ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ

ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΕ ΟΡΑΜΑ ΤΗΝ ΛΑΪΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ
"AMAT VICTORIA CURAM"="H ΝΙΚΗ ΑΠΑΙΤΕΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ"
για επικοινωνία και για τις αναρτήσεις,
τις σκέψεις και τις γνώμες σας,στο: predatorus_preda@easy.com

Κυριακή 3 Ιουλίου 2011

ΣΤΗΝ ΡΟΥΜΑΝΙΑ .........ΓΕΥΟΝΤΑΙ ΤΑ ............ΚΑΛΑ ΤΟΥ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ ΑΠΟ ΠΡΩΤΟ ΧΕΡΙ

ΡΟΥΜΑΝΙΑ
Ολομέτωπη επίθεση στα λαϊκά δικαιώματα
Ιδιαίτερα αρνητικές οι επιπτώσεις στην Υγεία
Δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι διαδήλωσαν τον Οκτώβρη στο Βουκουρέστι κατά των αντιλαϊκών μέτρων λιτότητας
Καθημερινά επιδεινώνεται η ζωή του Ρουμανικού λαού καθώς οι κυρίαρχες δυνάμεις εφαρμόζουν κατά γράμμα τις εντολές των δανειστών και των μονοπωλιακών ομίλων τους, και αυτών της ντόπιας αστικής τάξης. Η κυβέρνηση της Ρουμανίας, με πρόσχημα την αντιμετώπιση των συνεπειών της καπιταλιστικής κρίσης, απευθύνθηκε στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, στην Ευρωπαϊκή Ενωση και στην Κεντρική Τράπεζα την άνοιξη του 2009 και έλαβε δάνειο συνολικού ύψους 20 δισεκατομμυρίων ευρώ. Από τότε μέχρι σήμερα, οι συνέπειες της ακολουθούμενης αντιλαϊκής πολιτικής είναι τραγικές για την πλειοψηφία του λαού, ο οποίος έτσι και αλλιώς, βιώνει τις οδυνηρές συνέπειες των ανατροπών του σοσιαλιστικού καθεστώτος και της παλινόρθωσης του καπιταλισμού με την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ (2004) και στη συνέχεια στην ΕΕ (2007).
Φτώχεια, απολύσεις, ακρίβεια
Υστερα από τις μειώσεις κατά 25% στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, κατά 15% στις συντάξεις και στα επιδόματα ανεργίας, το «πάγωμα» των πρόωρων συντάξεων και τις δεκάδες χιλιάδες απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, την αύξηση του ΦΠΑ κατά 5% αυξάνοντάς τον στο 24%, πρόσφατα η κυβέρνηση αποφάσισε να περικόψει τις επιχορηγήσεις για τη θέρμανση για την επόμενη περίοδο, κάτι που αναμένεται να αυξήσει την τιμή της θέρμανσης και του ζεστού νερού έως και 60% μέχρι το τέλος του έτους. Επιπλέον από τον Αύγουστο θα επιβληθεί αύξηση κατά 8-10% στην τιμή των εισιτηρίων του μετρό «Metrorex» και του σιδηρόδρομου «CFR Calatori», παρόλη την αύξηση που είχε σημειωθεί πέρσι κατά 8% στις τιμές των εισιτηρίων των δύο αυτών επιχειρήσεων.
Στις αρχές του Ιούνη, το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε πως σχεδιάζει να απολύσει πάνω από το 10% των εργαζομένων στα σώματα ασφαλείας. Μάλιστα, ο υπουργός Εσωτερικών Τράιαν Ιγκάς, επιδιώκοντας να λάβει ουσιαστικά την συναίνεση των εργαζομένων, προειδοποίησε πως, είτε θα απολυθούν 18.000 αστυνομικοί, είτε να αποδεχθεί όλο το σώμα να περικοπεί ο μισθός του κατά 30%. Μάλιστα την Πέμπτη, δημοσιεύθηκε στο «Nine O' Clock» πως η κυβέρνηση αποφάσισε να απολύσει 7.000 εργαζόμενους σε 154 κρατικές επιχειρήσεις μέχρι το τέλος του Σεπτέμβρη. Οι περισσότερες απολύσεις, περίπου 3.000 εργαζομένων, θα γίνουν στην Εθνική Σιδηροδρομική Μεταφορική Εταιρεία και άλλοι 1.000 στο σιδηρόδρομο «CFR Calatori» μέχρι το τέλος του Ιούλη. Εξάλλου, η κυβέρνηση δεν έχει κρύψει τις επιδιώξεις της να απολύσει επιπλέον 50.000 δημοσίους υπαλλήλους μέχρι το τέλος του έτους...
Κλείνουν νοσοκομεία, διακινδυνεύοντας τις ζωές χιλιάδων ασθενών
Από την επέλαση των αντιλαϊκών μέτρων φυσικά δεν θα μπορούσε να αποκλειστεί και το σύστημα Υγείας της χώρας όπου καθημερινά γίνονται αισθητές οι συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης και της εφαρμοζόμενης πολιτικής υπέρ του κεφαλαίου. Η «μεταρρύθμιση» στο χώρο της Υγείας έχει ήδη φέρει τα αρνητικά και αναμενόμενα αποτελέσματα. Από τις περικοπές των δαπανών του προϋπολογισμού σημειώνεται μείωση της χρηματοδότησης στα νοσοκομεία, κάτι που θα οδηγήσει στο κλείσιμο 200 από τα 450 νοσοκομεία της χώρας και στη μείωση κατά 10% των εισαγωγών των ασθενών. Ηδη, τον Απρίλη έκλεισαν 67 νοσοκομεία, αφήνοντας τα υπόλοιπα να έχουν κατακλυστεί από πλήθος ασθενών και μειωμένο προσωπικό - νοσοκόμων, γιατρών. Σε πολλές περιπτώσεις, αρκετοί ασθενείς που ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές αφέθηκαν στην τύχη τους χωρίς κάποια ιατρική φροντίδα σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης και αναγκασμένοι να διασχίσουν δεκάδες χιλιόμετρα για να φτάσουν σε κάποιο κοντινό νοσοκομείο. Με θράσος και κυνισμό, η κυβέρνηση υποσχέθηκε πως θα «προσφέρει» σε κάθε περιφέρεια ελικόπτερο ώστε να αντιμετωπιστούν τα επείγοντα περιστατικά... Πρόσφατα, στις αρχές του Ιούνη, οι οικογενειακοί γιατροί σταμάτησαν να «γράφουν» φάρμακα και θεραπείες στους ασφαλισμένους, εξαναγκάζοντας αρκετούς απ' αυτούς να διακόψουν τις θεραπείες τους εξαιτίας της αύξησης της τιμής των φαρμάκων και της μειωμένης πλέον χρηματοδότησης για συγκεκριμένες εξετάσεις.
Εντονες αντιδράσεις από την ιατρική κοινότητα προκάλεσε στα τέλη του Μάη η πρόταση του Γραφείου Ασφαλισμένων Υγείας της χώρας να θέσει κριτήρια με τα οποία κάποιος ασθενείς θα μπορεί να εισάγεται σε νοσοκομείο, διακινδυνεύοντας έτσι δεκάδες χιλιάδες ζωές. Σύμφωνα με αυτή, εισαγωγή σε νοσοκομείο θα μπορούσε να γίνει μόνο σε ασθενείς που είχαν πυρετό 38 για τουλάχιστον τρεις ημέρες, σπάσιμο σπονδυλικής στήλης ή μια ξαφνική απώλεια συνείδησης. Οι αντιδράσεις ήταν τόσο έντονες που το υπουργείο εξαναγκάστηκε να πάρει πίσω τη συγκεκριμένη πρόταση.
Τα παραπάνω μέτρα θα μπορούσε κανείς να πει πως είναι μόνο η αρχή της επέλασης της εφαρμογής της αντιλαϊκής πολιτικής στο χώρο της Υγείας. Για πολλά χρόνια, πριν τις ανατροπές, η Ρουμανία, όπως και άλλες σοσιαλιστικές χώρες, ήταν παράδειγμα χώρας σε ό,τι αφορά την παροχή ιατρικής περίθαλψης στο λαό αλλά και για το ανεβασμένο επίπεδο των ιατρικών σχολών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το γεγονός ότι πριν από 30-40 χρόνια, οι εξετάσεις εισαγωγής στις ιατρικές σχολές προσέλκυαν δέκα υποψηφίους για μία θέση φοίτησης. Σήμερα, οι κενές θέσεις είναι περισσότερες από τους φοιτητές...

Κλωντίν ΧΕΣΠΕΡ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου