβεβαίωσε ότι «εμείς θα παραμείνουμε προσηλωμένοι στη διεθνή νομιμότητα» και κάλεσε τις «διεθνείς δυνάμεις οι οποίες έχουν ήδη τοποθετηθεί (...) να απλώσουν μια ομπρέλα προστασίας των νόμιμων δικαιωμάτων της κυπριακής δημοκρατίας στην άσκηση των ειρηνικών διαδικασιών για την αξιοποίηση του φυσικού μας πλούτου».
Αντανακλώντας τους ισχυρούς ανταγωνισμούς και τις λυκοσυμμαχίες στις οποίες επενδύει η κυβέρνηση, ο Π. Μπεγλίτης συμπλήρωσε ότι η «εμμονή μας στο σεβασμό της διεθνούς νομιμότητας, των αρχών του Διεθνούς Δικαίου και των διεθνών συνθηκών έχει δημιουργήσει ένα ισχυρό μέτωπο αλληλεγγύης στις χώρες της ΕΕ, στις ΗΠΑ, ευρύτερα στις χώρες της περιοχής της ανατολικής Μεσογείου, στη Ρωσία και ασφαλώς εκ μέρους των διεθνών οργανισμών».
Τέλος, η Κύπρια υπουργός Εξωτερικών, Ερατώ Κοζάκου - Μαρκουλλή, σε χθεσινές δηλώσεις της, έριξε ευθύνες στην Αθήνα για το γεγονός ότι δεν έχει γίνει οριοθέτηση της ΑΟΖ Ελλάδας - Κύπρου, σημειώνοντας ότι κατά καιρούς προσεγγίζεται η Αθήνα, αλλά οι «προσπάθειες συνεχίζονται». Η ίδια ανέφερε ότι παρά τις απειλές η εξέδρα της «Noble Energy» έφθασε στον προορισμό της την Πέμπτη «χωρίς να υπάρχει παρενόχληση από τουρκικά πλοία» και η εταιρεία προβαίνει στη διαδικασία της σταθεροποίησής της.



ΕΠΙΣΚΕΨΗ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΙΣ ΗΠΑ

Στόχος η αναβάθμιση της ντόπιας πλουτοκρατίας

«Επενδύσεις» και νέους ρόλους στα ιμπεριαλιστικά σχέδια διεκδικεί η κυβέρνηση

Την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να κλιμακώσει την αντιλαϊκή επέλαση, να βαθύνει την εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και να μετατρέψει τη χώρα σε επενδυτικό παράδεισο για τα μονοπώλια, αναμένεται να δηλώσει ο πρωθυπουργός, με αφορμή το ταξίδι του στις ΗΠΑ, για την ετήσια γενική συνέλευση του ΟΗΕ.
Σύμφωνα με το επίσημο πρόγραμμα, ο Γ. Παπανδρέου θα συναντηθεί αύριο με εκπροσώπους Εβραϊκών Οργανώσεων, όπου θα τεθούν επί τάπητος τα μνημόνια συνεργασίας που έχει υπογράψει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με την κυβέρνηση του Ισραήλ, στο φόντο των εξελίξεων στην Ανατολική Μεσόγειο. Την ίδια μέρα θα συναντηθεί και με τον γγ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν.
Τη Δευτέρα, ο Γ. Παπανδρέου θα επισκεφτεί το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, όπου θα μιλήσει σε εκπροσώπους επιχειρηματικών ομίλων «διαφημίζοντας» το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων της κυβέρνησης και τις αναδιαρθρώσεις στις εργασιακές σχέσεις. Επίσης θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μ. Αμπάς.
Την Τρίτη, θα μεταβεί στην Ουάσιγκτον όπου θα συναντηθεί με την Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ Κρ. Λαγκάρντ, τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ καθώς και Αμερικανούς κυβερνητικούς αξιωματούχους. Ο Γ. Παπανδρέου θα επιστρέψει στην Νέα Υόρκη, την Πέμπτη, όπου έχει προγραμματίσει συναντήσεις με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Ρ.Τ. Ερντογάν, τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Δ. Χριστόφια και Ευρωπαίους ηγέτες μεταξύ των οποίων την πρωθυπουργό της Σλοβακίας Ι. Ραντίσοβα, τον πρωθυπουργό του Κοσσόβου Χ. Θάτσι ενώ θα μιλήσει την επόμενη Παρασκευή στην Ολομέλεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.
Επίσης θα έχει επαφές με Αραβες ηγέτες, μεταξύ των οποίων ο εμίρης του Κατάρ Αλ Τάνι, ενώ θα παραστεί στη δεξίωση που θα παραθέσει για τους ξένους ηγέτες ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα στη Νέα Υόρκη.

πηγή ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου