ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ

ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΕ ΟΡΑΜΑ ΤΗΝ ΛΑΪΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ
"AMAT VICTORIA CURAM"="H ΝΙΚΗ ΑΠΑΙΤΕΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ"
για επικοινωνία και για τις αναρτήσεις,
τις σκέψεις και τις γνώμες σας,στο: predatorus_preda@easy.com

Τετάρτη 20 Ιουλίου 2011

Η ΑΝΕΡΓΙΑ ΚΑΛΠΑΖΕΙ ΚΑΙ ΙΔΙΩΣ ΣΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ

Τετάρτη 20 Ιούλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελ. /28     
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
ΘΕΡΙΖΕΙ ΤΙΣ ΕΡΓΑΤΙΚΕΣ ΛΑΪΚΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ Η ΑΝΕΡΓΙΑ
Κατά 36% αυξήθηκαν οι άνεργοι μέσα σε ένα χρόνο
Οι άνεργοι τον Απρίλη του 2011 υπερδιπλασιάστηκαν (786.459) από τον αντίστοιχο μήνα του 2008 (380.775). Στο 43% η ανεργία στους νέους μέχρι 24 ετών

Σε γάγγραινα που τρώει τα εργατικά και λαϊκά νοικοκυριά έχει εξελιχθεί η ανεργία, που στις σημερινές συνθήκες κρίσης παίρνει εκρηκτικές διαστάσεις, ως αποτέλεσμα των καθημερινών «λουκέτων» σε επιχειρήσεις και των χιλιάδων απολύσεων.
Σύμφωνα με τα χτεσινά στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), η ανεργία τον Απρίλη του 2011 έφτασε στο 15,8% από 11,9% που ήταν τον περασμένο Απρίλη. Οι άνεργοι έφτασαν τους 786.459 αυξημένοι κατά 207.736 σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2010 (σε ποσοστό κατά 35,9%). Βεβαίως, τα παραπάνω στοιχεία απεικονίζουν μέρος της τραγικής πραγματικότητας καθώς με βάση τα κριτήρια μέτρησης της ΕΛΣΤΑΤ δεν θεωρείται άνεργος κάποιος που την εβδομάδα πριν την καταγραφή έχει δουλέψει έστω και μια ώρα! Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τον ΟΑΕΔ οι καταγεγραμμένοι άνεργοι τον Απρίλη του 2011 ήταν 815.927, το Μάη 769.455 και τον Ιούνη 770.256.
Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, η ανεργία τον Απρίλη του 2011 (15,8%) εμφανίζεται μειωμένη σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, το Μάρτη του 2011 (16,2%). Ωστόσο, όμως, οι δυο αυτοί μήνες δεν μπορούν να συγκριθούν μεταξύ τους καθώς τον Απρίλη και τους μήνες του καλοκαιριού αυξάνεται η εποχιακή απασχόληση (π.χ. τουρισμός, δασοπυρόσβεση, καθαρισμός και φύλαξη δασών κ.ά.). Η σύγκριση μπορεί να γίνει μόνο με τον αντίστοιχο Απρίλη του 2010 και εδώ τα στοιχεία «σπάνε κόκαλα», καθώς οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 207.736 μέσα σε ένα χρόνο!
Στο 43% η ανεργία στους νέους!
Για ακόμα μια φορά και το μήνα Απρίλη η ΕΛΣΤΑΤ καταγράφει ότι ο αριθμός των απασχολουμένων (4.183.332) είναι μικρότερος από τον αριθμό του οικονομικά μη ενεργού πληθυσμού (4.365.072). Δηλαδή αυτοί που εργάζονται είναι λιγότεροι από αυτούς που δεν εργάζονται. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι οι άνεργοι υπερδιπλασιάστηκαν (786.459) μέσα σε τρία χρόνια, δηλαδή από το 2008 οπότε και οι άνεργοι ήταν 380.775.
Η ανεργία τσακίζει τους νέους και τις γυναίκες. Συγκεκριμένα το ποσοστό ανεργίας στους νέους 15 έως 24 ετών έφτασε στο 43,1% από το 30,8% τον Απρίλη του 2010. Στους νέους 25 έως 34 ετών το ποσοστό ανεργίας σκαρφάλωσε στο 22,3% από 15%, ενώ το ποσοστό της ανεργίας αυξάνεται σε όλες τις ηλικιακές ομάδες. Επίσης το ποσοστό ανεργίας στις γυναίκες έφτασε το 19,6% από 15,5% τον Απρίλη του 2010 και στους άνδρες στο 13,1% από 9,3%. Τέλος, το ποσοστό ανεργίας αυξήθηκε σχεδόν σε όλες τις Περιφέρειες (πλην του Νοτίου Αιγαίου), ενώ ξεπέρασε το 20% στη Δυτική Μακεδονία (23,1%) και στη Στερεά Ελλάδα (20,2%).
Τα στοιχεία επιβεβαιώνουν πανηγυρικά ότι η πολιτική των προγραμμάτων που υπηρετούν ΕΕ - ΠΑΣΟΚ - ΝΔ δεν μπορεί να φρενάρει την ανεργία, αντίθετα συμβάλλει αποφασιστικά στην ενίσχυση των επιχειρηματιών που καρπώνονται γενναίες οικονομικές επιδοτήσεις. Το εργατικό λαϊκό κίνημα μπορεί να τους εξαναγκάσει να πάρουν μέτρα προστασίας των ανέργων και των οικογενειών τους, οργανώνοντας την πάλη του, παλεύοντας ταυτόχρονα για την ανατροπή της πολιτικής τους, της κυριαρχίας και της εξουσίας των μονοπωλίων.
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΖΩΝΗ
Επιδοτήσεις για επιχειρηματίες, κανένα μέτρο προστασίας των ανέργων
Η ανεργία στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος και τα μέτρα που απαιτούνται για την ανάπτυξη του κλάδου ήταν το αντικείμενο της χτεσινής συνάντησης μεταξύ των σωματείων της Ζώνης και του υπουργού Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Μιχ. Χρυσοχοΐδη.
Ο υπουργός επέλεξε να μετατρέψει τη συνάντηση σε φιέστα με την παρέλαση βουλευτών, εκπροσώπων Επιμελητηρίων, δημάρχων της περιοχής, αποδεικνύοντας την απόλυτη συμφωνία κυβέρνησης και φορέων και την κοινή τους στόχευση για καθυπόταξη των εργαζομένων. Επιπλέον, ανακοίνωσε επιδότηση με 100 εκατ. ευρώ των επιχειρήσεων της Ζώνης και κανένα μέτρο για τους άνεργους και τα μέτρα προστασίας τους.
Οι εκπρόσωποι των σωματείων επανέλαβαν τις συγκεκριμένες προτάσεις που έχουν για την ανάπτυξη της Ζώνης και την ουσιαστική προστασία των ανέργων.
Από τη φιέστα αποχώρησε η Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος, τονίζοντας ότι το ΚΚΕ αρνείται να αποτελέσει μέρος της φιέστας που γίνεται για την ενίσχυση του κεφαλαίου την ώρα που για την ανεργία και τους άνεργους της Ζώνης έχουν μόνο τα ΜΑΤ και τα χημικά. Ο αγώνας συνεχίζεται με μεγαλύτερο πείσμα για ανατροπή αυτής της βάρβαρης πολιτικής, σημείωσε, γιατί η δημιουργία δημόσιου φορέα Ναυπηγοεπισκευής και Ναυπηγοκατασκευής συνδέεται με αλλαγή τάξης στην εξουσία, λαϊκή εξουσία για λαϊκή οικονομία που θα εξυπηρετεί τη χώρα και το λαό.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου