ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ

ΤΑΞΙΚΑ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΕ ΟΡΑΜΑ ΤΗΝ ΛΑΪΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ
"AMAT VICTORIA CURAM"="H ΝΙΚΗ ΑΠΑΙΤΕΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ"
για επικοινωνία και για τις αναρτήσεις,
τις σκέψεις και τις γνώμες σας,στο: predatorus_preda@easy.com

Τετάρτη 6 Απριλίου 2011

ΟΙ ΝΕΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΚΕ

Τρίτη 5 Απρίλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελ. /40     
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ο δρόμος της κερδοφορίας οδηγεί σε κρίσεις
Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ
Για τις εξελίξεις στην οικονομία και τα νέα μέτρα το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ με σχόλιό του υπογραμμίζει:
«Η δραστική μείωση των μισθών και των ελάχιστων κοινωνικών παροχών με διάφορα προσχήματα και αφορμές ήταν, είναι και θα συνεχίσει να είναι στόχος της κυβέρνησης και της ΕΕ, γιατί αυτό χρειάζονται οι μεγαλοεπιχειρηματίες για να γίνουν πιο ανταγωνιστικοί. Ο δρόμος που υπηρετεί την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία του κεφαλαίου οδηγεί σε κρίσεις και φέρνει διαρκώς χειρότερα δεινά για το λαό. Η λαϊκή οργάνωση και πάλη κατά των μονοπωλίων και των κομμάτων τους είναι μονόδρομος για το λαό, για να εμποδίσει και να ανατρέψει τα βάρβαρα σχέδιά τους».
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Στο τραπέζι η νέα λεηλασία του λαού
Μέχρι τις 15 του μήνα θα πρέπει να παρουσιαστεί το χρονοδιάγραμμα για τα νέα αντιδραστικά μέτρα
Ιλιγγο προκαλούν τα δεκάδες δισεκατομμύρια των νέων μέτρων που επεξεργάζεται η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να υλοποιήσει τους στόχους του μνημονίου. Επιβεβαιώνονται έτσι οι θέσεις του ΚΚΕ, ότι ο λαός βρίσκεται σήμερα αντιμέτωπος με δεκάδες μνημόνια που σχεδιάζουν να εφαρμόσουν στο μέλλον.
Με μέτριους υπολογισμούς, τα νέα μέτρα που θα ληφθούν την περίοδο 2011-2015 αγγίζουν τα 28 δισ. ευρώ, πέραν των 50 δισ. ευρώ που σχεδιάζεται να εισπραχθούν από την εκποίηση επιχειρήσεων του Δημοσίου και της ακίνητης περιουσίας. Ο λογαριασμός συμπληρώνεται αν λάβουμε υπόψη ότι τα μέτρα που έχει ανακοινώσει και υλοποιεί η κυβέρνηση από το Μάρτη του 2010 ως σήμερα ανέρχονται σε 23 δισ. ευρώ... Κυριολεκτικά πρόκειται για επέλαση των βαρβάρων, οι οποίοι δεν αφήνουν ίχνος ζωής πίσω τους.
Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση, με στόχο την καταστολή των αντιδράσεων, εξέδιδε το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, ανακοινώσεις ...διαψεύσεων - οι οποίες περισσότερο επιβεβαιώνουν τις προθέσεις της - τόσο για το ύψος των νέων μέτρων, όσο και για το νέο μισθολόγιο στο δημόσιο τομέα.
Το λεγόμενο τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας έφτασε χτες στη χώρα μας και έπιασε δουλειά, ενώ άγνωστο παραμένει πότε θα έλθει και η επίσημη αντιπροσωπεία. Σύμφωνα με τις επίσημες δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών, τόσο τα μέτρα για το «μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πλαίσιο» της περιόδου 2012-2014, όσο και αυτά για την ενίσχυση του κρατικού προϋπολογισμού του 2011 θα ανακοινωθούν ως τις 15 Απρίλη. Και πρόκειται για σαρωτικά μέτρα, τα οποία, σε περιβάλλον βαθιάς οικονομικής κρίσης και εκτίναξης της ανεργίας σε πρωτοφανή μεταπολεμικά επίπεδα, θα δημιουργήσουν συνθήκες ανέχειας και ασφυξίας σε εκατοντάδες χιλιάδες φτωχούς πολίτες της χώρας.
Σε ό,τι αφορά τα μέτρα στήριξης του κρατικού προϋπολογισμού του 2011, αυτά γίνονται μέρα με τη μέρα όλο και μεγαλύτερα. Ετσι, στο «επικαιροποιημένο» μνημόνιο στις 11 Φλεβάρη προβλέπονταν μέτρα ίσα με το 0,75% του ΑΕΠ, περίπου 1,8 δισ. ευρώ. Ποσό το οποίο αυξήθηκε «σιωπηλά» στα 2,2 δισ. ευρώ, μετά την εμφάνιση αποκλίσεων στον προϋπολογισμό τριμήνου. Σε αυτά προστίθενται άλλα 2,4 δισ. ευρώ, λόγω της αναθεώρησης του ελλείμματος του 2010, το οποίο εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στο 10,6% του ΑΕΠ, αντί 9,6% που εκτιμούσε η κυβέρνηση. Συνολικά δηλαδή μόνο για το 2011 θα πρέπει να ληφθούν μέτρα ύψους 4,6 δισ. ευρώ, τα οποία μπορεί να αυξηθούν τους επόμενους μήνες, αν διαπιστωθούν και νέες αποκλίσεις στην εκτέλεση του προϋπολογισμού του τρέχοντος έτους. Και πριν πάρουμε ανάσα, έρχεται η τριπλή καταιγίδα μέτρων της περιόδου 2012-2014 (18,5 δισ. ευρώ προς το παρόν), περίπου άλλα 5 δισ. ευρώ για το 2015 (προκειμένου, σύμφωνα με το μνημόνιο, να μειωθεί το έλλειμμα στο 1% του ΑΕΠ), συν τα 50 δισ. ευρώ από ιδιωτικοποιήσεις.
Είναι φανερό ότι τέτοιο πρόγραμμα δεν βγαίνει, αν δεν ισοπεδώσουν τα πάντα. 'Η και το αντίστροφο. Επειδή είναι αποφασισμένοι να τα ισοπεδώσουν όλα, προωθούν τέτοια προγράμματα. Ορισμένα μόνο από τα μέτρα, τα έχουν ήδη ανακοινώσει κυβερνητικοί παράγοντες - για να μετρήσουν τις αντιδράσεις της κοινής γνώμης - είναι τα ακόλουθα:
  • Νέα μείωση των μισθών σε Δημόσιο (μέσω του νέου μισθολογίου που τυπικά λένε ότι θα ισχύσει από 1/7/2011) και ιδιωτικό τομέα (με την καθιέρωση των επιχειρησιακών και ατομικών συμβάσεων).
  • Περικοπή ή μερική κατάργηση των 980 φορολογικών απαλλαγών (ιατρικές δαπάνες, ενοίκια, δίδακτρα, τόκοι στεγαστικού δανείου). Οσες περισωθούν, θα συνδεθούν με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.
  • Περικοπές κοινωνικών και προνοιακών επιδομάτων (ακούγεται ότι εξετάζεται ως και η περικοπή της προνοιακής σύνταξης του ΟΓΑ) και σύνδεσή τους με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Με τον τρόπο αυτό θα μειωθούν δραστικά οι δικαιούχοι επιδόματος ανεργίας και όσοι λαμβάνουν πολυτεκνικά επιδόματα.
  • Διεύρυνση της φορολογικής βάσης του ΦΠΑ με ένταξη στον ανώτατο συντελεστή 23% δεκάδων εμπορευμάτων και υπηρεσιών που σήμερα φορολογούνται με 9%. Κατάργηση του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ που ισχύει για τα νησιά του Αιγαίου και επιβολή φόρου στα αναψυκτικά.
  • Μέσω του προγράμματος κατάργησης και συγχώνευσης φορέων, προωθούν συγχωνεύσεις σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, σε νοσοκομεία, εφορίες, τελωνεία κλπ.
  • Νέες άγριες περικοπές στον κλάδο της Υγείας, μέσω της δραστικής μείωσης της λίστας φαρμάκων που επιδοτούνται από τα ασφαλιστικά ταμεία.
  • Μεγάλες αυξήσεις στα τιμολόγια των πρώην ΔΕΚΟ - μεταξύ αυτών και της ΔΕΗ - στην προοπτική της πλήρους ιδιωτικοποίησής τους.
  • Εξομοίωση της φορολογίας των πετρελαίων κίνησης και θέρμανσης, γεγονός που σημαίνει ότι τον ερχόμενο χειμώνα θα μείνουμε χωρίς πετρέλαιο...
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Νέες αβεβαιότητες στα επιτόκια του ευρώ...
Χοντραίνουν τα παζάρια για «αναδιάρθρωση - κούρεμα» του κρατικού χρέους
Συνθήκες που έρχονται να βαθύνουν την καπιταλιστική κρίση, να επιτείνουν τα αδιέξοδα και τις «αστοχίες» της εγκληματικής πολιτικής σε βάρος του λαού και που ταυτόχρονα κουβαλάνε τα νέα αντιλαϊκά πακέτα και για ποσά τουλάχιστον 25 δισ. ευρώ φέρνουν οι νέες κρατικομονοπωλιακές ρυθμίσεις από την ΕΕ, συγκεκριμένα την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, που περνά σε κύκλο ανοδικής φάσης των επιτοκίων του ευρώ, ενδεχομένως από αυτή κιόλας την εβδομάδα.
Για «ανησυχητική εξέλιξη» έκανε λόγο ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, σε δηλώσεις του στους «Financial Times», προσθέτοντας ότι η επίδραση θα εξαρτηθεί από το κατά πόσο θα ακολουθήσουν νέες αυξήσεις επιτοκίων...
Ταυτόχρονα, η Κομισιόν έδωσε χτες το «πράσινο φως» για την εκταμίευση του φρέσκου κρατικού πακέτου με τα ακόμη 30 δισ. ευρώ για την ενίσχυση του τραπεζικού κεφαλαίου, που όλα δείχνουν ότι ούτε και σε αυτά πρόκειται να αρκεστούν, ειδικά τώρα που φαίνεται να χάνουν νέους πόντους ανταγωνιστικότητας σε σχέση με άλλα κοιναγορίτικα τραπεζικά μονοπώλια. Τα αδιέξοδα επιτείνονται και στο επίπεδο της λεγόμενης δημοσιονομικής διαχείρισης από τα κόμματα του εκμεταλλευτικού συστήματος. Ετσι και τα βάσανα του λαού αποδείχνονται η απόλυτη ματαιότητα, έχουν μοναδικό στόχο την ενίσχυση του κεφαλαίου, καθώς μέσα σε όλα τα άλλα έρχεται τώρα και η ανοδική φάση των επιτοκίων, για να δυναμώσει ακόμη περισσότερο την τοκογλυφία με το κρατικό χρέος, να διαμορφώσει όλες τις προϋποθέσεις για τα νέα εμφανιζόμενα ελλείμματα και αποκλίσεις. Με την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και τον υπουργό των Οικονομικών να «διαβεβαιώνουν» ότι δεν πρόκειται να υπάρξει «αναδιάρθρωση του κρατικού χρέους» το ΔΝΤ σε επίσημη ανακοίνωση απλά «ενημερώνει» για τις παρεχόμενες «κυβερνητικές διαβεβαιώσεις» χωρίς όμως να αφήνει έστω και την παραμικρή νύξη ότι και τις ενστερνίζεται. Ο Γ. Παπακωνσταντίνου σε συνέντευξή του στην κρατική τηλεόραση ισχυρίστηκε πως η «αναδιάρθρωση - κούρεμα» του κρατικού χρέους «δεν μπορεί να είναι επιλογή, γιατί είναι μία επιλογή που έχει τεράστιο κόστος και για την υπόλοιπη Ευρώπη». Είναι, δηλαδή, φανερό και το γεγονός ότι σε πλήρη εξέλιξη είναι και ο σκυλοκαυγάς ανάμεσα στα κράτη της ΕΕ και τις μερίδες του κεφαλαίου για το πώς θα επιμεριστεί η χασούρα από την ελεγχόμενη καταστροφή υπερσυσσωρευμένων κεφαλαίων.
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Λαϊκή οργάνωση, ισχυρό ΚΚΕ και αντεπίθεση
Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ
Για την τοποθέτηση του υπουργού Οικονομικών και τις θέσεις της τρόικας το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ με σχόλιό του, το περασμένο Σάββατο, επισημαίνει:
«Οπως οι άγριες θυσίες που μέχρι τώρα επέβαλαν στο λαό, αποδείχθηκε ότι στόχο είχαν την ενίσχυση του κεφαλαίου, έτσι θα αποδειχθούν και τα επόμενα κύματα αντιλαϊκών μέτρων που έχουν αποφασίσει η κυβέρνηση, η ΕΕ και το ΔΝΤ, με τη συναίνεση της ΝΔ και του ΛΑ.Ο.Σ. Η πολιτική που υπηρετεί την κερδοφορία και την ανταγωνιστικότητα των μονοπωλίων, ανεξάρτητα ποιος την εφαρμόζει, τροφοδοτεί την κρίση και το χρέος. Ο λαός μπορεί να αποφύγει τη χρεοκοπία που τον οδηγούν, μόνο με λαϊκή οργάνωση, ισχυρό ΚΚΕ και αντεπίθεση».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου