ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ

ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΕ ΟΡΑΜΑ ΤΗΝ ΛΑΪΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ
"AMAT VICTORIA CURAM"="H ΝΙΚΗ ΑΠΑΙΤΕΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ"
για επικοινωνία και για τις αναρτήσεις,
τις σκέψεις και τις γνώμες σας,στο: predatorus_preda@easy.com

Τετάρτη 31 Αυγούστου 2011

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΜΕ ΤΟ ΔΣ ΤΩΝ ΔΑΣΚΑΛΩΝ

Τετάρτη 31 Αυγούστου 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελ. /28     
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Αγώνας ενάντια στο σχολείο της αγοράς
Συνάντηση του ΔΣ της ΔΟΕ με την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Συνάντηση με το ΔΣ της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας (ΔΟΕ) είχε, χτες, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, στον Περισσό. Η Αλέκα Παπαρήγα μετά τη συνάντηση έκανε την παρακάτω δήλωση:«Το ΚΚΕ είναι σήμερα πανέτοιμο να πάρει μέρος και να στηρίξει τους αγώνες των εκπαιδευτικών, τους αγώνες των δασκάλων, πρώτα - πρώτα για την αντιμετώπιση οξυμένων προβλημάτων, που έχουν σχέση με τη χρηματοδότηση των αναγκών της Παιδείας, της λειτουργίας των σχολείων, για μαζικούς διορισμούς μόνιμων δασκάλων και όχι αυτό το αίσχος των ωρομίσθιων και των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, για μισθούς ανθρώπινους.
Εμείς π.χ. δεν έχουμε παραιτηθεί από τη θέση για 2.000 μεικτό μισθό για το δάσκαλο που έχει τελειώσει το Πανεπιστήμιο. Και πάνω απ' όλα πρέπει να αγωνιστούμε για να μην εξελιχθεί το σχολείο σε ακόμα χειρότερη κατάσταση απ' ό,τι είναι, σε ένα σχολείο της αγοράς, όπου στο επίπεδο του ίδιου δήμου θα υπάρχουν δημόσια σχολεία πρώτης, δεύτερης και τρίτης κατηγορίας. Και οπωσδήποτε πρέπει να αποτρέψουμε μια σειρά άμεσα μέτρα της κυβέρνησης που περνάνε στο χώρο της δημοτικής Παιδείας και γενικότερα και να αποτρέψουμε το ακόμα χειρότερο να περάσει στην πράξη πλήρως το σχολείο στη λειτουργία του δήμου. Να έχουμε αντί δασκάλους δημόσιους υπαλλήλους, να έχουμε υπαλλήλους του δήμου, πράγμα που θα οδηγήσει στην πλήρη υποβάθμιση της μόρφωσης της μεγάλης πλειοψηφίας των παιδιών, που ανήκουν στα εργατικά - λαϊκά στρώματα».
Ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Κομνηνός Μαντάς, σε δήλωσή του, είπε πως η συνάντηση έγινε στο πλαίσιο της ενημέρωσης των κομμάτων του ελληνικού κοινοβουλίου για την έναρξη της σχολικής χρονιάς και την κατάσταση που θα αντιμετωπίσουν στα σχολεία μαθητές και εκπαιδευτικοί (ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό, ελαστικές σχέσεις εργασίας, προβλήματα χρηματοδότησης των σχολικών επιτροπών κ.ά.).
ΦΟΙΤΗΤΕΣ - ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ
Αύριο τα συλλαλητήρια σε όλη τη χώρα
  • Οι φοιτητές και οι σπουδαστές οργανώνουν την πάλη τους για να μην εφαρμοστεί ο νόμος - πλαίσιο
  • Αύριο τα συλλαλητήρια σε πολλές πόλεις της χώρας, μετά από το κάλεσμα του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών
Οι φοιτητές και οι σπουδαστές οργανώνουν την πάλη τους για να μην εφαρμοστεί ο νόμος - πλαίσιο. Αύριο θα γίνουν συλλαλητήρια σε πολλές πόλεις της χώρας, μετά από κάλεσμα του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών, ενώ συνεχίζονται οι δυναμικές κινητοποιήσεις. Σήμερα θα γίνουν οι περισσότερες Γενικές Συνελεύσεις Φοιτητών. Υπενθυμίζουμε ότι σε πολλές σχολές υπάρχουν αποφάσεις για αναβολή της εξεταστικής. Σε Γενικές Συνελεύσεις που έχουν γίνει έχει αποφασιστεί κατάληψη μέχρι την άλλη βδομάδα.
Το Μέτωπο Αγώνα καλεί σε συγκεντρώσεις στις παρακάτω πόλεις: Στην Αθήνα στις 12 το μεσημέρι στην Ομόνοια (υπάρχει, ήδη, απόφαση για συμμετοχή του ΔΣ του τμήματος Τουρκικών Σπουδών και της Νοσηλευτικής Αθήνας), στη Θεσσαλονίκη στις 7.30 το απόγευμα στο Αγαλμα Βενιζέλου, στην Πάτρα στις 7 το απόγευμα στην πλατεία Γεωργίου, στην Ξάνθη στις 7 το απόγευμα στα Προκάτ, στα Γιάννενα στις 7 το απόγευμα στο Δημαρχείο. Επίσης, το ΜΑΣ καλεί σε συλλαλητήρια, στη 1 το μεσημέρι, και στις πρωτεύουσες των τεσσάρων νομών της Θεσσαλίας, στη Λάρισα, στην κεντρική πλατεία, στο Βόλο, στο «Θόλο» του Πανεπιστημίου, στα Τρίκαλα, στην πλατεία Ρήγα Φεραίου και στην Καρδίτσα, στην κεντρική πλατεία.
Οι δυνάμεις του ΜΑΣ, χτες, συνέχισαν τις καταλήψεις σε πρυτανείες, Γραφεία Διασύνδεσης και Ειδικών Λογαριασμών Ερευνας (ΕΛΚΕ), κτίρια Ερευνών, διοίκησης κ.ά., ενώ δε σταματούν οι εξορμήσεις. Στην Αθήνα οι δυνάμεις του ΜΑΣ έκαναν, για δεύτερη μέρα, καταλήψεις στην πρυτανεία του Πανεπιστημίου Αθήνας, στον ΕΛΚΕ της Γεωπονικής, στο Γραφείο Διασύνδεσης της ΑΣΟΕΕ, στο Κέντρο Ερευνών του Πανεπιστημίου Πειραιά και στα κτίρια διοίκησης των ΤΕΙ Πειραιά και Αθήνας. Σήμερα θα γίνουν και πάλι οι περισσότερες απ' τις παραπάνω κινητοποιήσεις, ενώ προγραμματίζεται και κατάληψη στο ΙΕΣΕ (Ερευνητικό Ινστιτούτο) του Φυσικού της Αθήνας και στον Ειδικό Λογαριασμό Ερευνας του ΕΜ Πολυτεχνείου.
Σήμερα, οι Επιτροπές Αγώνα του ΜΑΣ στο ΤΕΙ Πειραιά και Αθήνας θα κάνουν κινητοποίηση στη σύνοδο των προέδρων ΤΕΙ, που συνεδριάζει. Στα ΔΣ των σχολών του ΤΕΙ Αθήνας (ΣΔΟ, ΣΤΕΦ, ΣΕΥΠ) ορίστηκε Γενική Συνέλευση την επόμενη Τετάρτη, ενώ μέχρι τότε θα υπάρχει κατάληψη, το ΔΣ της ΣΓΤΚΣ αποφάσισε Γενική Συνέλευση την Τρίτη. Αύριο θα συνεδριάσουν τα ΔΣ των σχολών του ΤΕΙ Πειραιά.
Στη Θεσσαλονίκη οι δυνάμεις του ΜΑΣ έκαναν κατάληψη στο κτίριο της Επιτροπής Ερευνών, του οργάνου δηλαδή απ' όπου περνάει η συνδιαλλαγή του Πανεπιστημίου με τις επιχειρήσεις, για την παραγωγή έρευνας για τις ανάγκες του μεγάλου κεφαλαίου. Από αυτή θα παίρνουν έγκριση ερευνητικά προγράμματα που βγάζουν κέρδος, μακριά και έξω από τις ανάγκες του λαού και της νεολαίας.
Στα Γιάννενα η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου και με την παρέμβαση και των δυνάμεων του ΜΑΣ αποφάσισε αναβολή της εξεταστικής μέχρι τις 7 Σεπτέμβρη. Οι εκπρόσωποι του ΜΑΣ έχουν, ήδη, καλέσει σε ΔΣ και οι περισσότερες Γενικές Συνελεύσεις θα γίνουν αύριο.
Στο Βόλο, συνεχίστηκε χτες, για δεύτερη μέρα, η κατάληψη των διοικητικών και οικονομικών υπηρεσιών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Υπενθυμίζουμε πως το ΜΑΣ καλεί, την Πέμπτη 8 Σεπτέμβρη, σε παράσταση διαμαρτυρίας Φοιτητικών Συλλόγων και Επιτροπών Αγώνα στο υπουργείο Παιδείας. Επίσης, το Σάββατο 10 Σεπτέμβρη, ημέρα εξαγγελιών του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, καλεί σε συμμετοχή «στο πλάι των εργατών και του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος, στα μεγάλα συλλαλητήρια που θα πραγματοποιηθούν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη».
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Υποβαθμίζεται η εκπαίδευση των παιδιών των Ελλήνων μεταναστών
Ανακοίνωση της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ για την εκπαίδευση των Ελληνοπαίδων του εξωτερικού
Με αφορμή το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την εκπαίδευση των Ελληνοπαίδων του εξωτερικού, η Εκτελεστική Γραμματεία του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου (ΠΑΜΕ) εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:
«Το ΠΑΜΕ καταγγέλλει την κυβέρνηση για τις εξαγγελίες που αφορούν την εκπαίδευση των παιδιών των Ελλήνων μεταναστών. Το σχέδιο νόμου, που προωθεί, υποβαθμίζει και άλλο την εκπαίδευση των παιδιών των Ελλήνων μεταναστών, ενώ ταυτόχρονα φορτώνει νέα οικονομικά βάρη στους Ελληνες εργάτες.
Η λογική της μείωσης του κόστους και της επιχειρηματικής λειτουργίας των εκπαιδευτικών μονάδων, αλλά και των εκπαιδευτικών είναι εκ διαμέτρου αντίθετη με τη λογική της κάλυψης των εκπαιδευτικών αναγκών των παιδιών των μεταναστών.
Η εργατική τάξη τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό πληρώνει με ιδρώτα και αίμα την εκπαίδευση των παιδιών της, έχει ανάγκη από ολόπλευρη μόρφωση και όχι από αποσπασματικές γνώσεις και πιστοποιητικά ημιμάθειας που θα προσφέρουν τα "κέντρα λόγου" που ιδρύει η κυβέρνηση.
Οι συγχωνεύσεις σχολείων και η μείωση του αριθμού των εκπαιδευτικών που διδάσκουν στα σχολεία του εξωτερικού εξυπηρετούν μόνο τα σχέδια της κυβέρνησης, για παιδεία προσαρμοσμένη στις ανάγκες του κεφαλαίου και όχι στα συμφέροντα της εργατικής τάξης και των παιδιών της.
Το ΠΑΜΕ καλεί τα ταξικά συνδικάτα, ομοσπονδίες, εργατικά κέντρα, καλεί τους εργαζόμενους Ελληνες και μετανάστες να εντείνουν τον αγώνα τους για:
  • Να απορριφθούν τα σχέδια της κυβέρνησης ώστε να μην κλείσει κανένα ελληνικό σχολείο στο εξωτερικό, χωρίς ταυτόχρονα να εξασφαλιστεί η ουσιαστική ένταξη σε ενιαίο, δημόσιο, αποκλειστικά δωρεάν σύστημα σε κάθε χώρα.
  • Καμία κατηγοριοποίηση.
  • Καμία επιχειρηματική δράση.
  • Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους.
Τα παιδιά των Ελλήνων μεταναστών να λαμβάνουν και τη γενική μόρφωση και τη γνώση και κατάκτηση της ελληνικής γλώσσας, της ιστορίας, του πολιτισμού, ώστε να είναι σε θέση να συνεχίσουν τη ζωή τους είτε μείνουν στις χώρες εγκατάστασής τους, είτε επιστρέψουν στην Ελλάδα.
Ο κοινός αγώνας Ελλήνων και μεταναστών για την κατάργηση του σχολείου της αγοράς και των δυνάμεων που το υπηρετούν είναι σήμερα όσο ποτέ αναγκαίος».
  • Την απαίτηση να φοιτήσουν τα παιδιά τους σε ένα σχολείο με όλους τους απαραίτητους εκπαιδευτικούς εκφράζουν γονείς και κηδεμόνες από το Ελληνικό Δημοτικό Σχολείο Φραγκφούρτης. Διαμαρτύρονται για την ανάκληση δασκάλων του σχολείου των οποίων έληξε η τριετία, με αποτέλεσμα από τις 8 Αυγούστου, που ξεκίνησε το σχολικό έτος, να προσπαθούν να εξασφαλίσουν «άλλον ένα ή "μισό" ακόμη δάσκαλο με συνδιδασκαλία τάξεων και άλλα σενάρια υποβάθμισης του σχολείου ενώ ο αριθμός των μαθητών αυξάνεται καθημερινά». Οι γονείς εκφράζουν τη ριζική αντίθεσή τους στο σχέδιο νόμου για την Ελληνόγλωσση Εκπαίδευση του Εξωτερικού.
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ
Καθυστέρηση των αποσπάσεων
Εχουν καθυστερήσει περίπου ένα μήνα να ανακοινωθούν οι αποσπάσεις των εκπαιδευτικών και χτες το ΔΣ της ΔΟΕ έκανε παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας για το θέμα. Σύμφωνα με τη ΔΟΕ, η ηγεσία του υπουργείου «δεσμεύτηκε ότι οι αποσπάσεις θα γίνουν με βάση τα κενά, χωρίς θέσπιση πλαφόν και θα ανακοινωθούν εντός της ημέρας». Για το θέμα των αποσπάσεων, επιστολή στην υπουργό Παιδείας έστειλε και η ΟΛΜΕ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου