ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ

ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΕ ΟΡΑΜΑ ΤΗΝ ΛΑΪΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ
"AMAT VICTORIA CURAM"="H ΝΙΚΗ ΑΠΑΙΤΕΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ"
για επικοινωνία και για τις αναρτήσεις,
τις σκέψεις και τις γνώμες σας,στο: predatorus_preda@easy.com

Τετάρτη 27 Ιουλίου 2011

ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΟΙ ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ ΤΩΝ ΒΑΕ

Τετάρτη 27 Ιούλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελ. /28     
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ ΣΤΑ ΒΑΕ
Εντονες αντιδράσεις στην αντεργατική πολιτική
Παράσταση διαμαρτυρίας σήμερα στο ΙΚΑ Θεσσαλονίκης από ταξικά συνδικάτα
Από κινητοποίηση του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού Αττικής
Εντονες είναι οι αντιδράσεις των εργαζομένων στην απόφαση της κυβέρνησης να θέσει σε ισχύ από την 1η Σεπτέμβρη τη νέα κουτσουρεμένη λίστα των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων (ΒΑΕ).Με τη νέα λίστα, που έδωσε προχτές στη δημοσιότητα το υπουργείο Εργασίας, εξαιρούνται δεκάδες κλάδοι, ειδικότητες και επαγγέλματα στους οποίους σήμερα απασχολούνται περίπου 120.000 έως 140.000 εργαζόμενοι. Ο αποχαρακτηρισμός αυτών των επαγγελμάτων θα οδηγήσει σε αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης κατά 5 τουλάχιστον χρόνια για όσους μέχρι το 2015 δεν έχουν κατοχυρώσει τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης. Πλέον, οι εργαζόμενοι σε αυτούς τους κλάδους και επαγγέλματα που εξαιρούνται από τη λίστα θα συνταξιοδοτούνται με τους γενικούς όρους που ισχύουν για όλους τους εργαζόμενους, δηλαδή θα απαιτούνται 40 χρόνια εργασίας και τουλάχιστον το 60ό έτος ηλικίας ή το 65ο έτος όταν δεν υπάρχει η προϋπόθεση των 40 χρόνων αδιάλειπτης εργασίας και ασφάλισης, αντί της 35ετίας και του 55ου έτους που ίσχυε μέχρι πέρσι και του 60ού από το 2017 (νέο καθεστώς για τα ΒΑΕ με το νόμο 3863/2010).
Συνέπειες όμως θα έχουν και αυτοί που μέχρι το 2015 θα εξασφαλίσουν τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης, οι οποίοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με το διαχωρισμό «νέων» και «παλιών» εργαζομένων αφού οι εργοδότες θα προτιμούν τους νέους και πιο φθηνούς εργαζόμενους οι οποίοι και δε θα υπάγονται στα ΒΑΕ, καθώς ο κλάδος θα έχει εξαιρεθεί.
Η κυβέρνηση επιδιώκει προπαγανδιστικά να προβάλει ορισμένους κλάδους και επαγγέλματα που σκοπεύει να εντάξει στη λίστα προκειμένου να αντισταθμίσει τις αρνητικές εντυπώσεις. Ομως με δεδομένη τη μεγάλη μείωση στους μισθούς, η ένταξη νέων κλάδων και η εξαγορά ασφαλιστικού χρόνου (ως ΒΑΕ) από τους εργαζόμενους που ήδη εργάζονται χρόνια θα είναι σχεδόν αδύνατη. Αρα η όποια νέα ένταξη που ήδη γίνεται με αρκετά χρόνια καθυστέρηση, είναι χωρίς πρακτικό αντίκρισμα για όσους δουλεύουν χρόνια σε όποια επαγγέλματα ενταχθούν. Οσο για τους νέους εργαζόμενους σε αυτούς τους κλάδους, τίποτα δεν μπορεί να θεωρείται σίγουρο, με δεδομένη την πολιτική συρρίκνωσης των εργατικών δικαιωμάτων.
Παράσταση διαμαρτυρίας στη Θεσσαλονίκη
Στο μεταξύ σήμερα στις 10 το πρωί στο ΙΚΑ της Αριστοτέλους στη Θεσσαλονίκη, σωματεία που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ και οι εργαζόμενοί τους, που θα δεχθούν τις συνέπειες της νέας επίθεσης που εξαπέλυσε η κυβέρνηση στην Κοινωνική Ασφάλιση, θα κάνουν παράσταση διαμαρτυρίας ενάντια στην κατάργηση των ΒΑΕ.
Τα Σωματεία Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων, Εργαζομένων στον Επισιτισμό - Τουρισμό Θεσσαλονίκης - Χαλκιδικής, Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων Χημικής Βιομηχανίας Βόρειας Ελλάδας, Δασεργατών Μακεδονίας - Θράκης - Θεσσαλίας, Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης, Εργολαβικών Καθαριστών και Φυλάκων, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Εργαζομένων στις Μεταφορές (ΠΟΣΕΜ) και η Επιτροπή Αγώνα Μετάλλου ανέλαβαν την πρωτοβουλία και καλούν όλα τα σωματεία να δώσουν τη μάχη για τα ΒΑΕ και την προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων μέσα στους χώρους δουλειάς. Να διεκδικήσουν να μην καταργηθούν τα ΒΑΕ και να ενταχθούν και οι νέοι κλάδοι που επιβάλλονται στο καθεστώς αυτό.
Καλούν τους εργαζόμενους όλων των κλάδων σε πανεργατικό ξεσηκωμό και αγωνιστική επιφυλακή για νέες πιο δυναμικές κινητοποιήσεις μέσα στο επόμενο διάστημα.
Συνέλευση στον επισιτισμό - τουρισμό
Σε γενική συνέλευση του κλάδου προχωρά και το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής την Τετάρτη, 3 Αυγούστου, στις 5 το απόγευμα, με στόχο την οργάνωση του αγώνα ενάντια στην κυβερνητική επιχείρηση κατάργησης των ΒΑΕ. Η συνέλευση θα γίνει στο ξενοδοχείο «ΤΙΤΑΝΙΑ».
Με κοινή ανακοίνωσή τους τα συνδικάτα του κλάδου της Αττικής και του Πειραιά καλούν τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν μαζικά στη γενική συνέλευση. Να μην επιτρέψουν το πετσόκομμα των ΒΑΕ. Καλούν όλα τα κλαδικά συνδικάτα σε συντονισμό, οργάνωση και κοινή δράση γιατί η κατάργηση των ΒΑΕ αφορά όλους. Καλούν όλα τα σωματεία του κλάδου στην Αττική και σε όλη τη χώρα να προχωρήσουν άμεσα σε συνεδριάσεις των διοικητικών συμβουλίων, γενικές συνελεύσεις, συσκέψεις ώστε να οργανωθούν οι κινητοποιήσεις το συντομότερο.
ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΗΝ «ΗΛΕΚΤΡΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΚΥΜΗΣ»
Ενιαίος αγώνας των εργαζομένων ενάντια στο ξεπούλημα
«Ο αγώνας των εργαζομένων πρέπει να είναι ενιαίος, να στραφεί ενάντια στην κυβερνητική πολιτική ιδιωτικοποίησης και ξεπουλήματος της επιχείρησης, που θα διεκδικήσει και θα επιβάλλει τον ενιαίο δημόσιο φορέα αμυντικής βιομηχανίας σε μια λαϊκή εξουσία - οικονομία. Αλλος δρόμος δεν υπάρχει για το λαό και τις σύγχρονες ανάγκες του»...
Αυτά τόνισε μεταξύ άλλων η Σοφία Ντούρου, μέλος του Γραφείου της Κομματικής Οργάνωσης Ανατολικής Στερεάς - Εύβοιας του ΚΚΕ και περιφερειακή σύμβουλος, στη σύσκεψη που έγινε με πρωτοβουλία του Δήμου Κύμης - Αλιβερίου, με αντικείμενο τις εξελίξεις στη βιομηχανία «ΗΛΕΚΤΡΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΚΥΜΗΣ ΕΠΕ» (θυγατρικής της ΕΒΟ) και τον προγραμματισμό ενεργειών.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν φορείς της περιοχής και της Εύβοιας, καθώς και το σωματείο εργαζομένων. Αυτή την περίοδο η «Ηλεκτρομηχανική» βρίσκεται μεταξύ «φθοράς και αφθαρσίας», με τον υπουργό Αμυνας Π. Μπεγλίτη να έχει αφήσει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα, για ιδιωτικοποίηση ή ακόμη και κλείσιμο. Στην επιχείρηση απασχολούνται 140 εργαζόμενοι (100 μόνιμοι, 40 με συμβάσεις). Χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικρατεί είναι ότι όλες οι δουλειές που θα μπορούσε να αναλάβει η εταιρεία δίνονται σε ιδιώτες. Παρά τις ήδη γνωστές προθέσεις της κυβέρνησης, η τελική απόφαση της σύσκεψης είναι ενδεικτική της στάσης της διοίκησης του Δήμου Κύμης - Αλιβερίου, αφού σαν πρώτη ενέργεια προωθούν συνάντηση με τον... υπουργό.
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Αγώνας ενάντια στην κατάργηση των ΒΑΕ
Σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, για την προωθούμενη κατάργηση του θεσμού των ΒΑΕ, υπογραμμίζεται:
«Η κυβέρνηση, το κεφάλαιο, η ΕΕ ανοίγουν το δρόμο για την ολοκληρωτική αποδόμηση του θεσμού των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων. Αξιοποιούν την καπιταλιστική κρίση για να επιταχύνουν τα αντεργατικά μέτρα που έχουν σχεδιάσει εδώ και χρόνια.
Η κυβέρνηση χρησιμοποιεί σαθρά και ανεδαφικά επιχειρήματα για να δικαιολογήσει την επιδρομή εναντίον αυτής της θεμελιώδους κατάκτησης των εργαζομένων που αποτελεί αγκάθι για τα κέρδη των μονοπωλίων. Ο θεσμός των ΒΑΕ αποτελεί τη βασική ελάχιστη ασφαλιστική συμβολή στον περιορισμό των συνεπειών του επαγγελματικού κινδύνου και της πρώιμης φθοράς της υγείας των εργαζομένων σε διάφορους κλάδους και ειδικότητες. Οι αντιδραστικές αλλαγές που προωθούνται θα σημάνουν αύξηση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης 5 - 7 χρόνια, νέα μείωση μισθών και συντάξεων, συρρίκνωση των εσόδων των Ασφαλιστικών Ταμείων.
Η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, κινούμενη στον άξονα της αναγκαιότητας της παραπέρα "επιστημονικής" τεκμηρίωσης, διευκολύνει την κυβέρνηση παρέχοντάς της άλλοθι για να υλοποιήσει το αντιλαϊκό της έργο.
Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους να αγωνιστούν ενάντια στην επιχείρηση κατάργησης του θεσμού των ΒΑΕ. Εχουν υποχρέωση να διεκδικήσουν τη διεύρυνση της λίστας εκεί που απαιτείται, να παλέψουν για σύνταξη στα 55 για τους άνδρες - 50 για τις γυναίκες στα ΒΑΕ, στα 60 - 55, αντίστοιχα, για όλους τους εργαζόμενους, μείωση του εργάσιμου χρόνου, ουσιαστικά μέτρα για την προστασία της υγείας στους χώρους εργασίας.
Οι εργαζόμενοι σε συμμαχία με τα φτωχά λαϊκά στρώματα μπορούν με την πάλη και την οργάνωσή τους, συμπορευόμενοι με το ΚΚΕ, να αποκρούσουν τα βάρβαρα μέτρα, να ανοίξουν το δρόμο για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής, για ριζικές αλλαγές στην οικονομία και την εξουσία».
«ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ»
Σε φάση υπολειτουργίας τα εργοστάσια
Σε υπολειτουργία θέτει η «LAFARGE» και τα εργοστάσια της ΑΓΕΤ Ηρακλής στο Αλιβέρι και στο Βόλο, ενώ το τσιμεντάδικο στη Χαλκίδα βρίσκεται στην ίδια κατάσταση εδώ και αρκετό καιρό. Είναι ενδεικτικό ότι το διάστημα από 15 Αυγούστου μέχρι 5 Σεπτέμβρη θα παύσουν τη λειτουργία τους τα δύο εργοστάσια και οι εργαζόμενοι είτε θα υποαπασχολούνται είτε θα τους δοθεί αναγκαστική άδεια. Η πολυεθνική ιδιοκτήτρια της ΑΓΕΤ Ηρακλής επικαλείται μείωση της ζήτησης τσιμέντου τόσο στην εσωτερική αγορά όσο και στο εξωτερικό, αλλά και την ύπαρξη μεγάλου αποθέματος σε τσιμέντο. Ταυτόχρονα, όλο το προηγούμενο διάστημα, με τη διαδικασία των «οικειοθελών αποχωρήσεων», πραγματοποιήθηκαν εκατοντάδες απολύσεις, με τις συνδικαλιστικές ηγεσίες των ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ να έχουν αποδεχθεί αυτή την κατάσταση.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου