ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ

ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΕ ΟΡΑΜΑ ΤΗΝ ΛΑΪΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ
"AMAT VICTORIA CURAM"="H ΝΙΚΗ ΑΠΑΙΤΕΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ"
για επικοινωνία και για τις αναρτήσεις,
τις σκέψεις και τις γνώμες σας,στο: predatorus_preda@easy.com

Τρίτη 12 Ιουλίου 2011

ΑΠΟ ΤΟ ΑΝΤΙΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΔΙΗΜΕΡΟ ΤΗΣ ΚΝΕ ΣΤΗ ΡΟΥΜΕΛΗ

Τρίτη 12 Ιούλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελ. /32     
ΝΕΟΛΑΙΑ
20ό ΑΝΤΙΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΔΙΗΜΕΡΟ ΤΗΣ ΚΝΕ

ΘΟΔΩΡΗΣ ΧΙΩΝΗΣ
«Να περπατήσουμε κι εμείς αταλάντευτα ως το τέλος του δρόμου»
Συγκλονιστικές στιγμές στο νεκροταφείο της Ξηριώτισσας
Ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Θοδωρής Χιώνης
Συγκινητικές στιγμές εκτυλίχτηκαν το Σάββατο απόγευμα όταν ένα κόκκινο ποτάμι από νιάτα και σημαίες με τα σφυροδρέπανα πορεύτηκε ως το νεκροταφείο της Ξηριώτισσας στη Λαμία όπου τοποθέτησαν τιμητική πλακέτα καθώς ήταν χώρος εκτελέσεων κομμουνιστών και αγωνιστών του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ.
Μπροστά - μπροστά το πανό της Οργάνωσης Περιοχής Αν. Στερεάς Ελλάδας- Εύβοιας της ΚΝΕ με το κεντρικό σύνθημα του διημέρου: «Η ιστορία του ΚΚΕ διδάσκει: Αγώνας για αντροπή». Συνθήματα ακούγονταν διαρκώς, όπως «Ούτε σε ξερονήσια, ούτε σε φυλακές, ποτέ τους δεν λυγίσανε οι κομμουνιστές», «Ισχυρό ΚΚΕ, αντεπίθεση λαέ». Από τα μεγάφωνα τραγούδια του αγώνα.
Παίρνοντας το λόγο ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Θοδωρής Χιώνης, τόνισε: «Η ιστορία του ΚΚΕ, που είναι νύχι-κρέας η ιστορία της εργατικής τάξης και του λαού μας, δεν μπορεί να σβηστεί όσο κι αν προσπαθεί η άρχουσα τάξη γι' αυτό, με τα επιτελεία της, το πολιτικό αλλά και εκπαιδευτικό προσωπικό της. Δεν μπορεί να σβηστεί όσο μελάνι ψέματος και διαστρέβλωσης κι αν ρίξουν, γιατί είναι γραμμένη με αίμα πιθαμή προς πιθαμή σε όλη την Ελλάδα. Στους τόπους δουλειάς, στις πόλεις, στα βουνά, παντού.
Ο,τι θετικό άλλωστε έχει κατακτήσει ο λαός στον τόπο μας το κατέκτησε με σκληρούς αγώνες μαζί και με μπροστάρη το ΚΚΕ. Είναι αμέτρητοι οι κομμουνιστές, μέλη και στελέχη του ΚΚΕ, εργάτες, φτωχοί αγρότες, νεολαίοι, με τις γυναίκες σε πολλές περιπτώσεις στην πρώτη γραμμή της μάχης, που με την ίδια τους τη ζωή κίνησαν την ιστορία προς τα μπρος. Δεν προτίμησαν να περιμένουν να περάσει η μπόρα, ακόμα και σε πιο ήρεμες σχετικά περιόδους από τη δεκαετία του '40, δεν προτίμησαν μια ήσυχη οικογενειακή ζωή, μια ενδεχόμενη καριέρα. Με τη δράση και τη στάση τους, με τη ζωή αλλά και με τον τιμημένο θάνατό τους, τσάκισαν τα αστικά και μικροαστικά καλέσματα για υποταγή, συναίνεση, αξιοποίηση υποτιθέμενων ευκαιριών. Καλλιέργησαν πλατιά μες στο λαό την αφοβία και την αποφασιστικότητα. Είναι οι ίδιες δυνάμεις, εξυπηρετούν τα ίδια ταξικά συμφέροντα, τότε στα χρόνια '41-'49 και σήμερα, που ο αντίπαλος θέλει το λαό με σκυμμένο το κεφάλι, τόνισε ο Γραμματέας της ΚΝΕ, ξεκαθαρίζοντας: «Το ΚΚΕ δεν υπέγραψε ποτέ δήλωση μετανοίας στον καπιταλισμό, στους δεσμώτες του λαού και ούτε υπογράφει. Τα 93 χρόνια ζωής, οι απολύσεις, οι κατατρεγμοί, τα ξερονήσια, οι φυλακές, οι εκτελέσεις είναι η υπογραφή του, τίμια, σεμνή, μεγαλιώδης».
Τόπος τιμημένος
Από τη συγκέντρωση έξω από το νεκροταφείο που ήταν τόπος εκτελέσεων
«Εδώ πέρα που τοποθετούμε σήμερα τιμητική πλάκα, ήταν τόπος εκτελέσεων. Εδώ εκτελέστηκαν εκατοντάδες κομμουνιστές και άλλοι μαχητές, κύρια του ΔΣΕ. Και είναι τυχαίο ότι είναι νεκροταφείο. Διότι οι δικοί μας σκοτωμένοι δεν είναι θαμμένοι σε καθώς πρέπει τάφους. Τους σκότωναν και τους παράχωναν σε ομαδικούς τάφους στη γύρω περιοχή. Οσοι εδώ στην Ξηριώτισσα στάθηκαν με αφοβία μπρος στα εκτελεστικά αποσπάσματα ήταν σίγουροι ότι η ταξική πάλη δε θα τελειώσει μαζί τους, ότι η θυσία τους θα τη ριζώσει πιο βαθιά, ότι το Κόμμα θα τραβήξει μπροστά. Και είχαν δίκιο. Μια από τις αποδείξεις είναι ότι εμείς μετά από τόσα χρόνια βρισκόμαστε εδώ και τους τιμάμε».Ακολούθως ο Θ. Χιώνης διάβασε αποσπάσματα από το βιβλίο «Βαγγελίτσα Κουσιάντζα», του Βασίλη Φυτσιλή, εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή», αποσπάσματα χαρακτηριστικά για τον τρόπο που γίνονταν οι εκτελέσεις των αγωνιστών στην Ξηριώτισσα, για την ηρωική στάση της δασκάλας Βαγγελίτσας Κουσιάντζα και των συντρόφων της.
Συνέχισε: «Η ένοπλη ταξική πάλη της περιόδου '46-'49 δεν είναι ένας εμφύλιος σπαραγμός, όπως λένε, δεν είναι αδελφοκτόνος πόλεμος, μια μαύρη σελίδα, αλλά η πιο λαμπρή σελίδα του ελληνικού λαού και του ΚΚΕ, όπου αμφισβητήθηκε άμεσα η εξουσία του κεφαλαίου, όπου διάλεξε τα όπλα και όχι την υποταγή. Συγκρούστηκαν δύο κόσμοι: ο πατριωτισμός του λαού ενάντια στην ταξική εκμετάλλευση και την κοινωνική καταπίεση και ο πατριωτισμός του κεφαλαίου για την ένταση της μισθωτής σκλαβιάς.
Η τιμητική πλάκα στο νεκροταφείο της Ξηριώτισσας
Δεν θα ξεχάσουμε, δεν ξεχνάμε τους πολιτικούς μας προγόνους, τους κομματικούς μας παππούδες. Θα μείνουμε αταλάντευτοι με πίστη και αφοσίωση στο σοσιαλισμό και την επανάσταση», τόνισε και υπογράμμισε ότι «ο 21ος αιώνας είναι ο αιώνας των κοινωνικών επαναστάσεων για την αποφασιστική αναμέτρηση με την εξουσία των μονοπωλίων. Το σάρωμα του καπιταλισμού θα είναι τελειωτικό. Η μόνη μας φιλοδοξία είναι κι εμείς να περπατήσουμε αταλάντευτα μέχρι το τέλος του δρόμου».Ακολούθησε η αποκάλυψη της τιμητικής πλακέτας που με λίγα λόγια λέει πολλά: «Ετούτο το χώμα είναι ποτισμένο με το αίμα εκατοντάδων εκτελεσμένων κομμουνιστών και άλλων αγωνιστών της περιόδου 1945 - 1949. Τιμή και δόξα στους αλύγιστους της ταξικής πάλης. ΚΣ ΚΝΕ - ΚΕ ΚΚΕ, Ιούλιος 2011».
Στη συνέχεια κατέθεσαν στεφάνια ο Γιάννης Παναγής, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ Θοδωρής Χιώνης και από τα μεγάφωνα ακούστηκε συγκλονιστικό το «Επέσατε θύματα...».

Ζωντανή μαρτυρία

Ιδιαίτερη στιγμή για το Διήμερο ήταν Σάββατο βράδυ όταν στην κεντρική εξέδρα ανέβηκε ο Γιώργης Μωραΐτης, παλαίμαχος αγωνιστής του ΚΚΕ και δημοσιογράφος του «Ρ». Στην κατοχή ΕΠΟΝίτης, ΕΛΑΣίτης και κατόπιν μαχητής του ΔΣΕ (ασυρματιστής) ενταγμένος οργανωτικά στη ΙΙ Μεραρχία (με διοικητή τον Διαμαντή - Γιάννη Αλεξάνδρου), αν και όποτε χρειάστηκε αξιοποιήθηκε και στην Ι (με διοικητή τον Γιώτη - Χαρίλαο Φλωράκη). Με ζωντανή γλώσσα και απευθυνόμενος σε εκατοντάδες νεολαίους αφηγήθηκε το πώς γνώρισε Γιώτη και Διαμαντή, μίλησε για την προσωπικότητα, το θάρρος και τις πολεμικές αρετές τους. Μίλησε για τις σκληρές μάχες που έδωσαν ενάντια στο μοναρχοφασισμό και παρέθεσε γλαφυρά περιστατικά από την καθημερινότητα του αντάρτη.Τα λεγόμενά του συχνά διακόπηκαν από συνθήματα όπως «ΕΑΜ, ΕΛΑΣ, ΕΠΟΝ, ΟΠΛΑ, ΔΣΕ, δόξα και τιμή στο ΚΚΕ» ή «Για του λαού τη νίκη, στη μάχη πάντα πρώτοι, όρκος στη μνήμη του καπετάν του Γιώτη».

Νικητής ο Πειραιάς!

Πλούσιες αθλητικές δραστηριότητες αναπτύχθηκαν όλο το Διήμερο με τους κατασκηνωτές να στήνουν παντού παιχνίδια ποδοσφαίρου, μπάσκετ και βόλεϊ, παρτίδες σκάκι. Σε τουρνουά μπάσκετ που διοργανώθηκε, η Οργάνωση Πειραιά της ΚΝΕ κέρδισε στον τελικό αυτή της Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης.

«Πολεμάμε και τραγουδάμε»

Μέχρι αργά το βράδυ συνεχιζόταν το γλέντι, ο χορός και το τραγούδι και τις δυο βραδιές (Παρασκευής και Σαββάτου) στο χώρο της κατασκήνωσης. Μάλιστα το Σάββατο οι κατασκηνωτές είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν αφιέρωμα στο αντάρτικο τραγούδι από το συγκρότημα της ΚΝΕ.Τραγούδια που γράφτηκαν στο πεδίο της μάχης και συνόδευσαν τον αγώνα των μαχητών της ΕΠΟΝ, του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ αντήχησαν ξανά στην περιοχή. Με τους ήχους τους «ζωντάνεψε» η ίδρυση του ΕΑΜ και του ΕΛΑΣ, η μάχη του Μικρού Χωριού, ο ηρωικός αγώνας του ΔΣΕ, στιγμές της ιστορίας της Ρούμελης. Με σύνθημα «Πολεμάμε και τραγουδάμε» χιλιάδες νέοι μαχητές βρέθηκαν τα χρόνια '41-'49 στη φωτιά της μάχης. Με το ίδιο πνεύμα στέκονται σήμερα τα μέλη και οι φίλοι της ΚΝΕ μπροστά στις σκληρές μάχες της δικής μας εποχής, πιάνοντας το τραγούδι, μα και τη σκυτάλη της πάλης.
Δεν έλειψε το γνήσιο λαϊκό γλέντι με τους καλλιτέχνες Δημήτρη Γιαννακόπουλο και Νίκο Τάγκα (την Παρασκευή) και Γιώργο Νιδριώτη (το Σάββατο).

Ολη η πόλη μια διαδήλωση

Πλημμύρισε η Λαμία το απόγευμα του Σαββάτου. Από μια πλημμύρα που δεν έχει ματαδεί στα χρονικά της. Από μια διαδήλωση που κύλησε απ' την Ξηριώτισσα, στην ανατολική είσοδο της πόλης, ως πάνω την πλατεία Διάκου, και που όταν στάθηκε γέμισε την Καραγιαννοπούλου απ' την πλατεία Πάρκου και πάνω, όπως και τα δυο τμήματα της οδού Διάκου (βόρειο και νότιο). Κι ύστερα ως κάτω τη νοτιοανατολική έξοδο, όλοι οι δρόμοι κατακλύστηκαν από ένα νεολαιίστικο ποτάμι με χιλιάδες κόκκινες σημαίες και τα πανό των Οργανώσεων με τα συνθήματα του σύγχρονου αντιιμπεριαλιστικού αγώνα. Οι νεότεροι δεν είχαν μέτρο σύγκρισης, οι παλιότεροι είπαν πως τους θύμισε τις μέρες της απελευθέρωσης της πόλης από τους Γερμανούς, όταν μπήκαν οι δυνάμεις του ΕΛΑΣ με επικεφαλής τον Αρη. Γεγονός που καταγράφηκε σ' όλη του την έκταση και από τα τοπικά κανάλια σαν πρωτόγνωρο.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου