ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ

ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΕ ΟΡΑΜΑ ΤΗΝ ΛΑΪΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ
"AMAT VICTORIA CURAM"="H ΝΙΚΗ ΑΠΑΙΤΕΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ"
για επικοινωνία και για τις αναρτήσεις,
τις σκέψεις και τις γνώμες σας,στο: predatorus_preda@easy.com

Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2011

Η ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ ΟΜΟΛΟΓΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΑΡΗ ΛΕΗΛΑΣΙΑ

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
Αγρια λεηλασία εργαζομένων και συνταξιούχων

Με εντολή της κυβέρνησης ξεκίνησαν να συνεδριάζουν οι διοικήσεις ασφαλιστικών ταμείων και οργανισμών με αντικείμενο την είσοδο των Ταμείων στο Πρόγραμμα Ανταλλαγής Ομολόγων για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Οσες διοικήσεις έχουν πάρει ήδη αυτή την απόφαση υπηρετούν τις αντεργατικές επιλογές κυβέρνησης και κεφαλαίου και, στην πραγματικότητα, δημιουργούν τους όρους αδυναμίας καταβολής συντάξεων και παροχών.
Αυτό έκαναν χτες η πλειοψηφία της διοίκησης του ΙΚΑ και η πλειοψηφία της διοίκησης του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ). Να σημειωθεί ότι σε όποιες διοικήσεις συμμετέχουν εκπρόσωποι των ταξικών δυνάμεων αυτοί δήλωσαν την κατηγορηματική τους αντίθεση στους εν λόγω σχεδιασμούς.
Το ΙΚΑ αποφάσισε να ανταλλάξει ομόλογα ονομαστικής αξίας 1,419 δισ. ευρώ με άλλα ομόλογα που λήγουν ύστερα από 30 χρόνια. Το 38% των σημερινών ομολόγων (534 εκατομμύρια ευρώ) έληγαν το Δεκέμβρη του 2011, ένα ακόμα 43% στα έτη 2012-2013. Τα υπόλοιπα από το 2014 έως το 2019. Με άλλα λόγια, η πλειοψηφία της διοίκησης του ΙΚΑ αποφάσισε, τη στιγμή που ήδη αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα, ότι δε θα εισπράξει τα τεράστια ποσά που της οφείλει το κράτος αλλά θα αναβάλει την είσπραξή τους - χωρίς να υπάρχει καμιά εγγύηση ούτε γι' αυτή - ύστερα από 30 χρόνια.
Ανάλογη απόφαση πήρε η πλειοψηφία της διοίκησης του ΟΕΚ για ομόλογα ύψους 39 εκατομμυρίων ευρώ (έληγαν το Δεκέμβρη του 2011), όπως καταγγέλλει σε σχετική της ανακοίνωση η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας.
Αποκαλυπτική η εισήγηση του ΤΕΑΔΥ
Για το ίδιο ζήτημα συνεδρίασε χτες το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΕΑΔΥ), το οποίο αποφάσισε, κατά πλειοψηφία, να μη συμμετάσχει στην ανταλλαγή ομολόγων. Σύμφωνα με πληροφορίες, ανάλογη απόφαση πήρε και το Ταμείο των εργαζομένων στον Τύπο.
Αποκαλυπτικό της τεράστιας λεηλασίας που συντελείται είναι το σκεπτικό που διατυπώνεται στην ίδια την εισήγηση της αρμόδιας υπηρεσίας του ΤΕΑΔΥ. Μεταξύ άλλων σημειώνεται:
  • Η ανάγκη για «διατήρηση της ταμειακής ρευστότητας» ορίζει πως «πρέπει να υπάρχει διασπορά των ΟΕΔ (Ομόλογα Ελληνικού Δημοσίου) σε διαφορετικές ημερομηνίες λήξης». Ομως, η ανταλλαγή των υπαρχόντων ομολόγων «με νέα 30ετή ομόλογα στο άρτιο, δημιουργεί μια λήξη ενός χαρτοφυλακίου ομολόγων, συγκεντρωμένη σε μία κοινή ημερομηνία λήξης, μετά από μια τριακονταετία». Εδώ λέγεται καθαρά ότι η ανταλλαγή απειλεί την ταμειακή ρευστότητα.
  • Σε άλλο σημείο αναφέρει ότι «θα πρέπει να μας είναι γνωστοί οι όροι διαπραγμάτευσης και ρευστοποίησης των νέων ΟΕΔ μετά την ανταλλαγή» και ότι «μετά την ανταλλαγή των ΟΕΔ είναι πιθανό η αξία του χαρτοφυλακίου των ΟΕΔ των ΦΚΑ (Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης) να είναι υψηλότερη από την τρέχουσα αξία». Δηλαδή, όποιοι πήραν ή θα πάρουν αποφάσεις ανταλλαγής το κάνουν χωρίς να ξέρουν τους όρους με τους οποίους θα ρευστοποιηθούν τα νέα ομόλογα, ενώ το ποια θα είναι η αξία τους απλώς εικάζεται.
  • Το κυριότερο όμως είναι η διαπίστωση πως τα σημερινά ΟΕΔ «έχουν δημιουργηθεί από εισφορές νυν συνταξιούχων ή εργαζομένων που θα είναι ήδη συνταξιούχοι τα επόμενα τριάντα χρόνια και όχι αυτών που θα συνταξιοδοτηθούν μετά από τριάντα χρόνια (...) Μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την απρόσκοπτη καταβολή των συντάξεων». Και προστίθεται: «Μέχρι σήμερα το Ταμείο μπορεί να πλήρωνε τις συντάξεις από τις εισφορές, οι οποίες επαρκούσαν. Ομως, με τη σχέση πρόσληψης/εξόδου, εργαζόμενου/συνταξιούχου, 1/5 ή 1/10 η δυνατότητα αυτή θα ανατραπεί και πρέπει να μπορούμε να προστρέξουμε στα αποθεματικά που δημιουργήθηκαν για το λόγο αυτό. Τα αποθεματικά αυτά δημιουργήθηκαν κυρίως από εισφορές ασφαλισμένων αφού μέχρι το 2002 δεν υπήρχε εργοδοτική εισφορά». Με σαφήνεια λέγεται ότι τα σημερινά ΟΕΔ είναι για την καταβολή των σημερινών συντάξεων και η ανταλλαγή τους απειλεί αυτή τη δυνατότητα...
Ανακοίνωση του ΠΑΜΕ για την ανταλλαγή ομολόγων
Το νέο έγκλημα σε βάρος των Ταμείων, των εργαζομένων και των συνταξιούχων, καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου του ΠΑΜΕ με αφορμή τη χτεσινή απόφαση της πλειοψηφίας της Διοίκησης του ΙΚΑ να συμμετέχει στην ανταλλαγή ομολόγων.
Η ανακοίνωση έχει ως εξής:
«
Η πλειοψηφία της Διοίκησης του ΙΚΑ προχωρά σε νέο έγκλημα σε βάρος των αποθεματικών του Ταμείου. Συγκεκριμένα, πήρε κατά πλειοψηφία απόφαση για την ένταξη 1,4 δισ. ευρώ στο Πρόγραμμα Ανταλλαγής Ομολόγων, με βάση τη συμφωνία της 21ης Ιούλη. Μετέχει, δηλαδή, στην προσπάθεια μετακύλισης του κόστους της καπιταλιστικής κρίσης στις πλάτες των εργαζομένων. Ηδη, οι εκτιμήσεις μιλάνε συνολικά για απώλειες των Ταμείων ύψους 5 δισ.
Οι πενιχρές συντάξεις και παροχές του ΙΚΑ και των άλλων Ταμείων θα βρεθούν σε πολύ μεγάλο κίνδυνο. Ανοίγει ο δρόμος, ώστε να βρεθούν τα αποθεματικά των Ταμείων στον αέρα. Οι πιθανότητες παύσης πληρωμών συντάξεων και παροχών αυξάνουν. Η έκδοση προσωρινής σύνταξης αποτελεί ένα ισχυρό εργαλείο στα χέρια της κυβέρνησης και του κεφαλαίου να κουρέψει τις συντάξεις.
Στην ίδια ρότα βρίσκονται και οι Διοικήσεις των υπόλοιπων Ασφαλιστικών Ταμείων και Οργανισμών, που έχουν στην κατοχή τους ομόλογα περίπου 25 δισ. Σε πολλά από αυτά έχει παρθεί η απόφαση ένταξης στο Πρόγραμμα Ανταλλαγής Ομολόγων, ακολουθώντας κατά γράμμα την κυβερνητική γραμμή.
Το ΠΑΜΕ καταγγέλλει τη στάση των μελών των Διοικήσεων των Ταμείων που στηρίζουν αυτές τις επιλογές. Είναι και αυτοί υπόλογοι απέναντι στον εργαζόμενο λαό, γιατί συμβάλλουν από τη θέση τους στη λεηλασία του κόπου των εργαζομένων. Σύσσωμοι οι διορισμένοι διοικητές και στελέχη των Ασφαλιστικών Ταμείων στις εισηγήσεις των συνεδριάσεων των Διοικητικών Συμβουλίων για αυτό το θέμα αναφέρουν, ότι τα Ασφαλιστικά Ταμεία πρέπει να συμμετάσχουν στη διάσωση της ελληνικής οικονομίας. Καλούν, δηλαδή, τον ελληνικό λαό να βάλει πλάτη για τη διάσωση των πιστωτών της ελληνικής πλουτοκρατίας, για την προστασία και τη διεύρυνση των κερδών της ολιγαρχίας του πλούτου.
Εχουν τεράστια ευθύνη γιατί είναι οι ίδιοι που συνέδραμαν με όλες τους τις δυνάμεις, ώστε να "επενδυθούν" τα αποθεματικά των Ταμείων σε χρηματοπιστωτικά προϊόντα, όπως μετοχές, αμοιβαία κεφάλαια κλπ. Οι ταξικές δυνάμεις σε όλα τα Ασφαλιστικά Ταμεία που συνεδρίασαν με αυτό το θέμα καταψήφισαν τη θέση για συμμετοχή στο Πρόγραμμα Ανταλλαγής Ομολόγων και τεκμηριωμένα πρόβαλλαν το αίτημα για επιστροφή με ευθύνη κράτους και μεγαλοεργοδοσίας όλων των απωλειών που έχουν υποστεί τα Ασφαλιστικά Ταμεία από το τζογάρισμα των αποθεματικών τους και πάσης φύσης πλιάτσικο.
Είναι αναίσχυντο να μιλάει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ και οι στυλοβάτες τους για ανεδαφικά αιτήματα, όταν έχουν δοθεί 100 δισ. ευρώ για τη "διάσωση" των τραπεζών τα τρία τελευταία χρόνια. Τα συνδικάτα να ενημερώσουν άμεσα την εργατική τάξη για αυτήν την απόφαση - βόμβα που είναι μέρος της συνολικής αντιλαϊκής πολιτικής και να προετοιμάσουν νέες κινητοποιήσεις κατά κλάδο και συνολικά, που ο πυρήνας της δράσης τους να περικλείει το σύνθημα "Καμία θυσία για την πλουτοκρατία"».
Αποκαλυπτικές τοποθετήσεις
Θράσος και αντικομμουνισμός. Αυτά είναι τα συστατικά με τα οποία η διορισμένη από την κυβέρνηση διοίκηση του ΙΚΑ υπερασπίστηκε την απόφαση λεηλασίας της περιουσίας των ασφαλισμένων. Ο διοικητής του ΙΚΑ, Ρ. Σπυρόπουλος, είπε ότι η ανταλλαγή ομολόγων είναι πατριωτικό καθήκον!
Στην τοποθέτησή του ένας από τους εκπροσώπους των ταξικών δυνάμεων, ο Θ. Κακκαβάς, κατήγγειλε την απόφαση και σχολίασε ότι η λεηλασία παρουσιάζεται σαν πατριωτικό καθήκον. Είπε ακόμα ότι δεν πρέπει να δοθεί ούτε 1 ευρώ σε ανταλλαγή και οι όποιες απώλειες των Ταμείων να καλυφθούν από αυτούς που τις δημιούργησαν, το κράτος και την εργοδοσία.
Ο διοικητής του ΙΚΑ μεταξύ άλλων απάντησε ότι πρόκειται για αποφάσεις της πλειοψηφίας και πως δεν μπορεί να παραβιάζεται η συνταγματική τάξη με τέτοιες απόψεις. Σαν να λέει, ότι όποιος έχει αντίθετη γνώμη δεν μπορεί καν να τη λέει. Για να τον συμπληρώσει ένας ακόμα διορισμένος από την κυβέρνηση λέγοντας ειρωνικά «και τι θέλετε, να τα μετατρέψουμε σε ρούβλια;».
Τέτοιες απόψεις σε τέτοιες στιγμές μπορούν να ειπωθούν μόνο από όσους έχουν δώσει διαπιστευτήρια στο χτύπημα της εργατικής τάξης και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων. Διαπιστευτήρια που πάνε χέρι χέρι με τον αντικομμουνισμό.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου