ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ

ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΕ ΟΡΑΜΑ ΤΗΝ ΛΑΪΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ
"AMAT VICTORIA CURAM"="H ΝΙΚΗ ΑΠΑΙΤΕΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ"
για επικοινωνία και για τις αναρτήσεις,
τις σκέψεις και τις γνώμες σας,στο: predatorus_preda@easy.com

Παρασκευή 19 Αυγούστου 2011

ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΗ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Παρασκευή 19 Αυγούστου 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελ. /24     
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Οξύτατοι ανταγωνισμοί για τον επιμερισμό της ζημιάς
Μετά τη Φινλανδία, η Αυστρία, η Ολλανδία και η Σλοβακία ζητάνε κι αυτές «εγγυήσεις» για να συμμετάσχουν στο νέο δανειακό πακέτο
Οι κόντρες και τα παζάρια στην ΕΕ είναι για την πλουτοκρατία. Κάθε ενδοϊμπεριαλιστικόςσυμβιβασμός φέρνει νέα μέτρα και εκβιασμούς στο λαό, που πρέπει να τους ανατρέψει για να δει καλύτερες μέρες
Τις αντιφάσεις του καπιταλιστικού συστήματος και τους ισχυρούς ανταγωνισμούς στο εσωτερικό της λυκοσυμμαχίας, για το ποιος θα χρεωθεί με τη μικρότερη ζημιά από τη δεδομένη καταστροφή κεφαλαίου, επιβεβαιώνει η συμφωνία της Ελλάδας με τη Φινλανδία, αλλά και οι αξιώσεις που εγείρουν τώρα η Αυστρία, η Ολλανδία και η Σλοβακία, ζητώντας κι αυτές εγγυήσεις για να συμμετέχουν στο νέο δανειακό πακέτο προς την ελληνική κυβέρνηση και την ντόπια πλουτοκρατία.Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η Ελλάδα θα καταθέσει μετρητά στην Φινλανδία, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για επενδύσεις σε ομόλογα με υψηλές αποδόσεις. Μαζί με το επιτόκιο, το ποσό θα είναι ανάλογο της συνεισφοράς της Φινλανδίας στο δάνειο που θα λάβει η Ελλάδα από το EFSF, και η οποία ανέρχεται στο 1 δισ. ευρώ. Απαντώντας σε δημοσίευμα φινλανδικής εφημερίδας, που υποστήριζε ότι η Αυστρία αντιτίθεται στη συμφωνία Φινλανδίας - Ελλάδας, το υπουργείο Οικονομικών της χώρας ανακοίνωσε χτες ότι η Αυστρία θα ζητήσει και αυτή εγγυήσεις για το νέο δανειακό πακέτο προς την Ελλάδα, εάν γίνει χρήση του μοντέλου αυτού για άλλες χώρες - μέλη της Ευρωζώνης.
«Είναι σίγουρα ανακριβές να λέμε ότι η Αυστρία αντιτίθεται στη συμφωνία της Φινλανδίας με την Ελλάδα», είπε ο εκπρόσωπος του αυστριακού υπουργείου Οικονομικών, προσθέτοντας ότι «αν δημιουργηθεί μοντέλο για την παροχή εγγυήσεων, θα προβάλει και η Αυστρία αξιώσεις», καθώς κάτι τέτοιο «είναι απόλυτα σύμφωνο με τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής (της 21ης Ιουλίου)». «Το μοντέλο εγγυήσεων πρέπει να είναι στη διάθεση όλων των χωρών της ευρωζώνης», είπε ο ίδιος.
Εγγυήσεις ανάλογες με αυτές που απέσπασε η Φινλανδία, ζητάνε επίσης η Ολλανδία και η Σλοβακία, προκειμένου να συμμετέχουν στο νέο δάνειο προς την Ελλάδα. «Εμείς μαζί με κάποιες άλλες χώρες, πάντα λέγαμε στις Βρυξέλλες και στην Φινλανδία, ότι αν η Φινλανδία λάβει εγγυήσεις, δεν μπορεί να επιδεινωθεί η δική μας θέση όσον αφορά την πιστοληπτική μας αξιολόγηση και ότι επιθυμούμε και εμείς μια συμφωνία παροχής εγγυήσεων», δήλωσε την Πέμπτη εκπρόσωπος του ολλανδικού υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με το Reuters. Στην ίδια γραμμή συντάσσεται και η Σλοβακία, με τον υπουργό Οικονομικών να δηλώνει ότι «το θεωρώ απαράδεκτο για την όποια χώρα να μην λαμβάνει εγγυήσεις, όταν τις λαμβάνουν άλλες χώρες».
Μοιράζονται τις ίδιες ανησυχίες
Συνδράμοντας τις προσπάθειες της κυβέρνησης να συγκαλύψει την ουσία του ζητήματος και να κρύψει πίσω από το δέντρο των εγγυήσεων το δάσος των μέτρων και της αφαίμαξης που θα υποστεί ο λαός, ο εκπρόσωπος της ΝΔ ξεσπάθωσε χτες με αφορμή τις δηλώσεις Αυστριακών, Ολλανδών και Σλοβάκων αξιωματούχων. Ο Γ. Μιχελάκης καταλόγισε «αδυναμία» στην κυβέρνηση «να διαχειριστεί ή να διαπραγματευθεί οτιδήποτε», ανησυχώντας και αυτός για το γεγονός ότι «το σχέδιο της 21ης Ιουλίου για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους, αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα».
H Ελλάδα δεν συζητά με άλλες χώρες της Ευρωζώνης πλην της Φινλανδίας την παροχή εγγυήσεων, ισχυρίζεται από την πλευρά της κυβέρνησης αξιωματούχος που μίλησε στο Reuters, διατηρώντας την ανωνυμία του. Ωστόσο, ο υπουργός Οικονομικών απάντησε χτες στη ΝΔ πως δεν είναι «καινούργιο ή απροσδόκητο» το γεγονός ότι υπάρχουν προβλήματα. Ο Ευ. Βενιζέλος καταλογίζει μεν στη ΝΔ και σε άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης ότι «κινδυνολογούν ή να επιχαίρουν» για την ύπαρξή τους, αφήνει ωστόσο ανοιχτό και το ενδεχόμενο να υπάρξει και εμπλοκή στο δάνειο προς την Ελλάδα.
Χωρίς να αναφέρεται καθόλου στην πρόθεση και άλλων χωρών να αξιοποιήσουν το μοντέλο της συμφωνίας με τη Φινλανδία, χαρακτηρίζει «δύσκολη και λεπτή διαπραγμάτευση», η οποία όπως λέει «τελεί υπό την έγκριση των υπολοίπων κρατών - μελών της Ευρωζώνης». Ο ίδιος λέει ότι βρίσκεται εδώ και μέρες σε επαφή με ομολόγους του, ενώ «η σχετική συζήτηση άρχισε στο επίπεδο της τεχνικής ομάδας εργασίας και θα συνεχιστεί την επόμενη εβδομάδα στο επίπεδο των εκπροσώπων των υπουργών».
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΤΡΟΪΚΑ - ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ
Ανησυχούν για νέους κλυδωνισμούς
Στην Αθήνα, από χτες τα κλιμάκια των ιμπεριαλιστικών οργανισμών, ψάχνουν στα κιτάπια των τραπεζών
Στην Αθήνα βρίσκονται από χτες τα «τεχνικά κλιμάκια» των ιμπεριαλιστικών οργανισμών (ΕΕ - ΔΝΤ - Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα) με πρώτη προτεραιότητα τις εξελίξεις γύρω από το χρηματοπιστωτικό σύστημα, όπως τα ζητήματα της κεφαλαιακής επάρκειας και ρευστότητας, η αύξηση των επισφαλών δανείων και τα αποτελέσματα που θα επέλθουν μετά και το κούρεμα των κρατικών ομολόγων.
Την ερχόμενη βδομάδα καταφθάνουν και τα υψηλόβαθμα στελέχη τους, προκειμένου, σε συνεργασία με την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, να επικαιροποιήσουν τη βαρβαρότητα, για τη «διόρθωση» των αστοχιών τους με την παραπέρα σφοδρή κλιμάκωση, την εφαρμογή και πρόσθετων μέτρων, όπως αυτά που θα περιλάβουν στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο. Το παζάρι έχει και συνέχεια, γύρω από το πρόγραμμα για τις ιδιωτικοποιήσεις - μαμούθ, για τα 50 δισ. ευρώ, που ενόψει «κουρέματος», καταστροφής δηλαδή υπερσυσσωρευμένων κεφαλαίων, φαίνεται πλέον να ξεθωριάζει ως προς τους ποσοτικούς στόχους του. Είναι απόλυτα φανερό ότι τα βαθιά αδιέξοδα της καπιταλιστικής διαχείρισης μεταφράζονται σε νέα μέτρα και «ανταλλάγματα» που θα φορτωθούν στις πλάτες του λαού.
Τα κλιμάκια της τρόικας συζήτησαν χτες για τις εξελίξεις με τη διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδας, ενώ σε κύκλο συνεννοήσεων βρίσκονται και με τα στελέχη των τραπεζών.
Για τη στήριξη του τραπεζικού κεφαλαίου, και παρά τις περί της περί του αντιθέτου συστάσεις, η εξάρτηση των ντόπιων τραπεζών από τα τζάμπα κεφάλαια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας φτάνει σήμερα στα 105 δισ. ευρώ. Για την αντιμετώπιση των κραδασμών, σχεδιάζεται η ενεργοποίηση του «έκτακτου μηχανισμού παροχής ρευστότητας» (ELA), που για ορισμένες τράπεζες θεωρείται «θέμα χρόνου», λίγων βδομάδων. Η εξέλιξη αυτή είναι αποτέλεσμα της μη αποδοχής ορισμένων εγγυήσεων (ομολογίες, τιτλοποιημένα δάνεια κ.ά.) που οι τράπεζες καταθέτουν στην κεντρική τράπεζα του ευρωσυστήματος, προκειμένου να τροφοδοτηθούν με ζεστό χρήμα. Είναι φανερό, δηλαδή, ότι η διαδικασία για την ελεγχόμενη πτώχευση, περνάει στην επόμενη φάση της.
Μετά την ολοκλήρωση της έρευνας στα «κιτάπια» των τραπεζών, για την αποφυγή μετάδοσης κραδασμών σε πλαϊνούς κρίκους, θα προχωρήσουν στις κατάλληλες «λύσεις» με στόχο τη θωράκιση της κεφαλαιακής επάρκειας, όπως μέσα από αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, συγχωνεύσεις, η με την αναγκαστική και μη επιθυμητή από τους τραπεζίτες προσφυγή στον ειδικό μηχανισμό στήριξης, που προβλέπεται για τις τράπεζες στο αρχικό μνημόνιο. Σε ρόλο βασικού ελεγκτή έχουν προσλάβει το μονοπώλιο «Black Rock», καθώς επίσης και την «Ernst & Younk». Η δεύτερη, ως μέλος του λεγόμενου big 5, είναι και συνεργάτης της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, έχει πιάσει νευραλγικά πόστα τόσο στον κρατικό φοροελεγκτικό μηχανισμό όσο και στον «έλεγχο» των κρατικών δαπανών.
Συγκέντρωση στο Αλιβέρι
Η ΚΟ Αλιβερίου του ΚΚΕ διοργανώνει πολιτική συγκέντρωση με θέμα: «Καπιταλιστική οικονομική κρίση - Η πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ» την Παρασκευή 26 Αυγούστου, στις 9 μ.μ., στην παραλία του Καράβου. Θα μιλήσει ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου