ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ

ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΕ ΟΡΑΜΑ ΤΗΝ ΛΑΪΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ
"AMAT VICTORIA CURAM"="H ΝΙΚΗ ΑΠΑΙΤΕΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ"
για επικοινωνία και για τις αναρτήσεις,
τις σκέψεις και τις γνώμες σας,στο: predatorus_preda@easy.com

Πέμπτη 25 Αυγούστου 2011

ΕΡΧΕΤΑΙ ΝΕΟ ΣΚΛΗΡΟΤΕΡΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ

Πέμπτη 25 Αυγούστου 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελ. /32     
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Νέο σκληρότερο μνημόνιο τον Οκτώβρη
Ετοιμάζεται η σύμβαση για το νέο δάνειο, ώστε να εισαχθεί στη Βουλή για ψήφιση το αμέσως επόμενο διάστημα
Οσο η αστική εξουσία παραμένει κυρίαρχη, θα φέρνει διαρκώς καινούρια μνημόνια ενάντια στο λαό
Χωρίς ανάπαυλα θα συνεχιστεί η αντιλαϊκή επίθεση της κυβέρνησης ενάντια στο λαό, με τα νέα μέτρα να βρίσκονται «προ των θυρών» και τον πρωθυπουργό να καλεί τα κυβερνητικά στελέχη σε γενικευμένη «πολιτική αντεπίθεση». Στη χτεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο Γ. Παπανδρέου κάλεσε τους υπουργούς να προωθήσουν άμεσα τις διαρθρωτικές ανατροπές που έχουν σχεδιάσει μέχρι το τέλος Αυγούστου, βάσει του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, ενόψει και της ΔΕΘ.
«Η αξιοπιστία μας, περνάει μέσα από τη συνεπή τήρηση των δεσμεύσεων, των στόχων που έχουμε εμείς θέσει - να δουλεύουμε με τα σφιχτά, τα απαραίτητα χρονοδιαγράμματα», σημείωσε ο Γ. Παπανδρέου. Εφερε μάλιστα σαν παράδειγμα το αντιδραστικό νομοσχέδιο για την Ανώτατη Εκπαίδευση, και τόνισε «την αναγκαιότητα επιμονής στις μεγάλες αλλαγές απέναντι σε χρόνια προβλήματα».
Ο στρατηγικός σχεδιασμός της κυβέρνησης για το επόμενο διάστημα στηρίζεται: Πρώτον, στην απαρέγκλιτη εφαρμογή των βάρβαρων μέτρων του μεσοπρόθεσμου προγράμματος. Δεύτερον, στη διαμόρφωση των όρων για την προώθηση ενός νέου κύματος διαρθρωτικών ανατροπών, έτσι όπως υπαγορεύονται από την εμπέδωση της «οικονομικής διακυβέρνησης» μεταξύ των κρατών - μελών της Ευρωζώνης και του «Συμφώνου για το ευρώ».
«Το παιχνίδι δεν έχει τελειώσει και ενδέχεται να δούμε ακόμα πολλά. Εχουμε μια διευρυμένη κρίση στην ΕΕ, αλλά και παγκοσμίως, γύρω από το ζήτημα του χρέους, ιδιαίτερα των ανεπτυγμένων χωρών», σημείωσε ο πρωθυπουργός, και ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση θα «είναι παρούσα» και «πρωτοπόρα» σε όλες τις εξελίξεις, σε όποια «πολιτική πρωτοβουλία» υπάρξει στην Ευρωζώνη, υπογραμμίζοντας ότι βασική «προϋπόθεση είναι η εφαρμογή των στρατηγικών επιλογών μας». Δηλαδή, κλιμάκωση της αντιλαϊκής επέλασης, στο όνομα της διαχείρισης της κρίσης.
Εκφράζοντας την αγωνία της ντόπιας πλουτοκρατίας για την εξασφάλιση φθηνότερου χρήματος, ο πρωθυπουργός τάχτηκε υπέρ της έκδοσης ευρωομολόγου, ώστε -όπως είπε- μέσα «από ένα σύστημα κοινών ευρωπαϊκών ομολόγων, να μπορεί να αντιμετωπιστεί η τόσο μεγάλη διαφορά και το σπεκουλάρισμα και η κερδοσκοπία στην αγορά ομολόγων». Παράλληλα και με στόχο την υποταγή των λαϊκών στρωμάτων στο σφαγιασμό των δικαιωμάτων τους, στο χτεσινό υπουργικό συμβούλιο επιχειρήθηκε να διαμορφωθεί ένα επίπλαστο κλίμα αισιοδοξίας για τη διαχείριση της κρίσης στην Ελλάδα. «Είμαστε σε ένα καλό δρόμο, αλλά χρειάζεται η επαγρύπνηση», ανέφερε ο πρωθυπουργός.
Τον Οκτώβρη η νέα δανειακή σύμβαση
Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος στην παρέμβασή του υποστήριξε ότι το «θέμα των εγγυήσεων» που ζητούν κράτη μέλη της Ευρωζώνης για να δανείσουν την ελληνική κυβέρνηση, θα λήξει με «πολιτική απόφαση». Οπως είπε ο ίδιος, με «απόφαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης δεν θα ζητηθούν εγγυήσεις από τις υπόλοιπες χώρες» προκειμένου να δανείσουν την Ελλάδα. Κυβερνητικά στελέχη υποστήριζαν ότι «μπορεί να ακυρωθεί και η συμφωνία με τη Φινλανδία».
Ο υπουργός προανήγγειλε επίσης ότι θα φέρει για ψήφιση τον Οκτώβρη στη Βουλή τη «νέα δανειακή σύμβαση». Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, ο Ευ. Βενιζέλος θα αποστείλει επιστολές στους ομολόγους του στα κράτη μέλη της Ευρωζώνης με την οποία θα «ζητά την επίσπευση των διαδικασιών για τη νέα δανειακή σύμβαση». Στην ίδια επιχείρηση αποπροσανατολισμού του λαού, εντάσσεται και η χτεσινή αναφορά του Ευ. Βενιζέλου ότι «θα ζητήσει από την τρόικα την επαναδιαπραγμάτευση των στόχων του "μεσοπρόθεσμου", εξαιτίας της μεγαλύτερης από την προβλεπόμενη ύφεση». Βέβαια ο ίδιος τόνισε ότι η οποία «επαναδιαπραγμάτευση προϋποθέτει την αυστηρή τήρηση των όρων του "μεσοπρόθεσμου"».
Στη διάρκεια της συνεδρίασης του Κοινοβουλευτικού Τομέα Εργασίας των Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι η ύφεση θα «ξεπεράσει το 4,5%», αποφεύγοντας ωστόσο να καθορίσει το ακριβές ποσοστό. Ξεκαθάρισε επίσης ότι είναι «δύσκολο να επιτευχθούν οι προβλεπόμενοι στόχοι του μνημονίου για μείωση του δημόσιου ελλείμματος», στρώνοντας το έδαφος για την επιβολή πρόσθετων μέτρων.
Εξάλλου, χτες, στη διάρκεια του υπουργικού συμβούλιου, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρ. Παπουτσής μίλησε για «στελέχη που υπονομεύουν το έργο της κυβέρνησης και των υπουργών», φράση που ερμηνεύτηκε σαν προσωπική επίθεση στον Χ. Παμπούκη, ο οποίος ζήτησε την επανασύσταση του υπουργείου Ναυτιλίας που έχει καταργήσει η κυβέρνηση.
Ανασύρουν τους φοροφυγάδες
Στο μεταξύ, με θέμα τη φοροδιαφυγή και την αντιμετώπισή της, πραγματοποιήθηκε χτες σύσκεψη υπό τον Γ. Παπανδρέου, στην οποία, εκτός από τον υπουργό Οικονομικών Ευ. Βενιζέλο συμμετείχαν οι υπουργοί Δικαιοσύνης και Προστασίας του Πολίτη Μιλτ. Παπαϊωάννου και Χρ. Παπουτσής αντίστοιχα, ο ειδικός γραμματέας του ΣΔΟΕ Γ. Διώτης και ο γενικός γραμματέας Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων Γ. Καπελέρης.
Η κυβέρνηση επιχειρεί να ανασύρει το χαρτί της πάταξης της φοροδιαφυγής, σε μια ακόμα προσπάθεια να εντείνει τον αποπροσανατολισμό των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων, που αποδεδειγμένα πλέον αποτελούν τα μοναδικά θύματα της φοροεπιδρομής. Μια πρωτοφανή επίθεση της κυβέρνησης, με φόρους, τέλη και εισφορές, που μοναδικό στόχο έχει να καλύψει τα κενά των φορολογικών εσόδων του κράτους λόγω των εκτεταμένων φοροαπαλλαγών και της νέας μείωσης των άμεσων φόρων στα κέρδη των επιχειρήσεων που ετοιμάζει το οικονομικό επιτελείο.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός ζήτησε να ξεπεραστούν τα εμπόδια που βάζει η αρμόδια Αρχή για τα προσωπικά δεδομένα, ώστε το υπουργείο να έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει στη δημοσιοποίηση ονομάτων φοροφυγάδων, ως ένα μέτρο πίεσης και αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής.
ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ
Σανίδα σωτηρίας οι κρατικομονοπωλιακές ρυθμίσεις
«Σπάσιμο» τραπεζών και «μεταβατικά σχήματα», προβλέπει νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών. Ενεργοποιούν όλους τους εφεδρικούς μηχανισμούς
Κίνδυνους απότομης όξυνσης των κλυδωνισμών γύρω από το χρηματοπιστωτικό σύστημα βλέπουν μπροστά τους η κυβέρνηση και οι ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί, σπεύδοντας να θωρακίσουν το τραπεζικό κεφάλαιο, με νέες κρατικομονοπωλιακές ρυθμίσεις, να το βάλουν κάτω από κρατική ομπρέλα προστασίας, με την ελπίδα να εμποδίσουν την εξάπλωση των φαινομένων σε πλαϊνούς κρίκους του εκμεταλλευτικού συστήματος.
Σε αυτή την πολιτική έρχεται να συμβάλει νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για τα «ενισχυμένα μέτρα εποπτείας και εξυγίανσης πιστωτικών ιδρυμάτων και άλλες διατάξεις» που εγκρίθηκε χτες στο Υπουργικό Συμβούλιο και αναμένεται να δοθεί σήμερα στη δημοσιότητα.
Σύμφωνα με την κυβερνητική ανακοίνωση, «ενισχύεται ακόμη περισσότερο η σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος και ιδίως των μικρότερων τραπεζών». Βασικό σχήμα είναι η «δυνατότητα διαχωρισμού μιας τράπεζας με τη δημιουργία μεταβατικού πιστωτικού ιδρύματος υπό τον έλεγχο του Δημοσίου με την ενίσχυση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και του Ταμείου Εγγύησης Καταθέσεων». Ο διαχωρισμός της τράπεζας μπορεί και να σημαίνει την απόσπαση περιουσιακών στοιχείων που έχουν απαξιωθεί (επισφαλή δάνεια, ομόλογα, άλλα τοξικά παράγωγα) και τη μεταφορά τους στο νέο «μεταβατικό σχήμα», τύπου «κακής τράπεζας» (bad bank).
Σε αυτό το πλαίσιο, ενεργοποιούν και τους πρόσθετους μηχανισμούς, συγκεκριμένα το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, δηλαδή τα 10 δισ. ευρώ από τα αρχικά δάνεια της τρόικας, που πηγαίνουν απευθείας στις τράπεζες. Με κάτι «ψιλά» θα συμβάλει και το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων, δηλαδή η Τράπεζα της Ελλάδας με τους τραπεζίτες που το χρηματοδοτούν. Είναι απόλυτα φανερό ότι η διαδικασία καταστροφής υπερσυσσωρευμένων κεφαλαίων, η ελεγχόμενη πτώχευση, μπαίνει στα γεμάτα στην επόμενη φάση της. Το νομοσχέδιο θα εμπλουτιστεί στη συνέχεια με τυχόν πρόσθετες παρατηρήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Κομισιόν.
Με το ίδιο νομοσχέδιο μεταφέρονται στην ελληνική νομοθεσία και τρεις κοιναγορότικες Οδηγίες, σχετικά με τη συνεργασία των εποπτικών αρχών.
Κινήσεις βιτρίνας
Σ' ένα επικοινωνιακό πυροτέχνημα με την ανακοίνωση της κατάργησης των «μυστικών κονδυλίων» των Γενικών Γραμματειών Επικοινωνίας - Ενημέρωσης και Μέσων Ενημέρωσης που κατευθύνονταν σε «άγνωστους παραλήπτες» - προπαγανδιστές της κυβερνητικής πολιτικής, προχώρησε χτες ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλ. Μόσιαλος. Πρόκειται για κίνηση «βιτρίνας», που σε καμιά περίπτωση δεν αναιρεί τις φανερές και υπόγειες γέφυρες που έχει η κυβέρνηση με τα αστικά συγκροτήματα του Τύπου για την από κοινού στήριξη της αντιλαϊκής πολιτικής. Οταν, μάλιστα, ρωτήθηκε ποιοι ήταν οι αποδέκτες των συγκεκριμένων κονδυλίων, ο Ηλ. Μόσιαλος υποστήριξε: «Δυστυχώς, αν και θα επιθυμούσαμε την πλήρη δημοσιοποίηση όλων των στοιχείων, βασική παράμετρος της αδιαφάνειας που χαρακτήριζε τη χρήση των απορρήτων κονδυλίων ήταν η μη ύπαρξη εγγράφων και η καταστροφή κάθε στοιχείου αναφορικά με τη διακίνησή τους»!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου