ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ

ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΕ ΟΡΑΜΑ ΤΗΝ ΛΑΪΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ
"AMAT VICTORIA CURAM"="H ΝΙΚΗ ΑΠΑΙΤΕΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ"
για επικοινωνία και για τις αναρτήσεις,
τις σκέψεις και τις γνώμες σας,στο: predatorus_preda@easy.com

Τετάρτη 3 Αυγούστου 2011

ΔΙΕΘΝΗΣ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τετάρτη 3 Αυγούστου 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελ. /28     
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Βαθαίνει η κρίση του συστήματος
Εντονη ανησυχία στην Ευρωζώνη για την κατάσταση σε Ιταλία και Ισπανία
Οι «ναοί» του τζόγου πήραν φωτιά χτες με τις εξελίξεις σε ΗΠΑ και Ευρωζώνη
Από την υποτιθέμενη «ανάσα για την παγκόσμια οικονομία» λόγω του προσωρινού συμβιβασμού που επιτεύχθηκε στις ΗΠΑ μεταξύ των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικάνων για την επέκταση του ορίου του κρατικού χρέους, που είναι 14,3 τρισ. δολάρια, κατά 2,4 τρισ. δολάρια, και τη δυνατότητα δανεισμού τους, αλλά και από την έντονη ανησυχία για την κατάσταση με το χρέος σε Ιταλία και Ισπανία (που αποτελούν μεγάλο ποσοστό στην οικονομία της Ευρωζώνης) χαρακτηρίζεται η διεθνής οικονομική επικαιρότητα. Φυσικά η «ανάσα» στις ΗΠΑ και η όποια διαβούλευση για τις δύο χώρες της Ευρωζώνης έχουν σχέση με τις δυσκολίες διαχείρισης της καπιταλιστικής κρίσης και με τον επιμερισμό της ζημιάς (απαξίωσης κεφαλαίου) και είναι δεδομένο ότι και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού το «μάρμαρο πληρώνουν» τα λαϊκά στρώματα, με νέα επιδείνωση των συνθηκών ζωής τους και περικοπές δικαιωμάτων.
Προβληματίζουν οι πιέσεις των οίκων αξιολόγησης
Χτες η εκπρόσωπος του επιτρόπου για τις Χρηματοοικονομικές Υπηρεσίες, Σαντάλ Χιουζ, ερωτηθείσα σχετικά με την Ισπανία, την Ιταλία αλλά και την Κύπρο, που επίσης βρίσκεται στο στόχαστρο των οίκων αξιολόγησης (δηλαδή, των μηχανισμών των ίδιων των καπιταλιστών που ποντάρουν στη χρεοκοπία των χωρών) απάντησε ότι «δεν υπάρχει κανένα σχέδιο "πάνω στο τραπέζι" για την παροχή δανείων στην Ισπανία, στην Ιταλία και στην Κύπρο, τρεις χώρες της Ευρωζώνης οι οποίες αντιμετωπίζουν εντεινόμενη πίεση από τις αγορές και τους οίκους αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας».
Ταυτόχρονα, ο επικεφαλής της Ευρωζώνης και πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ, πρόκειται να έχει σήμερα, Τετάρτη, συνάντηση στο Λουξεμβούργο με τον υπουργό Οικονομικών της Ιταλίας, Τζούλιο Τρεμόντι, για τις πιέσεις που αντιμετωπίζει η τελευταία από τις ευρωπαϊκές χρηματαγορές.
Ο Τρεμόντι είχε χτες συναντήσεις με τη διοίκηση του χρηματιστηρίου του Μιλάνου, τη διοίκηση της Τράπεζας της Ιταλίας, την Κανονιστική Αρχή της αγοράς των ασφαλειών, για να εξεταστεί η κατάσταση, ενώ σήμερα στο Κοινοβούλιο θα μιλήσει ο πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι για την οικονομία και όλα δείχνουν ότι θα υπάρξουν νέες εξαγγελίες οικονομικών μέτρων, δηλαδή νέες περικοπές στο όνομα της «δημοσιονομικής εξυγίανσης». Ως γνωστόν, στην Ιταλία οι λεγόμενοι κοινωνικοί εταίροι με τη συμβολή των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών έχουν ήδη συμφωνήσει σε σειρά περικοπών και κατακρεούργηση δικαιωμάτων των εργαζομένων στο όνομα της «ανάπτυξης».
Στην Ισπανία ο πρωθυπουργός, Χοσέ Λουίς Ροδρίγκεθ Θαπατέρο, που ανακοίνωσε πρόσφατα πρόωρες εκλογές για τα τέλη του Νοέμβρη, αποφάσισε να καθυστερήσει τις διακοπές του εξαιτίας της «διεθνούς οικονομικής κατάστασης» και της ανάγκης συνεχών επαφών με την υπουργό Οικονομίας, Ελένα Σαλγάδο, για την παρακολούθηση της κατάστασης του χρέους.
Μετά τον προσωρινό συμβιβασμό στις ΗΠΑ
Αργά τη Δευτέρα εγκρίθηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων (με 269 ψήφους υπέρ και 141 κατά) και χτες από τη Γερουσία (με 74 ψήφους υπέρ και 26 κατά) ο νόμος που προβλέπει την αύξηση του ορίου του χρέους, άρα και του δανεισμού, και μειώσεις δαπανών 2,1 τρισεκατομμυρίων δολαρίων σε βάθος δεκαετίας.
«Σπουδαίο πρώτο βήμα» χαρακτήρισε το νομοθέτημα ο Πρόεδρος Ομπάμα και ότι απομένουν να γίνουν πολλά ώστε «να ανασυγκροτηθεί η αμερικανική οικονομία».
Πάντως, δεν πρόκειται για «συνθηκολόγηση» ή παράδοση άνευ όρων του Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, όπως υποστηρίζει σύσσωμος ο διεθνής και εγχώριος αστικός Τύπος. Πρόκειται για επιλογή.
Μέσα σε όλο αυτό το χαμό και τον πανικό, στα αζήτητα πετάχθηκε η έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας του Κογκρέσου (GAO), που δημοσιοποιήθηκε στα μέσα Ιούλη, για τον τρόπο που διανεμήθηκαν τα έκτακτα κονδύλια για την αντιμετώπιση της κρίσης. Σύμφωνα με αυτή, λοιπόν, από την 1η Δεκέμβρη 2007 μέχρι και την 21η Ιούλη 2010 η Ομοσπονδιακή Τράπεζα (FED) διένειμε 16 τρισεκατομμύρια δολάρια σε «έκτακτη βοήθεια» σε διάφορα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και επιχειρήσεις παγκοσμίως! Πρόκειται ουσιαστικά για το σύνολο του χρέους των ΗΠΑ με την αύξηση που ενέκρινε το Κογκρέσο μόλις χτες και ποσό που είναι υψηλότερο ακόμη και από το ΑΕΠ των ΗΠΑ και μεγαλύτερο από το άθροισμα των προϋπολογισμών των τελευταίων 4 ετών, όπως σημειώνει ο καθηγητής Ατίλιο Μπορόν, σε άρθρο του που αναρτήθηκε στο δίκτυο Αporrea. Δεν είναι μόνο αυτό, σημειώνει ο Μπορόν, ο έλεγχος της GAO αποκάλυψε επίσης ότι 659 εκατομμύρια κατευθύνθηκαν σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στο πλαίσιο της διαχείρισης των εκατοντάδων δισεκατομμυρίων με πακέτα διάσωσης των τραπεζών και του «μηχανισμού εξόδου από την κρίση». Πάνω από 3 δισεκατομμύρια διοχετεύθηκαν προς μεγάλες εταιρείες και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στην Ευρώπη και την Ασία, ενώ τα υπόλοιπα τρισεκατομμύρια διοχετεύθηκαν προς τις γνωστές... Citibank, Morgan Stanley, Merrill Lynch, General Motors και Bank of America. Στον αντίποδα, η κρίση συνεχώς βάθαινε, σε πρωτοφανή επίπεδα, έσπαγαν τα ρεκόρ ανεργίας, φτώχειας, του αριθμού των αστέγων, του αριθμού όσων σιτίζονται με κουπόνια. Τώρα, με τις περικοπές, που προωθούνται και σε ομοσπονδιακό επίπεδο, καθώς σε πολιτειακό ήδη έχουν δρομολογηθεί, το έργο της συντριβής του αμερικανικού λαού θα ολοκληρωθεί.

ΣΥΝ
Φταίει ο... νεοφιλελευθερισμός
Δεν χάνει ευκαιρία ο ΣΥΝ για να επισημάνει τη στάση του απέναντι στα αίτια της καπιταλιστικής κρίσης και να διευκρινίσει πως δεν αμφισβητεί το καπιταλιστικό σύστημα αλλά μια επιμέρους μορφή διαχείρισής του, το «νεοφιλελευθερισμό». Να εκφράσει με πρεμούρα το φόβο του να μη θιγούν τα ιερά και τα όσια της στρατηγικής επιλογής του στην ενσωμάτωση στο ευρωενωσιακό οικοδόμημα, διατυπώνοντας κριτικές παρατηρήσεις ακόμα και πολεμική σε θεσμούς όπως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αλλά πάντα για επιμέρους ζητήματα.
Το πλαίσιο αυτό αποτυπώθηκε σε μια σειρά χτεσινών ανακοινώσεων και δηλώσεων των στελεχών του ΣΥΝ για ζητήματα της οικονομικής κρίσης. Σε σχόλιο του Γραφείου Τύπου του ΣΥΝ για την έκθεση του ΟΟΣΑ για την Ελλάδα αναφέρεται πως «πρόκειται για τυφλή επιμονή σε ένα μη βιώσιμο και χρεοκοπημένο νεοφιλελεύθερο σχέδιο». Μάλιστα σημειώνεται πως «ιδιωτικοποιήσεις, περαιτέρω υποβάθμιση των εργασιακών σχέσεων και διάλυση του κοινωνικού κράτους είναι ούτως ή άλλως αυτό που επιδιώκει και πράττει η κυβέρνηση μέσω πολλαπλών μνημονίων, που οδηγούν την πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας στη χρεοκοπία και την οικονομία στο φαύλο κύκλο της συνεχούς ύφεσης». Δηλαδή, αυτό που φταίει είναι... το «νεοφιλελεύθερο σχέδιο».
Ταυτόχρονα ο ΣΥΝ κλείνει λίγο και το μάτι προς την κυβέρνηση, αφήνοντας να φανεί πως μπορεί να υπάρχει ελπίδα για το λαό μέσω του «επανασχηματισμού του ΕΣΠΑ» προτείνοντας «να ακουμπήσει επάνω στην κοινωνία που μαστίζεται από την εργασιακή ανασφάλεια και την ανεργία και να βοηθήσει στην ουσιαστική οικονομική, κοινωνική και αειφόρο ανάπτυξη». Δηλαδή αυταπάτες στο λαό ότι υπάρχει ελπίδα για ανάπτυξη μέσω των κοινοτικών κονδυλίων, το γνωστό τροπάρι που οδήγησε όλα αυτά τα χρόνια της συμμετοχής της Ελλάδας στην ΕΟΚ-ΕΕ στη διάλυση της παραγωγικής της βάσης (συρρίκνωση της βιομηχανίας, αποδιάρθρωση της αγροτικής παραγωγής). Η μόνη αγωνία του ΣΥΝ είναι ότι μεγάλο μέρος του ΕΣΠΑ (Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς 2007-2013) παραχωρείται «σε κάθε λογής συμβούλους και στο κράτος της κομματικής πελατείας των εργολάβων».
Από κοντά και η υπεύθυνη ευρωπαϊκής πολιτικής του ΣΥΝ, Ρένα Δούρου, που σε δήλωσή της για την «επιδεινούμενη κατάσταση στην Κύπρο και τις οικονομικές δυσκολίες σε Ιταλία και Ισπανία», καταφέρεται κατά των «ευρωπαϊκών ηγεσιών και θεσμών, όπως η Κομισιόν και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα», που «βαθαίνουν την κρίση και οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε ένα αδιέξοδο που θα κληθούν να πληρώσουν οι λαοί της Ευρώπης». Δηλαδή, έτσι απλά, φταίνε κάποιοι και όχι το σύστημα και το ευρωενωσιακό οικοδόμημα των μονοπωλίων. Για να γίνει πιο σαφές αυτό που λέει η εκπρόσωπος του ΣΥΝ αναφέρει: «Σήμερα γίνεται πλέον επιτακτική η ανάγκη αποδέσμευσης από τη λογική της λιτότητας και των περικοπών, αλλαγής ρόλου της ΕΚΤ, αλλαγής, με λίγα λόγια, οικονομικού μοντέλου, καθώς ηλίου φαεινότερη είναι η αποτυχία της νεοφιλελεύθερης ορθοδοξίας».



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου